Home Page

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ένας διάττοντας αστέρας ή μία παράλογη παρανόηση;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο για πολλούς έχει απολέσει τις ημέρες του ένδοξου παρελθόντος και πλέον η καριέρα του βρίσκεται στη Δύση της.

Όταν είσαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέρεις ότι πάντα το όνομά σου θα γίνεται πηγή πολλών συζητήσεων, διενέξεων και φυσικά συγκρίσεων. Συγκρίσεων με τα προηγούμενα χρόνια της καριέρας σου, με άλλους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.

Πότε όμως σταματάει η εποικοδομητική κουβέντα και ξεκινά ο παραλογισμός; Το SportsKing.gr επιχειρεί να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους ο Κριστιάνο βγαίνει εκτός σύγκρισης και είναι παράλογοι οι ισοπεδωτικοί συλλογισμοί που τον αφορούν.

Ναι, μεν, αλλά…

Το να συγκρίνει κανείς τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τους παίκτες που βρίσκονται σε δαιμονιώδη φόρμα όπως ο Εμπαπέ, ο Σαλάχ, ο Λεβαντόφσκι και άλλοι είναι κάτι παραπάνω από ανούσιο.

Κι αυτό γιατί ο Κριστιάνο στην ηλικία στην οποία βρίσκονται τώρα αυτή οι ποδοσφαιριστές, όχι απλά μεγαλουργούσε αλλά εκτός του Μέσι, δεν είχε άλλο αντίπαλο στον ορίζοντα.

Το ότι στα 35 του χρόνια συνεχίζει να παίζει σε κορυφαίο επίπεδο και να πρωταγωνιστεί μαζί με παίκτες που είναι μέχρι και πάνω από μία δεκαετία νεότεροί του, φανερώνει την πραγματική του αξία.

Το ζήτημα είναι για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης αν στα 35 τους θα κάνουν αυτά που πετυχαίνει ο Κριστιάνο. Αυτό, ναι, θα είναι μεγάλου ενδιαφέροντος θέμα.

Και ναι, φυσικά η καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο πλησιάζει στη Δύση της και αυτό έρχεται αναπόφευκτα αφού ο χρόνος κυλάει μέχρι και για τους κορυφαίους. Αλλά άλλο αυτό και άλλο ότι ο Κριστιάνο έπαψε να είναι κορυφαίος.

O Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει τέρμα του με τη φανέλα της Γιουβέντους

Η χρηματιστηριακή αξία του Κριστιάνο…

δε λέει απαραίτητα κάτι. Η αγοραστική αξία ενός παίκτη είναι σαν τα overall των αθλητικών video games. Μία περίοδος ενός μήνα χωρίς επαφή με τα δίχτυα, ενδεχομένως ένας τραυματισμός μπορεί να ρίξει την αξία του παίκτη. Όπως και έχει γίνει κιόλας στην περίπτωση του Κριστιάνο, ο οποίος πλέον κοστολογείται στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Όσα -προς συμπλήρωση του προηγούμενου κεφαλαίου- δεν έχουν αγγίξει ή έχουν ταβάνι παίκτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο peak τους.

Εν αντιθέσει με αυτή την περίοδο, δεν είναι τρεις εβδομάδες που ο Κριστιάνο μέτρησε διψήφιο αριθμό τερμάτων μέσα σε λίγες ημέρες τόσο με τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας όσο και με αυτή της Γιουβέντους. Η χρηματιστηριακή του αξία τότε είχε παρουσιάσει άνοδο. Μικρή, αλλά άνοδο.

Τότε κανείς δε μιλούσε για τον… διάττοντα αστέρα, αλλά για τον GOAT.

Ο Κριστιάνο στον αγώνα με την Ελβετία για τα ημιτελικά του Nations League

Η γενικότερη ποδοσφαιρική ανθρωποφαγία

Όπως δεκάδες ποδοσφαιριστές, έτσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί ένα ακόμα θύμα της άκρατης ανθρωποφαγίας των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Διανύει περίοδο αγωνιστικής καθίζησης; Παύει να είναι καλός.

Είναι πλέον αστείοι τέτοιοι συλλογισμοί. Έχει καταντήσει, δε, κουραστικό να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η αποχή από το γκολ για τρεις ή και τέσσερις αγωνιστικές δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο παίκτης έπαψε να είναι καλός.

Τα επιχειρήματα ότι «φέτος, δεν έβαλε 50 γκολ» ή «δεν παίζει όπως έπαιζε στη Ρεάλ» κυριαρχούν και δυστυχώς πληθαίνουν. Γεγονός που μαρτυρά όχι μόνο την αχαριστία του φίλαθλου κόσμου αλλά και την αγνωμοσύνη ως προς τις συνθήκες και τα δεδομένα του ποδοσφαίρου.

Άλλωστε, πως μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι κάνουν παράπονα και αποδίδουν ευθύνες σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών. Και μάλιστα, αν συγκρίνουν τη μεγάλη Ρεάλ και το ρόστερ με το οποίο έπαιξε ο Πορτογάλος, με το δυναμικό της Γιουβέντους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ