Εφτά γκολ σε τρία παιχνίδια χωρίς κανένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Ο Χάλαντ από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Γερμανία σκοράρει ακατάπαυστα. Ο νεαρός σταρ της Μπορούσια μετράει ένα γκολ ανά 19 αγωνιστικά λεπτά και έχει τρελάνει τα κοντέρ. Ποδοσφαιρικά κλισέ όπως ‘’περίοδος προσαρμογής’’ και ‘’αναγνωριστικό διάστημα’’ πάνε στον κάδο ανακύκλωσης για έναν ποδοσφαιριστή που μοιάζει προορισμένος να γίνει ο επόμενος μεγάλος αρχισκόρερ των Ευρωπαϊκών γηπέδων. Και τίποτα λιγότερο.
Τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα επιλογών
Επιλογές. Από αυτές καθορίζονται τα πάντα στη ζωή του ανθρώπου. Το ποδόσφαιρο φυσικά και δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Το πώς θα επιλέξει να κινηθεί ένας παίκτης κατά τη διάρκεια της καριέρας του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της επιτυχίας ή της αποτυχίας που θα έχει. Στην αρχή της σεζόν ο Χάλαντ ήταν σχεδόν… άγνωστος. Σύντομα βέβαια θα τον μάθαιναν όλοι.
Τα όργια που έκανε με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ τον έβαλαν στο μάτι όλων των μεγάλων της Ευρώπης. Άλλοι πιο έντονα και άλλοι πιο χλιαρά όλοι κάποια στιγμή ασχολήθηκαν μαζί του. Από Οκτώβρη κιόλας γνωρίζαμε ότι ο Νορβηγός μετράει μέρες στην Αυστρία. Το μοναδικό ερώτημα ήταν ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει στο κάδρο το ζήτημα των επιλογών.
Για ένα παιδί 19χρονών που βλέπει ποδοσφαιρικά μεγαθήρια να ερίζουν για την απόκτησή του η απόφαση δεν είναι εύκολη. Ειδικά όταν στην εξίσωση βρίσκεται και η «παγίδα» του Αυστριακού Πρωταθλήματος. Γιατί μπορεί ο Χάλαντ να έκανε πάταγο και στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο ένα δείγμα έξι αγώνων δεν είναι επαρκές. Τα περισσότερα από τα γκολ του τα σημείωσε στο εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου Αυστριακό Πρωτάθλημα. Η μετάβασή του στο κορυφαίο επίπεδο ήταν πολύ πιο σύνθετη απ’ ότι φαίνεται. Και κάπου εκεί ο Χάλαντ έκανε ίσως την καλύτερη δυνατή επιλογή. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε.
Μια ομάδα που παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, δεν διστάζει να βασιστεί σε παίκτες μικρής ηλικίας και αγωνίζεται σε ένα Πρωτάθλημα που έχει γρήγορο ρυθμό, δύναμη και πολλά γκολ. Αυτό ακριβώς που ταιριάζει στον Χάλαντ σε αυτή τη φάση της καριέρας του.
Αν αντί της Μπορούσια είχε επιλέξει μια μεταγραφή στη Γιουβέντους ή την Γιουνάιτεντ -που έδειξαν το πιο έντονο ενδιαφέρον- πιθανότατα δεν θα είχε ένα τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα. Σίγουρα δεν θα είχε σκοράρει 7 γκολ σε 136 λεπτά!
Τρομακτικό ξεκίνημα
Βέβαια όσο σωστή κι αν ήταν η επιλογή της Ντόρτμουντ για τον Χάλαντ κανείς δεν περίμενε να εντυπωσιάσει τόσο πολύ, τόσο νωρίς. Τον περασμένο Οκτώβρη γράφαμε από δω ότι η Μπουντεσλίγκα μοιάζει ο ιδανικότερος και ασφαλέστερος προορισμός για τον Χάλαντ. Είχαμε την βεβαιότητα ότι ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Νορβηγού ταιριάζει γάντι στη Γερμανία και ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά άμεσα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε αυτό που ακολούθησε.
Το ξεκίνημα του Χάλαντ δεν είναι απλά εντυπωσιακό. Είναι… τρομακτικό! Τόσο που ανάγκασε τη Ντόρτμουντ να ξεφορτωθεί άρον άρον τον -μέχρι πρότινος- βασικό της σέντερ φορ Πάκο Αλκάθερ. Παίκτη για τον οποίο είχε δώσει 20 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει μόλις το περασμένο καλοκαίρι από την Μπαρτσελόνα και ο οποίος μετρούσε 26 γκολ σε 47 εμφανίσεις με τη φανέλα της.
Όταν η Ντόρτμουντ αγόραζε τον Χάλαντ δεν είχε στο μυαλό της ότι θα πουλήσει τον Αλκάθερ. Με αυτά όμως που κάνει ο Νορβηγός δεν άφησε περιθώριο στους Βεστφαλούς από του να του δώσουν τη φανέλα βασικού σπίτι του.
Η Μπορούσια λοιπόν κατάφερε -με μόλις με 20 εκατομμύρια- να κάνει δικό της ένα από τα μεγαλύτερα wonderkids του αθλήματος και να προσθέσει τον Χάλαντ σε ένα ρόστερ με μερικούς από τους καλύτερους νέους παίκτες στον κόσμο. Με το όνομα που ξεχωρίζει να είναι αυτό του Ζάντσον Σάντσο.
Μάλιστα μέχρι στιγμής ο Χάλαντ φαίνεται να κουμπώνει ιδανικά με το παιχνίδι του Σάντσο. Στα 3 παιχνίδια που έχουν βρεθεί μαζί στον αγωνιστικό χώρο οι δύο πιτσιρικάδες της Ντόρτμουντ μετράνε δέκα γκολ και τέσσερις ασίστ!
Αν το ξεκίνημα του Χάλαντ τρομάζει από μόνο του φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν το παιχνίδι του «δέσει» με του Σάντσο. Και να αναλογιστεί κανείς ότι η Ντόρτμουντ έχει ξοδέψει και για τους δύο μαζί κάτι λιγότερο από 28 εκατομμύρια ευρώ! Σε μια εποχή που τα ποσά έχουν ξεφύγει για τα καλά οι Βεσταφαλοί παραδίδουν μαθήματα μεταγραφικού σχεδιασμού.
Δεν είναι πυροτέχνημα
Ο Χάλαντ δεν είναι ο τέλειος παίκτης. Έχει χτυπητές αδυναμίες στο παιχνίδι του που επιδέχονται βελτίωσης. Τεχνικά για παράδειγμα είναι κάπως ατσούμπαλος, ενώ πρέπει να βελτιωθεί και στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο.
Έχει όμως κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα ούτε μπορεί κανείς να το τελειοποιήσει μέσω δουλειάς. Το παιδί αυτό έχει στο DNA του το γκολ. Είναι γεννημένος σκόρερ. Σου δίνει μια σιγουριά ότι είτε έτσι είτε αλλιώς έχει ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι που αγωνίζεται. Και στην τελική όταν μιλάμε για σέντερ φορ το γκολ είναι αυτό που μετράει!
Το ξεκίνημά του στη Ντόρτμουντ δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να μη συνεχίσει να σκοράρει ένα γκολ ανά 19 λεπτά αλλά θα συνεχίσει να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα. Αυτό μοιάζει δεδομένο. Χωρίς να χρειάζεται να το αιτιολογήσεις αγωνιστικά. Ο Χάλαντ απλά φαίνεται καταδικασμένος να… σκοράρει.
Με τον καιρό μπορεί μόνο να βελτιώνεται. Όταν το παιχνίδι του ωριμάσει και γλυκάνει ο Νορβηγός έχει την προοπτική να γίνει ο κορυφαίος φορ στον κόσμο.
Η Ντόρτμουντ μοιάζει να είναι σκαλοπάτι για αυτόν. Στο άμεσο μέλλον θα έρθει μια πρόταση με τόσα μηδενικά που δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Όσο περισσότερο καταφέρει να τον κρατήσει (και αυτόν και τον Σάντσο) τόσο καλύτερα γι’ αυτήν. Αυτά όμως ανήκουν στο μέλλον.
Προς το παρόν ο Χάλαντ είναι παίκτης της Ντόρτμουντ και το μόνο που μένει να δούμε είναι που θα σταματήσει φέτος το κοντέρ. Αυτή τη στιγμή είναι στο 35, κάτι μου λέει ότι θα ξεπεράσει το 50. Για να δούμε.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις