ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσετο πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
Τούχελ: «Οι οπαδοί με θέλουν για πάντα στην Μπάγερν, αλλά…»
Από… κλεισμένος στον πάγο – Η Ρεάλ αλλάζει στρατηγική για την ενίσχυση της άμυνας
Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση προπονητή η Λίβερπουλ
Η Παρί Σεν Ζερμέν ορέγεται την αποκάλυψη της φετινής Serie A
Κρίσταλ Πάλας: Η Μπράιτον του φετινού καλοκαιριού
Ο Μουσιάλα απάντησε στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο – «Ένας είναι ο GOAT»
Σαν το καλό κρασί: Μόντριτς και Κρόος κάνουν και φέτος τη διαφορά στη La Liga (stats)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

Ο Μπόμπι Φιρμίνο δεν ζήτησε ποτέ την προσοχή σου!

Ο Φιρμίνο συνεχίζει να είναι υπερπολύτιμος για τη Λίβερπουλ με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Ο Βραζιλιάνος κερδίζει την προσοχή χωρίς καν να την ζητάει.

Ο Μπόμπι Φιρμίνο δεν ζήτησε ποτέ την προσοχή σου!

Σε μια ομάδα γεμάτη αστέρια ο Φιρμίνο είναι αυτός που θα θέσει ψυχή και σώμα στην υπηρεσία του συνόλου. Ο τρόπος παιχνιδιού του δίνει στη Λίβερπουλ αυτό το κάτι που τόσο της ταιριάζει. Ο Βραζιλιάνος είναι ένα σέντερ φορ για το οποίο το γκολ δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Μέσα στο γήπεδο κάνει τόσα πράγματα που ώρες ώρες είναι σαν να παίζει δύο θέσεις μαζί!

Μοναδικός στον κόσμο

Δεν υπάρχει άλλος παίκτης στον κόσμο που να μοιάζει στο στυλ με τον Φιρμίνο. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τον σέντερ φορ του ο Κλοπ είναι κάτι που μόνο στη Λίβερπουλ μπορεί να δει κανείς. Ο Φιρμίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση κλασσικό εννιάρι. Δεν είναι όμως ούτε ψευτοεννιάρη, αλλά ούτε ο γρήγορος επιθετικός που μπορεί να παίξει και στα πλάγια. Τα κάνει όλα και συμφέρει ο Φιρμίνο

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Φιρμίνο παίζει μια δική του θέση. Ότι πιο κοντινό μπορώ να σκεφτώ για να ορίσω τη θέση αυτή είναι το εννιαροδεκάρι. Ο Βραζιλιάνος ξεκινάει υποθετικά στην κορυφή της επίθεσης, αλλά στην πραγματικότητα όταν η Λίβερπουλ επιτίθεται παίζει πιο πίσω από τους Μανέ και Σαλάχ. Στο σύστημα του Κλοπ, ο Φιρμίνο τραβιέται πολύ έξω από την περιοχή, στη οποία πατούν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από αυτόν οι Μανέ και Σαλάχ.

Ο Φιρμίνο γίνεται ουσιαστικά ο κυριότερος δημιουργός των «Κόκκινων». Σε μια ομάδα με… μισό επιτελικό μέσο -Τσάμπερλέιν- στις τάξεις της, ο Φιρμίνο είναι αυτός που αναλαμβάνει τον ρόλο αυτό. Θα πάρει τη μπάλα ανάμεσα στο κέντρο και την περιοχή και θα κληθεί να κάνει την κομβικότερη πάσα. Είτε παίζοντας μπροστά με τον Σενεγαλέζο και τον Αιγύπτιο, είτε ανοίγοντας τη μπάλα πλάγια στους ασταμάτητους Άρνολντ και Ρόμπερτσον που ανεβαίνουν συνεχώς στην επίθεση και παίζουν σαν εξτρέμ.

Στην περιοχή θα βρεθεί συνήθως ως τρέιλερ για να τελειώσει μια φάση που πολύ συχνά έχει ξεκινήσει από τα δικά του πόδια. Σπάνια θα τον δεις στάσιμο μέσα στο γήπεδο τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα όπου πιέζει ασφυκτικά τα αντίπαλα στόπερ και χαφ.

Ο φορ των ονείρων του Κλοπ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να δουν ένα πιο φαντεζί σέντερ φορ δίπλα στους ήδη φαντεζί Σαλάχ και Μανέ. Έναν παίκτη που να σημειώνει γκολ με το τσουβάλι και που θα είναι πιο… εντυπωσιακός από τον Βραζιλιάνο. Σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς ΔΕΝ βρίσκεται ο Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Γερμανός δεν χάνει ευκαιρία να σημειώσει πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του ο Φιρμίνο. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Ο Κλοπ έγινε γνωστός στη Ντόρτμουντ για την εφαρμογή του περίφημου «gegenpress». Μια τακτική που βασίζεται στη διακρή κίνηση μέσα στο γήπεδο και στην πίεση του αντιπάλου. Θέλει η ομάδα του όταν χάνει τη μπάλα να πιέζει ασφυκτικά με συνεχής παγίδες κατά μήκους του γηπέδου για να την ξαναπάρει.

Σκοπός είναι να βρίσκεται συνεχώς σε ρυθμό και σε επιθετική διάθεση. Σε αντίθεση με το «tiki taka» του Πεπ, ο Κλοπ δεν ενδιαφέρεται να έχει τη μπάλα χωρίς να ξέρει τι να την κάνει. Κι αν στη Ντόρμουντ είδαμε μια άρτια εφαρμογή του «gegenpress» στη Λίβερπουλ ο Γερμανός το τελειοποίησε. Οι «Κόκκινοι» μοιάζουν με μια καλά κουρδισμένη μηχανή που η ενέργειά της δεν τελειώνει ποτέ. Ο Φιρμίνο δεν... ακούει

Σε ένα σύστημα με αυτές τις απαιτήσεις δεν χωράνε σοφτ παίκτες που δεν θα συμμετάσχουν όταν η ομάδα αρκεί πρέσινγκ. Γι αυτό η Λίβερπουλ δεν παίζει με δεκάρι. Για αυτό σέντερ φορ της είναι ο Φιρμίνο. Ο Κλοπ θα προτιμούσε με κλειστά μάτια τον Βραζιλιάνο από ένα φορ των 30 γκολ που όταν η Λίβερπουλ δεν είχε τη μπάλα θα περπατούσε.

Άλλωστε με τους ρυθμούς που σκοράρουν οι άλλοι δύο της επιθετικής τριπλέτας τα γκολ δεν είναι κάτι που λείπουν από τη Λίβερπουλ. Αυτά που της δίνει όμως ο Φιρμίνο δύσκολα θα τα βρει σε άλλον παίκτη.

Παγκόσμια κλάση

Επειδή ίσως κάπου να έχουμε χαθεί με όλα τα προηγούμενα. Το ότι ο Φιρμίνο δεν σκοράρει όπως άλλα σέντερ φορ μεγάλων ομάδων ή ότι είναι «χαμάλης» εντός γηπέδου δεν σημαίνει ότι δεν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης. Βεβαίως. Δεν παίζεις αλλιώς βασικός στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και στην εθνική Βραζιλίας.

Ο Μπόμπι Φιρμίνο ήρθε από το πουθενά για να γίνει μέρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ελίτ. Η μεταγραφή του στη Χόφενχαιμ έγινε μέσω… football manager και από εκεί βρέθηκε στη Λίβερπουλ. Όχι στη σημερινή υπερομάδα. Σε μια Λίβερπουλ που βολόδερνε στην απόλυτη μετριότητα. Τα άλματα προόδου που έκανε ο Βραζιλιάνος είναι τόσο μεγάλα όσο φαίνονται.

Θεωρώ τουλάχιστον ασέβεια –για να μην πω άμπαλο- να πιστεύει κάποιος ότι είναι «λίγος» για τη Λίβερπουλ. Στα 28 του είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του και στην καλύτερη ηλικία. Φιρμίνο και Λίβερπουλ έχουν ζήσει ήδη αρκετές μεγάλες στιγμές παρέα. Πιο πρόσφατη ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων κόντρα στη Φλαμένγκο. Εκεί που με ένα γκολ στις καθυστερήσεις έδωσε τον τίτλο στην ομάδα του.

Επόμενη; Πιθανότατα η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Λίβερπουλ και Φιρμίνο μοιάζουν ασταμάτητοι αυτή τη στιγμή και αξίζουν καθετί από όλα αυτά τα όμορφα που βιώνουν.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ