Μπαρτσελόνα

Η Μπαρστελόνα εφάρμοσε το καθεστώς προσωρινών απολύσεων

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού ανάγκασε τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα να ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης.

Όπως κάθε σύλλογος παγκοσμίως έτσι και η Μπαρτσελόνα έχει επηρεαστεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο κίνδυνος τεράστιας οικονομικής ζημιάς είναι υπαρκτός, καθώς η ομάδα διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια ρόστερ στον κόσμο. Έτσι, ο πρόεδρος του συλλόγου πρότεινε στους ποδοσφαιριστές την αποδοχή μίας περικοπής μισθών. Σύμφωνα με πηγές, μάλιστα, η πρόταση ήταν γενναιόδωρη σε σύγκριση με την αντίστοιχη στα υπόλοιπα επαγγελματικά τμήματα του συλλόγου. Ωστόσο, οι παίκτες των “μπλαουγκράνα” αρνήθηκαν.

Ας σημειωθεί ότι ήδη αρκετές ομάδες έχουν συμφωνήσει με τους ποδοσφαιριστές για περικοπή των μισθών τους. Η τελευταία που το έπραξε είναι η Μπάγερν Μονάχου. Οι ποδοσφαιριστές των Βαυαρών συμφώνησαν για μείωση αποδοχών που θα αγγίζει το 20%!

Εφαρμογή πρωτόκολλου έκτακτης ανάγκης

Έτσι, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε παρά την άρνηση των παικτών να εφαρμόσει το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δίνει στη δυνατότητα στο σύλλογο να προχωρήσει σε προσωρινές απολύσεις ακόμα και χωρίς την άδεια των ποδοσφαιριστών. Το συμβούλιο έκρινε ότι ήταν η μοναδική λύση για να μετριαστεί η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία.

H ενεργοποίηση του καθεστώτος προσωρινών απολύσεων έχει την εξής πρακτική εφαρμογή: Οι παίκτες όλων των επαγγελματικών ομάδων του συλλόγου θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται κατά 70%. Αυτό θα ισχύσει για την περίοδο έκτακτης ανάγκης κατά την οποία δεν αγωνίζονται. Ο Μπαρτομέου, πάντως, προκειμένου να μην έρθει σε ρήξη με τους ποδοσφαιριστές του επιθυμεί να προσφέρει ένα πακέτο παροχών. Αυτές οι ελαφρύνσεις θα αφορούν τους παίκτες της πρώτης ομάδας, έτσι ώστε ο μισθός τους να μην μειωθεί παραπάνω από 50%. Αυτή η διευκόλυνση δικαιολογείται από την προσφορά της πρώτης ομάδας στα αυξημένα έσοδα του συλλόγου συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες.

Απομένει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν τη μείωση του μισθού τους οι αστέρες της ομάδας. Σίγουρα δε θα είναι μία ευχάριστη εξέλιξη αλλά ο Μπαρτομέου βασίζεται στην αντίληψη των παικτών του σχετικά με διαμόρφωση της νέας οικονομικής πραγματικότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ