ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Primera División

Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ: Οι Βάσκοι δίνουν χρώμα στην Πριμέρα!

Πως θα ήταν η Πριμέρα Ντιβιζιόν χωρίς τους (τρελούς) Βάσκους; Μονότονη. Άχρωμη. Με λιγότερο τσαμπουκά και δεν αποκλείεται αρκετά βαρετή.

Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ: Οι Βάσκοι δίνουν χρώμα στην Πριμέρα!

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο έχουν μπει κάπως μουδιασμένα στο φετινό πρωτάθλημα. Εκτός από τη χαμηλή συγκομιδή βαθμών η εικόνα που παρουσιάζουν δεν εντυπωσιάζει. Το αντίθετο. Από την άλλη Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ αποδίδοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο έχουν κερδίσει τις μέχρι τώρα εντυπώσεις. Η άνοδος των δύο ιστορικών ομάδων από τη χώρα των Βάσκων δίνει μια άλλη νότα στο Ισπανικό Πρωτάθλημα.

Μεγάλα μεγέθη για το Ισπανικό ποδόσφαιρο

Φυσικά δεν πρόκειται για δύο τυχαίες ομάδες. Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ είναι δύο ιστορικά και ιδιαίτερα σωματεία, τα οποία προέρχονται από μια ακόμη πιο ιδιαίτερη περιοχή. Τη χώρα των Βάσκων. Όποιος γνωρίζει την Ισπανική πραγματικότητα καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ. Όποιος πάλι δεν γνωρίζει αρκεί να σκεφτεί τους Βάσκους σαν τους Γαλάτες! Άνθρωποι περήφανοι και πολύ δεμένοι με τον τόπο τους που στην πραγματικότητα δεν νιώθουν Ισπανοί και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία.

Οι δύο αυτές ομάδες είναι τα καμάρια τους. Με την Μπιλμπάο πρώτη και τη Σοσιεδάδ να ακολουθεί. Μπορούμε ξεκάθαρα να μιλήσουμε για την 4η και την 6η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας. Με την Αθλέτικ μάλιστα να διεκδικεί με αξιώσεις και την 3η θέση. Τα  «Λιοντάρια» του Μπιλμπάο έχουν κατακτήσει 8 φορές το Πρωτάθλημα και 23 το Κύπελλο! Στο θεσμό του Κυπέλλου μάλιστα τους προσπερνά σε κατακτήσεις μόνο η Μπαρτσελόνα που έχει 30! Η Σοσιεδάδ βρίσκεται σαφώς πιο χαμηλά αλλά έχει κι αυτή να επιδείξει 2 Κύπελλα και 2 Πρωταθλήματα που παραλίγο να ήταν 3 με εκείνη τη μαγική σεζόν που έκανε το 02-03 όταν και ήταν πρώτη μέχρι τη 36η αγωνιστική!

Και οι δύο τους στηρίζουν και προωθούν σε τεράστιο βαθμό τους Βάσκους ποδοσφαιριστές. Στην Αθλέτικ μέχρι και σήμερα αγωνίζονται αποκλειστικά Βάσκοι. Για την Σοσιεδάδ ίσχυε η ίδια συνθήκη μέχρι το 1989. Στα νεότερα χρόνια το κλαμπ χαλάρωσε την πολιτική του ως προς αυτό το ζήτημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διατηρεί στις τάξεις του μεγάλο αριθμό Βάσκων.

Μπιλμπάο: Κλασσικά και αγαπημένα

Με τον τρόπο που έχει επιλέξει να λειτουργεί η Αθλέτικ η μόνη περίπτωση να δημιουργεί καλές ομάδες είναι μόνο ένας. Η πολιτική του κλαμπ να αγωνίζονται σε αυτό μόνο Βάσκοι ποδοσφαιριστές περιορίζει στο ελάχιστο τις επιλογές σχετικά με τη διαμόρφωση του ρόστερ. Μην ξεχνάμε ότι η Μπιλμπάο δεν επιλέγει ποδοσφαιριστές από μια ολόκληρη χώρα, αλλά από μια περιοχή!

Κι αν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο περιορισμός αυτός είναι καταδικαστικός για να δημιουργήσεις μια πρωταθληματική ομάδα, είναι μεγάλη της μαγκιά που συνεχίζει χωρίς εκπτώσεις στα πιστεύω του οργανισμού! Όπως είναι μεγάλη της μαγκιά που έχει την τιμή να είναι μαζί με τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ!

Ο τρόπος τους λοιπόν είναι να χτίζουν την ομάδα με υπομονή και να περιμένουν πότε θα βρεθεί η σωστή μαγιά για να παρουσιάσουν ένα δυνατό σύνολο. Από δικά τους παιδιά. Αυστηρά. Και αυτά τα παιδιά ενδέχεται να είναι διαφορετικής ηλικίας και εμπειρίας. Επομένως για να συγχρονιστούν όλοι στο πικ τους χρειάζεται χρόνος. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει φέτος.

Η Μπιλμπάο λοιπόν έχει δημιουργήσει αρχικά μια ομάδα με ένα πολύ δυνατό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Μαρτίνεζ και Άλβαρεζ έχουν ταιριάξει απόλυτα και παίζουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα άνοιξε την αγκαλιά της στον  Γιούρι Μπερτσίτσε που μετά την περιπέτεια στην Παρί επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για μια νέα αρχή. Στην επίθεση βρίσκεται η επόμενη μεγάλη πώληση των «Λιονταριών». Ο Ινάκι Γουίλιαμς που το καλοκαίρι κοστολογήθηκε από την ομάδα στα 80 εκατομμύρια τελικά παρέμεινε. Ο 25χρονος  είναι ότι πιο ταλαντούχο υπάρχει στο ρόστερ.

Στα εξτρέμ ο αρχηγός Μουνιάιν δείχνει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του μετά από μια μεγάλη κοιλιά που είχε στην απόδοσή του και να ηγείται της νέας προσπάθειας. Τέλος παίκτες με μεγάλη εμπειρία που βρίσκονται χρόνια στην ομάδα όπως οι Γκαρσία, Αντούριθ και Μπένιατ είναι καθοριστικοί για την ομοιογένεια και την τάξη στα αποδυτήρια. Κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί μια δεμένη και σκληροτράχηλη ομάδα που είναι πολύ δύσκολο να την κερδίσεις.

Σοσιεδάδ: Βγαλμένη από το Football Manager

Από την άλλη η Σοσιεδάδ ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Δημιούργησε μια ομάδα που αποτελείται από παίκτες που έχουν πράγματα να αποδείξουν στοχεύοντας  να ανέβουν επίπεδο. Η Σοσιεδάδ έχει συγκεντρώσει πολύ και πλούσιο ταλέντο στην μεσοεπιθετική της γραμμή.

Οι Μίκελ Ογιαρθάμπαλ και Μάρτιν Οντεγκάαρντ είναι δύο νεαροί ποδοσφαιριστές με τεράστιες δυνατότητες στο σκοράρισμα αλλά κυρίως στη δημιουργία. Η παρουσία ενός αξιόπιστου σέντερ φορ όπως ο Γούιλιαμ Ζοσέ έρχεται και δένει αρμονικά. Ο Βραζιλιάνος είναι μια από τις πιο έξυπνες μεταγραφές των τελευταίων ετών αφού κόστισε μόλις 6 εκατομμύρια πριν 3 χρόνια!

Από κει και πέρα αξίζει κανείς να σταθεί στο δίδυμο των αμυντικών χαφ. Ιγιαραμέντι και  Θουμπελδία είναι δύο παιδιά που έχουν βγει από τα σπλάχνα της ομάδας και προσθέτουν ποιότητα στο χώρο του κέντρου. Ο μεν Ιγιαραμέντι έχει βρει για τα καλά τον παλιό καλό του εαυτού και είναι ο αρχηγός και ο ηγέτης της ομάδας. Ο δε Θουμπελδία αποτελεί ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στη θέση του στην Ισπανία, ενώ μπορεί να αγωνιστεί κάλλιστα και σαν κεντρικός αμυντικός.

Τέλος στη άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία του Ντιέγκο Γιορέντε. Ενός παίκτη που δεν πήρε ποτέ ευκαιρίες στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά που τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί ως ένα από τα καλύτερα στόπερ στο πρωτάθλημα. Είναι μάλιστα εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Ισπανίας.

Γενικότερα η Σοσιεδάδ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ομάδας που προσπαθεί να παίξει ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Μπορεί στο μεταξύ τους παιχνίδι ο κυνισμός της Μπιλμπάο να επικράτησε όμως η Σοσιεδάδ δείχνει φέτος ικανή να γίνει η συμπάθεια του μέσου φιλάθλου. Το αν θα συνδυάσει θέαμα με ουσία είναι μια άλλη ιστορία. Σίγουρα πάντως στο ρόστερ της βρίσκονται κάποιοι παίκτες που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Δεν έτυχε, πέτυχε

Όταν λοιπόν οι δύο αυτές ομάδες είναι δυνατές το Ισπανικό Πρωτάθλημα γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό απ’ ότι ήδη είναι! Φέτος ρεαλιστικός στόχος και για τις δύο είναι η τέταρτη θέση. Κι ότι παραπάνω προκύψει εννοείται καλώς να έρθει!

Γιατί είναι διαφορετικό να κάνουν καλές σεζόν ομάδες όπως η Χετάφε πέρυσι ή όπως η Γρανάδα που έχει ξεκινήσει καλά φέτος και διαφορετικό όταν μιλάμε για τη Μπιλμπάο και τη Σοσιεδάδ. Κι αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για ομάδες που έχουν το ειδικό βάρος να κερδίσουν τον οποιονδήποτε στη μέρα τους και να αντέξουν την πίεση.

Η φετινή τους εικόνα βέβαια δεν είναι ότι μας έριξε κι από τα σύννεφα. Αν έχει κανείς παρακολουθήσει το πώς χτίστηκαν τα ρόστερ τους και την ποιότητα που διαθέτουν ήταν προφανές ότι κάτι καλό ετοιμάζουν. Η καθεμία με διαφορετικό τρόπο. Αλλά με εξίσου ενδιαφέροντα πρότζεκτ. Το πώς θα εξελιχθεί γι’ αυτές η χρονιά εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες.

Πρώτον από το αν θα έχουν διάρκεια μέσα στη σεζόν και δεύτερον απ΄τον αν οι τρεις μεγάλοι συνεχίσουν τα στραβοπατήματα. Γιατί κακά τα ψέματα αν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο βρουν τα πατήματά τους δεν υπάρχει σύγκριση ως προς την ποιότητα των ρόστερ.

Θα φανεί λοιπόν στη συνέχεια αν οι Βάσκοι μπορούν να συνεχίσουν τις υψηλές πτήσεις ή αν πρόκειται για «πυροτεχνήματα». Βέβαια και το δεύτερο σενάριο να ισχύει, στην τελική ποιος δεν γουστάρει τα πυροτεχνήματα;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ