ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ρεάλ Μαδρίτης

Μήπως χρωστάς μια συγγνώμη στον Τιμπό Κουρτουά;

Μετά από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής στη Ρεάλ ο Κουρτουά παίζει ξανά στα γνωστά του στάνταρ. Όσοι βιάστηκαν να τον «τελειώσουν»; Ας πρόσεχαν.

Μήπως χρωστάς μια συγγνώμη στον Τιμπό Κουρτουά;

Ο Κουρτουά δυσκολεύτηκε αρκετά να προσαρμοστεί στη Μαδρίτη. Η μεταγραφή του στη Ρεάλ συνέπεσε με μια εποχή που η «Βασίλισσα»… ψαχνόταν. Μετά τα τρία σερί Τσάμπιονς Λιγκ ένας χρυσός κύκλος έκλεισε για τους «Μερένχνες». Η έλευση του Κουρτουά πραγματοποιήθηκε σε μια μεταβατική περίοδο. Ο Βέλγος δεν ξεκίνησε καλά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι ήταν λάθος της Ρεάλ να του εμπιστευτεί τη θέση του βασικού αντί του Κέιλορ Νάβας. Η εποχή αυτή μοιάζει πλέον πολύ μακρινή. Ο Βέλγος βρήκε τον εαυτό του και είναι ξανά αυτός που είχαμε μάθει. Ποιος; Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο.

Κριτική vs ισοπέδωση ένας ποδοσφαιρικός φαύλος κύκλος

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ποδόσφαιρο είναι κάτι που απασχολεί και επηρεάζει έντονα τις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο. Όσο περνάνε τα χρόνια και η τεχνολογική ανάπτυξη δίνει όλο και περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης το φαινόμενο αυτό όλο και εντείνεται. Σε ένα τόσο μαζικό φαινόμενο είναι απόλυτα λογικό να συναντάς τραβηγμένες και πολλές φορές «εύκολες» αντιδράσεις.

Ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος δεν θα το κουράσει ιδιαίτερα πριν ασκήσει την κριτική του. Θα δει κάτι που δεν θα του αρέσει, θα διαβάσει και δυο ποστ και αντίο. Του αρκεί. Με την ίδια ευκολία που θα αποθεώσει έναν ποδοσφαιριστή ή μια ομάδα με την ίδια ευκολία θα τα απαξιώσει. Αυτό είναι κάτι που πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει. Από αυτή τη λαίλαπα δεν γλύτωσαν άλλοι κι άλλοι, δεν θα γλύτωνε ο Κουρτουά.

Λίγο η μέτρια πορεία της Ρεάλ, λίγο το αρνητικό σερί χωρίς μηδέν παθητικό, λίγο και κάποιες πράγματι κακές εμφανίσεις του Βέλγου έφταναν και περίσσευαν. Ο Κουρτουά από εκεί που λογίζονταν ως ένας από τους καλύτερους κίπερ στον κόσμο έγινε ξαφνικά ‘’λίγος’’, ‘’ανεπαρκής’’, ‘’υπερεκτιμημένος’’. Ένας τερματοφύλακας που από τα 19 αγωνίζεται βασικός στο υψηλότερο επίπεδο και έχει κατακτήσει σημαντικούς τίτλους ξαφνικά στα 27 του βρέθηκε -για πρώτη φορά η αλήθεια είναι- αντιμέτωπος με πολύ σκληρές ίσως και άδικες κριτικές.

Το -μοναδικό στον κόσμο- περιβάλλον της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τον Βέλγο. Όταν είσαι παίκτης της «Βασίλισσας» δεν έχεις δικαίωμα να είσαι κακός ούτε για μισό παιχνίδι. Το κοινό της δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν. Η ισοπέδωση που βίωσε ο Κουρτουά για περίπου ένα χρόνο υπήρξε αρκετά έντονη. Πλέον έχοντας βρει τον καλό του αγωνιστικό εαυτό δεν σταματά να γνωρίζει την αποθέωση. Αλλά είπαμε έτσι είναι ο Βασιλιάς των σπορ. Και στην τελική καλά κάνει. Ας αφήσουμε τις αναλύσεις και τις κριτικές για τους ειδικούς ή για εμάς που θέλουμε να αισθανόμαστε ειδικοί και προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα λίγο πιο… ψύχραιμα.

Ανέβασε μαζί του όλη την ομάδα

Φυσικά επειδή δεν έχουμε κανένα σκοπό να πουλήσουμε πνεύμα κι εμείς δεν χάσαμε ευκαιρία να πετάξουμε τις μπηχτές μας για τον Κουρτουά. Μόνο που η αφορμή ήταν περισσότερο συναισθηματική και όχι αγωνιστική. Πιο συγκεκριμένα μετά από εκείνο το Παρί-Ρεάλ που έληξε 3-0 είχαμε αποθεώσει τον Κέιλορ Νάβας και είχαμε… πικάρει τον Κουρτουά.

Πότε όμως δεν θεωρήσαμε ότι ο Βέλγος σταμάτησε από τη μια μέρα στην άλλη να είναι ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας με σπάνια σωματικά προσόντα για τη θέση. Απλά η αδικία που είχε υποστεί ο Κέιλορ Νάβας στη Ρεάλ μας έκανε να πανηγυρίσουμε εκείνη τη μίνι εκδίκηση. Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Ο Ζιντάν -όπως όλοι περιμέναμε- βελτίωσε θεαματικά την εικόνα της Ρεάλ. Οι «Μερένχες» βρήκαν τα πατήματά τους και έγιναν ξανά μια από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις στην Ευρώπη.

Για να συμβεί αυτό εκτός από το πλάνο του Ζιζού, ήταν απαραίτητο να βγουν μπροστά κάποιοι από τους παίκτες. Ένας από αυτούς που ανέβασε κατακόρυφα στην απόδοσή του κατά την περίοδο αυτή είναι ο Κουρτουά. Ο Βέλγος κίπερ πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό καταπληκτικές εμφανίσεις και δίνει στην Ρεάλ αυτό που κάθε ομάδα θέλει κάτω από τα δοκάρια. Σιγουριά. Στα τελευταία 13 ματς της Ρεάλ για το Πρωτάθλημα ο Κουρτουά έχει δεχτεί 4 γκολ. Αυτό μεταφράζεται σε 9 νίκες, 4 ισοπαλίες (οι τρεις με σκορ 0-0) και καμία ήττα! Προφανώς και υπεύθυνος γι’ αυτή την πολύ καλή αμυντική επίδοση δεν είναι μόνο ο Κουρτουά.

Όμως όπως όταν η ομάδα σκοράρει οι επιθετικοί είναι αυτοί που θα πάρουν τα περισσότερα εύσημα, έτσι και όταν κρατάει το μηδέν πίσω ο τερματοφύλακας είναι αυτός που καρπώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας. Οι επιδόσεις του Κουρτουά άλλωστε δεν είναι θέμα… τύχης! Ο Βέλγος έχει όντως πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις τελευταία. Εντυπωσιακές επεμβάσεις, σταθερότητα και πάνω απ’ όλα ηρεμία. Αυτό είναι το σημαντικότερο που δίνει ο Κουρτουά στη Ρεάλ και ένας από τους βασικούς λόγους ανάκαμψης της «Βασίλισσας».

Κωλοτούμπα μέχρι την επόμενη… κυβίστηση

Κάπως έτσι λοιπόν από εκεί που δεν έκανε για την Ρεάλ ο Κουρτουά βρέθηκε να είναι αναντικατάστατος. Φυσικά όσες συγγνώμες κι αν του χρωστάνε μάλλον δεν θα λάβει καμία. Μικρή σημασία έχει.

Αυτό που πραγματικά μετράει είναι ότι ο Ζιντάν βλέπει ότι έχει στη διάθεσή του έναν τοπ τερματοφύλακα. Κι όσο η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και τα παιχνίδια θα γίνονται όλο μεγαλύτερης βαρύτητας είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς στον τερματοφύλακά σου.

Άλλωστε Ρεάλ και Κουρτουά βλέπουν μια σεζόν που ξεκίνησε σαν συνέχεια της προηγούμενης με γκρίνια και μουρμούρα να εξελίσσεται κάτι παραπάνω από καλά. Βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά και οι δύο ότι αυτό μικρή σημασία έχει για τους… ανθρωποφάγους κριτές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον για τους κορυφαίους του είδους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο επόμενο ντεφορμάρισμα τα στόματα θα ανοίξουν και πάλι, η απαξίωση θα επιστρέψει, οι καλές στιγμές θα ξεθωριάσουν. Βέβαια ο Βέλγος δείχνει σε κατάσταση που πιθανότατα θα κάνει τους επικριτές του να σωπάσουν για αρκετό καιρό ακόμη. Το να αγωνιστεί στη Ρεάλ ήταν όνειρο για αυτόν και τώρα που το ζει δεν θα αφήσει κανέναν να μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ