Μπορεί ένας και μόνο παίκτης να φέρει την… άνοιξη σε μια ομάδα; Πιθανότατα όχι. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο Μπρούνο Φερνάντες δείχνει να έχει φέρει τα πάνω κάτω στο στρατόπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου φιλάθλου του συλλόγου.
Μέσα σε 666(!) αγωνιστικά λεπτά και 9 συμμετοχές, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός μετράει 3 γκολ και 4 ασίστ, με την ομάδα του να κερδίζει 6 από αυτές τις αναμετρήσεις. Μεταξύ αυτών τα δύο ντέρμπι με Τσέλσι (2-0) και το ντέρμπι του Μάντσεστερ με τη Σίτι (1-2). Έτσι οι «κόκκινοι διάβολοι» κατόρθωσαν να αναρριχηθούν αρκετά στη βαθμολογία και να πλησιάσουν στο -3 από την τέταρτη θέση και την Τσέλσι.
Το πραγματικά σημαντικό κομμάτι είναι πως η ομάδα φαίνεται να βρίσκει ξανά το «mojo» της. Από εκεί που οι νίκες έρχονταν με αγχωτικό τρόπο, πλέον υπάρχει η αυτοπεποίθηση που θα έπρεπε να υπάρχει σε μια ομάδα όπως η Γιουνάιτεντ. Όλα αυτά μας κάνουν να σκεφτόμαστε αν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλο impact από την έλευση ενός και μόνο παίκτη, μάλιστα μέσα της σεζόν. Για την ώρα είναι πολύ νωρίς να κατατάξουμε τον Φερνάντες σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, ωστόσο ας κοιτάξουμε τις 3 καλύτερες και 3 χειρότερες κινήσεις της Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα τρία… διαμάντια
Νεμάνια Βίντιτς
Δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος του ποδοσφαίρου ο οποίος τον Ιανουάριο του 2006 περίμενε τον Βίντιτς να γίνει αναντικατάστατο μέλος της Γιουνάιτεντ,πόσο μάλλον ίσως ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο για ένα διάστημα. Η μετακίνηση του από τη Σπαρτάκ Μόσχας κόστισε μόλις 7 εκατομμύρια λίρες, με το βιογραφικό του ιδιαίτερα… φτωχό.
Αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον του Φέργκιουσον ωστόσο ήταν οι εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα της Σερβίας και Μαυροβουνίου. Κατά τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, η ομάδα του Ίλια Πέτκοβιτς εξασφάλισε το εισιτήριο για την επόμενη φάση πανηγυρικά, δεχόμενη μόλις ένα γκολ σε όλα τα προκριματικά. Ο Βίντιτς τότε ήταν ο «ακρογωνιαίος λίθος» της «Famous Four» άμυνας, μαζί με τους Μλάντεν Κρστάιτς, Γκόραν Γκάβρανσιτς και Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς.
Σχεδόν αμέσως έδειξε την αξία του στο Μάντσεστερ, καθώς μαζί με τον Ρίο Φέρντιναντ συνέθεσαν ίσως το καλύτερο αμυντικό δίδυμο της προπερασμένης δεκαετίας. Μετά από 5 πρωταθλήματα, 3 Λιγκ Καπ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και 300 συμμετοχές, ο… υπερβολικά σκληρός για να πεθάνει Νεμάνια παραμένει ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία της ομάδας, αλλά και της Πρέμιερ Λιγκ.
Πατρίς Εβρά
Μάλλον το χειμώνα του 2006 ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε μιλήσει με… μέντιουμ, γιατί μαζί με την απόκτηση του Βίντιτς ήρθε και αυτή του Πατρίς Εβρά! Αν και ο αντίκτυπος του Αριστερού μπακ δεν είχε το μέγεθος του Σέρβου, η τιμή αγοράς του (5,5 εκατομμύρια λίρες) μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα λαβράκι.
Προτού αποχωρήσει το 2014 για τη Γιουβέντους, ο Γάλλος αμυντικός κατέκτησε τα πάντα και έφτασε πολύ κοντά στις 400 συμμετοχές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νησί ήταν ένας έξυπνος ποδοσφαιρικά παίκτης, δυνατός για το μέγεθος του, πεισματάρης, αλλά κυρίως ενεργός φωνητικά και κορυφαίος ηγέτης εντός των τεσσάρων γραμμών.
Λουί Σαχά
Πολλοί σήμερα μπορεί να έχουν ξεχάσει το όνομα του Γάλλου στράικερ, ο οποίος αποτελούσε μια εξαιρετική επιλογή για την κορυφή της επίθεσης. Τη σεζόν 2003-04 ο 25χρονος τότε Σαχά μετρούσε 15 γκολ με τη φανέλα της Φούλαμ, με τον Φέργκιουσον να εντυπωσιάζεται από αυτόν στη νίκη των Λονδρέζων με 3-1 μέσα στο Όλντ «Τράφορντ». Τελικά τον Ιανουάριο του 2004 ο Γάλλος έγινε κάτοικος Μάντσεστερ για 12,5 εκατομμύρια λίρες, μετά από πιέσεις του Σκωτσέζου τεχνικού να ολοκληρωθεί το deal.
Τον πρώτο ενάμιση χρόνο της παραμονής του ο Σαχά έβρισκε συχνά δίχτυα, ενώ κλήθηκε και στην εθνική ομάδα της Γαλλίας σκοράροντας στο ντεμπούτο του κόντρα στο Βέλγιο. Αν και το να εκτοπίσει έναν εκ των Ρουντ Φαν Νίστελροϊ και Γουέιν Ρούνεϊ από την αρχική ενδεκάδα ήταν δύσκολο, ο Γάλλος παρά τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών του κατάφερε να γίνει υπολογίσιμη δύναμη ακόμα και από τον πάγκο.
Συνολικά σκόραρε 42 φορές σε 124 συμμετοχές, κατακτώντας δύο φορές την Πρέμιερ Λιγκ και μια το Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι τρεις… όχι και τόσο καλοί
Αλέξις Σάντσες
Η λέξη απογοήτευση είναι απλά γραμμένη στα πρόσωπα των φιλάθλων της Γιουνάιτεντ μετά από 2 και κάτι χρόνια παραμονής του Χιλιανού στη βόρεια Αγγλία. Προτού ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα «προδώσει» σαν άλλος Ρόμπιν Φαν Πέρσι την Άρσεναλ, σκόραρε στο Έμιρειτς με καλπάζοντες ρυθμούς. Ωστόσο η φόρμα του στο «Όλντ Τράφορντ» έπεσε κατακόρυφα, καταφέρνοντας να γίνει ίσως η χειρότερη μεταγραφή της Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια.
Ακόμα και αυτή τη στιγμή ο 31χρονος εξτρέμ κοστίζει περίπου 20 εκατομμύρια λίρες το χρόνο στο μισθολόγιο, ποσό και το οποίο θα εισπράττει μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Τα 5 γκολ σε 45 επίσημες συμμετοχές του Σάντσες μιλούν από μόνα τους, για την τραγωδία στην οποία εξελίχθηκε η μεταγραφή του.
Ουίλφριντ Ζαχά
Μάλλον ο λάθος άνθρωπος, στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Μετά την άνοδο της Κρίσταλ Πάλας στην Πρέμειρ Λιγκ το 2013 από τα πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ, ο Ιβοριανός αποτέλεσε μία από τις τελευταίες μεταγραφές του Σερ Άλεξ. Έγινε παίκτης της Γιουνάιτεντ το Γενάρη του 2013 για να δοθεί αμέσως δανεικός στους “αετούς” μέχρι το καλοκαίρι. Στο χαοτικό πέρασμα του Ντέιβιντ Μόγιες από το Μάντσετερ, ο νεαρός εξτρέμ πήρε ελάχιστες -αν όχι καθόλου- ευκαιρίες (4 συμμετοχές!). Αυτό οδήγησε σε νέους δανεισμούς σε Κάρντιφ και Κρίσταλ Πάλας εκ νέου.
Ο ίδιος ακόμα και σήμερα παραπονιέται για τις ευκαιρίες που δεν πήρε στους «κόκκινους διαβόλους», εν αντιθέσει με τον Ραχίμ Στέρλινγκ στη Λίβερπουλ.
Πλέον ο Ζαχά είναι ένας εκ των κορυφαίων πλάγιων επιθετικών στην Πρέμιερ Λιγκ, με τη μεταγραφή του σε μια μεγάλη ομάδα να είναι πιο πιθανή από ποτέ το προσεχές καλοκαίρι.
Ντιέγκο Φορλάν
Δυστυχώς ο αγαπητός στους περισσότερους Ουρουγουανός θρύλος, πριν τις επιτυχίες σε Βιγιαρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης είχε ένα ιδιαίτερα… κακό πέρασμα από την Αγγλία. Τον χειμώνα του 2002 η Γιουνάιτεντ κατέβαλε 11 εκατομμύρια στην Ιντεπεντιέντε για να αποκτήσει τον 23χρονο τότε Ντιέγκο, με την επένδυση της να αποδεικνύεται ανεπιτυχής.
Ο Ουρουγουανός δεν κατάφερε ποτέ να «κολλήσει» στις τακτικές του Σερ Άλεξ, παρά τις πολλές ευκαιρίες που του δόθηκαν (98 συμμετοχές, 17 γκολ, 8 ασίστ). Δυόμιση χρόνια μετά πουλήθηκε αρκετά φθηνότερα στη Βιγιαρεάλ του Μάνουελ πελεγκρίνι , με την οποία κατάφερε να «αναστήσει» την καριέρα του και να φτάσει ένα βήμα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006. Στη συνέχεια ήρθε η μεταγραφή στην Ατλέτικο και η συνέχεια είναι γνωστή.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις