ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φέρντιναντ: «Άντρες… εναντίον αγοριών! Τους κατέστρεψε η Άρσεναλ…»
Μπαρτσελόνα: Οι πέντε «αστέρες» που δεν είναι προς πώληση!
Πρόεδρος La Liga: «Να είναι καλά το VAR! Μόνο έτσι δεν θα υπήρχε γκρίνια…»
Αρτέτα σε Ποτσετίνο: «Σε συμπαθώ πολύ! Έπρεπε να κερδίσεις όλα τα τελευταία ματς…» (vid)
Ακραία απόφαση της Μπαρτσελόνα – Πουλάει τον «ηγέτη» της… αλλά γκρινιάζει!
Μουνιαίν: «Μπιλμπάο, αγάπη μου αποχωρώ» – Αποχωρεί ο ηγέτης μετά από 15 χρόνια (vid)
Ο Ράκιτιτς αποκάλυψε τον… νέο σταθμό του Μόντριτς – «Έλα, σε περιμένω!»
Ο Μπαπέ κάνει εύκολη τη ζωή του Αντσελότι… και του Βινίσιους
Οι τρεις επικρατέστεροι για τη θέση του Πιόλι στον πάγκο της Μίλαν
H Λεβερκούζεν κάνει πλάκα σε όποιον θέλει τον Φλόριαν Βιρτζ
Λέμε για τον Μόντριτς αλλά η πάσα του Χούμελς δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά (vid)
H Γιουνάιτεντ θέλει στόπερ και οι – δύο – επιλογές της βρίσκονται στη Serie A
«Πνίγηκε» στον ανταγωνισμό – Αποχωρεί με μεταγραφή το αστέρι της Ρεάλ
«Γροθιά» στους παίκτες της Τσέλσι το μήνυμα πιτσιρικά στις εξέδρες (pic)
Από τους λίγους ρομαντικούς ο Τιάγκο Σίλβα – Συμφώνησε με την τελευταία του ομάδα
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ίντερ

Το ξεχωριστό…ντέρμπι ντελλά Μαντοννίνα

Η Μίλαν και η Ίντερ σήμερα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους εν όψει ντέρμπι ντέλλα Μαντονίννα

Το ξεχωριστό…ντέρμπι ντελλά Μαντοννίνα

Ένα από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά ντέρμπι παγκοσμίως είναι το Ντέρμπι ντελλά Μαντοννίνα, δηλαδή το ντέρμπι του Μιλάνου. Οι πιο μεγάλες ομάδες της πόλης είναι η Ίντερ και η Μίλαν. Το όνομα του το ματς το έχει πάρει από το άγαλμα της Παναγίας που βρίσκεται στο Duomo  και είναι ένα από τα αξιοθέατα του Μιλάνου.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1909 και από τότε τουλάχιστον δύο φορές την σεζόν διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ιστορικά, η Ίντερ αντιπροσωπεύει την πιο εύρωστη οικονομικά τάξη του Μιλάνου, την  bauscia όπως λέγεται. Η Μίλαν είναι η ομάδα των εργατών και το παρατσούκλι που δίνεται στους φιλάθλους της είναι το casciavid.

Τα παλαιότερα χρόνια ξεχώριζε και ο τρόπος που πήγαιναν οι φίλαθλοι στο γήπεδο. Οι Νερατζούρι πήγαιναν με μοτοσικλέτες ενώ οι Ροσονέρι με τα μεταφορικά μέσα της πόλης. Αυτήν την εποχή το χάσμα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων έχει γεφυρωθεί. Επίσης θυμίζουμε ότι το San Siro είναι κοινή έδρα κάτι που κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερα αυτό το ντέρμπι.

Το ντέρμπι του Μιλάνου δεν έχει να κάνει με πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές, αλλά μόνο με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Το prestige του να νικάς και να είσαι καλύτερος από τον συμπολίτη σου είναι πολύ ιδιαίτερο.  Αυτή η αντιπαλότητα αύξησε το κίνητρο ώστε οι δύο ομάδες να προσλάβουν καλύτερους προπονητές, καλύτερους ποδοσφαιριστές και πάντα να διψούν για περισσότερους τίτλους. Περισσότερο αυτό ήταν εμφανές στην δεκαετία του 1960.

Σε ποδοσφαιρικούς όρους την δεκαετία του 1960 οι ομάδες του Μιλάνου ανέβηκαν πολλά επίπεδα. Ήταν κυρίαρχες σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Η Μίλαν χάρη στην καθοδήγηση του Nereo Rocco κατέκτησε δύο Scudetti, ένα Κύπελλο Ιταλίας, δύο Ευρωπαϊκά κύπελλα και ένα Διηπειρωτικό.

Από την άλλη η Ίντερ εκείνη την εποχή ήταν υπό την καθοδήγηση του  Helenio Herrera. Ο Herrera γεννήθηκε στην Αργεντινή από Ισπανούς γονείς, μεγάλωσε στο Μαρόκο και έπαιξε ποδόσφαιρο κάποια χρόνια στην Γαλλία. Πραγματικά…είχε γυρίσει όλο τον κόσμο και είχε πολλές ιδέες. Χάρη σε αυτόν η Ίντερ κατέκτησε 3 Scudetti, 2 Ευρωπαικά Κύπελλα και 2 Διηπειρωτικά.

Την δεκαετία του 1960 οι ομάδες του Μιλάνου διαστάυρωσαν τα ξίφη τους 20 φορές. Από έξι φορές νίκησαν έκαστος και οι οχτώ ήταν ισοπαλίες. Ο πιο χαρακτηριστικός ποδοσφαιριστής της Μίλαν ήταν ο Gianni Rivera ενώ της Ίντερ ο Sandro Mazzola.

Το ίδιο συνεχίστηκε και την δεκαετία του 1970. Ενώ την δεκαετία του 1980 η Μίλαν υποβιβάστηκε δύο φορές. Όμως όλα αυτά άλλαξαν όταν αγόρασε τους Ροσονέρι ο Μπερλουσκόνι τον Φεβρουάριο του 1986. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αγοράσει ποδοσφαιριστές όπως οι Φράνκ Ράικαρντ, Ρούντ Γκούλιτ και Μάρκο φαν Μπάστεν. Άλλαξαν ριζικά την Μίλαν και το Ιταλικό ποδόσφαιρο αυτές οι μεταγραφές.  Την δεκαετία του 1990 η Ίντερ έδειχνε ότι είναι πίσω απο την Μίλαν. Οι Νερατζούρι έκαναν προσπάθεια βέβαια για να τους ξεπεράσουν . Υπέγραψε το ‘φαινόμενο’ Ρονάλντο αλλά ο Βραζιλιάνος επιθετικός τραυματίστηκε. Προσέλαβε για τον πάγκο τον Μαρσέλο Λίππι,, αλλά δεν έπιασε.

Τελικώς η Ίντερ περίμενε 17 χρόνια για να κατακτήσει το επόμενο πρωτάθλημα της και αυτό έγινε το 2006. Για τέσσερα χρόνια συνεχόμενα ήταν η μόνιμη πρωταθλήτρια της Σέριε Α. Η Μίλαν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2007 στην Αθήνα κόντρα στην Λίβερπουλ ενώ η Ίντερ το 2010 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες του Μιλάνου δεν ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους αλλά φέτος η Ίντερ μέχρι αυτήν την στιγμή κάνει κούρσα πρωταθλητισμού μαζί με την Γιουβέντους και την Λάτσιο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ