ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δήλωση ψυχολογίας από Τούχελ: «Εμείς το φαβορί, εμείς θα περάσουμε!»
Αλλάζει τελείως η Μπάγερν Μονάχου από το καλοκαίρι: «Σκοτώνει» πρωτοκλασάτο επιθετικό της!
Γκράνιτ Τζάκα: Η εξιλέωση
Παιδάκι στην Αφρική έφτιαξε το πορτρέτο του Κριστιάνο σε κορμό δέντρου (pic)
Premier League: Ο «καυτός» Πάλμερ έπιασε στην κορυφή τον ντεφορμέ Χάαλαντ
Οι πέντε παίκτες της Μπαρτσελόνα που κινδυνεύουν να χάσουν… την Ατλέτικο
Στη λίστα της Άρσεναλ ο επιθετικός… που την σκότωσε!
Γκβάρντιολ για Μόντριτς: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του, ηγέτης και εκπληκτικός άνθρωπος»
Η Μπαρτσελόνα μπορεί να προσφέρει απόψε τεράστια χαρά στους φίλους της Ρεάλ
Τρεις παίκτες της Τσέλσι… πλακώθηκαν για το ποιος θα εκτελέσει το πεναλτι (vid)
Ο CEO της Λεβερκούζεν ξέρει το μέλλον και την επόμενη ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο
O Μπούντιμιρ της Οσασούνα εκτέλεσε το χειρότερο πέναλτι όλων των εποχών (vid)
Η Mirror «βλέπει» το επόμενο κεφάλαιο του Γιούργκεν Κλοπ
Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στoν «τελικό» με τον Μπαπέ (pic)
Ο Ρούμπεν Αμορίμ σπρώχνει με τρόπο τον παιχταρά του στη Λίβερπουλ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Έβερτον

Τιμ Κέιχιλ: Το καγκουρό…που πρωταγωνίστησε στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο Τιμ Κέιχιλ έγραψε την δική του ιστορία και πέτυχε πολλά επιτεύγματα με την φανέλα της Έβερτον στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τιμ Κέιχιλ: Το καγκουρό…που πρωταγωνίστησε στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο Τιμ Κέιχιλ πρωταγωνίστησε για 8 χρόνια στην Έβερτον και έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία των ζαχαρωτών. Είχε κοστίσει μόνο 1,5 εκατομμύρια στερλίνες. Ο Κέιχιλ είναι Αυστραλός και από έφηβος είχε μεταβεί στην Αγγλία για να κυνηγήσει το όνειρο του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όταν ήταν 16 χρονών έγινε ποδοσφαιριστής της Μίλγουολ και έκανε 250 συμμετοχές με την ομάδα του Νότιου Λονδίνου.

Το 2004 έκανε το μεγάλο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ όταν αποκτήθηκε από την Έβερτον. Εννοείται θα φοβόταν στην αρχή για το πως θα τα πάει στην με τα ζαχαρωτά και αν θα στεριώσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Όμως γρήγορα απέδειξε ότι όχι μόνο αξίζει να βρίσκεται εκεί…αλλά και ότι θα πρωταγωνιστήσει. Την πρώτη του χρονιά στα ζαχαρωτά έγινε πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Μέσα σε 8 χρόνια σημείωσε 278 εμφανίσεις με τους Μπλε του Μέρσισαιντ και σκόραρε 68 γκολ. Τα ζαχαρωτά ίσως έκαναν την μεταγραφή της δεκαετίας με τον Αυστραλό επιθετικό όπως όλα έδειξαν.

Πως πήγαινε η Έβερτον τα προηγούμενα χρόνια;

Η Έβερτον είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στις δύο πρώτες σεζόν που βρέθηκε ο Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο. Ο Σκοτσέζος προπονητής ανέλαβε τα ζαχαρωτά στο τέλος της σεζόν 2001-2002, τότε είχαν τερματίσει 15οι. Στην πρώτη του σεζόν  στο πάγκο είχε βγάλει την ομάδα στην 7η θέση. Αλλά την επόμενη…καρδιοχτύπησε αφού βρέθηκε 17η μόλις μία θέση πάνω από τον υποβιβασμό.

Ο Μόγιες ποτέ δεν βρισκόταν σε πίεση όσο και αν το χρησιμοποιούσε σαν δικαιολογία. Η αιτία που έκανε σκαμπανεβάσματα ήταν ότι είχε πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές στην ηλικία των 30 ετών. Φυσικά μιλάμε για τους Alex Nyarko (30), Steve Watson (30), Tomasz Radzinski (30), David Unsworth (31), Alan Stubbs (33), Mark Pembridge (33), Κέβιν Κάμπελ (34). Αυτοί εμπόδιζαν νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές να πάρουν θέση στην ενδεκάδα και να προσκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες. Οι Jospeh Yobo (24), Tony Hibbert (23), James McFadden (21) και Leon Osman (23) ήταν τελείως άπειροι για αυτό το λόγο. Για αυτό και η Έβερτον λίγο έλειψε να υποβιβαστεί την σεζόν 2003-2004.

‘Ήμουν διψασμένος να γίνω ποδοσφαιριστής γιατί η οικογένεια μου έκανε θυσίες για να έχω αυτήν την δυνατότητα. Ήταν δύσκολο για εμένα να πάω στην Αγγλία. Οι γονείς μου πήραν δάνειο για να πάω εκεί και να κάνω δοκιμαστικά σε ομάδες. Δεν τους απογοήτευσα. Τους έδωσα πίσω τα χρήματα αμέσως και δεν ξαναδούλεψαν από την μέρα που υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο. ‘

Την επόμενη σεζόν οι νέοι ηλικιακά ποδοσφαιριστές απέκτησαν αυτοπεποίθηση και βοήθησαν την ομάδα να τερματίσει στην 4η θέση. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισαν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του προπονητή τους και των υπόλοιπων ομάδων. Όλες οι θέσεις όμως χρειαζόταν ενίσχυση παρόλο το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εκείνη την χρονιά είχε αποχωρήσει ο 18 χρόνος απόφοιτος της ακαδημίας Γουέιν Ρούνει για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Κέιχιλ καταγόταν από μια οικογένεια στην Αυστραλία που είχε ως κύριο άθλημα το ράγκμπι. Ο Tim Cahill Jr πήρε έλαβε πολλά χρήματα από την μητέρα του Σίσιφο με καταγωγή από την Σαμόα και τον Άγγλο πατέρα του Τιμ για να κυνηγήσει το όνειρο του στο ποδόσφαιρο και να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής.  Ο πατέρας του Τιμ είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και ήταν χαρούμενος που ο γιος του ήθελε να κάνει το ίδιο. Ήταν Λονδρέζος και δούλευε στο εμπορικό ναυτικό. Έπαιζε ποδόσφαιρο με αντιπάλους ομάδες συναδέρφων του ή γιατρών. Ενώ έχει αγωνιστεί και σε ματς στην Νότια Αμερική με την Racing Club στην δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο πατέρας του Τιμ υποστήριζε φανατικά την Μίλαν την δεκαετία του 1990 και παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Ο Κέιχιλ όπως πρωτοείπαμε οι γονείς του, τον είχα χρηματοδοτήσει για να εγκατασταθεί στην Αγγλία και να γίνει ποδοσφαιριστής.

Ο ίδιος περιγράφει στο Sydney Morning Herald ότι: ‘ Ήμουν διψασμένος να γίνω ποδοσφαιριστής γιατί η οικογένεια μου έκανε θυσίες για να έχω αυτήν την δυνατότητα. Ήταν δύσκολο για εμένα να πάω στην Αγγλία. Οι γονείς μου πήραν δάνειο για να πάω εκεί και να κάνω δοκιμαστικά σε ομάδες. Δεν τους απογοήτευσα. Τους έδωσα πίσω τα χρήματα αμέσως και δεν ξαναδούλεψαν από την μέρα που υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο.’

Η Μίλγουλ τον είχε βάλει στο μεταγραφικό της ραντάρ. Τελικά υπέγραψε συμβόλαιο εκεί με αποδοχές 250 στερλίνες την εβδομάδα ( 13.000 στερλίνες τον χρόνο). Έκανε το ντεμπούτο του με τα λιοντάρια τον Μάιο του 1998 και σημείωσε 249 εμφανίσεις με την Μίλγουλ. Ο Αυστραλός επιθετικός είχε σκοράρει το νικητήριο γκολ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 2004 με 1-0 κόντρα στην Σάντερλαντ. Ο Κείχιλ συμμετείχε στον πρώτο και μοναδικό τελικό του  FA Cup στην ιστορία της Μίλγουλ. Τουλάχιστον μέχρι φέτος είναι ο μοναδικός τελικός. Έχασαν με 3-0 από την Μάντεστερ Γιουνάιτεντ που είχε ως βασικό τερματοφύλακα τον Τιμ Χάουαρντ.

Οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές αφού σκόραρε ένα γκολ ανά πέντε παιχνίδια. Πολλές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ τον είχαν βάλει στα μεταγραφικά ραντάρ. Ήταν πολύ κοντά να κλείσει η μεταγραφή του στην νεοφώτιστη Κρίσταλ Πάλας αλλά λόγω διαφωνία των ατζέντηδων χάλασε η συμφωνία. Η Έβερτον τελικώς τον απέκτησε με 1,5 εκατομμύριο στερλίνες.

Η μεγάλη καριέρα στην Έβερτον

Η μεταγραφή ήταν win-win. H Έβερτον έψαχνε για ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές ενώ ο Κέιχιλ ήθελε να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Το ντεμπούτο του έγινε στο Όλντ Τράφορντ σε εκείνο το 0-0 κόντρα στην Μάντεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Κέιχιλ βέβαια σκόραρε στο επόμενο ματς ενάντια στην Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν από τα γκολ που μας συνήθισε στο μέλλον ο Αυστραλός επιθετικός. Όλα ξεκίνησαν από την σέντρα του Τόνι Χίμπερτ, ο Κέιχιλ έτρεξε γρήγορα στην μεγάλη περιοχή, σούταρε ανάμεσα στους δύο αμυντικούς Danny Mills και Richard Dunne. Ο David James δεν είχε πολλά περιθώρια αντίδρασης και το πρώτο γκολ του Αυστραλού επιθετικού με την φανέλα της Έβερτον ήταν γεγονός.

Δυστυχώς για τον Κέιχιλ μετά το γκολ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Ο λόγος ήταν ότι στο πανηγυρισμό έβγαλε την φανέλα του και πανηγύρισε όπως ο Φαμπρίτσιο Ραβανέλι. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς ο διαιτητής Steve Bennett του έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα, συνεπώς την κόκκινη κάρτα και τον απέβαλε.

https://twitter.com/i/status/1153553199816695809

Ο Κέιχιλ απέδειξε μέσα στην χρονιά ότι έχει εξαιρετικές ικανότητες, όμως χρειαζόταν βοήθεια στην επίθεση. Για αυτό το λόγο αποκτήθηκαν στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο επιθετικός της Σαουθάμπτον James Beattie και ως δανεικός ο Μικέλ Αρτέτα από την Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η διαφορά στην απόδοση του Αυστραλού επιθετικού ήταν αισθητή. Στο πρώτο μισό της σεζόν είχε σκοράρει 3 γκολ ενώ στο δεύτερο μέρος 8 γκολ. Ο Κέιχιλ ψηφίστηκε ως ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής των φιλάθλων. Ως τοπ σκόρερ οδήγησε τους Μπλε του Μέρσισαιντ τερμάτισαν 4οι, στην καλύτερη θέση τους από το 1988.

Η Έβερτον όπως μας έχει συνηθίσει, τα επόμενα χρόνια είχε σκαμπανευάσματα. Είτε βρισκόταν στην μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είτε στην μάχη για να σωθεί από τον υποβιβασμό. Ο Κέιχιλ πάντα ήταν ένας ποδοσφαιριστής κλειδί και έδινε με τα γκολ του αλλά και με τον τρόπο παιχνιδιού του πολλές λύσεις.

Σε 278 αγώνες με την φανέλα των Μπλε σκόραρε 68 γκολ. Έγραψε ιστορία στους μεσό-επιθετικούς εκείνης της εποχής αφού είχε ποσοστό σκοραρίσματος 0,245 γκολ. Για την ιστορία ο Πολ Σκόουλς είχε ποσοστό 0,216 γκολ και ο Στίβεν Τζέραρντ είχε 0,262 γκολ.

Τα γκολ του ήταν εντυπωσιακά όπως και ο τρόπος με τον οποίο τα πανηγύριζε. Ο Τιμ Κέιχιλ έδωσε δυναμική σε μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που χρειαζόταν έναν τόσο ιδιαίτερο μεσό-επιθετικό.

Ο Τιμ Κέιχιλ είναι αυτή τη στιγμή και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Αυστραλίας. Σε 96 εμφανίσεις είχε 48 γκολ με το εθνόσημο. Και είναι από τους θρύλους της Εθνικής του ομάδας. Ενώ ακόμη πολύ ιδιαίτερο επίτευγμα είναι ότι αποτελεί πρώτος σκόρερ με 5 γκολ στα ντέρμπι του Μέρσισαιντ της μεταπολεμικής εποχής.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ