ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ξεκάθαρος ο Πογέτ: «Κανένα συμβόλαιο στο μυαλό μου, μόνο το Καζακστάν»
Ο Μπαπέ πρέπει να ξεχάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι υπάρχει λόγος!
Μόντριτς: «Δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ Μαδρίτης»
Επίσημο: Με ελληνικό παρελθόν ο νέος τεχνικός της Λάτσιο του Μανδά (pic)
Μπάγερν: Οι 4+1 πιθανοί προορισμοί του φευγάτου Κίμιχ!
Κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα Αργεντινή και Ίντερ Μαϊάμι: Τραυματίας ο Μέσι!
Πρόεδρος Φενέρμπαχτσε: «Ας πέσουμε κατηγορία αν χρειαστεί»! (vid)
«Ο Κλοπ είναι ένας χαζός, άχαρος, πονεμένος loser»! (vid)
Η Λίβερπουλ βρήκε στην Ντόρτμουντ τον επιθετικό της νέας της εποχής!
Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να «κλέψει» το διαμάντι της Γιουνάιτεντ… αλά Ρονάλντο!
Άρσεναλ: Σημαντική απουσία ενόψει του ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ αγνοεί τα χρήματα και δεν το… κουνάει από το Λονδίνο!
Μπρούνο Φερνάντες: «Αυτός ο κανόνας πρέπει να εξαφανιστεί»!
Λουίς Ενρίκε, 2024
Για αυτό αποβλήθηκε ο Τσάβι – «Δώσε του κόκκινη! Απέβαλλε τον εδώ και τώρα» (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Τσέλσι

Η Τσέλσι έχει «μεγαλώσει» σωστά και έτσι συνεχίζει

Σε μια χρονιά χωρίς μεταγραφές και χωρίς Αζάρ η Τσέλσι βρήκε τρόπο να βγει και πάλι κερδισμένη. Οι «Μπλε» λειτουργούν χρόνια τώρα σαν μια πραγματικά μεγάλη ομάδα.

Η Τσέλσι έχει «μεγαλώσει» σωστά και έτσι συνεχίζει

Η Τσέλσι από το 2003 και μετά μπήκε σε μια νέα εποχή. Η είσοδος του Αμπράμοβιτς στα κοινά της ομάδας την μετέτρεψε από μια καλή ομάδα της Αγγλίας σε μια μόνιμη διεκδικήτρια τίτλων. Μπορεί στην αρχή να χρειάστηκε να ξοδευτούν πολλά εκατομμύρια και αυτό να την έκανε ανιπαθητική στους ουδέτερους αλλά σε βάθος χρόνου οι «Μπλε» έγιναν πραγματικά ένα σπουδαίο κλαμπ. Η φετινή ιδιαίτερη χρονιά αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό με τον καλύτερο τρόπο. Σε μια σεζόν που όλοι την είχαν ξεγραμμένη η Τσέλσι με ένα ρεσιτάλ διαχείρισης ετοιμάζει μεθοδικά την επιστροφή της.

Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν επιβάλλεται με το χρήμα

Εν έτη 2019 η Τσέλσι μπορεί με σιγουριά να πει ότι έχει αποβάλλει για τα καλά τη ρετσινιά της νεόπλουτης ομάδας που απλά βρίσκεται ψηλά γιατί έχει χρήμα για πέταμα. Δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαδικασία. Στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με ιστορία. Οι μεγάλες ομάδες έχτισαν τον μύθο τους και το βάρος της φανέλας τους μέσα από πορείες πολλών χρόνων. Αυτό που έχει καταφέρει η Τσέλσι δεν το έχουν πετύχει κλαμπ που χρησιμοποίησαν ανάλογες μεθόδους με αυτήν στη σύγχρονη εποχή.

Η Σίτι παλεύει με νύχια και με δόντια να κερδίσει τον σεβασμό, ενώ η Παρί δεν είναι ούτε καν κοντά. Οι «Μπλε» στην αρχή της εποχής Αμπράμοβιτς ήταν με διαφορά η πιο αντιπαθητική ομάδα στο Νησί. Που από τη μια μέρα στην άλλη άλλαξε στάτους επειδή ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να επενδύσει σε αυτή. 16 χρόνια μετά δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι η διοίκηση Αμπράμοβιτς έχει χτίσει κάτι πραγματικά σπουδαίο. Όχι απλά επειδή στα χρόνια της η ομάδα κέρδισε τίτλους, αλλά επειδή το έκανε με έναν τρόπο που σέβεται το άθλημα. Αν εξαιρέσει κανείς τα 2-3 πρώτα χρόνια η Τσέλσι σταμάτησε το αλόγιστο ξόδεμα εκατομμυρίων.

Προφανώς και έκανε δαπανηρές μεταγραφές και μετά. Κινήθηκε όμως μετρημένα και απόλυτα στοχευμένα. Έφερε στο Λονδίνο σπουδαίους παίκτες και προπονητές, μερικοί από τους οποίους έφτιαξαν το όνομα τους μέσα από την Τσέλσι και συνδέθηκαν μαζί της. Για να μπορέσει μια ομάδα να μεγαλώσει και να ανέβει επίπεδο το μυστικό είναι η διάρκεια. Και για να την πετύχει έκτος από χρήματα πρέπει ακόμη περισσότερο να αποκτήσει τεχνογνωσία. Γιατί όσα λεφτά κι αν έχει ο κάθε Αμπράμοβιτς σίγουρα δεν είναι διατεθειμένος να ξοδεύει για πολύ καιρό παραπάνω απ’ όσα βγάζει.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ομάδα άνοιξε και έκλεισε τρεις απόλυτα επιτυχημένους κύκλους. Κύκλους που συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους μέσα από σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που ανέδειξε ο οργανισμός. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και φέτος. Ελπίζοντας ότι ο 4ος κύκλος της εποχής Αμπράμοβιτς θα είναι ανάλογα επιτυχημένος με τους προηγούμενους.

Δημιουργώντας πρωταθλητές

Ο πρώτος κύκλος άνοιξε το 2003 με την είσοδο του Αμπράμοβιτς και την άφιξη μαζεμένων πρωτοκλασάτων παικτών και φυσικά του Ζοσέ Μουρίνιο. Το τέλος εποχής αυτού του κύκλου έρχεται με τον χαμένο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ το 2008. Έχουν μεσολαβήσει: δύο Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ και δύο Λιγκ Καπ.

Ο δεύτερος κύκλος ανοίγει το 2009. Η Τσέλσι έχει δημιουργήσει πλέον έναν σημαντικό κορμό από παίκτες όπως οι Τσεχ, Τέρι, Λάμπαρντ, Ντρογκμπά. Το Κύπελλο του 2009 ακολούθησε το νταμπλ του 2010 με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της ομάδας. Ο κύκλος κλείνει το 2013 με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Φυσικά είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ του 2012, αλλά και του Κυπέλλου Αγγλίας την ίδια χρονιά.

Το 2014 η επιστροφή Μουρίνιο σηματοδοτεί την έναρξη του τρίτου κύκλου. Σε μια εποχή που οι παλιές καραβάνες σιγά σιγά εγκαταλείπουν ο απόλυτος ηγέτης της Τσέλσι είναι ο Εντέν Αζάρ. Πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ το 2015 με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο. Πρωτάθλημα το 2017 και Κύπελλο το 2018 με τον Αντόνιο Κόντε. Πέρυσι με το Γιουρόπα επί Μαουρίτσιο Σάρι ήρθε και το τέλος τρίτου κύκλου.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Ένα σήμερα που βρήκε την Τσέλσι με τον Σάρι να φεύγει για τη Γιουβέντους τον Αζάρ για την Ρεάλ και την ίδια να μη μπορεί να κάνει μεταγραφές. Αλλά οι «Μπλε» είχαν απάντηση και σε αυτό. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε η ίσως πιο εμβληματική μορφή στην σύγχρονη Ιστορία του συλλόγου, Φρανκ Λάμπαρντ. Το κλαμπ δημιούργησε αμέσως ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τον «Φράνκι» αναθέτοντάς του ουσιαστικά τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας για του χρόνου με έμφαση στο πλούσιο ταλέντο που υπάρχει στους παίκτες των ακαδημιών.

Ο Λάμπαρντ όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να περιμένει μέχρι το χρόνου. Έχει ήδη δώσει ενεργό ρόλο στα νέα διαμαντάκια των «Μπλε», πιστεύει στους παίκτες του και η Τσέλσι παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Μπορεί να έφαγε κάποια «χαστούκια» στην αρχή της χρονιάς όμως όσο περνάει ο καιρός δείχνει όλο και καλύτερη.

Οι ηγέτες της νέας εποχής

Σε μια χρονιά λοιπόν που δεν υπήρχαν ουσιαστικοί στόχοι η Τσέλσι –αν και είναι ακόμη νωρίς- δείχνει απόλυτο φαβορί για την τετράδα. Για την ακρίβεια οι μοναδικές ομάδες που είναι καλύτερες από αυτή στην Αγγλία είναι η Σίτι και η Λίβερπουλ. Οι πιτσιρικάδες που κλήθηκαν να βγουν μπροστά φάνηκαν περισσότερο έτοιμοι απ’ ότι θα περίμενε κανείς και ξάφνιασαν τους πάντες.

Τους πάντες εκτός από τον Λάμπραρντ ο οποίος από την πρώτη μέρα τους πέταξε στα βαθιά και τους στήριξε απόλυτα. Κάπως έτσι Μέισον Μάουντ (20), Τάμι Άμπραχαμ (22) και Φικάγιο Τομόρι (21) είναι ήδη βασικοί. Την ίδια στιγμή αρχίζει και μπαίνει στην ομάδα το μεγαλύτερο ταλέντο της Τσέλσι –και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο- Χάνστον Οντόι (18) ο οποίος ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό που τον άφησε πίσω στην αρχή της χρονιάς. Μια λεπτομέρεια εδώ. Και οι τέσσερεις αυτοί παίκτες είναι ήδη διεθνείς με την εθνική ομάδα ανδρών της Αγγλίας!

Αν συνυπολογίσει κανείς και την παρουσία στο ρόστερ παικτών με ποιότητα και εμπειρία όπως οι Καντέ, Αλόνσο, Ζορζίνιο, Κέπα, Αθπιλικουέτα, Γουίλιαν κ.α καταλαβαίνει ότι η Τσέλσι δεν έχει κανένα λόγο να θεωρεί την φετινή χρονιά χαμένη. Όσα περισσότερα βήματα καταφέρει να κάνει φέτος, τόσο πιο έτοιμη θα είναι του χρόνου για να πρωταγωνιστήσει.

Γιατί αν το σύνολο του Λάμπαρντ συνεχίσει να προοδεύει και να δένει, το καλοκαίρι με 2-3 καλές μεταγραφές η Τσέλσι θα γίνει ξανά μια πραγματική διεκδικήτρια του τίτλου. Και μπορεί να μην είμαστε μάντεις ώστε να προβλέψουμε ότι αυτό θα συμβεί, σίγουρα όμως τα βήματα που γίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρόσφατα παραδείγματα άλλωστε έχουν αποδείξει ότι η Τσέλσι ξέρει καλά πώς να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ