ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Bundesliga

Γιατί οι Γερμανοί οπαδοί μισούν τον Χοπ και τη Χοφενχάιμ;

Το ιστορικό μιας κόντρας που κρατάει πολλά χρόνια και έφτασε τελικά στο αποκορύφωμα μετά τα υβριστικά πανό κατά του Ντίτμαρ Χοπ

Γιατί οι Γερμανοί οπαδοί μισούν τον Χοπ και τη Χοφενχάιμ;

Είναι αδύνατο όποιος παρακολουθεί γερμανικό ποδόσφαιρο να μη έχει αισθανθεί μια ιδιαίτερα κακή ατμόσφαιρα στα γήπεδα των ομάδων τις τελευταίες ημέρες. Αποκορύφωμα αυτών η διακοπή της Σαββατιάτικης αναμέτρησης ανάμεσα στη Χόφενχαϊμ και τη Μπάγερν Μονάχου.

Με το σκορ στο 0-6 για τους Βαβαρούς, η αναμέτρηση «παγώνει» με περίπου 15 λεπτά να απομένουν. Το περίεργο είναι πως δεν προκλήθηκαν επεισόδια από τους φίλους των γηπεδούχων για την ντροπιαστική εμφάνιση (κάτι που κάλλιστα θα βλέπαμε σε ελληνικά γήπεδα), αλλά η αναταραχή προέρχεται από τους «χορτάτους» οπαδούς της Μπάγερν. Ένα υβριστικό πανό με αποδέκτη τον ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ και τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει αναρτηθεί από τους οργανωμένους και ζητείται επιτακτικά να κατέβει. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στο «στόχαστρο» (κυριολεκτικά έχουν αναρτηθεί πανό με τον Γερμανό σε στόχαστρο) των οπαδών άλλων ομάδων της Μπουντεσλίγκα, καθώς αυτά τα φαινόμενα είναι γνωστά από την προπερασμένη δεκαετία!

Ξεκίνημα από την 8η κατηγορία και το «μπαμ» στη  Μπουντεσλίγκα!

Γιατί όμως υπάρχει τόσο πολύ μίσος για τον Χοπ; Προκειμένου να λυθεί αυτή η απορία πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω, όταν ξεκίνησε και η ενασχόληση του επιχειρηματία με τον σύλλογο. Το 1990 ο Χοπ από το παρασκήνιο ήθελε να ασχοληθεί με έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Και από όλα τα μεγάλα κλαμπ που θα μπορούσε να επιλέξει και να ανεβάσει στα «μεγάλα σαλόνια», η ομάδα που επέλεξε ήταν η παγκοσμίως άγνωστη… Χόφενχαϊμ. Ομάδα της 8ης κατηγορίας (!), ο σύλλογος ήταν γνωστός μόνο στους κατοίκους της περιοχής του Κράινγκχαου. Αυτή η επιλογή οφειλόταν στο ότι ο Χοπ είχε περάσει τα εφηβικά του χρόνια ως παίκτης της και ήθελε να της ανταποδώσει τη… χάρη.

Με αργά και σταθερά βήματα, μέχρι το 2001 η Χόφενχαϊμ είχε αναρριχηθεί στην τέταρτη κατηγορία και ο Χοπ αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο και να επενδύσει ακόμη πιο πολλά χρήματα. Μέχρι το 2006 ο σύλλογος είχε μονιμοποιηθεί στην τρίτη κατηγορία και τότε ήρθε η κομβική απόφαση για την ιστορία του. Επιθυμία του Χοπ ήταν να δει την αγαπημένη του ομάδα στη Μπουντεσλίγκα, ξεκινώντας να επενδύει υπέρογκα ποσά για το μέγεθος του συλλόγου. Ο Ράλφ Ράγκνικ προσλήφθηκε στην τεχνική ηγεσία, ενώ παίκτες όπως οι Λουίζ Γκουστάβο, Βένταντ Ιμπίσεβιτς, Ντεμπά Μπα και Κάρλος Εντουάρντο πληρώθηκαν (αδρά) για να μετακομίσουν στη Νότια Γερμανία. Ακόμη επενδύθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέου σταδίου και σύγχρονου προπονητικού κέντρου.

Μέχρι το 2008 η Χόφενχαϊμ βρισκόταν στη μεγάλη κατηγορία, καταφέρνοντας μάλιστα την πρώτη της σεζόν να τερματίσει στην 7η θέση! Κάπου εκεί ωστόσο ξεκίνησε η γκρίνια των «άλλων», οι οποίοι δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν κάποιον να «αγοράζει» την επιτυχία του.

Τεχνητό δημιούργημα και ιστορία… μηδέν

Ωστόσο ο «νέος καβαλάρης» στην πόλη δεν άρεσε σε όλους. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι δεν άρεσε σχεδόν σε κανέναν! Τόσο οι οπαδοί των υπόλοιπων ομάδων της Μπουντεσλίγκα, αλλά και ο Τύπος δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την επιλογή του Χοπ να επιλέξει μια ομάδα με έδρα ένα χωριό που ο πληθυσμός του δεν ξεπερνάει τις 3.000 κατοίκους. Ακόμη η επιλογή μιας εταιρίας-κολοσσού όπως η SAP να χρηματοδοτήσει μια άγνωστη ομάδα ήταν εξίσου… άσχημη για τους ουδέτερους. Αν και αυτό το παράδειγμα ισχύει και για τις Λεβερκούζεν (Bayer) και Βόλφσμπουργκ (VW), οι περιπτώσεις των δύο ομάδων διαφέρουν αρκετά.

Από τη μια οι «ασπιρίνες» ιδρύθηκαν από μέλη της φαρμακοβιομηχανίας στις αρχές του 20ου αιώνα, περνώντας στη συνέχεια στα «χέρια» της εταιρίας. Μάλιστα ο σύλλογος αν και δεν έχει κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα (έχοντας το παρατσούκλι Neverkusen από τις αντιπάλους της), έχει πλούσια ιστορία στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βόλφσμπουργκ, έχοντας για πολλά χρόνια σχέσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen, προτού τελικά αγοραστεί από τον γερμανικό κολοσσό το 2002. Ωστόσο η συνεχής παρουσία της ομάδας στις 2 πρώτες κατηγορίες την τελευταία 30ετία, είχε χαρίσει ένα μεγάλο κοινό στους Σάξονες.

Ακόμα, η επιθυμία (και εν τέλει επιτυχία) του Χοπ να «σπάσει» των κανόνα του μεγαλομετόχου στα γερμανικά κλαμπ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, οι γερμανικές ομάδες εφάρμοζαν τον λεγόμενο κανόνα του «50+1» ο οποίος δεν επέτρεπε σε κάποιον παράγοντα ενός συλλόγου να συγκεντρώνει περισσότερο από το 49% των μετοχών μιας ομάδας, διατηρώντας μια ισορροπία.

Οι οπαδοί που θέλησαν αμέσως να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους ήταν αυτοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ, που μέσω πανό το 2008 κατέκριναν τον Χοπ. Ο διευθύνων σύμβουλος των Βεστφαλών, Χανς-Γιοακιμ Βάτσκε έκανε λόγο για «ομάδα δοκιμαστικού σωλήνα» και ζήτησε να υπάρξει έρευνα από τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ωστόσο οι σχέσεις των δύο πλευρών έγιναν ακόμη πιο τεταμένες όταν το 2011 σε μια αναμέτρηση των δύο ομάδων στην έδρα της Χόφενχαϊμ βρέθηκαν ηχεία στον χώρο που βρίσκονταν οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, με σκοπό να «σκεπάσουν» συνθήματα κατά του Χοπ. Αυτό οδήγησε στις σχέσεις των δύο πλευρών να φτάσουν στα άκρα, με τα πανό και τα συνθήματα κατά του Γερμανού επιχειρηματία να αποτελούν μόνιμο στοιχείο στις συναντήσεις των δύο ομάδων.

Το «φάουλ» της ομοσπονδίας και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις

Επιστρέφοντας στο σήμερα θα σκεφτεί κάποιος γιατί να γίνει όλη αυτή η φασαρία μετά από τόσα χρόνια; Η απάντηση έρχεται μέσα από μια απόφαση της γερμανικής ομοσπονδίας να τιμωρήσει τους οπαδούς της Ντόρτμουντ από τις εκτός έδρας αναμετρήσεις με τη Χόφενχαϊμ για τα επόμενα 2 χρόνια. Ως αιτιολόγηση της απόφασης δόθηκαν «οι συνεχόμενες αναρτήσεις πανό με αποδέκτη τον Χοπ». Φυσικά αυτή η κίνηση είναι πέρα για πέρα αντίθετη με τις πολιτικές της DFΒ, η οπαία το 2017 ήθελε να καταργήσει τις απρόσωπες τιμωρίες σε οπαδούς.

Στο πλευρό των φίλων της Ντόρτμουντ στάθηκαν οι οπαδοί της… Μπάγερν(!), δείχνοντας την αλληλεγγύη που επικρατεί μεταξύ των οπαδών για κάποια ζητήματα. Θέση υπέρ των Βεστφαλών πήραν και οι ultras της Ουνιόν Βερολίνου, οι οποίοι στην αναμέτρηση με τη Βόλφσμπουργκ είχαν αναρτήσει ένα πανό που δεν απευθυνόταν άμεσα στον Χοπ. Ο αγώνας διεκόπη, με τους οπαδούς να ανεβάζουν ένα νέο πανό με ένα σκίτσο του Χοπ μέσα από διόπτρα ελεύθερου σκοπευτή.

Σίγουρα οι αντιδράσεις σε τέτοιο βαθμό από τους οργανωμένους δεν είναι σωστές. Ωστόσο τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούνται από τη διοργανώτρια Αρχή είναι εξοργιστικά. Πριν από λίγες εβδομάδες ο ποδοσφαιριστής της Χέρτα, Τζόρνταν Τορουναρίγκα, αντιδρά για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του και αποβάλλεται, με την αναμέτρηση να συνεχίζεται κανονικά. Μέσω σχετικής νομοθεσίας της UEFA, ο διαιτητής έχει κάθε δικαίωμα να διακόψει το παιχνίδι όμως δεν το κάνει. Κάτι το οποίο έγινε για χάρη του δισεκατομμυριούχου και εκ των πλουσιότερων Γερμανών στον κόσμο, παρότι πουθενά δεν αναφέρεται κάποιος κανόνας που να το επιτρέπει.

Πλέον οι σχέσεις της ομοσπονδίας με τους οπαδούς βρίσκεται στο απροχώρητο, με καμία από τις δύο πλευρές να μην κάνει πίσω. Από τη μια η DFB θέλει να αποκλείσει τις ακραίες εκδηλώσεις των φίλων τις ομάδας, κρατώντας έναν «καθωσπρεπισμό». Από την άλλη, οι οπαδοί οι οποίοι αισθάνονται «θεματοφύλακες» του ποδοσφαίρου, θέλουν να έχουν την ελευθερία να ακουστούν τα παράπονα τους και να μην δρουν απλά ως καταναλωτές του προϊόντος που προσφέρει «στο πιάτο» η Λίγκα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ