ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
EURO 2020

Εθνική Ελλάδας: Ανικανότητα ή καλοστημένο θέατρο;

Η ήττα της Εθνικής ομάδας από την «ποδοσφαιρομάνα» που ακούει στο Λιχτενστάιν, απέδειξε πως το βαρέλι έχει και άλλο πάτο.

Εθνική Ελλάδας: Ανικανότητα ή καλοστημένο θέατρο;

Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα των προκριματικών για την Εθνική μας ομάδα, κατέληξε σε φιάσκο. Ήταν σειρά του Λιχτενστάιν να φύγει χαρούμενο από την έδρα μας, με τους παίκτες του να ανακηρύσουν την 8η του Σεπτέμβρη σε εθνική εορτή. Είναι άραγε θέμα ψυχολογίας, ή υποβόσκει κάτι άλλο;

14 Νοέμβρη 2014. Η Εθνική φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Θύτης; Τα άγνωστα Φερόε. Με τον ψαρά επιθετικό και τον πυροσβέστη αμυντικό χαφ.

8 Σεπτέμβρη 2019. Σειρά της νέας υπερδύναμης που ακούει στο όνομα Λιχτενστάιν να γίνει μάγκας. Αυτή τη φορά άλλαξε το γήπεδο (ΟΑΚΑ), όμως όχι η συνήθεια.

Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν λόγια ώστε να περιγράψουμε τα όσα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από την Εθνική μας ομάδα. Παρόλα αυτά με τιμή και σεβασμό στη δουλειά που έχουμε επιλέξει να κάνουμε, πρέπει να γράψουμε μερικές αράδες.

Λάθος νοοτροπία και αδιαφορία

Τα παιχνίδια με αντίπαλο τα Φερόε ή το Λιχτενστάιν δε χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία. Προσωπικά θεωρώ πως δε χρειάζεται ΚΑΝ προπονητής στην άκρη του πάγκου.

Με προσωπικότητες που έχουν παραστάσεις από τις κορυφαίες διοργανώσεις, οι ποδοσφαιριστές είναι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι.

Κανέας Φαν’τ Σιπ, κανένας Ρανιέρι και κανένας Άγγελος Αναστασιάδης δε χρειάζονται να πουν σε προσωπικότητες όπως ο Μανωλάς, ο Σωκράτης, ο Σάμαρης ή ο Φορτούνης (καλά να είναι το παιδί και σύντομα να επιστρέψει) τα μυστικά για να πάρουν το τρίποντο. Αν μαζευτεί μια ομάδα της γειτονιάς, με σφιχτή άμυνα και σωστή νοοτροπία, θα σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στο Λιχτενστάιν.

Επειδή όμως είπαμε πως όλα είναι θέμα νοοτροπίας, πρέπει να δούμε επιτέλους το δάσος. Δεν έφταιγε ο Άγγελος Σωκράτη όταν δε μπορείτε να κερδίσετε την Αρμενία.

Δεν μπορεί να φταίει ο Φαν’τ Σιπ, όταν δεν αποφασίζεις να μπεις και να έχει 3-0 από ημίχρονο το Λιχτενστάιν.

Οι παίκτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να αναλάβουν ο καθένας από έναν «ήρωα» του Euro 2004 και να του ζητήσουν ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα νοοτροπίας και θέλησης για το εθνόσημο. Σεβασμό στη χώρα που έχουν πίσω τους αλλά και στα όσα πέτυχε η προηγούμενη γενιά.

Μόνο ο Ρεχάγκελ είχε τα «κάκκαλα» να κάνει αυτό που έπρεπε;

Από όσα έχει δείξει η ιστορία, ο μοναδικός που έκανε αυτό που έπρεπε, ήταν ο Ότο Ρεχάγκελ. Ο «Ρεχακλής» από την πρώτη ώρα που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας, ήταν δεδομένο πως δε θα σήκωνε «μύγα στο σπαθί του».

Τελείωσε μονομιάς τις «βεντέτες» και επέβαλε με το έτσι θέλω τους νόμους του. «Εγώ είμαι επιθετικό μπακ» έλεγε ο Γεωργάτος. Γιαυτό λοιπόν, θα μείνεις εκτός ομάδας και στη θέση σου θα έρθει ο Φύσσας. Ναι! Ο Φύσσας και ας μη περνάει το κέντρο. Με παίκτες που γούσταραν αυτό που έκαναν και φυσικά το εθνόσημο πήγε μπροστά την Εθνική, κάνοντας τους υπεύθυνους συλλόγων που νόμιζαν ότι έχουν τις κότες με τα χρυσά αυγά να ψάχνονται. Πολλοί τον κατηγόρησαν που δεν πήρε τους Ζήκο και Στολτίδη. Ίσως να είχαν θέση στο ρόστερ. Παρόλα αυτά εκ του αποτελέσματος, ο Ρεχάγκελ δικαιώθηκε. Πόσο πιο ψηλά να φτάσει;

Έτσι, με σκληρή δουλειά και πάθος, η Εθνική μας ομάδα κατάφερε το απίθανο! Έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, φτάνοντας στο ζενίθ τις μετοχές της στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Άπαντες είχαν σεβασμό στην Ελλάδα και κανένας δεν την ήθελε για αντίπαλό του.

Σάντος και μετά…το χάος!

Μετά την αποχώρηση του Ότο από τον πάγκο της Εθνικής, η Ομοσπονδία προχώρησε στην πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος προπονητής, κατάφερε να φτιάξει μια πολύ συμπαγής ομάδα, συνεχίζοντας τη δοκιμασμένη συνταγή του προκατόχου του. Φυσικά είχε την τύχη να απολαμβάνει τις υπηρεσίες πολλών από των θριαμβευτών του EURO που ακόμη δεν είχα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η Ελλάδα έφτασε μια «ανάσα» από τις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου το 2014, όταν ο Κέιλορ Νάβας απέκρουσε το πέναλτι του Φάνη Γκέκα, σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές και εικόνες που έρχονται στο μυαλό κάθε Έλληνα.

Αυτό ήταν. Μετά το Mundial του 2014, ο Σάντος δεν είχε να δώσει κάτι άλλο στην Εθνική μας ομάδα και έτσι η Ομοσπονδία έδωσε τα κλειδιά στον Κλαούντιο Ρανιέρι. Το τι ακολούθησε το ξέρουμε όλοι και δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση και σχολιασμό.

«Φως στο τούνελ με Σκίμπε»

Μετά από συνεχόμενες αποτυχίες και κάκιστες επιλογές, το 2015 ήταν η σειρά του Μίχαελ Σκίμπε να αναλάβει τις «τύχες» της Εθνικής μας ομάδας. Μετά από αρκετή δουλειά στον ψυχολογικό τομέα, κατάφερε να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στον αγωνιστικό χώρο. Με αμυντικό προσανατολισμό, κατάφερε να φτάσει την ομάδα μια «ανάσα» από την πρόκριση στο Mundial του 2018, όμως οι Κροάτες ήταν εμπόδιο που δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει. Όπερ και εγένετο.

Παρόλα αυτά, ο Γερμανός δημιούργησε τις βάσεις για κάτι καλύτερο. Κέρδισε και πάλι μέρος του χαμένου σεβασμόυ και έφερε τον κόσμο στο γήπεδο, για να στηρίξει την Εθνική και σε κάθε περίπτωση δεν έφυγε ως αποτυχημένος, όπως οι προκάτοχοί του.

Επιστροφή στις «σφαλιάρες» ή καλοστημένο «θέατρο»;

Μετά τη φυγή του Σκίμπε, η ΕΠΟ ανακοίνωσε τον Άγγελο Αναστασιάδη. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, καθώς αρκετοί θεωρούν το στυλ του ξεπερασμένο. Παρά την αμφισβήτηση, η αρχή δεν ήτταν καθόλου κακή.

Νίκη με 2-0 στο Λιχτενστάιν και απίθανη ανατροπή μέσα στη Βοσνία, όταν η ομάδα βρέθηκε με 2-0 πίσω στο σκορ, όμως κατάφερε να φύγει με πολύτιμο 2-2. Η συνέχεια όμως δε θα ήταν το ίδιο καλή.

Η εντός έδρας ήττες από Ιταλία (0-3) και Αρμενία (2-3) «τελείωσαν« τον Άγγελο Αναστασιάδη από τον πάγκο, με πολλούς παίκτες να έχουν έντονα παράπονα για ον προπονητή τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, που ζήτησε να αλλάξει η κατάσαση άμεσα.

Άλλαξε λοιπόν ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Τον Αναστασιάδη διαδέχθηκε ο Ολλανδός Φαν’τ Σιπ. Φυσικά τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ήττα στη Φινλανδία (1-0) και η ντροπιαστική εντός έδρας ισοπαλία με το Λιχτενστάιν (1-1) έβαλαν τέλος στα όποια όνειρα και ελπίδες είχαμε για πρόκριση στο Euro του 2020.

Η ερώτηση λοιπόν είναι αν όντως η ομάδα είναι τόσο κακή που δεν μπορεί να κερδίσει το Λιχτενστάιν ή αν άπαντες δίνουν μια καλοστημένη παράσταση, με θεατές τον απλό Έλληνα φίλαθλο. Θεωρία συνωμοσίας; Μπορεί. Όμως όλο και πληθαίνουν οι φωνές για τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τους λοιπούς συνεργάτες. Πόση ψυχολογία θέλει για να κερδίσεις το Λιχτενστάιν; Τροφή για σκέψη και προβληματισμούς.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ