ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
Έσταξε… φαρμάκι για τη Μίλαν ο Τσαλχάνογλου: «Καλά να πάθουν!»
Παρί Σεν Ζερμέν: Μπαπέ και Ντεμπελέ «καθάρισαν» σε τρία λεπτά την Λοριάν! (vids)
Τσάβι και Μπαρτσελόνα συμφωνούν ότι… διαφωνούν!
Σοβάρεψαν τα πράγματα στη Λίβερπουλ: Έτοιμος για… τζίφρες ο Σλοτ!
Φέρντιναντ: «Άντρες… εναντίον αγοριών! Τους κατέστρεψε η Άρσεναλ…»
Μπαρτσελόνα: Οι πέντε «αστέρες» που δεν είναι προς πώληση!
Πρόεδρος La Liga: «Να είναι καλά το VAR! Μόνο έτσι δεν θα υπήρχε γκρίνια…»
Αρτέτα σε Ποτσετίνο: «Σε συμπαθώ πολύ! Έπρεπε να κερδίσεις όλα τα τελευταία ματς…» (vid)
Ακραία απόφαση της Μπαρτσελόνα – Πουλάει τον «ηγέτη» της… αλλά γκρινιάζει!
Μουνιαίν: «Μπιλμπάο, αγάπη μου αποχωρώ» – Αποχωρεί ο ηγέτης μετά από 15 χρόνια (vid)
Ο Ράκιτιτς αποκάλυψε τον… νέο σταθμό του Μόντριτς – «Έλα, σε περιμένω!»
Ο Μπαπέ κάνει εύκολη τη ζωή του Αντσελότι… και του Βινίσιους
Οι τρεις επικρατέστεροι για τη θέση του Πιόλι στον πάγκο της Μίλαν
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας θα είναι πάρτι… Μπασκέ!

Ρεάλ Σοσιεδάδ και Αθλτέτικ Μπιλμπάο εξασφάλισαν μια θέση στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι, με τον τίτλο να είναι για πρώτη φορά στην ιστορία του υπόθεση... Βάσκων!

Ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας θα είναι πάρτι… Μπασκέ!

Ένα από τα πιο όμορφα πιθανά σενάρια στο Κύπελλο Ισπανίας έγινε πραγματικότητα, καθώς Ρεάλ Σοσιεδάδ και Αθλέτικ Μπιλμπάο κόντρα στη λογικά κάθε οπαδού θα μονομαχήσουν για τον τίτλο τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι δύο ομάδες της Χώρας των Βάσκων, αποκλείοντας τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του θεσμού «έκαναν το καθήκον τους» στα ημιτελικά και σφράγισαν το εισιτήριο του μεγάλου τελικού της Σεβίλης. Έτσι ένα… παραμυθένιο ταξίδι των δύο ισχυρότερων εκπροσώπων των Βάσκων έχει το καλύτερο τέλος, καθώς ένα από τα φιλικότερα ντέρμπι του πλανήτη θα κρίνει τον μεγάλο νικητή.

Η υπερηφάνεια των Βάσκων πάνω από όλα!

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η μεγάλη κόντρα των δύο ομάδων είναι σκληρά εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, καθώς οι σχέσεις των φίλων των δύο ομάδων είναι άψογες μεταξύ τους. Πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για ένα ντέρμπι πόλης, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε αντίστοιχα παραδείγματα από άλλες πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο (Γλασκόβη, Μάντσεστερ, Μπουένος Άιρες, Μιλάνο κτλ). Μοναδικό παράδειγμα με το οποίο θα μπορούσε να παραλληλιστεί των βασκικό ντέρμπι είναι αυτό της… αγάπης στο Λίβερπουλ ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και την Έβερτον.

Οι κοινές αξίες που έχουν οι Βάσκοι και η αλληλεγγύη μεταξύ τους βρίσκεται πιο πάνω από κάθε αντιπαλότητα, καθιστώντας τα ντέρμπι των δύο ομάδων μια γιορτή του ποδοσφαίρου. Ενδεικτικά παραδείγματα οι ανάμεικτες από κόσμο κερκίδες τόσο στο «Σαν Μαμές» όσο και στο «Ανοέτα», οι πορείες με τραγούδια από το κέντρο της κάθε πόλης μέχρι το στάδιο, αλλά και τα τραγούδια στη βασκική γλώσσα των φιλάθλων που τα συνοδεύουν.

Ακόμη ένα τρανό παράδειγμα της αλληλεγγύης των Βάσκων μεταξύ τους χρονολογείται σε μια συνάντηση των δύο το 1976, όταν με τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο οι αρχηγοί των δύο ομάδων εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ικουρίνια (σημαία της Χώρας των Βάσκων), ένα σύμβολο απαγορευμένο από τον Φράνκο.

Έμφαση στις ακαδημίες και το λεγόμενο «καντέρα»

Κοινή ιδεολογία έχουν οι δύο σύλλογοι και στην ανάπτυξη των τοπικών ταλέντων τους. Αν και τα «λιοντάρια» του Μπιλμπάο επιτρέπουν μόνο σε Βάσκους (Ισπανούς και Γάλλους) ή απόφοιτους ακαδημιών βασκικής ομάδας να αγωνιστούν με τη φανέλα της ομάδας και η Σοσιεδάδ δεν πηγαίνει πίσω στην ανάπτυξη των ταλέντων από τις ακαδημίες της.

Με τον όρο καντέρα (λατομείο), τα «καμάρια των Βάσκων» κάνουν ακριβώς ότι σημαίνει η λέξη. Εξορύσσουν το ντόπιο… ακατέργαστο υλικό, μετατρέποντας το σε ποδοσφαιρικό μάρμαρο! Εμερίκ Λαπόρτ, Αντέρ Ερέρα, Αντουάν Γκριεζμάν, Τσάμπι Αλόνσο, Χάβι Μαρτίνεθ, Φερνάντο Γιορέντε και Αριτθ Αντούριθ είναι μόνο μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα τα οποία ξεπήδησαν από τις μικρότερες ομάδες των δύο ομάδων και μετατράπηκαν σε παίκτες κορυφαίου επιπέδου.

Ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι ιδιαίτερα συχνές, με τα δύο κλαμπ να προσπαθούν να αναδείξουν αυτό που η… καλή τους αντίπαλος δεν κατάφερε. Ίνιγκο Μαρτίνεθ, Μπιτόρ Αλκίθα, Μίκελ Μπαλενθιάγα και Χοσέμπα Ετσεμπερία ταξίδεψαν από το Σαν Σεμπαστιάν για το Μπιλμπάο, με ελάχιστους να κάνουν το ανάποδο δρομολόγιο, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου ονόματος των «λεόντων».

Στη Μπιλμπάο ιστορικά ο πρώτος λόγος

Το πάνω χέρι στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων έχει η Αθλέτικ σε συνολικές αναμετρήσεις (68 νίκες έναντι 55), ενώ και οι συναντήσεις σε αγώνες νοκ άουτ είναι υπέρ των κόκκινων (9-5). Συντριπτικά υπέρ της Μπιλμπάο είναι και οι κατακτήσεις του θεσμού, καθώς ενώ τα «λιοντάρια» έχουν γευτεί τη χαρά της κατάκτησης 23 φορές, οι αντίζηλοι τους μετρούν μόλις 2.

Η δίψα των δύο ομάδων για το τρόπαιο ωστόσο είναι εξίσου μεγάλη, καθώς η τελευταία κατάκτηση του τροπαίου ήρθε για την καθεμία από τις δύο στη δεκαετία του 80′ (1984 για τη Μπιλμπάο και 1988 για τη Σοσιεδάδ). Μάλιστα αυτές ήταν και οι τελευταίες μεγάλες διακρίσεις των δύο ομάδων, με μοναδική εξαίρεση την κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ισπανίας το 2015 από την Αθλέτικ.

Έτσι στον μεγάλο τελικό της 18ης Απριλίου, οι δύο εκπρόσωποι των Βάσκων σε έναν από τους πιο φιλικούς τελικούς των τελευταίων ετών, θα διεκδικήσουν το τρόπαιο το οποίο θα φέρει τέλος στη δυναστεία των «μεγάλων 4» και την περίοδο «ξηρασίας» των δύο αντιπάλων. Ανεξαρτήτως του που θα καταλήξει το τρόπαιο νικητές θα είναι σίγουρα το ποδόσφαιρο και για ακόμη μια φορά η βασκική υπερηφάνεια!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ