ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δεν πίστευε στα μάτια του ο Αρτέτα: Τα έπαθε ΟΛΑ στο δεύτερο γκολ του Μπεν Γουάιτ! (pic)
Ο Ποτσετίνο είπε αλήθειες για την Τσέλσι, μετά την «πεντάρα» από την Άρσεναλ!
Κανείς στην Τσέλσι δεν θα καταλάβει ΠΟΤΕ πως ο Τζάκσον αστόχησε από εκεί! (vid)
Ο Μίλικ μίλησε στο τέλος νικώντας τον Μανδά κι έστειλε τη Γιουβέντους στον τελικό! (vid)
H Άρσεναλ έστειλε μήνυμα σε όλους με την ιστορική «πεντάρα» στην Τσέλσι! (vid)
Le Parisien: Η Παρί ενεργοποιεί τη ρήτρα της χαφάρας της Σίτι!
Μπεν Γουάιτ και Χάβερτς έστειλαν για… τσάι την άμυνα της Τσέλσι! (vids)
Λάτσιο – Γιουβέντους: «Ντοπιέτα» ο Καστεγιάνος, ισόπαλο το συνολικό σκορ! (vids)
Έξαλλος ο Αλόνσο στην προπόνηση: «Όχι, γαμ@@νες γιώμες» (vid)
Δυο παίκτες της Premier League συνελήφθησαν για βιασμό και σεξουαλική επίθεση!
Ίντερ: Και ιστορία έγραψε και δεύτερο αστέρι έραψε!
«Κανονιά» του Τροσάρ και 1-0 η Άρσεναλ κόντρα στην Τσέλσι! (vid)
Ο Λουίς Ενρίκε τρελάθηκε και θέλει διακαώς το τρεμπλ με την Παρί!
Αρχηγική κίνηση από τον Μόντριτς: Έτσι, κλείνει στόματα στη Ρεάλ!
Αγγλική εφημερίδα βλέπει νέο «πόλεμο» Σίτι- Άρσεναλ για τον Γκιμαράες!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Πόρτο

Όταν αγνοείς τον ρατσισμό έχεις ήδη ηττηθεί από αυτόν

Εν έτει 2020 ακόμη ασχολούμαστε με τον ρατσισμό και τα κρούσματα του στην κοινωνία,αντί να έχουμε κάνει αποφασιστικές κινήσεις για την εξάλειψη του

Όταν αγνοείς τον ρατσισμό έχεις ήδη ηττηθεί από αυτόν

Είναι αποκρουστικό, είναι λυπηρό και δυστυχώς είναι ακόμα κοντά μας. Το φαινόμενου του ρατσισμού στα γήπεδα και γενικότερα στην κοινωνία είναι μεγαλύτερο από ποτέ, με ορισμένους ανεγκέφαλους να θεωρούν ακόμη το χρώμα του δέρματος ή την διαφορετική καταγωγή άξια υποτίμησης.

Στον χθεσινοβραδινό αγώνα της Γκιμαράες με την Πόρτο, ο Μούσα Μαρεγκά αγανακτισμένος από τις ρατσιστικές ιαχές των γηπεδούχων «φιλάθλων» σε βάρος του, επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Σαστισμένοι, συμπαίκτες και αντίπαλοι κοιτούν αποσβολωμένοι των Μαλιανό να κατευθύνεται αργά αλλά αποφασιστικά προς τη φυσούνα, ενώ κάποιοι προσπαθούν να του αλλάξουν γνώμη, χωρίς αποτέλεσμα.

Καμία προστασία στον παίκτη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Αφορμή» αυτών αποτέλεσε το «θράσος» του Μαρεγκά να σκοράρει στο 60′ και να κάνει το 1-2 για τους «δράκους», με τους ανεγκέφαλους οπαδούς να δίνουν ρεσιτάλ ηλιθιότητας και απανθρωπιάς. Όλα αυτά με τις ευλογίες του διαιτητή, ο οποίος επέτρεψε αυτή την ντροπιαστική συμπεριφορά σε βάρος του 28χρονου επιθετικού. Αντίθετα με τις σχετικές οδηγίες της UEFA που επιτρέπουν στον ρέφερι να διακόψει το παιχνίδι σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι δυσμενείς (συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών ξεσπασμάτων), ο Λουίς Γοδίνιο ουδέποτε εφάρμοσε αυτόν τον κανόνα.

Αντίθετα τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Μαρεγκά μετά την επίτευξη του τέρματος, διότι «προκάλεσε» δείχνοντας το χρώμα του δέρματός του στους αντίπαλους οπαδούς. Μετά από μερικά λεπτά υπομονής ωστόσο, κανείς δεν μπορεί αν τον συγκρατήσει και οργισμένος κάνει αλλαγή τον… εαυτό του. Και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να του πει οτιδήποτε. Μπορεί η στάση του από μερικούς να θεωρηθεί αντιεπαγγελματική, ωστόσο ακόμη πιο αντιεπαγγελματίας είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης και ο σίγουρος «ανόητος» της υπόθεσης οι ρατσιστές οπαδοί.

Η διαφορά του βλέπω με του «δεν θέλω να δω»

Το πραγματικά θλιβερό μέρος της υπόθεσης είναι η «ουδέτερη» στάση του προέδρου της Γκιμαράες, Μιγκέλ Πίντο Λισμπόα. «Εμείς ήμαστε πάντα κατά των ρατσιστικών συμπεριφορών, δεν βλέπουμε εμάς σε τέτοιου είδους συμπεριφορές» είπε με τη μεγαλύτερη δυνατή γενίκευση ο Λισμπόα προτού συνεχίσει: «Ο Μαρεγκά είχε μία προκλητική και εριστική στάση. Δεν ήταν στάση αθλητή αυτή. Προσωπικά δεν εντόπισα ρατσιστικά σχόλια ή τέτοιες συμπεριφορές. Είδα πρόκληση από την πλευρά του Μαρεγκά». Και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν κάποιος να κάνει τις παραπάνω δηλώσεις και να βρίσκει υποστηρικτές; Πως είναι δυνατόν ένας παράγοντας ομάδας να «χαϊδεύει τόσο πολύ τα αυτιά των οπαδών του» αντί να δείξει πως δεν υπάρχει χώρος για τους ρατσιστές; Πως είναι δυνατόν να αποδέχεται τέτοιες συμπεριφορές, τη στιγμή που στην ομάδα του (!) υπάρχουν 9 παίκτες Αφρικανικής καταγωγής, ένας εκ των οποίων είναι συμπαίκτης του Μαρεγκά στην εθνική ομάδα του Μάλι.

Συνεχίζοντας ο ισχυρός άνδρας έδειξε το «μεγαλείο του», έτοιμος να ψάξει για τυχόν (!) ενόχους, πετώντας για ακόμη μια φορά «βέλη» κατά του Μαρεγκά. «Ακόμα και έτσι εάν υπάρχει το οτιδήποτε εμείς θα δράσουμε. Δεν θεωρώ πως το ότι ήθελε να φύγει από το παιχνίδι από ένα ρατσιστικό συμβάν, έχει να κάνει με την συμπεριφορά του». Κάπου εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο Μαρεγκά αγωνίστηκε τη σεζόν 2016-17 στη Γκιμαράες, με τον Μαλιανό να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 15 τέρματα. Να σημειωθεί επίσης πως η ομάδα του τερμάτισε στην 4η θέση (υψηλότερη θέση για περίπου μια δεκαετία), ενώ έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας από την Μπενφίκα.

Οποιοδήποτε σχόλιο για τις παραπάνω δηλώσεις είναι πραγματικά περιττό, καθώς οι προσωπικές απόψεις του Λισμπόα αλλά και η συνολική συμπεριφορά του εμπνέουν έναν χαρακτήρα ο οποίος δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο. Στο πλευρό του παίκτη ωστόσο βρέθηκε ο συμπαίκτης του και θρύλος του ισπανικού ποδοσφαίρου, Ίκερ Κασίγιας, οι συμπαίκτες του στην Πόρτο, ο προπονητής του· Σέρτζιο Κονσεϊσάο, η γνωστή για τον αντιρατσιστικό της χαρακτήρα Μπορούσια Ντόρμτουντ και ολόκληρος ο Πορτογαλικός Τύπος. Μάλλον οι παραπάνω δεν δυσκολεύτηκαν το ίδιο με τον πρόεδρο της Γκιμαράες για να εντοπίσουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές στις εξέδρες του «Αλφόνσο Ενρίκες». Ή πολύ απλά επέλεξαν να μιλήσουν και να πουν την αλήθεια…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ