ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ρόμα

Derby Della Capitale: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη

Το Derby Della Capitale σήμερα θα τραβήξει τα βλέμματα παγκοσμίως. Ποιες είναι οι σχέσεις των δύο ομάδων της Ρώμης , ποια είναι η σημασία του ντέρμπι και τα τοπ 5 ματς μεταξύ των δύο ομάδων.

Derby Della Capitale: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη

Τα ματς του ποδοσφαίρου παγκοσμίως προσφέρουν ένταση, ωραίες φάσεις, όμορφο θέαμα και πολλά γκολ στους θεατές . Οι αγώνες βέβαια διαφέρουν ανάλογα με την σπουδαιότητα τους αλλά και το βαθμολογικό αντίκτυπο που έχουν. Πολύ ξεχωριστά ματς είναι τα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες που αντιπαθούνται.  Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές όπως το ποιος θα υπερισχύσει στην πόλη, πολιτικές, οικονομικές διαφορές κτλ. Μπόκα Τζούνιορς- Ρίβερ Πλέιτ και Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης είναι τα πιο γνωστά παγκοσμίως. Το ντέρμπι όμως ανάμεσα στην Ρόμα και την Λάτσιο, γνωστό και ως Derby Della Capitale έχει την δική του αίγλη και θεωρείται ξεχωριστό.

Στην Ιταλική πρωτεύουσα οι δύο ομάδες είχαν μεγάλη κόντρα από τις αρχές του 1900. Αυτήν την Κυριακή θα έρθουν ξανά αντιμέτωπες στο Ολίμπικο στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του Ιταλικού πρωταθλήματος. Η Λάτσιο είχε συσταθεί το 1900 πριν από την Ρόμα. Άξιο αναφοράς αποτελεί ότι το πρώτο όνομα της ήταν Societa Podistica Lazio. Το 1904 οι Λατσιάλι έπαιξαν τον πρώτο τους αγώνα κόντρα στην Βίρτους όπου την νίκησαν με 3-0. Αυτό μπορεί να καταλογιστεί ως το πρώτο ντέρμπι που νίκησε η Λάτσιο.

Η κόντρα μεταξύ της Λάτσιο και της Ρόμα ξεκίνησε το 1927, την χρονιά που ιδρύθηκε η Ρόμα. Οι Τζιαλορόσι ήταν ένωση τριών ομάδων ( των Ρωμαίων, της Alba-Audace και της Fortitudo) . Ο Μπενίτο Μουσολίνι ήθελε να δημιουργήσει μια ομάδα στην Ρώμη που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις ομάδες του Ιταλικού Βορρά. Για αυτό το λόγο ενώθηκαν οι τρεις προαναφερθέντες ομάδες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με την Λάτσιο. Όμως χάρη στον διοικητή του Μουσολίνι Giorgio Vaccaro η Λάτσιο ήταν η μόνη μεγάλη ομάδα της Ρώμης που δεν συγχωνεύτηκε για την δημιουργία της Ρόμα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε και η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων που παραμένει αναλλοίωτη εδώ και δεκαετίες.

Η κόντρα κιόλας επηρεάζεται και από την τοποθεσία των ομάδων στην πόλη. Οι Λατσιάλι ήταν από το Parioli  στο βορειότερο κομμάτι της Ρώμης. Εκεί έμεναν οικογένειες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Η Ρόμα δημιουργήθηκε στην γειτονιά Testaccio, οπού εκεί παρατηρείται ότι μένει κυρίως η εργατική τάξη.

Εξαιτίας του Βακάρο η Λάτσιο επέλεξε ως έμβλημα τον αετό και όχι τον Λύκο του Καπιτωλίου. Η Λάτσιο επηρεασμένη από την Ελληνική ιστορία και τους Ολυμπιακούς αγώνες πήρε τα χρώματα της από εκεί. Για αυτό το λόγο φοράει γαλανόλευκα. Ο χρυσός αετός της συμβολίζει την δύναμη και την δυναμική της ομάδας. Βέβαια ο αετός συνδέεται και με την ιστορία της Αρχαίας Ρώμης. Το έμβλημα της Ρόμα συμβολίζει τον Ρωμαϊκό μύθο του Ρέμου και του Ρωμύλου όπου τους μεγάλωσε μια λύκαινα.

Το πρώτο ντέρμπι πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1929 και η Ρόμα επικράτησε με 1-0. Οι περισσότεροι φίλαθλοι ήταν υπέρ των Τζιαλορόσι , μην ξεχνάμε ότι ήταν συνδυασμός τριών ομάδων μαζί. Πέρα από αυτό οι οπαδοί της Λάτσιο…σνόμπαραν το παιχνίδι και δεν ήθελαν να το παρακολουθήσουν μαζί με την εργατική τάξη της Ρώμης. Η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων συνεχίστηκε και πια το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν από τα πιο γνωστά παγκοσμίως.

Στην δεκαετία του 1960 άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες φανατικών για κάθε μία από τις ομάδες αντίστοιχα. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές και δημιουργούνταν μεγάλα προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας την ημέρα που έπαιζαν μεταξύ τους. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το 2004 το ντέρμπι σταμάτησε 5 λεπτά γιατί υπήρχε η ψευδής φήμη ότι ένα αγοράκι δολοφονήθηκε από αστυνομικό. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να δημιουργηθούν εντάσεις και 150 άτομα να τραυματιστούν.

Παρατηρώντας την προιστορία των δύο ομάδων καταλαβαίνουμε ότι δεν μιλάμε για έναν απλό αγώνα ή για ένα απλό ντέρμπι. Κατά την διάρκεια του ματς δημιουργούνται στους φιλάθλους πάρα πολλά συναισθήματα όπως φόβος, αγωνία και ελπίδα ότι θα υπερισχύσουν και θα νικήσουν τον συμπολίτη.

Σε σύνολο 173 αγώνων η Ρόμα έχει επικρατήσει τις περισσότερες φορές αφού μετράει 65 νίκες. Η Λάτσιο έχει γευτεί την χαρά της νίκης άλλες 46 φορές ενώ 62 ματς έληξαν ισόπαλα. Δεν είναι ανταγωνίζονται μόνο στα ντέρμπι οι δύο ομάδες. Οι φίλαθλοι πολύ συχνά ‘πειράζουν’ τον συμπολίτη τους που υποστηρίζει την αντίπαλη ομάδα με βάση τα αποτελέσματα, την ικανότητα των ποδοσφαιριστών αλλά και…το πόσους τίτλους έχει η κάθε ομάδα.

https://twitter.com/TLNTV/status/1221085318474076161

Η Λάτσιο μετράει 14 Ιταλικά πρωταθλήματα ενώ η Ρόμα 15. Βέβαια οι Αετοί της Ρώμης έχουν 2 Ευρωπαικά τρόπαια ενώ οι συμπολίτες του μόλις 1. Ο Φραντσέσκο Τόττι έχει αγωνιστεί στα περισσότερα ντέρμπι της Ρώμης μετρώντας 44 εμφανίσεις. Ο Τόττι έχει σκοράρει 11 γκολ, τα οποία είναι τα περισσότερα γκολ σε ντέρμπι της πρωτεύουσας μαζί με τον θρύλο Dino da Costa. Για την Λάτσιο ο πρώτος της σκόρερ σε Derby Della Capitale είναι ο Silvio Piola με 7 γκολ.

Όπως σε κάθε κόντρα έτσι και στο ντέρμπι της Ιταλικής πρωτεύουσας το να πάρει μεταγραφή ένας ποδοσφαιριστής στην εχθρική ομάδα θεωρείται προδοσία. Βέβαια υπήρξαν 11 τέτοιες μεταγραφές μόλις οι 2 ήταν απευθείας από τις ομάδες.  Η πιο χαρακτηριστική ήταν του Αλεξάντερ Κολάροφ, ο οποίος είχε αγωνιστεί στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Λάτσιο. Μετά την Μάντσεστερ Σίτι ήρθε η μεταγραφή στην Ρόμα για τον Σέρβο κεντρικό αμυντικό. Ο Κολάροφ επίσης κρατά και ένα ιδιαίτερο ρεκόρ αφού μαζί με τον Σουηδό Arne Selmosson το 1958 είναι οι μόνοι που έχουν σκοράρει σε ντέρμπι και για τις δύο ομάδες.

Σε ποια θέση της βαθμολογίας στην Σέριε Α βρίσκονται οι ομάδες της Ρώμης;

Η Λάτσιο αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην 3η θέση. Οι Λατσιάλι είναι έξι πόντους μακριά από την Γιουβέντους και την κορυφή του Ιταλικού πρωταθλήματος με ένα ματς λιγότερο. Ενώ η Ρόμα με συγκομιδή 28 βαθμών είναι τέταρτη με 7 βαθμούς διαφορά από τους αετούς της Ρώμης.

Αυτήν η σεζόν θα αφήσει το στίγμα της στην Λάτσιο αφού είχε 8 νίκες συνεχόμενες σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Ανάλογο ρεκόρ είχαν κάνει και οι Τζιαλορόσι στο παρελθόν. Βέβαια οι Μπιανκοσελέστι θέλουν να ξεπεράσουν και να σπάσουν τα ρεκόρ της συμπολίτισσας της. Παρά όπου το ρεκόρ σημαίνει πολλά τόσο για την ομάδα όσο και για τον κόσμο της Λάτσιο, ο βασικός στόχος είναι άλλος. Φυσικά και αναφερόμαστε στην επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ κάτι που έχει να γίνει από την σεζόν 2013-2014.

Η Ρόμα από την μεριά της θέλει να παραμείνει στην τετράδα και να επιστρέψει μετά από ένα χρόνο απουσίας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Τζιαλορόσι φέτος ξεκίνησαν κάτι ξεχωριστό αφού απέκτησαν νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως ο Μαντσίνι και ο Βερετούν με σκοπό να δημιουργήσουν υπεραξίες για το μέλλον.

Η ομάδα του Πάολο Φονσέκα παλεύει να είναι ανταγωνιστικοί παρά τους πολλούς και κρίσιμους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει.

Τοπ 5 αγώνες Derby Della Capitale

Κάθε ντέρμπι της Ρώμης είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερα. Προσφέρει όπως είπαμε μεγάλες συγκινήσεις, πολλά γκολ, θέαμα και φάσεις. Για να βρούμε όμως ποια ήταν τα πέντε καλύτερα.

5) Λάτσιο- Ρόμα 3-3, Νοέμβριος 1998

Η Ρόμα είχε να νικήσει σε 9 αγώνες απέναντι στην Λάτσιο. Βέβαια ούτε σε εκείνο το ντέρμπι το κατόρθωσε, αλλά ένιωσε σαν νικήτρια στο τέλος του αγώνα. Ο Μάρκο Ντελβέτσιο έβαλε μπροστά τους Τζιαλορόσι στην αρχή. Οι γηπεδούχοι όμως με το γκολ του Ρομπέρτο Μαντσίνι και την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μαρσέλο Σάλας πήραν το προβάδισμα με το σκορ να είναι 3-1. Ο Φάμπιο Πετρούτσι της Ρόμα πήρε κόκκινη κάρτα, όμως το αριθμητικό πλεονέκτημα δεν στάθηκε ικανό για να ηττηθεί η Ρόμα. Τα γκολ του Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο και Φραντσέσκο Τόττι διαμόρφωσαν το τελικό 3-3.

4) Ρόμα-Λάτσιο 2-2, Απρίλιος 2001

Τα γκολ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και Ντελβέτσιο έδωσαν αέρα δύο τερμάτων στην Ρόμα. Οι γηπεδούχοι κιόλας κυριαρχούσαν στο γήπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Με ένα μακρινό σουτ ο Πάβελ Νέντβεντ μείωσε για τους Μπιανκοσελέστι στο 78′. Ενώ ο Αργεντινός χαφ Λούκας Κάστρομαν κατάφερε στις καθυστερήσεις να φέρει το ματς στα ίσα.

3) Λάτσιο -Ρόμα 1-5, Μάρτιος 2002

Ο Βιντσέντσο Μοντέλλα σε εκείνο το ματς είχε γράψει ιστορία. Ο Ιταλός επιθετικός υπό τις οδηγίες του Φάμπιο Καπέλλο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που είχε σκοράρει 4 γκολ σε ένα Derby Della Capitale. Το πέμπτο γκολ το σημείωσε ο Τόττι, ενώ για την Λάτσιο μείωσε σε 1-5 ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

2) Λάτσιο-Ρόμα 3-2, Μάρτιος 2008

Νωρίτερα μέσα στην σεζόν η Λάτσιο είχε χάσει με δραματικό τρόπο από την Ρόμα, για την ακρίβεια με αυτογκόλ. Φυσικά οι αετοί της Ρώμης ήθελαν να πάρουν εκδίκηση. Ο Ροντρίγκο Ταντέι έδωσε το προβάδισμα για τους Τζιαλορόσι. Αλλά τα δύο γκολ των Γκόραν Πάντεφ και Τομμάσο Ρότσι έβαλαν την Λάτσιο σε θέση νικητή. Μπορεί ο Σιμόνε Περότα να ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενους στο 62 λεπτό. Αλλά ο Βαλόν Μπεχράμι έγινε ο ήρωας του αγώνα αφού σκόραρε το νικητήριο γκολ στο 90+2′ διαμορφώνοντας το τελικό 3-2.

1) Λάτσιο-Ρόμα 4-2, Απρίλιος 2009

Ο αγώνας από πολύ νωρίς χάρισε πολλά γκολ. Οι Πάντεφ και Μάουρο Ζαράτε στο 2′ και στο 4′ αντίστοιχα έκαναν το 2-0. Ο Φιλίπ Μεξές στο 10′ μείωσε σε 2-1 για την Ρόμα. Το δείκτη του σκορ ανέβασε ο Στέφαν Λιχστέινερ για την Λάτσιο στο 58′ με το 3-1. Οι Τζιαλορόσι δεν κατέθεσαν τα όπλα και μείωσε με το θρυλικό χαφ τους Ντανιέλε Ντε Ρόσσι στο 80′. Το τελικό -2 διαμόρφωσε ο Αλεξάνταρ Κολάροφ στο 85′.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ