ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκολ… «ρουκέτα» ο Μπαπέ – Κατεδάφισε το τέρμα της Σεβίλλης (vid)
Ο Κλάιφερτ… σκοτώνει τη Γιουνάιτεντ (vid)
Ξεκίνησε το παραμύθι: Το πρώτο επαγγελματικό γκολ του 17χρονου Καρέτσα (vid)
«Κέρασε» γκολ από στημένη φάση η Μπόρνμουθ τη Γιουνάιτεντ (vid)
O Λαουτάρο αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του μαέστρου Ιντζάκι
Εξωπραγματική απόκρουση του Superman Σβίλαρ στο Ρόμα – Πάρμα (vid)
Οι δύο top επιλογές για την επίθεση της Άρσεναλ
Συγκινητικός Σιμεόνε: «Η νίκη αυτή ήταν δώρο του πατέρα μου» (vid)
Ο Αμορίμ έχει βρει τον επιθετικό που θα… εκτοξεύσει τη Γιουνάιτεντ!
Ο Αντσελότι τέλειωσε τις… δικαιολογίες για τον Μπαπέ! (pic)
Σε… αναμμένα κάρβουνα η Άρσεναλ – Έφυγε με πατερίτσες ο Σάκα! (vid)
«Απάντησε» στον Χάαλαντ με… υπέροχη δήλωση ο Γκουαρντιόλα! (vid)
Σόρλοθ, ο κακός… δαίμονας της Μπαρτσελόνα! (pic)
«Κέρβερος» Όμπλακ… ληστής Σόρλοθ και τάβλα η Μπαρτσελόνα
«Πάγωσε» το Μονζουίκ η γκολάρα του Ντε Πολ (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EURO 2020

Όταν η Βρετανία γιόρταζε…ποδοσφαιρικά την είσοδο στην Ευρώπη

Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαική Ένωση απόψε το βράδυ. Θυμόμαστε μια ξεχασμένη αλλά γεμάτοι αστέρες ιστορία όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μέλος της Ευρωπαικής Οικονομικής Κοινότητας.

Όταν η Βρετανία γιόρταζε…ποδοσφαιρικά την είσοδο στην Ευρώπη

Πριν 47 χρόνια η Μεγάλη Βρετανία έκανε την είσοδο της μαζί με την Ιρλανδία και την Δανία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.  Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι κτήσεις του ( Γιβραλτάρ) από 1 Ιανουαρίου 1973 θεωρούνταν μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ευρώπη προσπαθούσε να συνέλθει από τις συνεχείς κρίσεις, τους πολέμους και με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε ως στόχο να βελτιώσει την οικονομία των συμβαλλόμενων χωρών.

Μια τέτοια συμφωνία ήταν κάτι πολύ καινοτόμο για την εποχή. Οι πολίτες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον και έκαναν σχέδια εξωστρέφειας. Φυσικά και γιορτάστηκε με ανάλογο τρόπο αφού θεωρούταν ως ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό γεγονός.

Ο Ted Heath δεν ήταν από τους πιο χαρισματικούς πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά ήξερε πως να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να κάνει καλές συμφωνίες. Όταν η Μεγάλη Βρετανία έγινε μέλος της Ευρωπαικής Οικονομικής Κοινότητας τον Ιανουάριο του 1973 ξόδεψε 250 εκατομμύρια στερλίνες για το Fanfare for Europe, δηλαδή τον εορτασμό της εισόδου της χώρας του στην Κοινότητα.

Πέρα από το ματς, διεξήχθησαν συναυλίες με τους Slade, the Kinks, Status Quo, the Chieftains, και την Orchestre de Paris υπό την διεύθυνση του Georg Solti. Μετά από 47 χρόνια ο αμφιλεγόμενος Μπόρις Τζόνσον ηγείται της Μεγάλης Βρετανίας σε μια ιδιαίτερη ξεχωριστή περίοδο για την χώρα. Το άρθρο 50 της Ευρωπαικής Ένωσης ενεργοποιήθηκε και το Brexit από το βράδυ της Παρασκευής είναι γεγονός.

Στο πλαίσιο των εορτασμών διεξήχθει ένας αγώνας μεταξύ των 3 νέων χωρών της Κοινότητας ενάντια στους 6 παλιούς.  Οι νεοφερμένες χώρες ήταν η Μ.Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία και φορούσαν άσπρη ενδυμασία, όπως η Εθνική Αγγλίας . Οι ‘παλιοσειρές’ αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, της Δυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας και φορούσαν μπλε. Το παιχνίδι φιλοξενήθηκε στο Γουέμπλει στις 3 Ιανουαρίου 1973.

Από τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν ξεχώριζαν εκείνα των Άγγλων Μπόμπι Τσάρλτον και Μπόμπι Μούρ αλλά και του Γερμανού μετέπειτα νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974 Φράντζ Μπέκενμπάουερ. Υπήρχαν πολλοί ακόμη σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Γκέρντ Μίλερ, ο Νέτσερ αλλά και ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Χέλμουτ Σον που έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στον αγώνα . Στον πάγκο των νέων χωρών έκατσε ο θρυλικός Βρετανός προπονητής Sir Alf Ramsey.

Άξιο σημείωσης αποτελεί το γεγονός ότι σε ηλικία 35 χρονών ο Τσάρλτον αγωνίστηκε στο εορταστικό αγώνα . Τα χρόνια είχαν περάσει για τον ιστορικό Άγγλο επιθετικό αφού δεν είχε επιλεγεί για το ρόστερ της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Ενώ τον Απρίλιο θα αποχωρούσε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν περίμενε στον αγώνα να κάνει την διαφορά. Βέβαια μόνο η παρουσία του έδινε ιδιαίτερα κύρος και αίγλη στο ματς.

Το γεγονός ήταν πολύ μεγάλο κυρίως για την Μεγάλη Βρετανία. Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έδινε τόσο ενδιαφέρον για αυτό. Οι τηλεοράσεις της Γερμανίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργο δεν έδειξαν τον αγώνα λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο Γιόχαν Κρόιφ  ταξίδεψε για τις εκδηλώσεις αλλά δεν αγωνίστηκε . Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής είχε αναφέρει ιδιαίτερα ότι η είσοδος της Μ.Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή κοινότητα σίγουρα δεν θα επηρεάσει το πρωτάθλημα της.

Λιγότεροι από 37.000 παρακολούθησαν έναν εξαιρετικό αγώνα που διεξήχθη υπό συνθήκες πολικού κρύου. Για την ιστορία οι γηπεδούχοι νίκησαν 2-0 με τα γκολ του Δανού Henning Jensen της Γκλάντμπαχ στο 49′ και του Σκωτσέζου Colin Stein της Κόβεντρι στο 70′.

Μπορεί μέσα στο γήπεδο να επικρατούσε γιορτινή διάθεση. Αλλά έξω από το γήπεδο υπήρχαν πολλοί διαδηλωτές εξέφραζαν τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους για την  Κοινότητας των ευρωπαϊκών χωρών.

Για την ιστορία ο αγώνας παρόλο που είχε τόσο σημαντικά πρόσωπα και συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του προυπολογισμού. Λάθος εκτίμηση της ζήτησης για το ματς , απούλητα εισιτήρια σε συνδυασμό με το κρύο που επικρατούσε λόγο της εποχής δημιούργησαν ένα έλλειμμα της τάξης των 25.000 στερλινών. Το ματς ξεχάστηκε στο ντουλάπι της ιστορίας, όμως όταν όμως το ανακαλύπτει κάποιος καταλαβαίνει την σπουδαιότητα και την αισιοδοξία που έδωσε η είσοδος της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαική Οικονομική Κοινότητα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ