ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πολ Σκόουλς: Ο πιο υποτιμημένος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Ο Πολ Σκόουλς ήταν ένας ξενέρωτος κοκκινοτρίχης που απεχθανόταν την δημοσιότητα. Παράλληλα ήταν και ένα από τα σπουδαιότερα χαφ όλων των εποχών.

Πολ Σκόουλς: Ο πιο υποτιμημένος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Σίγουρα όλοι θα έχετε διαβάσει δηλώσεις αποθέωσης για τον Πολ Σκόουλς από κάμποσες κορυφαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Πολύ πιθανόν οι περισσότεροι από εσάς να απορείτε από που και ως που όλος αυτός ο θαυμασμός για τον τύπο που έκανε γνωστούς τους… κοκκινομάλληδες. Ναι οκ σίγουρα καλός παίκτης ο Σκόουλς αλλά όχι κι έτσι. Το καταλαβαίνω. Ο Άγγλος πρώην χαφ ήταν τόσο χαμηλών τόνων και τόσο αδιάφορη για τον Τύπο προσωπικότητα που αρκετές φορές πέρναγε απαρατήρητος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί με τίποτα να υποβαθμίσει την παρουσία και τα έργα του Σκόουλς μέσα στις τέσσερεις γραμμές. Γιατί εκεί ήταν σκέτη μαγεία!

Επανάσταση στη θέση του χαφ

Μπορεί σπανίως να γίνεται λόγος για αυτό όμως ο Πολ Σκόουλς έφερε επανάσταση στη θέση του κεντρικού χαφ. Και για να το κάνουμε πιο λιανά όταν λέμε χαφ εννοούμε τη θέση 8. Την -κατά την ταπεινή μου γνώμη- πιο πολυσύνθετη και απαιτητική θέση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Ο Σκόουλς λοιπόν ίσως ήταν το πρώτο οχτάρι με την έννοια που έχουμε συνηθίσει σήμερα.

Ο πρώτος χαφ με τόσο μεγάλη επιρροή στη δημιουργία παιχνιδιού και στον έλεγχο του ρυθμού χωρίς να είναι δεκάρι. Ο ορισμός του πολυσύνθετου παίκτη. Αυτού που κάνει τόσες δουλειές μέσα σε ένα γήπεδο που μόνο κορυφαίοι αναλυτές και προπονητές μπορούν να κατανοήσουν στο σύνολό τους. Τα έκανε στην κυριολεξία όλα. Ασταμάτητο τρέξιμο, αντοχή στο ξύλο και στις σκληρές μονομαχίες , καταπληκτικό passing game και ικανότητα να πατήσει περιοχή και να σκοράρει. Ο Σκόουλς ήταν ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους playmakers στο παιχνίδι και ένας από τους πρώτους box to box χαφ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο τρόπος παιχνιδιού του αποτέλεσε παράδειγμα για μερικά από τα σπουδαιότερα χαφ που ακολούθησαν. Σκόουλς Γιουνάιτεντ

«Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια ο καλύτερος κεντρικός μέσος που έχω δει – ο πιο πλήρης – είναι ο Σκόουλς . Έχω μιλήσει με τον Τσάμπι Αλόνσο για αυτό πολλές φορές. Ο Σκόουλς  είναι ένας θεαματικός παίκτης που έχει τα πάντα. Μπορεί να κάνει την τελική πάσα, μπορεί να σκοράρει, είναι δυνατός. Ποτέ δεν ξεφορτώνεται απλά την μπάλα και δεν χαρίζει την κατοχή. Εάν ήταν Ισπανός τότε ίσως είχε εκτιμηθεί περισσότερο».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τσάβι Ερνάντεθ και ποιοι είμαστε εμείς να τον αμφισβητήσουμε; Ένας τύπος που όσο πληθωρικός ήταν μέσα στο γήπεδο τόσο απαρατήρητος πέρναγε έξω από αυτό. «Πάντα σοκάρομαι όταν βλέπω τον Πολ Σκόουλς, γιατί δεν τον βλέπεις ποτέ! Μέσα στο γήπεδο δεν μπορείς να τον πιάσεις και έξω από αυτό εξαφανίζεται». Ο Λουίς Φίγκο το έθεσε μάλλον όσο καλύτερα γίνεται.

Κανείς δεν λαμβάνει τσάμπα τέτοια αναγνώριση

Η αλήθεια είναι πως παρόλο που η γνώμη του απλού κόσμου και των ΜΜΕ έχει αρκετή βαρύτητα δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για έναν ποδοσφαιριστή από αυτήν των… συναδέλφων του. Η αναγνώριση που έχει ο Σκόουλς στους κύκλους των παικτών της εποχής του είναι ίσως το μεγαλύτερο παράσημο για τον ίδιο.

Την εποχή που μεσουρανούσε ο τεράστιος Ζινεντίν Ζιντάν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη πως αισθάνεται κάποιος όταν είναι ο καλύτερός στον κόσμο. «Δεν ξέρω, ρωτήστε τον Πολ Σκόουλς». Για να συνεχίσει λέγοντας «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για μένα ότι ο Πολ Σκόουλς είναι μια κατηγορία μόνος του. Είναι σχεδόν άπιαστος σε αυτό που κάνει. Ποτέ δεν κουράζομαι να τον παρακολουθώ να παίζει. Σπάνια συναντάς ένα πλήρη ποδοσφαιριστή, αλλά ο Σκόουλς είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό. Ένα από τα πράγματα που με στεναχωρεί είναι ότι η δεν μου παρουσιάστηκε ποτέ η ευκαιρία να παίξω μαζί του». Σκόουλς Ζιντάν

Ο Τιερί Ανρί -ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ- όταν η αντιπαλότητα μεταξύ Άρσενάλ και Γιουνάιτεντ ήταν στα κόκκινα είχε χαρακτηρίσει των Σκόουλς ως «χωρίς καμία αμφιβολία ο καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ», ενώ ο Ροναλντίνιο είχε κάποτε απορήσει «θέλω να πασάρω σαν αυτόν. Ποιος του έμαθε πώς να το κάνει αυτό»; Σκόουλς Ανρί

Και επειδή αν αναφέρουμε όλες τις δηλώσεις αποθέωσης προς τον Σκόουλς δεν θα τελειώσουμε ποτέ ας κλείσουμε με αυτή του εμβληματικού θρύλου της Γιουνάιτεντ Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. «Χωρίς κανένα δισταγμό θα χρησιμοποιούσα το όνομα του Πολ Σκοούλς δίπλα σε ότι θεωρώ το καλύτερο για το ποδόσφαιρο…Είναι πάντα στη μπάλα, πάντα προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι όλους τους συμπαίκτες του και όταν χάνει τη μπάλα νομίζεις ότι είναι άρρωστος».

«Scholsey γύρνα να πάρουμε το πρωτάθλημα»

Το καλοκαίρι του 2011 ο Σκόουλς αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του. Μια καριέρα που είχε τα πάντα. Έγινε θρύλος φορώντας τη φανέλα της ομάδας με την οποία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο. Κατέκτησε μαζί της τα πάντα και ήταν πλήρως κορεσμένος από δόξα και επιτυχίες. Μετά την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ του 10/11 λοιπόν ο Σκόουλς ανακοινώνει το μεγάλο “goodbye”.

Την επόμενη χρονιά η  Γιουνάιτεντ διεκδικεί ξανά τον τίτλο. Στη μέση της σεζόν αντιμετωπίζει πολλά μαζεμένα προβλήματα τραυματισμών και ο Σερ Άλεξ έχει ξεμείνει από λύσεις στα χαφ. Τότε παίρνει τηλέφωνο έναν παλιό γνώριμο. Τον Πολ Σκόουλς. Φυσικά ο Σκόουλς δεν θα μπορούσε να αφήσει ξεκρέμαστο τον προπονητή που μαζί ζήσανε και καταφέρανε τόσο. Επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από έξι μήνες και κατευθείαν παίρνει θέση βασικού. Η Γιουνάιτεντ χάνει τον τίτλο στην ισοβαθμία από τη Σίτι σε εκείνο το μαγικό φινάλε της σεζόν 11/12 με το γκολ του Αγκουέρο. Βέβαια ο Σκόουλς δεν θα επέστρεφε στα γήπεδα για να… ηττηθεί. Ανανεώνει για έναν ακόμη χρόνο και βρίσκεται στα γήπεδα και για την επόμενη σεζόν.

Το 12/13 οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κατακτούν το 20ο Πρωτάθλημα της ιστορίας τους και τελευταίο μέχρι στιγμής. Ο Σκοούλς αποχωρεί αυτή τη φορά οριστικά από τα γήπεδα όντας αυτό που είχε συνηθίσει να είναι. Πρωταθλητής. Κατέκτησε συνολικά 11 Πρέμιερ Λιγκ, 3 Κύπελλα Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 5 Σούπερ Καπ Αγγλίας και 2 Τσάμπιονς Λιγκ με την φανέλα της Γιουνάιτεντ και πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους που φόρεσαν την φανέλα του κλαμπ. Σκόουλς Σερ Άλεξ

Το στίγμα που άφησε στο παιχνίδι παραμένει μέχρι σήμερα ανεξίτηλο. Κι όσον αφορά την υποτίμησή του από το ευρύ κοινό είμαστε σίγουροι ότι λίγο τον απασχολεί. Το πολύ πολύ να επιστρέψει ξανά στην ενεργό δράση και να κλείσει τα στόματα για ακόμη μια φορά. Αμφιβάλλει κανείς;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ