Μπορεί ο θρύλος της Ολλανδικής Εθνικής ομάδας να είναι γνωστός για την επιθετική της κρούση με Γιόχαν Κρόιφ και Πιέτ Κάιζερ, όμως υπήρχαν και άλλοι… στις «σκιές». Ο Πίτερ Ρόμπερτ Ρένσενμπρινκ ήταν ένας από αυτούς. Γέννημα «θρέμμα» από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ένας ταλαντούχος ντριμπλέρ με έφεση στο σκοράρισμα και στη δημιουργία. Ένας θρύλος την δεκαετία του ’70 για το Βέλγιο και την Άντερλεχτ.
Ελάτε μαζί μας στην ποδοσφαιρική εποποιΐα ενός Ολλανδού… που ο θρύλος έμεινε στις «σκιές».
Τα πρώτα του βήματα
Ο Ρένσενμπρινκ, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στην AFC DWS , έναν ερασιτεχνικό σύλλογο της περιοχής. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Βέλγιο και την Κλάμπ Μπρίζ το 1969. Μεταξύ 1971 και 1980 έπαιξε για την Άντερλεχτ όπου απολάμβανε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
Από την κορυφή… στο ανάθεμα
Συνολικά, στην παρουσία του στο Βέλγιο κέρδισε δύο φορές το εγχώριο Πρωτάθλημα, πέντε φορές το Βελγικό Κύπελλο.
Οι πιο καταξιωμένες στιγμές του, όμως αποτελούν η δις κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κύπελλου «Κύπελλο Κυπελλούχων» και η κατάκτηση δύο Super Cup. Ο Ρένσενμπρινκ έδωσε μια αξιοσημείωτη απόδοση στον τελικό του 1976 καθώς η Άντερλεχτ αναδείχθηκε νικητής με 4-2 εναντίον της Γουέστ Χαμ. Ο Ολλανδός επιθετικός έγραψε δύο γκολ, το ένα από το σημείο πέναλτι και μια ασίστ για το τέταρτο τέρμα. Βραυβέτηκε ως ένας από τους καλύτερους σκόρερ στον θεσμό (25 τέρματα).
Το 1980, έφυγε από την Άντερλεχτ και κατέστρεψε τη σταδιοδρομία του με μια παρουσία «αστραπή» στο Πόρτλαντ της Αμερικής και τους NASL, ακολουθούμενο από μια σύντομη παραμονή στην Τουλούζ και τη Γαλλία το 1981.
Άφησε το στίγμα στους «δράκους»… αλλά χωρίς αντίκτυπο!
Ο Ρένσενμπρινκ έκανε το διεθνές του ντεμπούτο για την Ολλανδική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατά της Σκωτίας το 1968. Αλλά πήρε ελάχιστες ευκαιρίες λόγω ανταγωνισμού για τις θέσεις των επιθετικών με τον Γιόχαν Κρόιφ και Πιέτ Κάιζερ . Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός προπονητής Ρίνους Μίχελς τον συμπεριέλαβε για το 1974 στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το… σύντομο ταξίδι στη Δυτική Γερμανία.
Οι «Οράνιε» που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 1974 ήταν στα… καλύτερη φάση αυτού που ονομάστηκε, «Total Football» . Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας του 1974 απαρτιζόταν από παίκτες του Άγιαξ και της Φέγιενορντ , οπότε ο Ρένσενμπρινκ ήταν σαν «ξένος» και δεν ήταν εξοικειωμένος με το παιχνίδι.
Η προτιμώμενη θέση του ήταν μπροστά και αριστερά στα πλάγια του κέντρου, αλλά αυτή η θέση ήταν… ο τομέας του Γιόχαν Κρόιφ. Συνεπώς, όταν ο Κρόιφ έπαιζε στην κορυφή, ο Ρένσενμπρινκ μεταφερόταν στα αριστερά σταθερά πίσω από τον παίκτη του Άγιαξ, Πιέτ Κάιζερ . Εν τέλει, έχασε ένα παιχνίδι στο τουρνουά (όταν έπαιξε ο Κάιζερ) και ήταν ανέτοιμος για τον τελικό μετά έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια του ημιτελικού ενάντια στη Βραζιλία. Ο Ρίνους Μίχελς αψηφά την κατάστασή του και τον ξεκινά από την αρχή. Ωστόσο οι αντοχές του κράτησαν μέχρι το ημίχρονο, που αντικαταστάθηκε.
Για την… ιστορία σε εκείνο τον τελικό η Δυτική Γερμανία νίκησε με 2-1. Οι εμφανίσεις, όμως, του Ρένσενμπρινκ φούντωσαν της φήμες, ως αντικαταστάτη του Κέιζερ στον Άγιαξ. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την Άντερλεχτ δεν προχώρησαν.
Ο Ρένσενμπρινκ παρέμεινε ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας και κατά τη διάρκεια των προκριματικών και τελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 1976 . Ωστόσο, οι «δράκοι» έχασαν στον ημιτελικό από την Τσεχοσλοβακία.
Από τις «σκιές»… για λίγο σταρ!
Στο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του 1978 στην Αργεντινή , οι «Οράνιε» επέστρεψαν και πάλι στον τελικό, αλλά αυτή τη φορά χωρίς τον Κρόιφ (που αποφάσισε να αποσυρθεί από το διεθνές ποδόσφαιρο) και υπό την καθοδήγηση του Έρνστ Χάπελς και όχι του Μίχελς. Από τη σκιά του Κρόιφ, ο Ρένσενμπρινκ βρήκε περισσότερο χώρο για να παρουσιάσει το δικό του ταλέντο, παίζοντας στην αριστερή πλευρά. Πέτυχε ένα χατ-τρικ στο εναρκτήριο παιχνίδι εναντίον του Ιράν , άλλο ένα γκολ εναντίον της Σκωτίας που ήταν ο αριθμός «1000» στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ένα πέναλτι στην 5-1 νίκη επί της Αυστρίας . Στον τελικό ενάντια στην Αργεντινή , οι «Οράνιε» συναντήθηκαν ξανά με τους οικοδεσπότες μιας διοργάνωσης, όπως το ‘74. Σε έναν έντονο αγώνα, οι «δράκοι» έχασαν την ευκαιρία να κερδίσουν με τον Ρένσενμπρινκ, να πετυχαίνει το δοκάρι μερικά δευτερόλεπτα πριν την λήξη. Η Αργεντινή σκόραρε δύο φορές στην παράταση και πέτυχε την νίκη 3-1.
Ο Ρένσενμπρινκ έπαιξε μερικούς από τους προκριματικούς για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (80’) , αλλά μετά τον αποκλεισμό από την Πολωνία στα προκριματικά, αποχώρησε από το διεθνές ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών, έχοντας σκοράρει 14 φορές για τη χώρα του. Αυτός μαζί με τον Εουσέμπιο είναι οι μόνοι παίκτες που πέτυχα τα περισσότερα γκολ από το σημείο του πέναλτι σε ένα τουρνουά (4 το 1978).
Η επιβράβευση που πέρασε με… ψιλά γράμματα!
Τον Μάρτιο του 2004, ονομάστηκε από τον Πελέ ως ένας από τους καλύτερους 125 εν ζωή ποδοσφαιστές. Ενώ το 2008, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ξένος παίχτης που αγωνίστηκε στην Άντερλεχτ. Ένας πραγματικός θρύλος.
Η σούμα… και το «ύστατο χαίρε»!
Πίτερ Ρόμπερτ Ρένσενμπρινκ, σε 467 συμμετοχές πέτυχε 208 τέρματα, με περισσότερα από τα μισά να έχουν επιτευχθεί με την Άντερλεχτ (143).
Ο Ρένσενμπρινκ, o θρύλος, είναι η περίπτωση του αθλητή, που αν δεν βρισκόταν στην «σκιά» μερικών προσωπικοτήτων ακόμα θα μνημονευόταν η παρουσία του στα γήπεδα και η… «απουσία» του από τη ζωή.
Σίγουρα η παραπάνω πρόταση αιτιολογείται και από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες να κατακτήσει την «χρυσή» μπάλα το 1976 και 1978.
Ο Ρένσενμπρινκ πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 2020. Οι βελγικές πηγές ειδήσεων ανέφεραν ότι είχε διαγνωσθεί με μυϊκή νόσο το 2012 και αυτή οδήγησε στο σταδιακό θάνατό του( δείτε εδώ ).
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις