ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Οι δέκα πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές στον κόσμο – Λείπουν οι… GOAT (pic)
Φελίπε Μέλο προς Άλβες- Ρομπίνιο: «Αν είχατε βιάσει τη δική μου κόρη θα σας είχα σκοτώσει»
Ο Ντάνι Άλβες μόλις βγήκε από τη φυλακή έκανε το πάρτι της ζωής του!
Ο Ρόδρι κουβαλάει ένα από τα πιο… ακραία σερί που έχουμε δει!
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
Φερνάντες για Κριστιάνο: «Προσεύχομαι για εκείνους που τον κράζουν… Θα πάθουν ζημιά!»
Μπέλιγχαμ: «Ακόμα τσιμπιέμαι για να δω αν όλα αυτά που ζω είναι αληθινά»
Μέχρι και ο «πολύς» Μουρίνιο υποκλίθηκε στον Κριστιάνο για τη μεταγραφή του!
Ο Λουίς Ντίας όταν την… κολλάει, αυτή μετά δύσκολα φεύγει από πάνω του! (vid)
Παλαίμαχος της Άρσεναλ προειδοποιεί: «Απαγορεύεται η ήττα με Σίτι»
Ο Νάγκελσμαν το είπε ξεκάθαρα… Η Μπαρτσελόνα κοντεύει να ξεπαστρέψει τον Γκουντογκάν!
Πρόεδρος Παρί: «Έχουμε τρομερή ομάδα! Οι καλύτεροι της Πορτογαλίας παίζουν σ’ εμάς!»
Θεϊκή ατάκα από Τόνεϊ σε Μαϊνού: «Εγώ στην ηλικία σου έπαιζα… X-box!»
Άγριο «κράξιμο» από παίκτη της Τότεναμ στον Ποστέκογλου: Τον έκανε… ρόμπα δημόσια!
H εντυπωσιακή Λεότα τραβάει από τη… μύτη τον Κάριους: «Καλύτερα να πάει στην Ιταλία»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μπαρτσελόνα

Ανσού Φατί: Αυστηρώς ακατάλληλος για.. ενήλικους!

Ο Ανσού Φατί είναι το πρόσωπο των ημερών. Ο μικρός της Μπαρτσελόνα είναι μόλις 16 αλλά στο γήπεδο ήδη κάνει.. όργια. Κόντρα στη Βαλένθια ήταν απολαυστικός.

Ανσού Φατί: Αυστηρώς ακατάλληλος για.. ενήλικους!

Στον αγώνα του Σαββάτου ο Φατί ήταν όλα τα λεφτά! Ένα γκολ, μια ασίστ και συνεχής απειλή για την αντίπαλη άμυνα. Η αυτοπεποίθηση που έβγαζε ακόμα και όταν έκανε λάθος και η φαντασία στο παιχνίδι του ήταν στοιχεία που δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Ο Βαλβέρδε δεν δίστασε να του δώσει φανέλα βασικού και αυτός τον δικαίωσε κατευθείαν. Η Μπαρτσελόνα ίσως βρήκε το νέο παιδί-θαύμα της.

Εικόνα που δεν σου αφήνει πολλές αμφιβολίες

Στο ποδόσφαιρο υπήρχε ανέκαθεν η ανάγκη για νέους ήρωες. Πολλοί πιτσιρικάδες έχουν «καεί» εξαιτίας αυτής της ανάγκης. Ειδικά σε αυτό το επίπεδο ο πρωταθλητισμός δεν είναι παιχνίδι. Είναι μια πολύ σκληρή διαδικασία που περιορίζει σε τεράστιο βαθμό τις ζωές των αθλητών. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι για όλους.

Πολλοί λυγίζουν. Απόλυτα λογικό. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία οι ποδοσφαιριστές μπαίνουν όταν είναι ακόμα μικρά παιδιά. Έχουμε δει λοιπόν σπουδαία ταλέντα να λυγίζουν στην πίεση και να μην παίζουν ποτέ σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που με την πρώτη φορά που θα τους δεις να παίζουν σου βγάζουν μια σιγουριά ότι θα αφήσουν εποχή.

Κάτι τέτοιο μου συνέβη βλέποντας τον Φατί να αγωνίζεται κόντρα στη Βαλένθια. Δεν είναι μόνο το γκολ και η ασίστ. Είναι ο τρόπος που ήρθαν αυτά και η συνολικότερη παρουσία του μικρού στο παιχνίδι. Δεν θα ήταν ψέμα να πούμε ότι ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ο Φατί ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων της Μπαρτσελόνα. Πήρε πάνω του πολλές ενέργειες. Πήγε στο ένας με έναν, έβγαλε ωραίες συνεργασίες με τον Άλμπα στην αριστερή πλευρά και εκτός του γκολ είχε ακόμη 2-3 καλές ευκαιρίες για να σκοράρει. Ευκαιρίες που ο ίδιος δημιούργησε για τον εαυτό του, συγκλίνοντας προς την περιοχή και σουτάροντας με το αντίθετο πόδι.

Προφανώς και υπέπεσε σε κάποια λάθη απειρίας ψάχνοντας το κάτι παραπάνω, αλλά όσο πέρναγε η ώρα αυτά μειώνονταν. Η αίσθηση που είχες παρακολουθώντας το ματς ήταν ότι όποτε έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια του κάτι καλό επρόκειτο να συμβεί. Ειδικά στη φάση του δεύτερου γκολ ο τρόπος που αδειάζει έναν αμυντικό του επιπέδου του Γκαράι πριν δώσει μια πάρε-βάλε πάσα στον Ντε Γιονγκ είναι να τον χαζεύει κανείς.

Η επιστροφή της Μάσια

Όπως όλα δείχνουν ο Φατί δεν θα είναι απλά ένας πιτσιρικάς που θα πάρει μερικές συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, αλλά κανονικό μέλος του ροτέισον. Στο πρόσωπο του 16χρονου άσσου από τη Γουινέα η Μπαρτσελόνα βλέπει το νέο μεγάλο αστέρι που θα βγει από τις ξακουστές ακαδημίες της. Η Μάσια αποτέλεσε παραδοσιακά δεξαμενή παικτών που έκαναν σπουδαία πράγματα με την πρώτη ομάδα.

Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα την τελευταία δεκαπενταετία βασίστηκε σε τεράστιο βαθμό στους παίκτες που η ίδια η ομάδα τους μάθαινε να παίζουν από «μωρά» σε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Πικέ, Βαλντέζ, Άλμπα, Φάμπρεγκας, Μπούσκετς και φυσικά ο Μέσι είναι μόνο μερικά από τα ονόματα παικτών από τις ακαδημίες που σημάδεψαν την σύγχρονη –απόλυτα επιτυχημένη- ιστορία για το καμάρι της Καταλονίας. Τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις παικτών που προωθήθηκαν από τη Μάσια στην πρώτη ομάδα λιγόστεψαν αισθητά.

Η ομάδα προτίμησε να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για την ενίσχυσή της και άφησε λίγο πίσω το πρότζεκτ που της έφερε τόσες και τόσες επιτυχίες. Από το 2015  μόνο ο Σέρτζι Ρομπέρτο κατάφερε ερχόμενος από τις ακαδημίες να γίνε ενεργό μέλος της πρώτης ομάδας. Η κριτική που δέχτηκε η Μπαρτσελόνα για το γεγονός αυτό ήταν έντονη. Βλέπετε είναι στο DNA του οργανισμού να «παράγει» τους δικούς της ποδοσφαιριστές. Φέτος αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Ο Φατί  είναι το πιο λαμπερό από τα νέα προϊόντα της Μάσια, αλλά όχι το μόνο. Ο Αλένια που και πέρυσι πήρε πολλές ευκαιρίες αναμένεται φέτος με αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Πέρεζ που έχει ξεκινήσει βασικός σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια μέχρι στιγμής -ελέω των απουσιών- τα έχει πάει εξαιρετικά με ένα γκολ και δύο ασίστ. Τέλος ο Ρίκι Πουτς που και γι’ αυτόν υπάρχουν μεγάλες βλέψεις αλλά έμεινε πιο πίσω λόγω ενός τραυματισμού λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Η Μπαρτσελόνα έχει μεγάλη ανάγκη να ξαναβάλει στην ομάδα δικά της παιδιά γιατί πολύ απλά έτσι είναι η Μπαρτσελόνα. Το «Més que un club» δεν είναι τυχαία το σλόγκαν του συλλόγου.

Η ανυπομονησία να τον ξαναδείς να παίζει

Ας επιστρέψουμε όμως στον πρωταγωνιστή τόσο των ημερών όσο και αυτού του κειμένου. Δεν θα προσποιηθούμε ότι ξέραμε τον Φατί πριν το ντεμπούτο του με την Μπέτις. Είναι αλήθεια όμως ότι από εκείνη τη μέρα και μετά περιμέναμε σε κάθε ματς της Μπαρτσελόνα να δούμε ποιος στο καλό είναι αυτός ο έφηβος που εμφανίστηκε ξαφνικά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Και παιχνίδι με το παιχνίδι αυτή η αναμονή ολοένα και εντείνεται.

Μετά το γκολ –με άλμα στο θεό- κεφαλιά στο ματς με την Οσασούνα ήρθε η εμφανισάρα κόντρα στη Βαλένθια. Τώρα ποιος δεν περιμένει την επόμενη εμφάνιση του Φατί; Ο ενθουσιασμός είναι τεράστιος. Δικαιολογημένα. Ενδέχεται να έχουμε μπροστά μας έναν από τους ανερχόμενους σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται όμως και λίγη ηρεμία. Στην επόμενη συμμετοχή του ο Φατί μπορεί να μην είναι ξανά τόσο καλός. Επιπλέον όταν ο Μέσι και ο Ντεμπελέ επιστρέψουν από τους τραυματισμούς τους ο χρόνος που θα παίρνει να μειωθεί αισθητά. Δεν έγινε και τίποτα.

Η Μπαρτσελόνα έχει όσο καμία άλλη ομάδα την τεχνογνωσία να εντάσσει νεαρούς παίκτες στην πρώτη ομάδα. Ο Φατί είναι ένα σπάνιο ταλέντο που με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να αφήσει εποχή.  Όπως και να ‘χει περιμένουμε πως και πώς να τον δούμε να κάνει ξανά τα μαγικά του είτε αυτά είναι για 90 λεπτά, είτε για 20 είτε για 5. Έχουμε άλλωστε την πεποίθηση ότι το παιδί αυτό θα γράψει πολλά 90λεπτα στο μέλλον και θα «βαρεθούμε» να ανυπομονούμε πότε θα τον δούμε. Ανσού Φατί. Κρατήστε το όνομα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ