ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Ρόδρι κουβαλάει ένα από τα πιο… ακραία σερί που έχουμε δει!
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
Φερνάντες για Κριστιάνο: «Προσεύχομαι για εκείνους που τον κράζουν… Θα πάθουν ζημιά!»
Μπέλιγχαμ: «Ακόμα τσιμπιέμαι για να δω αν όλα αυτά που ζω είναι αληθινά»
Μέχρι και ο «πολύς» Μουρίνιο υποκλίθηκε στον Κριστιάνο για τη μεταγραφή του!
Ο Λουίς Ντίας όταν την… κολλάει, αυτή μετά δύσκολα φεύγει από πάνω του! (vid)
Παλαίμαχος της Άρσεναλ προειδοποιεί: «Απαγορεύεται η ήττα με Σίτι»
Ο Νάγκελσμαν το είπε ξεκάθαρα… Η Μπαρτσελόνα κοντεύει να ξεπαστρέψει τον Γκουντογκάν!
Πρόεδρος Παρί: «Έχουμε τρομερή ομάδα! Οι καλύτεροι της Πορτογαλίας παίζουν σ’ εμάς!»
Θεϊκή ατάκα από Τόνεϊ σε Μαϊνού: «Εγώ στην ηλικία σου έπαιζα… X-box!»
Άγριο «κράξιμο» από παίκτη της Τότεναμ στον Ποστέκογλου: Τον έκανε… ρόμπα δημόσια!
H εντυπωσιακή Λεότα τραβάει από τη… μύτη τον Κάριους: «Καλύτερα να πάει στην Ιταλία»
Παρέδες για την ΕΠΙΚΗ επέμβαση του Νάβας: «Είναι γάτος! Τι πιάνει ο που…ας γιος» (vds)
Ο Έντρικ από την πρώτη ημέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης θα παλεύει με τα… θηρία!
Ατάκα – φωτιά από τον Νάγκελσμαν για τον «γερασμένο» και «τελειωμένο» Κρόος!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Ο «ήρωας του Μονάχου», μια μοναδική ιστορία (pic&vid)

Η ιστορία του Χένρι Γκρέγκ, ο «ήρωας του Μονάχου» και η ποδοσφαιρική καριέρα. Ένας μύθος από την Β. Ιρλανδία που έφτασε μέχρι την καταξίωση.

Ο «ήρωας του Μονάχου», μια μοναδική ιστορία (pic&vid)

«Ο ήρωας του Μονάχου». Ένας ακόμα θρύλος. Μια ακόμα τεράστια προσωπικότητα, εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σας. Μέσα από τις γραμμές του Sportsking.

Μερικοί άνθρωποι μένουν στην ιστορία για τα ανδραγαθήματα τους εκτός των τεσσάρων γραμμών. Ο πρόσφατα αποθανών Χένρι Γκρέγκ είναι ένας από αυτούς.

Δεν είναι απλά ότι έλαβε την μέγιστη τιμή, από την Βασίλισσα της Αγγλίας. Οι πράξεις, η πίστη, η επιμονή και η υπομονή είναι αρετές επιτυχίας.

Και εμείς σήμερα μαζί σας, μέσα από τις αρετές, ποδοσφαιρικές και μη, θα περιδιαβούμε στο δρόμο για το «τελευταίο» ταξίδι του Β. Ιρλανδού.

Στις εποχές που τα προστατευτικά γάντια… ήταν άγνωστα «εργαλεία» για τους τερματοφύλακες!

Τα πρώτα του βήματα

Ο Χένρι Γκρέγκ, ύψους 1.83, μα με καρδιά πολύ «ψηλότερη», γεννήθηκε στη πόλη Κάουντι Ντέρι της Β. Ιρλανδίας, στις 27 Οκτωβρίου του 1932. Εργαζόταν ως ασκούμενος ξυλουργός σε εργοστάσιο, όταν ξεκίνησε ως έφηβος στη Γουίντσορ Παρκ Σουίφτς, την νεανική τότε ομάδα της Λίνφλιντ. Στη συνέχεια υπέγραψε στη τοπική Κόλεραϊν, όταν και εντοπίστηκε από ανθρώπους της Ντόνκαστερ Ρόβερς και μεταφέρθηκε πιο βόρεια στην Αγγλία, δίπλα στη κωμόπολη του Σέφιλντ. Όπως ο ίδιος δήλωσε «από ένα σοκάκι με μια παραιτημένη οικογένεια, σαν σταρ του σινεμά». Τα όνειρα δεν σταμάτησαν εκεί. Τον Δεκέμβριο του 1957, μεταφέρθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για £ 23.500, την εποχή εκείνη ποσό-ρεκόρ για έναν τερματοφύλακα.

Η διαμόρφωση ενός… ήρωα!

Ο Χένρι Γκρέγκ, μπορεί να βρήκε… το «λιμάνι» του για να αφήσει την δική του ποδοσφαιρική «πινελιά», όμως η ζωή έχει διαφορετικές απόψεις μερικές φορές. Λίαν συντόμως μετά την υπογραφή του, το αεροπλάνο που μετέφερε μεταξύ των επιβατών, τους «μπέμπηδες» του Μπάσμπι, συγκρούστηκε. Επρόκειτο για μια εξαιρετική γενιά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, από τις ακαδημίες της Γουνάϊτεντ, που προβλεπόταν να αφήσουν εποχή. Οι «διάβολοι» του Μάντσεστερ, έχοντας αποκλείσει την μεγάλη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, για να προχωρήσουν στους «4» του σημερινού Champions League, θα συντριβούν. Δυστυχώς, εκτός γηπέδου. Ο Γκρέγκ, ένας από τους 21 επιζώντες του τραγικού ατυχήματος, με 23 νεκρούς, αναδύθηκε από τα συντρίμμια και έσωσε τους συμπαίκτες του σαν «ήρωας». Ο Χένρι Γκρέγκ με τις ενέργειές του μετά την αεροπορική καταστροφή του Μονάχου, τράβηξε τους συμπαίκτες του. Μεταξύ αυτών οι Μπόμπι Τσάρλντον, Τζάκι Μπλάντσφλαουερ και Ντένις Βιολέτ  – από ένα φλεγόμενο από την πρόσκρουση αεροπλάνο. Μεταξύ άλλων βοήθησε τη Βέρα Λούκιτς, έγκυος σύζυγος ενός Γιουγκοσλάβου διπλωμάτη και της 2 ετών κόρης του, Βεσνά, καθώς και τον βαριά τραυματισμένο διευθυντή του, Μάτ Μπους . Ένας πραγματικός «ήρωας».

Η καριέρα μετά την τραγωδία!

Ο Γκρέγκ έπαιξε στον πρώτο αγώνα της Γουνάϊτεντ μετά την καταστροφή, στο FA απέναντι στη Σέφιλντ . Ο «ήρωας του Μονάχου», ήταν καταλυτικός και ποδοσφαιρικά.  Η Γουνάϊτεντ κέρδισε 3-0 και πήγε για να φτάσει στον τελικό του FA Cup του 1958 , εκεί που στα ημιτελικά έχασε 2-0 στη Μπόλτον Γουόντερερς.

Η Γουνάϊτεντ τελείωσε στην ένατη θέση στο πρωτάθλημα εκείνη την εποχή. Η μορφή του πρωταθλήματος ακυρώθηκε μετά την απώλεια τόσων παικτών στην τραγωδία του Μονάχου.

Δεν μπόρεσε να κερδίσει κάποιον τίτλο με την Γουνάϊτεντ, παρά το γεγονός ότι έπαιζε για την ομάδα κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης περιόδου. Λόγω ατυχιών και τραυματισμών δεν πήρε την χαρά της κατάκτησης τα χρόνια που παρέμεινε στο Μάντσεστερ (1959, 1963, 1964-65, 1966-67). Παρά την κακοδαιμονία τη διάρκεια της καριέρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γκρέγκ κράτησε 48 φορές ανέπαφη την εστία του σε 247 εμφανίσεις.

Το επόμενο βήμα έφερε πρόωρο τέλος!

Ο Γκρέγκ μεταφέρθηκε στην πόλη και στην ομάδα της Στόουκ τον Δεκέμβριο του 1966. Έπαιξε δύο φορές για την Στόουκ, όπου δέχτηκε τέσσερα τέρματα από την Λέστερ, και στη συνέχεια κράτησε το μηδέν σε μια νίκη ενάντια στη Μπλάκπουλ . Αποσύρθηκε στο τέλος της περιόδου 1966-67 .

Επιτυχίες στην εθνική ομάδα… αποτυχίες στη προπονητική!

Ο Γκρέγκ, σημείωσε 25 εμφανίσεις με την Εθνική ομάδα της Β. Ιρλανδίας. Μπορεί το νούμερο να μην σας εντυπωσιάζει. ‘Ομως υπήρξε καταλυτικός στη νίκη επί της Αγγλίας στο Webley το 1957 (εξέχουσας σημασίας στη μεταγραφή του στη Γουνάϊτεντ), βοήθησε στη πρόκριση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958. Σε αυτή τη διοργάνωση η Β. Ιρλανδία, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και ο Γκρέγκ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας.

Όσο επιτυχημένη, ήταν η καριέρα ως ποδοσφαιριστής, τόσο αποτυχημένη ήταν σαν προπονητής. Από το 1968 μέχρι και το 1987, που στάματησε σε ηλικία 55 ετών, είχε ενασχόληση σε χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας (League One, Two). Η προσωρινή του παραμονή ως προπονητής τερματοφυλάκων της Γουνάϊτεντ, ήταν το μεγαλύτερο του «παράσημο».

Στη συνέχεια της ζωής του, ο Χένρι Γκρέγκ, συμμετείχε σε διάφορα ντοκιμαντέρ, με θέμα την καταστροφή του Μονάχου, ενώ μέρος της ζωής του εμφανίζεται και από την ταινία «United» παραγωγής του BBC.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020, μετά από νοσηλεία ημερών απεβίωσε.

Ο Τζορτζ Μπέστ, με αφορμή το περιστατικό που καθόρισε τη ζωή του Χένρι και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είπε: «Η γενναιότητα είναι ένα αντικειμενικό πράγμα, αλλά αυτό που έκανε ο Χάρι ήταν κάτι περισσότερο από γενναιότητα».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ