Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονται σε κρίση εν μέσω της πανδημίας του “κορωνοϊού”. Ο κίνδυνος απώλειας των τηλεοπτικών εσόδων σε περίπτωση οριστικής διακοπής του αγγλικού πρωταθλήματος αναμένεται να επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά.
Σαν να μην έφτανε αυτό οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Ειδικότερα, πολλά κλαμπ δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους δεσμεύσεις για τον περασμένο μήνα απέναντι στους ατζέντηδες με τους οποίους συνεργάζονται. Δεδομένου ότι σε αυτού του είδους της συμφωνίες δεν υπάρχει ρήτρα έκτακτης ανάγκης, οι ατζέντηδες θα κυνηγήσουν την αποζημίωσή τους παραβλέποντας την κρίση του κορωνοϊού. Σύμφωνα, με την Daily Mail οι οφειλές σε ατζέντηδες από ομάδες του νησιού φτάνουν τα 325 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, πολλοί μάνατζερ ποδοσφαιριστών έχουν συμβουλευτεί τους δικηγόρους τους και σκοπεύουν να κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Ορισμένοι ατζέντηδες, βέβαια, αναμένεται να δείξουν ανοχή στους συλλόγους που παλεύουν για την οικονομική τους επιβίωση. Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο ανεκτικοί με τις κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Από αυτές περιμένουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς διαθέτουν εναλλακτικές πηγές εσόδων.
Οι υπέρογκοι μισθοί των ατζέντηδων
Τα ποσά που ξοδεύουν κάθε χρόνο οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ σε μάνατζερ ποδοσφαιριστών είναι εξωπραγματικά. Από τον Φλεβάρη του 2018 μέχρι το Γενάρη του 2019 πλήρωσαν 280 εκατομμύρια ευρώ. Για να καταλάβετε το μέγεθος, το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε από τις υπόλοιπες ομάδες τον πλανήτη έφτανε τα 540 εκατομμύρια ευρώ. Τη φετινή χρονιά αναμένεται το ποσό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο για τις αγγλικές ομάδες φτάνοντας τα 325 εκατομμύρια ευρώ. Την περσινή χρονιά, η Λίβερπουλ ξόδεψε τα περισσότερα (47 εκατ. ευρώ) για αυτό το σκοπό. Ακολούθησε η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι με 29 και 26 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Ας σημειωθεί ότι ο ατζέντης δικαιούται το 5% της κάθε συναλλαγής. Είτε αυτή αφορά την ανανέωση συμβολαίου είτε μία μεταγραφή. Ωστόσο, οι μεσάζοντες είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν όποιο ποσό θέλουν με τον εκάστοτε σύλλογο. Αυτό το 5% προέρχεται από δύο πλευρές. Από την πλευρά του παίκτη και το φόρο της πληρωμής του και από την πλευρά του συλλόγου που υπέγραψε την τριμερή συμφωνία με τον παίκτη και τον ατζέντη.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις