ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
Επίσημο: Μπαρτσελόνα και Τσάβι μαζί για άλλη μια σεζόν
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μάντσεστερ Σίτι

Τεράστιος ο Πεπ αλλά η φετινή αποτυχία της Σίτι φέρει την υπογραφή του

Ο Πεπ είναι ο κορυφαίος τεχνικός του πλανήτη. Έχει όμως και αυτός τις αδυναμίες του. Η φετινή Σίτι είναι ο καθρέφτης όλων αυτών των αδυναμιών.

Τεράστιος ο Πεπ αλλά η φετινή αποτυχία της Σίτι φέρει την υπογραφή του

Η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία της Λίβερπουλ. Η φετινή κούρσα της Πρέμιερ Λιγκ εξελίσσεται σε παράσταση για έναν ρόλο. Κι εκτός από τη διαστημική κατάσταση που βρίσκονται οι «Κόκκινοι» υπάρχουν κι αλλά σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς. Η Σίτι παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα τα οποία πέρυσι δεν είχε. Απέχει πολύ από την ομάδα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια. Για την κατάσταση αυτή η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον προπονητή της ομάδας. Τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Καλοκαιρινά εγκλήματα και υπεροψία

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι Γενάρη μήνα η Σίτι θα βρίσκεται στο -14 από την κορυφή. Ναι οι 19 νίκες -και μία ισοπαλία- σε 20 παιχνίδια που έχει η Λίβερπουλ νομοτελειακά την φέρνουν στην πρώτη θέση.  Κανείς δεν θα μπορούσε να απαιτήσει από κάποια ομάδα -όσο καλή κι αν είναι- να κάνει αυτό που κάνει η Λίβερπουλ. Το -14 όμως είναι πολύ βαρύ.

Θα είχε τεράστια διαφορά η Σίτι να βρισκόταν στο -6 ή στο -8 έχοντας το ματς του δεύτερου γύρου με τους «Κόκκινους» εντός έδρας. Και πάλι βέβαια η ομάδα του Κλοπ δείχνει εξωφρενικά σταθερή για να χάσει τον φετινό τίτλο αλλά η Σίτι είχε χρέος έστω να την κοντράρει. Να την πρεσάρει. Όπως έκανε η Λίβερπουλ πέρυσι μέχρι το τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής. Η περσινή πορεία και η απώλεια του τίτλου για μια… ανάσα πείσμωσε τη Λίβερπουλ, της έδωσε κίνητρο. Μπήκε στη φετινή χρονιά με το μαχαίρι στα δόντια. Αντίθετα η Σίτι μπήκε με μια υπεροψία κι ένα ύφος ανεξήγητα μπλαζέ.

Οι back to back κατακτήσεις και η εδραίωσή της ως η ποιοτικότερη ομάδα στον κόσμο ήταν κάτι που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε η ίδια ούτε ο Πεπ. Οι «Πολίτες» συνέχισαν να παίζουν όμορφο στο μάτι ποδόσφαιρο έγινα όμως πολύ soft. Έχασαν τη φλόγα τους, σταμάτησαν να “δαγκώνουν”. Πίστεψαν ότι μπορούν να συνεχίσουν στον αυτόματο. Μέγα σφάλμα. Ίσως όμως ακόμα μεγαλύτερο σφάλμα να ήταν η μη απόκτηση ενός τέταρτου στόπερ το καλοκαίρι. Απόφαση πραγματικά ακατανόητη για μια ομάδα με φιλοδοξία να δώσει κοντά στα 60 παιχνίδια.

Αντ’ αυτού η Σίτι προτίμησε να δώσει 50 εκατομμύρια ευρώ συν τον Ντανίλο για να πάρει τον -δεξιό μπακ- Κανσέλο σε μια θέση που με το δίδυμο Γουόκερ και Ντανίλο ήταν ήδη υπερκαλυμμένη. Η Σίτι με ευθύνη του Πεπ πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και το πλήρωσε για τα καλά. Ο -ηγέτης της άμυνας της- Λαπόρτ παραμένει για πολύ καιρό εκτός λόγω τραυματισμού. Ο Στόουνς έμεινε κι αυτός έξω για δύο μήνες και κάπως έτσι η ομάδα έμεινε για αρκετό καιρό με μοναδικό στόπερ τον Οταμέντι. Τα αποτελέσματα γνωστά.

Δύο παιχνίδια, δύο σεζόν

Η διαφορά της περσινής Σίτι με την φετινή γίνεται απόλυτα εμφανής αν δώσει κανείς βάση στα κομβικά παιχνίδια της εκάστοτε χρονιάς κόντρα στη Λίβερπουλ. Πέρυσι υποδέχτηκε τους «Κόκκινους» βρισκόμενη στο -5 πίσω τους. Σε ένα ματς ζωής και θανάτου που άλλαξε τα πάντα στις ισορροπίες του περσινού πρωταθλήματος οι «Πολίτες» ήταν αυτοί που έπρεπε. Έβγαλαν πάθος, ένταση, κυριάρχησαν και κέρδισαν. Το -5 έγινε -2 και στο τέλος της χρονιάς ήταν αυτοί που πανηγύρισαν.

Φέτος η Σίτι πήγε στο Άνφιλντ στο -6 από την κορυφή και έψαχνε το διπλό που θα την βάλει ξανά στο κόλπο και θα της αλλάξει την ψυχολογία. Έπαιξε ωραία μπάλα, έβγαλε φάσεις και στο 54 έχανε 3-0. Τόσο απλά. Περισσότερη σημασία ακόμα κι από την ήττα είχε η εικόνα του ματς. Η Λίβερπουλ δεν νοιάστηκε καθόλου για την ποιοτική ανωτερότητα της Σίτι. Την άφηνε να αλλάζει τη μπάλα, να βγάζει ωραίους συνδυασμούς και όποτε ήθελε έβγαινε μπροστά με αποφασιστικότητα, αμεσότητα και κυρίως ενέργεια και σκόραρε.

Η Σίτι έχασε -εύκολα- 3-1 ένα παιχνίδι στο οποίο υποθετικά ήταν καλύτερη. Είχε μεγαλύτερη κατοχή (55-45) και περισσότερες τελικές (18-12). Όλα αυτά στα χαρτιά. Γιατί στην πράξη η Λίβερπουλ την πάτησε κάτω! Ο Πεπ μπορεί να γκρινίαξε υπερβολικά αλλά δικαιολογημένα για τη διαιτησία όμως ήξερε και ο ίδιος ότι ο Κλοπ τον κατάπιε. Στο παιχνίδι αυτό το κλισέ ‘’το πήρε αυτός που το ήθελε περισσότερο’’ πήρε σάρκα και οστά. Κι αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σίτι. Η θέληση και το κίνητρο που (δεν) έχει.

Οι νίκες και οι ήττες είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Το ίδιο και οι αγωνιστικές μεταπτώσεις. Δε νοείται όμως για μια ομάδα αυτού του επιπέδου να χάνει το κίνητρό της. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα σύλλογο που την τροπαιοθήκη του δεν τη λες και… γεμάτη. Βέβαια μετά και την φετινή εμπειρία θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που παρουσιάζουν όλες οι ομάδες του Πεπ.

The Pep effect

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Οι ομάδες του Πεπ φτάνουν σε ένα πολύ υψηλό πικ και μετά παρουσιάζουν έλλειψη ενέργειας και αποφασιστικότητας. Κι όταν αυτό συμβαίνει ο Πεπ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο καπετάνιος που θα εγκαταλείψει τελευταίος το καράβι. Το ακριβώς αντίθετο. Είναι ο πρώτος που θα φύγει.

Το έκανε στη Μπαρτσελόνα όταν έχασε το πρωτάθλημα του 12. Το έκανε στη Μπάγερν όταν αποκλείστηκε για τρίτη σερί χρονιά στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα; Με το Πρωτάθλημα να έχει ήδη χαθεί ο μοναδικός πραγματικά μεγάλος στόχος που έχει απομείνει στη Σίτι είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Με την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν πείθει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη από τους 16 κληρώθηκε σε ένα ζευγάρι θανάτου με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν η Σίτι κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι όλα ρόδινα. Ένας ενδεχόμενος πρόωρος αποκλεισμός όμως, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργήσει σύννεφα στη σχέση Σίτι-Πεπ.

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι όταν τα σενάρια για γάμο μεταξύ Γιουβέντους και Γκουαρντιόλα έδιναν και έπαιρναν. Και μπορεί τα σενάρια να διαψεύστηκαν και ο συναγερμός να έληξε σχετικά γρήγορα όμως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αν ο Πεπ δηλώσει διαθέσιμος τα σενάρια θα φουντώσουν ξανά κατευθείαν. Κι όπως έχει δείξει η ιστορία ο Πεπ στην καλύτερη θα… το σκεφτεί! Βέβαια η εικόνα του να παράτας την ομάδα στα δύσκολα δεν κάνει και πολύ καλό στο προφίλ ενός προπονητή. Τουλάχιστον στο μυαλό κάποιον που αρνούμαστε να δούμε το ποδόσφαιρο αυστηρά σαν αριθμούς, στατιστικές και ‘’επαγγελματίες είναι’’.

Το να παρουσιάσει του χρόνου ή ακόμη και στο υπόλοιπο της σεζόν μια ομάδα που θα μασάει ξανά σίδερα θα είναι για τον Πεπ μεγαλύτερο παράσημο από να χτίσει άλλη μια υπερομάδα κάπου αλλού. Γιατί όταν θες να είσαι ο καλύτερος πρέπει να έχεις «απαντήσεις» στα δύσκολα «ερωτήματα» και όχι να κάνεις τον ανήξερο. Ε Πεπ;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ