ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αποκάλυψη Γκουαρντιόλα – «Ήθελε να φύγει! Εγώ φταίω, δεν του έδινα χρόνο…»
Αρτέτα: «Πάτε καλά; Βάζουμε τόσα γκολ και… λέτε πως έχουμε πρόβλημα»
Τα μεγάλα φαβορί για την Χρυσή Μπάλα – Bye, bye Μέσσι! (pic)
Τσέλσι, πες αλεύρι – Επιστρέφει ο ανεπιθύμητος στο Λονδίνο!
Ρεάλ: Ακραία απόφαση του Αντσελότι – Διώχνει το μεγάλο αστέρι και… ξενέρα!
Τεν Χαγκ… κοιμάσαι – «Δεν αλλάζω άποψη, όσο καλά και αν παίζει»
Ρίχνει… μπουρλότο η Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου»
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
Μπάγερν Μονάχου: Η UEFA τιμωρεί τους οπαδούς της και η Ρεάλ… χαμογελάει
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Παρί Σεν Ζερμέν

Τα “σέντερ φορ” τελειώνουν, το ποδόσφαιρο μεταλλάσσεται…

To ποδόσφαιρο σαν άθλημα αλλάζει σιγά αλλά σταθερά. Το ίδιο και οι πρωταγωνιστές του. Ειδικά οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην επίθεση των μεγαλύτερων ομάδων.

Τα “σέντερ φορ” τελειώνουν, το ποδόσφαιρο μεταλλάσσεται…

Μια ανησυχητική συγκυρία που μπορεί να επηρεάσει μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού, πρόκειται να συναντήσει νομοτελειακά το ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότεροι κορυφαίοι επιθετικοί των μεγάλων ομάδων, διανύουν τα τελευταία χρόνια της καριέρας τους, ενώ παράλληλα η επόμενη “φουρνιά” δεν δείχνει ικανή να σταθεί στο ίδιο επίπεδο.

Αυτή η συγκυρία εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει ένα σταυροδρόμι δύο επιλογών. Είτε θα πάρουν μια δεύτερη ευκαιρία αυτοί που αρχικά φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, είτε θα περάσουμε σε μια μεταβατική περίοδο πιο ευέλικτων σχημάτων στην επίθεση. Αναλύοντας τις περιπτώσεις των επιθετικών που είναι στα τελευταία ποιοτικά χρόνια της καριέρας τους ξεχωριστά, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε το «πρόβλημα» που έρχεται…

Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα) : 24/01/1987 – 32

Κουν Αγκουέρο ( Μάντσεστερ Σίτυ) : 02/06/1988 –  31

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου) : 21/08/1988 – 30

Έντισον Καβάνι ( Παρί) : 14/02/1987 – 32

Γκονσάλο Ιγκουαίν ( Γιουβέντους) : 10/12/1987 – 31

Καρίμ Μπενζεμά ( Ρεάλ Μαδρίτης) : 19/12/1988– 31

Ντιέγκο Κόστα ( Ατλέτικο Μαδρίτης) : 07/10/1988 – 30

Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ  ( Άρσεναλ) : 18/06/1899 – 30

Μάριο Μάντζουκιτς ( Γιουβέντους) : 21/05/1986 – 33

Βλέπουμε λοιπόν, μια πλειάδα κορυφαίων επιθετικών, που όλοι έχουν πατήσει τα 30 και μεταξύ τους έχουν ηλικιακή διαφορά μέχρι δύο χρόνια. Το συμπέρασμα είναι ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, θα βγουν στην αγορά για να καλύψουν το κενό στην επιθετική τους γραμμή. Η αγορά το πιθανότερο είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αφού υπάρχει ποιοτική λειψανδρία στην συγκεκριμένη θέση.

Το κεφάλαιο Χάρι Κέιν

Ο μόνος πραγματικά ξεχωριστός νέος επιθετικός, είναι ο Χάρι Κέιν. Ο επιθετικός της Τότεναμ, έχει προλάβει από μικρή ηλικία να καθιερωθεί ανάμεσα στους καλύτερους της θέσης και να μπορεί να συγκριθεί μαζί τους προαναφερθέντες για τον τίτλο του κορυφαίου. Οι επιδόσεις του στην Πρέμιερ άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της αξίας του. Στις πιο μικρές ηλικίες όμως, παίζει μπάλα ολομόναχος, όντας με διαφορά ο καλύτερος. Ο Κέιν αν ποτέ αποφασίσει ότι θέλει να φύγει από το Λονδίνο, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων συλλόγων και  θα ρισκάρω από τώρα να προβλέψω ότι θα είναι ο επόμενος που θα σπάσει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής στο ποδόσφαιρο. Ένας Κέιν όμως, δεν μπορεί να εξισορροπήσει μόνος του την κατάσταση που πλησιάζει.

Λουκάκου, Μοράτα, Ζέσους, Ικάρντι

Πρόκειται για μια τετράδα επιθετικών που όλοι μεταξύ τους έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι αντάξιοι των «προκατόχων» τους. Διαθέτουν στοιχεία που τους έχουν ξεχωρίσει και τους έχουν δώσει την δυνατότητα να δοκιμαστούν σε μεγάλες ομάδες, κανείς όμως από αυτούς δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά. Προφανώς και δεν είναι «τελειωμένοι», παρόλα αυτά το πρώτο δείγμα γραφής δεν είναι σημαντικά ενθαρρυντικό και ο δρόμος που έχουν να διανύσουν για να μπουν στα παπούτσια των καλύτερων επιθετικών είναι εξαιρετικά ανηφορικός.

Οι εναλλακτικές

Ήδη πολλές ομάδες κινούνται προς την εύρεση εναλλακτικών λύσεων. Τα πιο ελαφριά σχήματα, με παίχτες που εναλλάσσονται μεταξύ τους στις τρεις θέσεις της επίθεσης , είναι μια πρώτη αντιμετώπιση και πλέον εφαρμόζεται αρκετά συχνά. Εκτός αυτού, το μοντέλο των γρήγορων και στηριζόμενων στο κάθετο παιχνίδι επιθετικών αλλά χωρίς να είναι καθαρόαιμα εννιάρια (με την έννοια που έχουμε συνηθίσει τουλάχιστον), είναι ακόμα μια μετατροπή που εφαρμόζεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Το ποδόσφαιρο χρειάζεται τα «σέντερ φορ» και όλοι οι ρομαντικοί του αθλήματος δεν μπορούν εύκολα να συνηθίσουν κάτι διαφορετικό. Αλλαγές υπάρχουν συνεχώς και σε όλα τα σπορ, αλλά επειδή μια αλλαγή τέτοιου είδους θα είναι δύσπεπτη για το μέσο φίλαθλο που αγαπάει το ποδόσφαιρο με τις δομές που έχει μάθει, καλό θα ήταν αυτή η «κρίση» να περάσει με το πιο αναίμακτο και αθόρυβο τρόπο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ