ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Έλμπερ, αδικήθηκε, μα «γεννήθηκε» σκόρερ! (pic&vid)

Ο Έλμπερ, είναι μια ακόμη περίπτωση, που η επιτυχία δεν συμβαδίζει με την «ποδοσφαιρική» δικαιοσύνη. Διαβάστε την ιστορία του Βραζιλιάνου άσου.

Έλμπερ, αδικήθηκε, μα «γεννήθηκε» σκόρερ! (pic&vid)

 Η ευλογία του Μονάχου

Τα τελευταία χρόνια, η Μπάγερν Μονάχου είναι ευλογημένη να έχει ζήσει μια πληθώρα υπέροχων επιθετικών. Ο Γκέρντ Μίλερ έφερε τη δεκαετία του ’70, 508 γκολ , ενώ ο Καρλ-Χεϊνζ Ρουμενίγκε, ήταν o περήφανος παρτενέρ του στην επίθεση για πέντε χρόνια. Οι νεότερες γενιές θα είναι πιο εξοικειωμένοι με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τον Λούκα Τόνι και τον Μάριο Γκόμεζ , οι οποίοι έχουν κερδίσει πολλά από την αρχή του αιώνα.

Ένα δεινός σκόρερ

Σίγουρα, όμως οι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι θα θυμούνται να σκοράρει ακατάπαυστα με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Όμως κανείς δεν τον θυμάται να αγωνίζεται με αυτήν της εθνικής Βραζιλίας. Ο Τζιοβάνι Έλμπερ ήταν ένας μεγάλος γκολτζής. Σχεδόν 150 γκολ σε 266 παιχνίδια, τέσσερις τίτλους της Bundesliga και ένα τρόπαιο του Champions League. Ένας κλασικός φορ που συμμετείχε και στο δημιουργικό κομμάτι. Ωστόσο ήταν άτυχος, καθώς έπεσε πάνω στη «σελεσάο» των Ρονάλντο και Ριβάλντο και δεν μπόρεσε να έχει την αναγνώριση που του άξιζε…

Η αρχή και το «πικ» της καριέρας του

Γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1972 στον Παρανά της Βραζιλίας, στα 18 του εντάχθηκε στη Μίλαν. Με την οποία όμως δεν έπαιξε ποτέ. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπατριώτες του, ο Έλμπερ δεν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, αλλά επέλεξε να μετακομίσει στο εξωτερικό με την πρώτη ευκαιρία.

Έζησε μόνο ένα χρόνο στο Μιλάνο, όπου πέρασε απαρατήρητος παράλληλα με μια θρυλική σειρά ταλέντων. Ο ανταγωνισμός με τον δύο φορές νικητή της «χρυσής» μπάλας Μάρκο Φαν Μπάστεν είναι αρκετά δύσκολος. έλμπερ

Αγωνίστηκε ως δανεικός στην ελβετική Γκρασχόπερς για τρία χρόνια, δείχνοντας το ταλέντο του στο σκοράρισμα. Σε μόλις τρία χρόνια και 73 παιχνίδια στην Ελβετία, σημείωσε 43 γκολ, κερδίζοντας το Ελβετικό κύπελλο. Αυτές οι εμφανίσεις, όπως και η ισχυρή εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1991, στην οποία σκόραρε τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της πορείας της Βραζιλίας στον τελικό, ήταν αρκετές. Το 1994 ήρθε η πρόταση από τη Στουτγκάρδη. Τότε ξεκίνησε μια χρυσή δεκαετία στην Μπουντεσλίγκα. € 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τα δεδομένα της εποχής ήταν αρκετά.

Μεταξύ του 1994 και του 1997, τα 44 γκολ σε 87 συμμετοχές με τους «σουηβούς» του άνοιξαν την πόρτα ενός από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ στον κόσμο. Βέβαια και η κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας, έπαιξε το «ρόλο» της.

Καλώς ήρθατε στον πλανήτη «Μπάγερν»!

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν και είναι τεράστιος σύλλογος, με απαιτήσεις και μεγάλη πίεση. Όμως, η αναζήτηση ενός ικανού σκόρερ τους οδήγησε στον Έλμπερ και δεν δίστασαν να πληρώσουν τα € 6,5 εκατομμύρια που θα τον οδηγήσουν στη Βαυαρία.

Ωστόσο, ο Τζιοβάνι Έλμπερ κατάφερε να ανταπεξέλθει στο ειδικό «βάρος» της φανέλας.

Η πρώτη του σεζόν, με την κόκκινη εμφάνιση, τον είδε να σκοράρει 21 φορές, καθώς η Μπάγερν κέρδισε το DFB-Pokal.  Όμως, η σεζόν του Έλμπερ και της Μπάγερν τελικά θα τελειώσουν αποκαρδιωτικά. Ηττήθηκαν στον αξέχαστο τελικό του 1999 Champions League εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ στο «Κάμπ Νόου». Δυστυχώς, ένας τραυματισμός στο γόνατο θα εμπόδιζε τον Έλμπερ να λάβει μέρος. έλμπερ

Βέβαια, δεν θα έπρεπε να περιμένουν πολύ περισσότερο για την Ευρωπαϊκή καταξίωση. Το 2000/01, ο Éλμπερ και οι συμπαίκτες του έβαλαν τον εφιάλτη της Βαρκελώνης στο… «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, καθώς νίκησαν τη Βαλένθια στον τελικό του Μιλάνου.

Ο Έλμπερ, μπορεί να μην σημείωσε κάποια τρομερή εμφάνιση. Όμως, συνέβαλε περισσότερο στην ευρωπαϊκή επιτυχία μέχρι τον τελικό. Έχει σημειώσει έξι τέρματα στο δρόμο για τον τελικό, συμπεριλαμβανομένων δύο έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης στο ημιτελικό. 

Η 2001/02, ίσως ήταν και η τελευταία πιο παραγωγική στη καριέρα του, αφού πέτυχε 24 γκολ σε 47 εμφανίσεις σε όλους τους αγώνες.

Στα 6 χρόνια που έμεινε στο Μόναχο, από το 1997 έως το 2003, οι αριθμοί του στο σκοράρισμα ήταν κάθε χρόνο και καλύτεροι -πλην της τελευταίας σεζόν-, πανηγυρίζοντας 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 1 Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και 1 Διηπειρωτικό.

Μετά την Γαλλία… το «χάος» και το άδοξο τέλος!

Ο Έλμπερ συνέχισε την καριέρα του στην Γαλλία και στη Λυών – με την ομώνυμη ομάδα – . Πέτυχε 17 τέρματα σε 43 εμφανίσεις, κατακτώντας μία φορά το πρωτάθλημα. Λυών αντιμετώπισε τη Μπάγερν στο Champions League του 2003. Τον Νοέμβριο, καθώς η ομάδα του ταξίδεψε στο Μόναχο, Έλμπερ σκόραρε το νικητήριο τέρμα της ομάδας του, εξασφαλίζοντας τη νίκη με 2-1 . Παρά το γεγονός, ο Éλμπερ έλαβε ακόμη ένα θερμό χειροκρότημα από τους Βαυαρούς πιστούς. Ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την ικανότητά του. έλμπερ

Η συνέχεια της καριέρας του στην Γερμανία και την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ ήταν απογοητευτική με μόλις 5 εμφανίσεις. έλμπερ

Μετά από 16 χρόνια, επέστρεψε στη Βραζιλία το 2006. Αλλά θα διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο. Στη Κρουζέϊρο – 4 συμμετοχές με ένα τέρμα– θα αναγγείλει την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο μετά το θάνατο του πατέρα του. Ένα θλιβερό τέλος σε μια επιφανή καριέρα. έλμπερ

Η ΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΕΣΑΟ

 Η προσφορά του στους Βαυαρούς ήταν μεγάλη (139 γκολ σε 265 ματς). Αυτό αναγνωρίστηκε από τους φίλους της ομάδας, αφού το 2005 τον συμπεριέλαβαν στην καλύτερη ενδεκάδα της ιστορίας του συλλόγου. Ο Τζιοβάνι Έλμπερ είχε τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα και με τη φανέλα της χώρας του. Όμως στάθηκε εξαιρετικά άτυχος. Κι αυτό γιατί έπεσε πάνω σε μια Βραζιλία που καθοδηγούνταν από τον Ρονάλντο, τον Ριβάλντο, τον Ροναλντίνιο και πολλούς άλλους. Μερικοί από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, στα καλύτερά τους τότε, που δεν άφηναν χώρο για έναν χαρισματικό σκόρερ όπως ο Έλμπερ. Γι’ αυτό και έκανε μόνο 15 συμμετοχές (7 τέρματα) με τους «σελεσάο» έλμπερ

Παρότι, εν κατακλείδι, ξεχάστηκε από τους Βραζιλιάνους, είναι ένας θρύλος της Μπάγερν και αυτό μόνο ασήμαντο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ