ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δήλωση ψυχολογίας από Τούχελ: «Εμείς το φαβορί, εμείς θα περάσουμε!»
Αλλάζει τελείως η Μπάγερν Μονάχου από το καλοκαίρι: «Σκοτώνει» πρωτοκλασάτο επιθετικό της!
Γκράνιτ Τζάκα: Η εξιλέωση
Παιδάκι στην Αφρική έφτιαξε το πορτρέτο του Κριστιάνο σε κορμό δέντρου (pic)
Premier League: Ο «καυτός» Πάλμερ έπιασε στην κορυφή τον ντεφορμέ Χάαλαντ
Οι πέντε παίκτες της Μπαρτσελόνα που κινδυνεύουν να χάσουν… την Ατλέτικο
Στη λίστα της Άρσεναλ ο επιθετικός… που την σκότωσε!
Γκβάρντιολ για Μόντριτς: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του, ηγέτης και εκπληκτικός άνθρωπος»
Η Μπαρτσελόνα μπορεί να προσφέρει απόψε τεράστια χαρά στους φίλους της Ρεάλ
Τρεις παίκτες της Τσέλσι… πλακώθηκαν για το ποιος θα εκτελέσει το πεναλτι (vid)
Ο CEO της Λεβερκούζεν ξέρει το μέλλον και την επόμενη ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο
O Μπούντιμιρ της Οσασούνα εκτέλεσε το χειρότερο πέναλτι όλων των εποχών (vid)
Η Mirror «βλέπει» το επόμενο κεφάλαιο του Γιούργκεν Κλοπ
Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στoν «τελικό» με τον Μπαπέ (pic)
Ο Ρούμπεν Αμορίμ σπρώχνει με τρόπο τον παιχταρά του στη Λίβερπουλ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Τότεναμ

Μουρίνιο ίσως ήρθε η ώρα να κοιτάξεις τον καθρέφτη

Η Τότεναμ είπε αντίο στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Sportsking.gr αναρωτιέται αν ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει τελειώσει πλέον σαν προπονητής.

Μουρίνιο ίσως ήρθε η ώρα να κοιτάξεις τον καθρέφτη

Η Τότεναμ του Ζοζέ Μουρίνιο γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Λειψία και αποχαιρέτησε πρόωρα το φετινό Champions League. Τη διοργάνωση που πέρυσι έφτασε μέχρι τον τελικό διεκδικώντας την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Με αφορμή το “χαστούκι” από τη Λειψία το Sportsking.gr αναλύει την περίπτωση του Ζοζέ Μουρίνιο και το αν έχει εν τέλει πάψει να είναι ο προπονητής που ήταν.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ή και όχι.

Το καλό ξεκίνημα πλάνεψε τον Μουρίνιο και τους φίλους της Τότεναμ που προέρχονταν από μια μακρά περίοδο αγωνιστικής πτώσης.

Αλλά το πρόβλημα είχε αρχίσει να φαίνεται εξ αρχής. Η Τότεναμ αμυντικά είχε πάρει την κάτω βόλτα και δεν σταματούσε να κατρακυλά. Σε κάθε παιχνίδι δεχόταν σίγουρα 1-2 γκολ και απλά σε κάποια ήταν τυχερή και έβαζε περισσότερα.

Και το χειρότερο είναι ότι ο Μουρίνιο δε μπορούσε να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Έμενε στη νίκη και εθελοτυφλούσε. Και βασικά επιχείρησε να το λύσει με τον δικό του τρόπο. Και αυτό γιατί…

Ζοζέ Μουρίνιο

… ήθελε την Τότεναμ του Μουρίνιο

Ο Μουρίνιο ήθελε να δημιουργήσει μία δική του Τότεναμ. Να πάψει ο κόσμος να τη συσχετίζει με τον Ποκετίνο και να αρχίσει να τη βλέπει σα δημιούργημα του. Κάτι που φυσικά δεν είναι κατακριτέο αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

Ο Μουρίνιο έκατσε στον πάγκο της Τότεναμ μεσούσης της σεζόν, όταν και οι “πετεινοί” είχαν μεν προβλήματα αλλά είχαν μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Αυτή την ταυτότητα επιχείρησε να αναθεωρήσει ο Μουρίνιο και μάλιστα με το που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Δεν περίμενε ως το καλοκαίρι, να κάνει το μεταγραφικό σχεδιασμό της εξ ολοκλήρου όπως θα ήθελε, να μελετήσει παραπάνω τους παίκτες, να δει ποιοι μπορούν να υπηρετήσουν τον τρόπο παιχνιδιού του και ποιοι όχι.

Ήθελε να φτιάξει τη δική του Τότεναμ μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο που αν μη τι άλλο μόνο αρκετό δεν είναι για οποιονδήποτε να το φέρει εις πέρας. Και αυτό δεν το κάνεις. Δεν το κάνεις σε καμία ομάδα ποσω δε μάλλον σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να πρωταγωνιστεί στην Αγγλία και στην Ευρώπη. Αντ’ αυτού πλέον παλεύει να προλάβει το ευρωπαϊκό τραίνο εντός των συνόρων και στο Champions League αποχαιρέτησε πρόωρα έχοντας αποκλειστεί από τη Λειψία.

Τραυματισμοί: Ελαφρυντικό ή όχι για τον Μουρίνιο;

Θα έλεγε κανείς “εντάξει, δεν του πήγαν όλα ρόδινα”. Πράγματι, έχασε τον Κέιν και τον Σον σε ένα κρίσιμο σημείο της χρονιάς. Αλλά ένας προπονητής που θέλει σε διάστημα 4 μηνών να αλλάξει ταυτότητα σε μια ομάδα, δε μπορεί να τη διαχειριστεί χωρίς δύο παίκτες;

Και επίσης, ποιος φταίει αν ο Μουρίνιο είχε στο μυαλό του να βγάλει ολόκληρη τη σεζόν με βασικούς τους Κέιν και Σον; Σαφώς οι τραυματισμοί είναι “αναποδιές” αλλά γιατί δε μεριμνήσει να υπάρχει στον πάγκο αρκετό βάθος για να τους ξεκουράζει σε κάποια παιχνίδια; Αυτοί οι εν δυνάμει αντικαταστάτες θα του είχαν λύσει τα χέρια τώρα.

Και φυσικά δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων εν προκειμένω. Σαφώς η Τότεναμ δεν είναι και πολύ γενναιόδωρη στα χρήματα των μεταγραφών αλλά υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για “ξελασπωμα” με σχετικά μικρό κόστος. Και ειδικά αν θες να λέγεσαι κορυφαίος προπονητής, μπορείς να βρεις τέτοιους παίκτες.

Ζοζέ Μουρίνιο

Το ερώτημα παραμένει

Εξακολουθεί ο Μουρίνιο να είναι κορυφαίος προπονητής; Καθαρά υποκειμενικά, όχι. Για να παραμένει κάποιος στην κορυφή οφείλει να προσαρμόζεται, να δέχεται βελτιώσεις χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που υφίσταται εξελίξεις. “Τρέχει” και πρέπει να τρέξεις μαζί της. Ειδικά αν είσαι προπονητής, που πρέπει να μελετάς, να πειραματίζεσαι.

Και ο Μουρίνιο δεν το έκανε ποτέ αυτό. Ίσως τον οδηγούσε μία περισσή έπαρση για τις ικανότητες του. Ίσως πιστεύει στον εαυτό του παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Αρνείται να δει τα λάθη του, που αν μη τι άλλο τα βλέπει όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Εμμένει στις απόψεις του, στο δικό του στυλ, τέμπο και αγωνιστικό “χαρακτήρα” και αυτό τον παγιδεύει σε έναν φαύλο κύκλο επαγγελματικής αυτοκαταστροφής.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ