ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Έκτακτο: Εκτός αποστολής με Τσέλσι ο Χάαλαντ – Το ανακοίνωσε ο Γκουαρντιόλα!
O Φαμπρίτσιο Ρομάνο βάζει… ταφόπλακα στη συνεργασία Μίλαν – Πιόλι
Το παράπονο του Γκρίλις: «Δεν ξέρετε από ποδόσφαιρο! Είναι ενοχλητικό πλέον»
Παρί: «Διαγράφει» για πάντα τον Μπαπέ – Η υπόσχεση που δεν τήρησε!
Διέρρευσε η εμφάνιση της Άρσεναλ για τη σεζόν 2024/25 (pic)
ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Δουβίκας – Σκόραρε, μοίρασε… και «χαρίζει» την παραμονή στην Θέλτα!
«Θέλω να παίξω για τον Αλόνσο σε όποια ομάδα και να πάει»
Ακραία πρόβλεψη Γιαμάλ – «Με αυτό το σκορ θα κερδίσουμε τη Ρεάλ»
«Πόλεμος» στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα – Ο Λαπόρτα θέλει Τσάβι, οι υπόλοιποι όχι
Αντσελότι: «Καλή η Σίτι, αλλά η Τσέλσι μας είχε δυσκολέψει περισσότερο…»
Φόντεν, ζωγράφισες – Δημιούργησε την κορυφαία 11αδα στην ιστορία της Premier League (vid)
Τσάβι για Ρεάλ Μαδρίτης: «Απέκλεισαν δύο φορές την κορυφαία ομάδα του κόσμου – Είναι εκπληκτικοί»
H DIARIOAS στέλνει τον Τσάμπι Αλόνσο εκεί που θέλουν να τον δουν ελάχιστοι
Champions League: Τα στοιχήματα και οι πιθανότητες των τεσσάρων φιναλίστ
Έντιν Τέρζιτς: Προσωρινά… μόνιμος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Premier League

Η Πρέμιερ Λιγκ στον… πάγο: Το χρονικό που έφερε τη διακοπή

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα. Η Πρέμιερ Λιγκ άργησε, αλλά τελικά ακολούθησε τη λογική.

Η Πρέμιερ Λιγκ στον… πάγο: Το χρονικό που έφερε τη διακοπή

Ακόμα και η Πρέμιερ Λιγκ, που πάλεψε με… νύχια και με δόντια να συνεχίσει κανονικά την αγωνιστική δράση, τελικά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Πώς ξεκίνησε όμως, αυτό το ντόμινο εξελίξεων που πέρασε από… χίλια κύματα και οδήγησε ακόμα και δημόσια πρόσωπα να προβούν σε δηλώσεις κατά των ποδοσφαιρικών αρχών;

Ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές Μαρτίου. Η Πρέμιερ Λιγκ, σαν πρώτο προληπτικό μέτρο, αποφάσισε την απαγόρευση των καθιερωμένων χειραψιών μεταξύ αντιπάλων ποδοσφαιριστών. Παρότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα) είχε αποφασιστεί να διεξαχθούν αγώνες δίχως την παρουσία κόσμου, η αγγλική λίγκα στις 12 Μαρτίου επισημοποίησε κανονικά τη διεξαγωγή της 30ής αγωνιστικής, παρουσία φιλάθλων. Βέβαια, μέχρι και την πραγματοποίησή της (14-16 Μαρτίου), μεσολάβησαν πολλά που ανέτρεψαν τα πάντα.

Η πρώτη αναβολή

Η πρώτη αναβολή παιχνιδιού έγινε σε αυτό ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Άρσεναλ (11 Μαρτίου) για προληπτικούς λόγους. Η διακοπή ήρθε μία μέρα μετά την είδηση ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «πολιτών», το ιατρικό επιτελείο της ομάδας συμβούλεψε να μη γίνει το παιχνίδι καθώς μέλη της Άρσεναλ ήρθαν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού στη ρεβάνς για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times», υπήρχαν και παίκτες της Άρσεναλ που ήρθαν σε επαφή μαζί του, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο κορωνοϊός συνέχιζε με ραγδαίους ρυθμούς την εξάπλωσή του στην Αγγλία και δεν άργησαν τα πρώτα κρούσματα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχικά, τρεις παίκτες της Λέστερ τέθηκαν σε καραντίνα με ύποπτα συμπτώματα. Μετέπειτα και ο αριστερός μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Μπενζαμέν Μεντί, τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα καθώς έμαθε ότι μέλος της οικογένειάς του εμφάνισε συμπτώματα. Η Πρέμιερ Λιγκ στον… πάγο: Το χρονικό που έφερε τη διακοπή

Το πρώτο επίσημο κρούσμα

Όλα αυτά έγιναν την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Όσα ακολούθησαν τις επόμενες ώρες, έμελλε να ήταν καθοριστικά για την έκβαση της απόφασης της Πρέμιερ Λιγκ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Μαρτίου, η Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι ο προπονητής της, Μικέλ Αρτέτα, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο για τον κωρονοϊό, με τα ρεπορτάζ των Άγγλων να ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση με το συμβάν του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η σύσκεψη και η διακοπή

Αμέσως, η διοργανώτρια αρχή κάλεσε τις ομάδες σε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε ανακοίνωση από την Τσέλσι αυτή τη φορά, που ενημέρωσε ότι ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Αυτό, ανάγκασε όλη η ομάδα των «μπλε» να τεθεί σε καραντίνα. Πριν το μεσημέρι, η Έβερτον (ένας παίκτης), η Γουέστ Χαμ (Ντέϊβιντ Μόγιες)

και η Μπόρνμουθ (5 μέλη του επιτελείου) επισημοποίησαν ότι τέθηκαν σε καραντίνα. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 3 Απριλίου.

Οι φωνές

Η καθυστέρηση και το… μπάχαλο με τις ανακοινώσεις προκάλεσε ερωτήματα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι καυτηρίασαν και ξέσπασαν κατά των ποδοσφαιρικών και κυβερνητικών αρχών. Ο προπονητής της Έβερτον, Κάρλο Αντσελότι, μίλησε στην «Gazzetta dello Sport» και δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη του για όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Τόνισε ότι το ποδόσφαιρο δεν μετράει καθόλου μπροστά στην υγεία, ασκώντας έντονη κριτική προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είδα στην τηλεόραση με προσοχή τη συνέντευξη Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού. Μου φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ζωή συνεχίζει να τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς. (…) Πώς θα ολοκληρωθεί η Πρέμιερ Λιγκ; Με κάθε ειλικρίνεια, το θέμα αυτό δεν με ενδιαφέρει. Το ποδόσφαιρο, μπροστά στη ζωή και στην υγεία, μπαίνει στην άκρη».

Ο Πέπε Ρέινα, τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, ένωσε τη φωνή του με αυτή του Ιταλού τεχνικού, τονίζοντας ότι η Αγγλία δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Σε συνέντευξή του στη «Marca», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν τρελό που συνεχίζαμε να παίζουμε. Θα πρέπει να πάρουμε όλοι σοβαρά αυτή την κατάσταση, οι άλλες χώρες όπου έχει εξαπλωθεί περισσότερο ο ιός έχουν πάρει ήδη δραστικά μέτρα και πρέπει να κάνουμε εμείς το ίδιο. (…) Η υγεία των ανθρώπων είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε άθλημα. Υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες στη ζωή που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και το ποδόσφαιρο είναι απλά μία διασκέδαση για τον κόσμο». Η Πρέμιερ Λιγκ στον… πάγο: Το χρονικό που έφερε τη διακοπή

Η καθοριστική παρέμβαση Ρούνεϊ

Ακόμη κι ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Γουέιν Ρούνεϊ, βγήκε μπροστά και κατακεραύνωσε την κυβέρνηση της χώρας του, κάνοντας λόγο για έλλειψη ηγεσίας. Στη στήλη του στους «Times» έγραψε μεταξύ άλλων: «Ευτυχώς πάρθηκε η σωστή απόφαση μετά την έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πιστεύαμε ότι μας συμπεριφέρονταν σαν… γουρούνια που ήθελαν να πειραματιστούν! Όλα τα υπόλοιπα σπορ είχαν σταματήσει, οι υπόλοιπες χώρες ανακοίνωναν αναβολές και εμείς εδώ είχαμε την εντολή να συνεχίσουμε! Στην προπόνηση της ομάδας μου είδα παίκτες αγχωμένους για ό,τι θα γίνει και ό,τι θα επακολουθήσει. Είναι απλά ένα άθλημα. Απλά ένα άθλημα…».

Η παράταση και η αβεβαιότητα

Εν μέσω της κραυγής αγωνίας ολοένα και περισσότερων και με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία, η FA επέκτεινε την αναβολή της Πρέμιερ Λιγκ μέχρι τις 30 Απριλίου. Το ίδιο συνέβη και σε όλες τις διοργανώσεις και κατηγοριές της χώρας.

Αυτή είναι και η τελευταία επίσημη ενημέρωση από πλευράς της διοργανώτριας αρχής (μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Σαφώς αναζητείται μια εφικτή ημερομηνία επανέναρξης. Παρόλα αυτά, πολλά θέματα, όπως οι ρήτρες και η μεταγραφική περίοδος, παραμένουν μετέωρα.

Το μόνο σίγουρο, πλέον, είναι ότι άπαντες στην Αγγλία συμφώνησαν σε ένα πράγμα. Το ποδόσφαιρο είναι δευτερεύον μπροστά στην ανθρώπινη ζωή.

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ