Το Τσάμπιονς Λιγκ μας χάρισε μία ακόμη μαγική βραδιά πριν λίγα 24ωρα. Ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε η Λίβερπουλ από την Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν ένα ακόμη μάθημα από αυτά που παραδίδει μόνο η συγκεκριμένη διοργάνωση. Γιατί το Τσάμπιονς Λιγκ είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο λόγος που το αγαπήσαμε. Το απρόβλεπτο στον υπερθετικό βαθμό σε συνδυασμό με το κορυφαίο θέαμα. Αν τα εγχώρια πρωταθλήματα αποτελούν σχολεία του ποδοσφαίρου, τότε η παρακολούθηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αποτελεί ένα πανεπιστήμιο. Τι ακριβώς, όμως, μας δίδαξε το βράδυ της Τετάρτης (11/3);
Μα φυσικά, ότι το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που η αγωνιστική δικαιοσύνη αποδίδεται λιγότερο συχνά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο. Αρχικά, δε μπαίνει καν σε σύγκριση με τα ατομικά αθλήματα. Πολύ απλά γιατί σε αυτά ο καθένας που αγωνίζεται είναι μόνος του. Συνεπώς, αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη κερδίζει. Ακόμα, όμως, και σε σύγκριση με ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ η διαφορά είναι τεράστια. Ο βασικός λόγος είναι ότι κάθε λάθος στα προαναφερθέντα αθλήματα δεν κοστίζει όσο στο ποδόσφαιρο. Κάθε χαμένο καλάθι ή καρφί σε μπάσκετ και βόλεϊ αντίστοιχα δεν κοστίζει παρά έναν πόντο. Αρκεί ένας κερδισμένος πόντος για ξεχρεωθεί το λάθος.
Αντιθέτως, το ποδόσφαιρο είναι το πιο σκληρό άθλημα σε σχέση με το κόστος μίας λανθασμένης επιλογής. Ένα ατομικό λάθος είναι ικανό να καταστρέψει 90 λεπτά σπουδαίας συλλογικής προσπάθειας. Αυτός είναι ο λόγος που στο ποδόσφαιρο τα “θαύματα” είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα. Μία νίκη της εθνικής μπάσκετ επί των ΗΠΑ συμβαίνει 1 φορά τα 100 χρόνια. Αντιθέτως, στις τελευταίες 7 διοργανώσεις του EURO, 3 φορές ένα αουτσάιντερ κατέκτησε τον τίτλο. Η Δανία το 1992, η Ελλάδα το 2004 και η Πορτογαλία το 2016.
— Andrew Beasley (@BassTunedToRed) March 11, 2020
Η καλύτερη ομάδα αποκλείστηκε
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μη απονομής ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης ήταν ο αποκλεισμός της Λίβερπουλ από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μιλώντας με αριθμούς και αφήνοντας στην άκρη την υπερτιμημένη αξία που δίνεται στην κατοχή της μπάλας, αξίζει να κοιτάξει κάποιος τα XGoals των 2 ομάδων. Με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε η Λίβερπουλ θα έπρεπε να είχε σκοράρει 3,46 γκολ. Αντιθέτως, οι φάσεις της Ατλέτικο αντιστοιχούν σε 0,87 γκολ. Ακόμα πιο ενδεικτικό στατιστικό της εικόνας του παιχνιδιού ήταν η ποσότητα των τελικών των “κόκκινων”. Η ομάδα του Κλοπ μέτρησε 32 τελικές εκ των οποίων οι 11 κατέληξαν εντός εστίας
Η Λίβερπουλ αποδίδοντας το καλύτερο της ποδόσφαιρο τους τελευταίους 2 μήνες έπαιξε το στυλ παιχνιδιού που την έχει φέρει στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Συγκεκριμένα, με τις αγαπημένες τις σέντρες από τα μπακ και τα εξτρέμ έφερε τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή 62 φορές. Αμφότερα τα τέρματα της σημειώθηκαν με αυτόν τον τρόπο την ώρα που την περιοχή γέμιζαν οι εσωτερικοί μέσοι της ομάδας. Για 95 λεπτά δεν υπήρχε παίκτης της Λίβερπουλ που να υστέρησε. Βαϊνάλντουμ, Σαλάχ, Αλεξάντερ και Τσάμπερλειν έκαναν τα καλύτερα τους παιχνίδια εδώ και καιρό. Η κυριαρχία των γηπεδούχων αποτυπώνεται και από τις 22 συνολικά επιτυχημένες ντρίμπλες με μπροστάρη τον Σαλάχ (7).
Εδώ, λοιπόν, φτάνει η συζήτηση στο άδικο του αποτελέσματος. Ένα ατομικό λάθος μετά από μιάμιση ώρα παιχνιδιού ήταν ικανό να “πετάξει” στα σκουπίδια μία συγκινητική συλλογική προσπάθεια. Το λάθος του Άντριαν, μάλιστα, είναι διπλό. Όχι μόνο στοχεύει χωρίς πίεση αντίπαλο στην προσπάθεια να διώξει αλλά έχει λανθασμένη τοποθέτηση λίγο πριν σουτάρει ο Γιορέντε. Δεν έχει καλή αντίληψη της θέση της εστίας, με αποτέλεσμα να προσκαλεί τον Ισπανό να πλασάρει στην αριστερή του γωνία. Από εκεί και πέρα, η ψυχολογία ήταν με το μέρος της Ατλέτικο και ήρθε φυσιολογικά η κατάρρευση της Λίβερπουλ.
Η χειρότερη ομάδα προκρίθηκε
Κάποιος θα ισχυριστεί ότι η Ατλέτικο αξίζει τα εύσημα για την καλή της αμυντική λειτουργία. Ένας τέτοιος, όμως, ισχυρισμός θα ήταν εσφαλμένος. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ομάδα του Σιμεόνε δεν έκανε καλά ούτε το μοναδικό πράγμα για το οποίο φημίζεται. Το να επιτρέψει 32 τελικές προσπάθειες στον αντίπαλο εκ των οποίων οι 11 στην εστία σημαίνει ότι δεν αμύνθηκες καλά. Το να αναδεικνύεται ο τερματοφύλακας σου πολυτιμότερος παίκτης με 9 αποκρούσεις σημαίνει ότι αφέθηκες στην τύχη σου. Η εξάρτηση σου από τον Όμπλακ, προφανώς δεν μπορεί να θεωρείται κάτι προγραμματισμένο από τον προπονητή. Το δοκάρι του Ρόμπερτσον, επίσης, δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα.
Αποτελεσματική, παραδείγματος χάριν, ήταν η αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων στον πρώτο αγώνα. Σε ένα παιχνίδι που δεν επέτρεψαν τελική στο στόχο στον αντίπαλο. Όταν, όμως, στη ρεβάνς δεν έχεις καταφέρει να περιορίσεις τα βασικά όπλα της Λίβερπουλ, που δεν είναι άλλα από τα μπακ και τα εξτρέμ της τότε σίγουρα δεν ήσουν ο καλύτερος της αναμέτρησης. Για του λόγου το αληθές οι Κόκε, Κορέα, Λόντι, Τρίπιερ και Σαούλ δέχθηκαν συνολικά 18 ντριμπλές. Πρόκειται για 4 παίκτες που αγωνίστηκαν είτε σε όλο είτε στο περισσότερο διάστημα ως μπακ ή χαφ στις πτέρυγες. Η γλώσσα του σώματος και μόνο του Ντιέγκο Σιμεόνε στο δεύτερο ημίχρονο μαρτυρά ότι η Ατλέτικο είχε αφεθεί στο έλεος της αντιπάλου της.
“Ας εκμεταλλευόταν τις ευκαιρίες της”
Κάποιος που θα ήθελε να διαφωνήσει μαζί μου θα μπορούσε να πει πολλά. Ας κέρδιζε το πρώτο παιχνίδι η Λίβερπουλ. Ας έβαζε καλύτερα το κεφάλι του ο Ρόμπερτσον. Στο κάτω κάτω της γραφής ας ήταν πιο κυνική η Λίβερπουλ στις ευκαιρίες που τις παρουσιάστηκαν. Η απάντηση που θα έδινα είναι πολύ απλή. Ακόμα και μετά τις τόσες χαμένες ευκαιρίες η Λίβερπουλ κρατούσε την τύχη στα χέρια της. Αρκούσε μόνο να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της. Εξάλλου πολλές φορές στο παρελθόν η ομάδα του Κλοπ έχει σπαταλήσει ευκαιρίες αλλά χάρη στον Άλισον έχει νικήσει με μισό μηδέν.
Ωστόσο, ένα ατομικό λάθος ήταν αρκετό για να “σβήσει” μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της τη φετινή σεζόν. Γι΄αυτό δόθηκε τόση έμφαση στην μη απόδοση ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Γι΄αυτό το ποδόσφαιρο είναι το πιο σκληρό άθλημα από κάθε άλλο.
ΥΓ. Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ καθορίζει τη χρονιά της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κάριους την κατέστρεψε στον τελικό του 2018, ο Άλισον την έσωσε πέρυσι κόντρα στην Νάπολι και ο Άντριαν την πρόδωσε φέτος.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις