ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
Οζίλ: «Μπαρτσελόνα, έχεις… χαλάσει! Πάψε να μιλάς για διαιτητές»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Σέλτικ

Σέλτικ ή Ρέιτζερς; Όταν η Γλασκώβη…χωρίζεται στα δύο

Η Ρέιτζερς θα υποδεχθεί την Σέλτικ για τον τελικό του League Cup σήμερα. Εμείς θυμόμαστε την ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα Ευρωπαικά Ελ Κλάσικο που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία και την πολιτική.

Σέλτικ ή Ρέιτζερς; Όταν η Γλασκώβη…χωρίζεται στα δύο

Σήμερα το απόγευμα η Ρέιτζερς θα υποδεχθεί την Σέλτικ στο πλαίσιο του τελικού League cup. Βέβαια δεν είναι απλά ένας τελικός, ούτε είναι μια αντιπαλότητα. Το ντέρμπι μεταξύ των δύο Σκωτσέζικων ομάδων της Γλασκώβης λέγεται Old Firm και είναι ξεχωριστό. Όχι μόνο για την αντιπαλότητα και ότι αυτές οι δύο είναι οι μεγαλύτερες ομάδες της Σκωτίας. Αλλά ξεχωρίζει για τις έντονες μάχες την ένταση, το πάθος, τις κόντρες, το παλμό της κερκίδας κάτι που το καθιστά ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό Βρετανικό Ελ Κλάσικο.

Η Γλασκώβη χωρίζεται στα δύο τουλάχιστον 4 φορές τον χρόνο. Η Σέλτικ με την Ρείτζερς έχουν μακρά ιστορία στον χρόνο άλλα και μακρά αντιπαλότητα. Είναι όπως το περιγράφουν πολλοί ένα mortal combat. Βέβαια σε αντίθεση με άλλα ντέρμπι η νίκη στο Old Firm δεν έχει αξία μόνο για τους τρείς βαθμούς ή για να προχωρήσεις στην επόμενη φάση στο κύπελλο ή να πάρεις ένα Κύπελλο. Οι ρίζες του ντέρμπι δείχνουν και την άξια αλλά και την ιδιαιτερότητα του σε σχέση με τα άλλα.

Η κόντρα τους δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο. Αλλά αφορά και την πολιτική, την θρησκεία αλλά και τις διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές.

Αυτή τη στιγμή η αντιπαλότητα είναι κυρίως για την θρησκεία. Πολλοί φίλαθλοι να ψάλλουν είτε βρίσκονται στις κερκίδες του γηπέδου Ibrox είτε του Parkhead . Οι Ρέιτζερς θυμίζουν ότι είναι Προτεστάντες ενώ οι φίλαθλοι της Σέλτικ Καθολικοί.

Γενικότερα ένας τυπικός φίλαθλος της Σέλτικ είναι Καθολικός και πατριωτής. Ο οπαδός της Σέλτικ θεωρεί τον εαυτό του Σκωτσέζο και ότι έχει μεγάλες διαφορές με την Μεγάλη Βρετανία. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση από αυτούς που ήρθαν από την Ιρλανδία και θεωρούν τους εαυτούς τους Ιρλανδούς.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και διαφορές από τους φιλάθλους της Ρέιτζερς, οι οποίοι είναι υπέρ της ένωσης της Μεγάλης Βρετανίας και Προτεστάντες .

Και επειδή δεν είναι ωραίο να βλέπουν τους αντιπάλους τους με διαφορετικές απόψεις σχετικά με την θρησκεία ή την πολιτική να νικάνε. Για αυτό και οι επεισόδια αλλά και η βία είναι συχνό φαινόμενο στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Εκτιμάται ότι από το 1996 έως το 2003 είχαμε 8 θανάτους δυστυχώς σε ντέρμπι Old Firm. Ενώ έχουν γίνει διαχρονικά χιλιάδες επιθέσεις αλλά και συλλήψεις.

Σε μια κόντρα με τόσο σημαντικό νόημα δεν είχαμε επεισόδια μόνο στην Σκωτία. Αλλά και στην Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία. Εκεί υπήρξε μεγάλη βία αν θεωρούσαν ότι υπήρχαν αδικίες στα παιχνίδια Old Firm στην Γλασκώβη.

Στην πραγματικότητα για τους περισσότερους το ποδόσφαιρο δεν είναι στα χόμπι τους και δεν ξέρουν πολύ καλά το άθλημα. Αλλά αυτά τα ντέρμπι τους δίνουν την δυνατότητα να μαλώσουν τόσο για θρησκευτικά όσο και για πολιτικά θέματα.

Ιστορία του ντέρμπι

Τα πρώτα 16 χρόνια της Ρέιτζερς ήταν διαφορετικά αφού δεν υπήρχε κάποια μεγάλη ομάδα σαν την Σέλτικ να την ανταγωνιστεί. Η Σέλτικ ιδρύθηκε το 1988 και προσκάλεσε τους μπλέ της Γλασκώβης να παίξουν ένα φιλικό. Η Σέλτικ νίκησε με 5-2 και όλα έδειχναν ότι οι ομάδες θα είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ