Οι αριθμοί ποτέ δε λένε ψέματα. Είναι ένα μέσο για να πεις ψέματα. Αν τους ερμηνεύσεις συνολικά, όμως και όχι μεμονωμένα τότε θα βρεις τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έψαχνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στατιστικά στην ισόπαλη αναμέτρηση ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Τότεναμ. Με μία πρώτη ματιά, οι 30 τελικές των “πολιτών” έναντι 3 των αντιπάλων τους καθιστούν μαγική εικόνα το τελικό σκορ. Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, μέτρησαν 3,23 XGoals έναντι μόλις 0,23 των αντιπάλων τους. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή, έπρεπε να είχαν σκοράρει τουλάχιστον 3 τέρματα και να μη δεχτούν κανένα. Συνεπώς, εύλογα αδυνατεί κάποιος να πιστέψει πως κατάφεραν τα “σπιρούνια” να αποδράσουν με το βαθμό.
Ωστόσο, πέρα από τα δημοφιλή στατιστικά υπάρχουν κάποιοι άλλοι αριθμοί που κρύβουν την αλήθεια του αγώνα. Πρώτον, από τις 30 τελικές οι 10 κατέληξαν προς την εστία. Δεύτερον, ο Γιορίς μέτρησε 8 αποκρούσεις ενώ 12 από τα 30 σουτ μπλοκαρίστηκαν από τα κορμιά των αμυνόμενων. Συνεπώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα του Γκουαρντιόλα ναι μεν ήταν άτυχη σε φάσεις όπως το δοκάρι του Μπερνάντο αλλά έπεσε και πάνω σε μία παθιασμένη άμυνα και έναν ετοιμοπόλεμο τερματοφύλακα. Επομένως, η Σίτι ήταν ανώτερη αλλά πραγματοποιήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου αυτή η ανωτερότητα να μην μετουσιωθεί σε θετικό αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα η αναμέτρηση ενδείκνυται για περισσότερη ανάλυση. Τα μεν τέρματα της Σίτι είναι βγαλμένα από τις χρυσές σελίδες του εγχειριδίου του Γκουαρντιόλα. Τα δε γκολ της Τότεναμ έχουν μία ομοιότητα όσον αφορά τον τρόπο που αντέδρασαν αμυντικά οι γηπεδούχοι.
Γκολ γηπεδούχων
Η ομάδα του Πεπ έπαιξε ποδόσφαιρο κυριαρχίας από το πρώτο λεπτό κλείνοντας την Τότεναμ στο αμυντικό της τρίτο από το ξεκίνημα. Έτσι, κυκλοφορώντας τη μπάλα με υπομονή και υπερφορτώνοντας με παίκτες την αντίπαλη περιοχή βρήκε το πρώτο της γκολ. Ειδικότερα, οι ακραίοι επιθετικοί έδιναν το πλάτος της επίθεσης και οι εσωτερικοί μέσοι πατούσαν περιοχή προκαλώντας σύγχυση στους αμυντικούς. Οι Αλντερβάιρελντ και Σάντσεζ, δηλαδή, καλούνταν να μαρκάρουν τους Ντε Μπρούιν, Γκουντογκάν και Αγκουέρο. Παράλληλα, οι μέσοι της Τότεναμ καλούνταν να ανακόψουν τις κάθετες πάσες των μπακ της Σίτι, οι οποίοι συνέκλιναν στη μεσαία γραμμή και μετατρέπονταν σε play maker.
Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, στο πρώτο τέρμα η αμυντική τετράδα έχει κλείσει σωστά. Ωστόσο, ο αριστερός στόπερ και αριστερός μπακ της Τότεναμ καλούνται να μαρκάρουν 3 παίκτες. Ως εκ τούτου, ο Γουόκερ Πίτερς αδυνατεί να μαρκάρει τον Στέρλινγκ, ο οποίος κόβει την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να φτάσει στο δεύτερο δοκάρι και με κεφαλιά να γράψει το 1-0.
Το δεύτερο γκολ είναι καρμπόν με το πρώτο με μία διαφορά. Ο εσωτερικό μέσος, δηλαδή ο Ντε Μπρούιν, κάνει κίνηση προς τη μεγάλη περιοχή και δεν περιμένει έξω από αυτήν. Για να το κάνει αυτό έχει πάρει ήδη θέση ανάμεσα στον στόπερ και τον δεξιό οπισθοφύλακα. Ο Χάρι Γουίνκς δεν τον ακολουθεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ακόμη υπεραριθμία στην περιοχή του Γιορίς. Στην παρακάτω εικόνα, φαίνεται, επίσης ότι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε Στέρλινγκ και Μπερνάντο ανοίγει την αντίπαλη αμυντική τετράδα, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο κενός χώρος για τον Ντε Μπρούιν. Από εκεί και πέρα ενάποκειται στο ταλέντο του Βέλγου και του Αγκουέρο η συστημένη σέντρα και το άψογο τελείωμα αντίστοιχα.
Γκολ φιλοξενούμενων
Ένα από τα ελάχιστα κόστη της κυριαρχικής φιλοσοφίας του Γκουαρντιόλα είναι ότι μπορεί να εφησυχάσει τους αμυντικούς της ομάδας. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η ομάδα βρίσκεται σπάνια σε θέση άμυνας είναι φυσιολογικό σε ένα βαθμό να επαναπαύεται. Έτσι, όταν κληθεί να αμυνθεί ενδέχεται να το κάνει πιο παθητικά σε σχέση με την αντίπαλο της.
Κάπως έτσι την πάτησε 2 φορές κόντρα στην Τότεναμ. Η Τότεναμ πραγματοποίησε μόλις 15 επικίνδυνες επιθέσεις κόντρα σε 104 του αντιπάλου της. Σε αυτές τις λιγοστές συνάντησε μία οργανωμένη άμυνα πίσω από τη μπάλα σε διάταξη 4-4-2. Στο πρώτο της τέρμα οι “πολίτες” φαινομενικά έχουν κλείσει τους χώρους. Ωστόσο, η παθητική τους άμυνα επιτρέπει στον Λαμέλα να παραλάβει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές. Αρχικά ο Αγκουέρο δεν πιέζει τον Ντομπελέ ενώ και ο Στέρλινγκ “μαρκάρει” με τα μάτια” τον Λαμέλα. Από εκεί και πέρα, η ποιότητα της Τότεναμ αντανακλάται στο τελείωμα του Αργεντίνου.
Σχεδόν πανομοιότυπη είναι η φάση από την οποία προήλθε το κόρνερ χάρη στο οποίο σκόραρε ο Λούκας. Με το σκορ στο 2-1 η Σίτι δε βρίσκεται σε επαγρύπνηση σε μία από τις ελάχιστες φάσεις που χρειάστηκε να αμυνθεί ομαδικά. Aυτή τη φορά είναι ο Γκουντογκάν και ο Ρόντρι που δεν μαρκάρουν ενεργητικά τον Λαμέλα και δεν πέφτουν πάνω του. Αυτό δίνει το χρόνο στον Αργεντίνο να περάσει μία κάθετη πάσα στον Έρικσεν. Ακολουθεί η παρέμβαση του Λαπόρτ και το κόρνερ από το οποίο σκόραρε ο νεοεισελθόντας Μόουρα.
Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης η Σίτι σκόραρε και το VAR ακύρωσε το γκολ, επιβεβαιώνοντας γιατί αποτελεί κέρδος για το ποδόσφαιρο. Όσο σκληρός και αν είναι ο ψυχρός τρόπος απόδοσης της δικαιοσύνης του, δεν παύει να σβήνει διαιτητικές “μουτζούρες”. Το VAR, πάντως, και η αμυντική συμπεριφορά της Σίτι θα αποτελέσουν χρήσιμο μάθημα για τον Γκουαρντιόλα στο μέλλον προκειμένου η ομάδα του να μην εφησυχάζει ποτέ και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εκτελεστική της δεινότητα.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις