ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
Επίσημο: Μπαρτσελόνα και Τσάβι μαζί για άλλη μια σεζόν
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
Αντσελότι για Τσάβι: «Πήρε τη σωστή απόφαση, έχει κάνει δουλειά στην Μπαρτσελόνα»
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα «κανόνια» ηχούν και η UEFA έθεσε το δίλημμα (pic)
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Primera División

Ρεάλ Σοσιεδάδ: Οι…ξεχωριστές ακαδημίες των γαλανόλευκων Βάσκων

Οι ξεχωριστές ακαδημίες της ομάδας των Βάσκων που αποτελούν το θεμέλιο και την βάση για μια ιδιαίτερη ομάδα,, η οποία συχνά πυκνά πρωταγωνιστεί στην Λα Λίγκα.

Ρεάλ Σοσιεδάδ: Οι…ξεχωριστές ακαδημίες των γαλανόλευκων Βάσκων

Κοιτάζοντας την λίστα με τα ταξίδια που θα ήθελα να κάνω παρατηρώ ότι μέσα σε αυτά βρίσκεται και η χώρα των Βάσκων. Η αυτόνομη κοινότητα στα βόρεια της Ισπανίας φημίζεται για τις πολύ όμορφες αυθεντικές πόλεις που έχει, το κρασί αλλά και το πολύ γευστικό φαγητό που θα γευτεί ένας ταξιδιώτης εκεί κυρίως θαλασσινά.

Η χώρα των Βάσκων είναι πολύ γνωστή ευρέως στο αθλητικό γίγνεσθαι εξαιτίας των κατορθωμάτων των αθλητικών ομάδων τους. Τόσο με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Ρεάλ Σοσιεδάδ στο ποδόσφαιρο όσο και με την Μπασκόνια στο μπάσκετ. Πάντα τα φώτα του φίλαθλου κοινού πέφτουν σε αυτήν την μικρή αυτόνομη κοινότητα κοντά στα Πυρηναία.

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι η άμεση ανταγωνίστρια της Μπιλμπάο σε τοπικό επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1909 ( πριν από 110 χρόνια) και έχει την έδρα της στο Σαν Σεμπάστιαν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων. Οι Txuri-urdinak ( γαλανόλευκοι) έχουν κατακτήσει 2 φορές το πρωτάθλημα ( 1980-81, 1981-82) αλλά και 2 φορές το Κύπελλο Ισπανίας ( 1909, 1986-87).

Μέχρι το 1989 η ομάδα από το Σαν Σεμπαστιάν είχε ως πολιτική της να παίζουν στην ομάδα ποδοσφαιριστές μόνο από την περιοχή Guipúzcoa της χώρας των Βάσκων. Αυτή η αυστηρότητα στους κανόνες αλλά και η επιλογή τοπικών ποδοσφαιριστών έφερε μεγάλη επιτυχία στην ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όπως πρωτοείπαμε η Σοσιεδάδ κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1981 και 1982 μόνο με παίκτες από  την τοπική περιοχή. Αλλά όταν τα τρόπαια χανόντουσαν στις λεπτομέρειες και μεγάλωσε ο ανταγωνισμός τότε αποφάσισαν να διευρύνουν λίγο τον κανονισμό με τους τοπικούς ποδοσφαιριστές.

Είχε ακουστεί πολλές φορές ο ‘ ξένος να πάει σπίτι του’. Βέβαια τα 40 του γκολ σε 75 παιχνίδια γρήγορα έπεισαν τους ντόπιους ότι η μεταγραφή του ήταν μια καλή επιλογή.

Η άφιξη του Τζον Άλντριτζ από την Λίβερπουλ έφερε μια νέα εποχή στην ομάδα. Ο ποδοσφαιριστής από το Λίβερπουλ δημιούργησε αντιδράσεις και πολλοί έβλεπαν με επιφυλακτικότητα αυτήν την κίνηση. Είχε ακουστεί πολλές φορές ο ‘ ξένος να πάει σπίτι του’. Βέβαια τα 40 του γκολ σε 75 παιχνίδια γρήγορα έπεισαν τους ντόπιους ότι η μεταγραφή του ήταν μια καλή επιλογή.

Από τότε η Σοσιεδάδ συνέχισε να κάνει μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών. Αλλά πάντα η βάση και ο κορμός της ομάδας στηρίζονταν στις ακαδημίες και αυτός είναι κάτι που δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ . Στην πρώτη ομάδα βρίσκονται 10 απόφοιτοι από τις ακαδημίες αυτήν την στιγμή. Ενώ υπάρχει ο αυστηρός κανόνας ότι πρέπει να ξεκινάνε στην βασική ενδεκάδα τουλάχιστον τέσσερις.

Η ακαδημία Zubieta  βρίσκεται στην εξοχή μόλις 5 μίλια νότια από το Σαν Σεμπάστιαν. Οι ποδοσφαιριστές για να κάνουν προπόνηση κάνουν ένα μικρό ταξίδι ανάμεσα στο δάσος, στις φάρμες και στις μυρωδιές της φύσης με τον φρέσκο αέρα να γεμίζει τα πνευμόνια από οξυγόνο όλων των παρευρισκόμενων. Ενώ ο ήλιος δεν βγαίνει κατά μήκος όλης της περιοχής. Περιγράφουμε φυσικά πολύ ιδιαίτερες και ζηλευτές προπονητικές εγκαταστάσεις ομάδας.

Ο Γαλλικός τρόπος παιχνιδιού δεν ταιριάζει στον Γκριεζμάν. Δηλαδή το πιο δυνατό παιχνίδι ταιριάζει σε πιο σωματώδης ποδοσφαιριστές. Αλλά το ποδοσφαιρικό IQ του, οι δεξιότητες του και το όραμα του για το παιχνίδι εξισορροπούσαν τις σωματικές του αδυναμίες.

Ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής που βγήκε από την ακαδημία τα τελευταία χρόνια είναι ο Αντουάν Γκριεζμάν. Ο διευθυντής της ακαδημίας Λούκι δήλωσε για τον Γάλλο διεθνή επιθετικό τα εξής: ‘ Όταν αυτό το παιδί αγωνιζόταν εδώ, τα πράγματα άλλαξαν. Ήταν διαφορετικός, τόσο μικρόσωμος και τόσο λευκός. Θέλαμε πάντα να τον προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε. Ξέραμε ότι είναι ξεχωριστός. Δεν μπορούσε να βρει ομάδα στην Γαλλία και δοκιμάστηκε σε πολλές. Ο Γαλλικός τρόπος παιχνιδιού δεν ταιριάζει στον Γκριεζμάν. Δηλαδή το πιο δυνατό παιχνίδι ταιριάζει σε πιο σωματώδης ποδοσφαιριστές. Αλλά το ποδοσφαιρικό IQ του, οι δεξιότητες του και το όραμα του για το παιχνίδι εξισορροπούσαν τις σωματικές του αδυναμίες.

Ο Γκριεζμάν είναι ένα πρότυπο σε αυτές τις ακαδημίες σήμερα για όλους τους ποδοσφαιριστές. Οι προπονητές των ακαδημιών βλέπουν τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και τον αντιμετωπίζουν με μακροπρόθεσμο πλάνο. Αφήνουν τους νέους να έχουν παιδική ηλικία αλλά με τον τρόπο τους, τους κάνουν να θέλουν να επιλέξουν την Zubieta. Το νεαρότερο ηλικιακό group είναι η Κ13. Το σλόγκαν κιόλας της ακαδημίας είναι ότι ξεκινούν αργά γιατί σέβονται την παιδική τους ηλικία.

Η ακαδημία της Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας αλλά αφήνει τα παιδιά να ζήσουν την καθημερινότητα μέχρι τα 12 σε κανονικά σχολεία. Εννοείται ότι η ομάδα των Βάσκων έχουν συχνή επικοινωνία και επαφές με αυτά τα σχολεία και τους ενδιαφέρει και το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής που διδάσκεται. Τα παιδιά κάνουν έξι διαφορετικά αθλήματα μέσα στο χρόνο, τρία ομαδικά και τρία ατομικά.

‘ Μείνε στο περιβάλλον σου. Μείνε στην οικογένεια σου, Μείνε στους φίλους σου. Όταν νιώσεις ότι μπορείς να τα αφήσεις σε δεύτερη μοίρα αυτά, τότε έλα στην Ρεάλ Σοσιεδάδ.’ 

Βέβαια αφού δεν είναι γυμναστές της ομάδας κανείς δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Όμως η συνολική εικόνα μετράει. Δηλαδή τα παιδιά μέχρι τα 12 έχουν παίξει χάντμπολ, μπάσκετ, ποδηλασία και άλλα αθλήματα. Θεωρούν ότι όλα αυτά κάνουν ανοιχτόμυαλους ανθρώπους και τους μαθαίνουν την σπουδαιότητα και την παιδεία της γυμναστικής.

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει άμεσες επαφές με περισσότερες από 70 ομάδες και ακαδημίες στην περιοχή Gipuzkoa. Πολιτική της ομάδας των Βάσκων είναι να μην κάνουν scouting ένα παιδί αν δεν έχει φτάσει τουλάχιστον στην ηλικία των 10 ετών. Μπορεί όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι να ρισκάρουν γιατί αντίπαλες ομάδες θα του κάνουν προσφορά από τις ακαδημίες, αλλά η ομάδα από την χώρα των Βάσκων είναι της άποψης: ‘ Μείνε στο περιβάλλον σου. Μείνε στην οικογένεια σου, Μείνε στους φίλους σου. Όταν νιώσεις ότι μπορείς να τα αφήσεις σε δεύτερη μοίρα αυτά, τότε έλα στην Ρεάλ Σοσιεδάδ.’

Αυτές τις μέρες είναι παράδοση να γίνονται τουρνουά παίδων μεταξύ των ισπανικών ομάδων. Φέτος όλες οι ομάδες Κ7 θα παίξουν σε τουρνουά στην Μαδρίτη και στην Βαλένθια. Τα τουρνουά αυτά είναι πολύ εμπορικά και με τον τρόπο που γίνονται έχουν ενδιαφέρον. Μπορεί εύκολα κάποιος να τα παρακολουθήσει στο YouTube.

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ όπως είπαμε δεν έχει ακαδημίες σε τόσο μικρές ηλικίες. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι δεν είναι σωστό από τόσο μικρή ηλικία να παίζουν τα παιδιά σε τέτοιο επίπεδο. Η ομάδα από το Σαν Σεμπαστιάν είναι της άποψης ότι σε αυτές τις ηλικίες σιγά σιγά σφυρηλατείται ο χαρακτήρας και δημιουργείται η προσωπικότητα ενός ποδοσφαιριστή. Βήμα βήμα με καθημερινή προσπάθεια.

Οι Txuri-urdinak πάνω από όλα θεωρούν ότι η ανθρώπινη εξέλιξη είναι πιο ψηλά από το να παίζουν από μικροί κάθε μέρα σε τουρνουά. Θέλουν να έχουν μορφωμένα παιδιά στις ακαδημίες τους. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα αποκτήσουν και καλύτερο ποδοσφαιρικό IQ. Ενδεικτικά σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές από την Β’ ομάδα της Σοσιεδάδ ή σπουδάζει ή έχει αποφοιτήσει. Για να βρίσκονται και να μείνουν στην ακαδημία πρέπει να γράψουν τουλάχιστον 80% στον τελικό βαθμό. Η ομάδα έχει προσλήψει 7 καθηγητές για να βοηθήσουν τους μαθητές σε αυτό το έργο.

Στην Σοσιεδάδ πολύ απλά δεν μετράνε απλά νούμερα και λένε έχουμε τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές αλλά το κάθε ένα παιδί είναι ξεχωριστή περίπτωση και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Στην Σοσιεδάδ πολύ απλά δεν μετράνε απλά νούμερα και λένε έχουμε τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές αλλά το κάθε ένα παιδί είναι ξεχωριστή περίπτωση και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι Βάσκοι θέλουν να εμφυσήσουν στα παιδιά αυτά αξίες και να τους προσφέρουν ότι χρειάζεται για να πετύχουν. Γίνονται μέλος μια μεγάλης ομάδας της Λα Λίγκα και μελλοντικά υπάρχει η πιθανότητα να παίξουν στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας με την ομάδα τους.

Ένας αγωνιστικός διευθυντής είχε πει κάποτε σε εκείνο της Ρεάλ Σοσιεδάδ Λόυκι ότι: ‘ Αν κάνετε πολλούς καλούς μηχανικούς, που είναι καλοί άνθρωποι αλλά όχι ποδοσφαιριστές θα απολυθείς. Έχει δίκιο. Όμως πολιτική μας είναι να κάνουμε ποδοσφαιριστές, αν είναι σώφρων και καλοί άνθρωποι αυτό είναι ακόμα καλύτερο.’

Η Σοσιεδάδ δεν αφήνει εύκολα τα παιδιά της ακόμα και αν πετύχουν και ξεφύγουν ή αποτύχουν. Είναι πολύ απλά μια κοινότητα. Χαρακτηριστικά προπονητής της πρώτης ομάδας είναι ο βετεράνος Ιμανιόλ Αλγκουασίλ. Ενώ της δεύτερης ομάδας ο κόουτς είναι γνωστός σε όλους μας Τσάμπι Αλόνσο. Πέρα από αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος του staff από τους αναλυτές μέχρι τους φυσιοθεραπευτές και τους προπονητές φυσικής κατάστασης όλοι έχουν περάσει από τις ακαδημίες της Zubieta.

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ φιλική και οικογενειακή. Όλοι που δουλεύουν εκεί έχουν περάσει από την Zubieta και αυτό βοηθάει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να νιώσουν οικεία και να επιτύχουν τους στόχους τους. Η Σοσιεδάδ κρατάει με αυτόν τον τρόπο και την κουλτούρα, τον πολιτισμό ακόμη και το γλωσσικό ιδίωμα των Βάσκων. Κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και σε αυτήν την εποχή μας εντυπωσιάζει.

Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες της Ρεάλ Σοσιεδάδ: Ο άνθρωπος, ο μαθητής και ο ποδοσφαιριστής. Και για τα τρία θα τους κατευθύνουν οι υπεύθυνοι των ακαδημιών και θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στο τοπ επίπεδο.

Ένα πολύ ξεχωριστό παράδειγμα είναι ο αρχηγός και εξτρέμ της Σοσιεδάδ Μικέλ Ογιαρζαμπάλ. Πέρα από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής έχει αποφοιτήσει με πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Σαν Σεμπαστιάν. Ο ‘Οριά’ πάντα ήταν καλός ποδοσφαιριστής αλλά όλοι επισημαίνουν ότι οι αξίες που έλαβε από την παιδεία στις ακαδημίες τον οδήγησαν σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Όπως είπαμε η επιλογή των ποδοσφαιριστών γίνεται κυρίως από την περιοχή Gipuzkoa, η οποία αριθμεί περίπου 700.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι από τις κωμοπόλεις και τα χωριά. Μεγάλωσαν σε διαφορετικό περιβάλλον από τα παιδιά των πόλεων. Ακόμη και σήμερα φαίνεται η διαφορά. Αφού όπως επισημαίνουν τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο εκεί ακόμη και σήμερα σε αλάνες και σε χωράφια.

Το 2009 οι 16 ποδοσφαιριστές της Σοσιεδάδ ήταν από τις ακαδημίες της. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από κάποια κωμόπολη ή χωριό. Για την ιστορία μόνο ο Τσάβι Πριέτο ήταν από το Σαν Σεμπαστιάν. Τα παιδιά απότα χωριά έρχονται σε πιο μεγάλη ηλικία στις ακαδημίες έχοντας αποκτήσει τις περισσότερες φορές την δική τους προσωπικότητα.

Ο τοπικός, ο οικογενειακός χαρακτήρας αλλά και ο εκπαιδευτικός σκοπός της Zubieta κάνουν ξεχωριστούς ποδοσφαιριστές, επιστήμονες αλλά και εξαιρετικούς ανθρώπους τις περισσότερες φορές. Έτσι ξεχωρίζουν αυτές οι ακαδημίες και αποτελούν τα θεμέλια για μια ιδιαίτερη ομάδα, την Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ