ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσε το πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Χλέμπ, ένας μαθητευόμενος «μάγος» (pic&vid)

Στην Γερμανία ήταν «μάγος». Στην Αγγλία ο Βενγκέρ τον αποθέωνε για τις ικανότητες του. Ακολουθήστε τον «βασιλιά» στα μονοπάτια του Αλεξάντερ Χλέμπ.

Χλέμπ, ένας μαθητευόμενος «μάγος» (pic&vid)

Ο Αλεξάντερ Χλέμπ γεννήθηκε πρωτομαγιά του 1981. Πεπρωμένο ή όχι, ο μετέπειτα αποκαλούμενος ως «μαθητευόμενος μάγος» στην Γερμανία, μεγάλωσε και αγάπησε το ποδόσφαιρο στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εκείνη την εποχή το Μίνσκ (Λευκορωσία) είχε μόλις πληγεί από τις φονικές καταστροφές του «Τσέρνομπιλ». Η μητέρα του κουβαλούσε στις πλάτες της τα φορτία των οικοδομών και ο πατέρας του οδηγούσε πετρελαιοκάραβα. Παρ’ ότι ο τελευταίος πέθανε από την φονική ραδιενέργεια (προσφέρθηκε ως εθελοντής σε εκκαθαρίσεις κτηρίων), ο Αλεξάντερ είχε ένα όνειρο, με «μαγικό» του όπλο το αριστερό του πόδι. Μαζί με τον αδερφό του Βιάτσεσλαβ, έπαιζαν στα τσιμέντα του σχολείου της Δυναμό Μίνσκ. Και έτσι απρόσμενα άρχισε το εφηβικό όνειρο.

Ο Χλέμπ, ήταν μια μετουσίωση της ομαδικότητας και της δημιουργίας. Ο ορισμός του ποδοσφαιριστή που ιδανικά θα αγωνιστεί στο χώρο του κέντρου ή σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον/τους επιθετικό/ούς. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Αλλά τα νούμερα. Ξέρετε πολλούς ποδοσφαιριστές να έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 100 ασίστ στην καριέρα τους; Ή να έχουν σημειώσει 18 από αυτές μόνο σε μια σεζόν; Ένας από αυτούς είναι ο Αλεξάντερ. Πάμε να δούμε την ιστορία του αναλυτικά. μάγος

Από την Λευκορωσία, στην Bundesliga!

Στα χρόνια της ενηλικίωσης του στην Μπάτε Μπορίσοφ (17-18) δεν πήρε πολλές ευκαιρίες. Αλλά σε αυτές τις λίγες κίνησε την περιέργεια των κατασκόπων νέων ταλέντων. Συγκεκριμένα σε 2 ποδοσφαιρικές σεζόν είχε 20 συμμετοχές με 6 ασίστ και 3 τέρματα. Η Στουτγκάρδη αποφάσισε να κινηθεί για τον Αλεξάντερ, παίρνοντας «πακέτο» και τον αδερφό του με 150 χιλ. ευρώ.

Ο μαθητευόμενος «μάγος»!

Ο Χλέμπ, είχε ένα τεράστιο ταλέντο και μια εξίσου μεγάλη θέληση να αναδειχθεί. Μέσα από τις ευκαιρίες από την δεύτερη ομάδα της Στουτγκάρδης, κέρδιζε πόντους για να αγωνίζεται με την πρώτη ομάδα. Η πρώτη σεζόν στη Γερμανία είχε 26 συμμετοχές και 4 τέρματα. Μπορεί κανένα από αυτά να μην ήταν με την πρώτη ομάδα, αλλά σημείωσε την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή απέναντι στη Φέγενορντ στο Uefa Cup!

Η επόμενη σεζόν… πήρε την φανέλα του βασικού «σπίτι». Ακόμα όμως δεν είχε ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο του. Είδατε, μαθητευόμενος. Σημείωσε όμως (‘01/02) 35 συμμετοχές 2 γκολ και 6 ασίστ. Ενώ στο πρώτο του 90’ απέναντι στην Νυρεμβέργη είχε χατ-τρικ από ασίστ!

Απολαμβάνοντας πλέον την απόλυτη εμπιστοσύνη στη Στουτγκάρδη, γίνεται βασικός πυλώνας και πρωταγωνιστής την επόμενη σεζόν. Αγωνίζεται παντού στο κέντρο και στα πλάγια. Σημειώνει 52 συμμετοχές και σχεδόν double-double με 9 γκολ και 10 ασίστ.

Τέλος εκείνη την σεζόν, ήταν βασικός πρωταγωνιστής για να φτάσει η Στουτγκάρδη στους φιναλίστ του Uefa Intertoto Cup, το οποίο έστειλε την ομάδα του στη διοργάνωση του Uefa Cup. Τέλος έκεινη την σεζόν (2002) ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χώρας του. Η επόμενη σεζόν (‘03/04) δεν εξελίχθηκε τόσο καλά για τον μάγο Αλεξάντερ. Παρά τις 43 συμμετοχές, είχε 5 τέρματα και 8 ασίστ. Όμως, η Στουτγκάρδη τελείωσε την σεζόν δεύτερη στο πρώταθλημα, ενώ πέρασε στους «16» του Champions League πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο «μάγος» θα έχει ακόμα να θυμάται την πρώτη του ασίστ στον θεσμό στο Ολυμπιακό Στάδιο απέναντι στον Παναθηναϊκό (1-3).

Το ζενίθ και η Premier League!

Την σεζόν 04/05 ο Χλέμπ ξεπερνάει κάθε όριο σε ατομικά ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε πλέον τον αγαπημένο του προπονητή Φέλιξ Μάγκαθ στον πάγκο της Στουτγκάρδης. Ο μαθητευόμενος «μάγος» μετά από 47 εμφανίσεις 4 τέρματα και 18(!) ασίστ, είχε κάποια «ιδιαίτερα» μαθήματα στην… Premier League. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε «γλυκαθεί» από τον αλτρουισμό του Αλεξάντερ και έδωσε το «ok» σε 15 εκ. ευρώ μεταγραφή!

Το «αγαπημένο μου παιδί» και ο ανεξήγητος χωρισμός!

Κατά την παραμονή του στην Άρσεναλ, ο Χλέμπ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αλλά αυτοί δεν τον κράτησαν και τόσο πίσω. Σε 3 σεζόν στην Αγγλία (‘05/08) σημείωσε 131(!) εμφανίσεις με 11 τέρματα και 20 ασίστ. Δικαιολογημένα ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Αρσέν Βενγκέρ. Αγωνιζόταν παντού και πάντα, ανεξάρτητος απόδοσης. Ένας αφοσιωμένος ποδοσφαιριστής στα τακτικά του καθήκοντα, ήταν ποδοσφαιρική «μηχανή» για τον Βενγκέρ. Παρά ταύτα ο Αλεξάντερ, το μόνο που έχει να θυμάται -εκτός από την εμπιστοσύνη του προπονητή- είναι ο τελικός του Champions League (2005) απέναντι στη μέλλουσα ομάδα του μερικά χρόνια αργότερα.

«Είναι ακόμα δύσκολο για μένα να εξηγήσω γιατί έφυγα από την Άρσεναλ»

«Ήμουν απολύτως χαρούμενος εκεί.  Ο Αρσέν με έλεγε ολοκληρωμένο, ήταν ειδυλλιακό. Και τότε αποφάσισα να φύγω.»

«Ήμουν σε διακοπές και πράκτορες και διευθυντές με έπεισαν ότι έπρεπε να πάω στη Βαρκελώνη. Για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα πραγματικά τι έκανα. Κάποια στιγμή, συνειδητοποίησα: «Ω Θεέ! Φεύγω από την Άρσεναλ!».

Κάπως έτσι λοιπόν η ιστορία έγραψε μεταγραφή 17 εκ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα και την Ισπανία.

Ο ανταγωνισμός και η μαθηματική «πτώση»!

Ο Αλεξάντερ Χλέμπ (08/09) πήγαινε σε μια ομάδα γεμάτη αστέρες σε κάθε θέση. Στην καλύτερη φάση της ιστορίας της. Ο «μάγος» όμως το πίστευε. Την πρώτη του σεζόν όμως, κατάφερε να σημειώσει 36 συμμετοχές και πέτυχε και 3 ασίστ. Το γεγονός ότι ο Γκουαρδιόλα τον άφησε εκτός τελικού Champions League, τον «πλήγωσε» ψυχολογικά. «Ένιωσα σαν να υπήρχε ένα μαχαίρι στην πλάτη μου, ποτέ δεν μίλησα με τον Γκουαρδιόλα μετά από αυτό, ήταν απίστευτα οδυνηρό». Τότε άρχισε και η πτώση. Θεωρητικά το 08/09 κέρδισε 3 τίτλους (La Liga, Copa Del Ray, Champions League) αλλά δεν ένιωθε και μάλλον δεν ήταν «ενεργός» στις κατακτήσεις. Οι εναπομείναντες σεζόν του συμβολαίου με την Μπαρτσελόνα, τον έβρισκαν δανεικό σε άλλα πρωταθλήματα. Οι δύο σεζόν σε Στουτγκάρδη και Μπέρμινγχαμ, είχαν συμμετοχές αλλά κινήθηκαν σε «ρηχά νερά». 36 συμμετοχές 1 τέρμα και 4 ασίστ με τους μεν, 32 συμμετοχές 2 τέρματα και 6 ασίστ με τους δε. μάγος

Η χαριστική «βολή» και η αυτοπεποίθηση!

Η σεζόν 11/12 ήταν καταστροφική – ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό- για τον Χλέμπ. Δανεικός στην Γερμανία, και την Βόλφσμπουργκ σημειώνει 4 συμμετοχές με 1 τέρμα. Οι «πράσινοι» ακυρώνουν τον δανεισμό και η επιστροφή του στην Βαρκελώνη είναι διαδικαστική. Μένει ελεύθερος και επιστρέφει πίσω στα «πάτρια εδάφη» για να κερδίσει αυτό που είχε χάσει καιρό τώρα. μάγος

Μπάτε, Τουρκία Ρωσία και ξανά από την αρχή!

Η επιστροφή στην Λευκορωσία και την Μπάτε Μπορίσοφ, τον βρίσκει με 2 ακόμα πρωταθλήματα, γεμάτες συμμετοχές (41), 8 ασίστ, 5 τέρματα και συμμετοχές στο Champions League. Αυτό του εξασφάλισε το ταξίδι-μεταγραφή στη Τουρκία και σε μερικά ακόμα καλά συμβόλαια. Αρχικά με την Κόνιασπορ και στην συνέχεια με τους «εχθρούς» τους στη Γκεντσεμπιρλίγκι. Στη Τουρκία συνολικά είχε 79 συμμετοχές με 4 τέρματα και 15 ασίστ, ενώ αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League μόνο με την τελευταία.

Μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Κρίλια Σαμάρα και το πρωτάθλημα Ρωσία με 10 συμμετοχές και 1 ασίστ, επέστρεψε ξανά για λογαριασμό της Μπάτε Μπορίσοφ. Την σεζόν 17/18 σημείωσε 18 συμμετοχές, ενώ την τελευταία του σεζόν σημείωσε 27 συμμετοχές με 1 τέρμα και 2 ασίστ. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στα μισά της σεζόν αποχώρησε από την Μπάτε για τους ανταγωνιστές της Ίσλαχ Ράιον, πετυχαινόντας και μια ασίστ απέναντι στην ομάδα που μεγαλούργησε! μάγος μάγος

Αυτός λοιπόν ήταν ο Αλεξάντερ Χλέμπ. Ένας ποδοσφαιριστής που κατάφερε να αγωνιστεί σε Bundesliga, Premier League, La Liga. Σε ομάδες «θρύλους» όπως η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα. Σε τελικό Champions League. Καλύτερος παίχτης του μήνα Αυγούστου για την Άρσεναλ. Στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς την σεζόν 04/05, ενώ βγήκε 6 φορές καλύτερος παίχτης της χώρας του. Με την τελευταία κιόλας σημείωσε 81 συμμετοχές με 7 τέρματα και 13 ασίστ.

Θα είναι για πάντα ένας «μάγος». Αλλά οι επιλογές του τον άφησαν για πάντα μαθητευόμενο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ