ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Κόσμος

Οι ήρωες έρχονται και φεύγουν, οι θρύλοι μένουν για πάντα

Ο μυθικός Κόμπι Μπράιαντ άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας σε πένθος τον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Εμπνευστής πολλών γενεών, ο «Black Mamba» οδήγησε άπειρα παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ, καταφέρνοντας να γίνει ταυτόσημη έννοια του.

Οι ήρωες έρχονται και φεύγουν, οι θρύλοι μένουν για πάντα

Γνωρίζω πως το Sportsking.gr αποτελεί ένα αθλητικό σάιτ το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν συνώνυμο του αθλήματος τους. Μέσι, Ρονάλντο, Μαραντόνα, Πελέ και πολλοί άλλοι με το ποδόσφαιρο, Φέντερερ και Ναδάλ με το τένις, Μπολτ στον στίβο, Σένα και Σουμαχερ στη Φόρμουλα 1, Τζόρνταν, Κόμπι και ΛεΜπρόν στο μπάσκετ.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται για πολύ ακόμα. Το «αποτύπωμα» που άφησε στο μπάσκετ και τον παγκόσμιο αθλητισμό γενικότερα ο Κόμπι Μπράιαντ, λίγοι έχουν καταφέρει να το πλησιάσουν και ακόμη λιγότεροι πρόκειται να το πιάσουν. Μόλις στα 41 του χρόνια, ο θρυλικός «Black Mamba» μας αποχαιρέτησε και άφησε τον κόσμο του μπάσκετ και του αθλητισμού γενικότερα πολύ πιο φτωχό.

Εμπνευστής πολλών γενεών και ο ορισμός του τελειομανή

Από όταν ήμουν εγώ ο ίδιος μικρός, θυμάμαι πάντα στα γήπεδα μπάσκετ αυτόν που έπαιρνε το κρίσιμο τελευταίο σουτ. Σχεδόν πάντα θα φώναζε «Κόμπι» πριν την προσπάθεια του, θέλοντας να μιμηθεί έστω και λίγο τον πιο «clutch» παίκτη του ΝΒΑ. «Καρυδάτος», με «κρύο αίμα» ο Μπράιαντ ήταν ταυτόσημη έννοια του απόλυτου ηγέτη, πάντα έτοιμος να πάρει στις πλάτες του την ομάδα του και να την οδηγήσει μπροστά. Και όταν αυτή η ομάδα είναι η κατά γενική ομολογία κορυφαία στην ιστορία τους μεγαλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ, η πίεση και οι απαιτήσεις είναι ακόμη πιο ψηλά.

Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια πιτσιρικάδες από ολόκληρο τον κόσμο, βλέποντας τον Μπράιαντ να παίζει από κοντά, είτε σε βίντεο στο ίντερνετ, αγάπησαν ακριβώς αυτό που ενέπνεε στο γήπεδο. Ο άνθρωπος ζούσε για το μπάσκετ, ανέπνεε μπάσκετ, ήταν το μπάσκετ. «Για ποιο λόγο να κοιμάμαι ενώ θα μπορώ να προπονούμαι και να γίνομαι ακόμη καλύτερος» είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του. Μερικοί νόμιζαν ότι αστειεύεται, ωστόσο στη συνέχεια έμαθαν πως κοιμόταν μόλις 3 ώρες (!) τη μέρα, πηγαίνοντας για προπόνηση στις 4 τα ξημερώματα!

«Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσεις και να εμπνεύσεις κάποιον να γίνει ο καλύτερος σε ότι και αν κάνει». Αυτή ήταν ακόμη μια κουβέντα που είχε βγει από το στόμα του Μπράιαντ και με τεράστια σιγουριά μπορούμε να πούμε πως το κατάφερε. Το impact του δεν σταμάτησε μόνο στο μπάσκετ, αλλά πέρασε στο ποδόσφαιρο και σε πολλά άλλα αθλήματα, καταφέρνοντας να γίνει το πρότυπο πολλών κορυφαίων αθλητών.

Μεγαλώνοντας στην Ιταλία, η σχέση του με το ποδόσφαιρο ήταν αρκετά πιο κοντινή από αυτή του μέσου Αμερικανού, δείχνοντας πάμπολλες φορές το ενδιαφέρον του για το άσημο «soccer» των ΗΠΑ. Μάλιστα με τις επισκέψεις του στις κορυφαίες ομάδες, αλλά και τις συναντήσεις του με πολλά από τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδοσφαίρου, συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του αθλήματος στη Βόρεια Αμερική την περασμένη δεκαετία.

Αγαπήθηκε όσο πολλοί λίγοι

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κόμπι πέρα από πάρα πολλούς οπαδούς, είχε και πολλούς haters. Όπου υπάρχει μεγαλείο, πάντα θα υπάρχει η ζήλια και ο φθόνος, κάτι το οποίο συμβαίνει και στα περισσότερα αθλήματα (και όχι μόνο). Ωστόσο όταν ήρθε η στιγμή του μεγάλου αποχαιρετισμού τη σεζόν 2015-16, κάθε παιχνίδι του ήταν και μια γιορτή. Σε όποια έδρα και αν έπαιζαν οι Λέικερς, οι αρένες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Όλοι, ακόμη και αυτοί που επί σειρά ετών γιούχαραν και αντιπαθούσαν το θρυλικό «24» του Λος Άντζελες πλέον ήθελαν να τον απολαύσουν για μια τελευταία φορά. Ακόμα και αν θα πλήγωνε την ομάδα τους.

Η αγάπη που δέχθηκε όμως από σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη ήταν πραγματικά αμέτρητη. Ο «Mamba» είχε ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε μέρος της Γης, προκειμένου να διαδώσει το μπάσκετ, να βοηθήσει και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές να ασχοληθούν με αυτό.

Και το κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς από τους σημερινούς επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, οι περισσότεροι τον είχαν ως τον ιδανικό αθλητή, παίκτη και μετέπειτα αντίπαλο.

Πιστός στρατιώτης μέχρι το τέλος

Ακόμη και μετά το μπασκετικό του «αντίο», ο Μπράιαντ συνέχισε να προωθεί το μπάσκετ με όποιον τρόπο μπορούσε. Τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο έγιναν ακόμη περισσότερα και ο «ιεροκήρυκας» της πορτοκαλί μπάλας έδινε συνέχεια στο έργο του. Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε πρέσβης του Μουντομπάσκετ της Κίνας μαζί με τον πρώην αντίπαλό του, Γιάο Μινγκ, θέλοντας να προσφέρει περισσότερα στο άθλημα.

Λίγες εβδομάδες πριν το τέλος του 2019 άνοιξε το «Mamba Sports Academy», μέσα από το οποίο ήθελε να βοηθήσει επίδοξους νέους αθλητές να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους.

Το τραγικό είναι πως ο Κόμπι, μαζί με την κόρη του, Τζιάνα Μαρία και 3 ακόμη άτομα, κατευθύνονταν στο «σχολείο» των νεαρών αθλητών, προκειμένου να παρακολουθήσουν έναν αγώνα από αυτό που ο «Mamba» λάτρευε περισσότερο. Το μπάσκετ.

Οι ήρωες έρχονται και φεύγουν, όμως οι μύθοι είναι αυτοί που μένουν για πάντα. Και ο τεράστιος Κόμπι Μπράιαντ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μύθους και η υπέρτατη σημαία των Λος Άντζελες Λέικερς. Ένας πραγματικός εμπνευστής, με έργο το οποίο πέρασε κατά πολύ τα στενά όρια του μπάσκετ. Ο αθλητισμός πολύ πιο φτωχός πλέον, πενθεί τον χαμό ενός από τα μεγαλύτερα αστέρια της Ιστορίας του.

Mamba out.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ