ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν το καλό κρασί: Μόντριτς και Κρόος κάνουν και φέτος τη διαφορά στη La Liga (stats)
Μετά τον Τσάβι πάμε για… κωλοτούμπα και με Τούχελ στην Μπάγερν
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δημιούργησε την απόλυτη ενδεκάδα της Premier League
Μπαρτσελόνα: Στον… πάγο ο Μπερνάρντο Σίλβα – Η θέση που «καίει» τον Τσάβι
Τα τρία μεγαθήρια που μπαίνουν… σφήνα στην εξίσωση Ρεάλ Μαδρίτης – Λούνιν
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έβγαλε στη φόρα το μυστικό της ρήτρας του Γκιμαράες!
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

«Κέννυ», ο Σκωτσέζος που φορούσε κόκκινα!(pic&vid)

Ο θρύλος, ο ήρωας. Είτε με την Σέλτικ είτε με την Λίβερπουλ. Αποκαλύπτουμε την ποδοσφαιρική καριέρα του «Κέννυ» που ήταν γεμάτη συγκινήσεις και γκολ.

«Κέννυ», ο Σκωτσέζος που φορούσε κόκκινα!(pic&vid)

Τα πρώτα βήματα

Κένεθ Μάθιεσον Νταλγκλίς, γνωστός και ως «Κέννυ», γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1951, μόλις μερικά χρόνια μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη Γλασκώβη. Ο Κέννυ, ξεκίνησε την θρυλική καριέρα του στα 20 του χρόνια στην Σέλτικ αλλά πρόλαβε να αφήσει εποχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιο πριν δεν έπαιζε. Από το 1967 είχε συμβόλαιο με τους «Κέλτες». Όμως, γυρνούσε δανεικός μέσα στη Σκωτία. Φρόντιζε όμως να αποδεικνύει την αξία του. Στη Κάμπερναντ Γιουνάϊτεντ σημείωσε 37 τέρματα. Η ευκαιρία λοιπόν για την καθιέρωση και την ανάδειξη του ταλέντου του είχε μόλις αρχίσει. Στην αρχή οι εμφανίσεις του ήταν λιγοστές. Όμως από την σεζόν 1969-70 άρχιζε να βάζει «μπροστά τις μηχανές», πετυχαίνοντας 19 τέρματα σε 31 παιχνίδια. Παρ ’όλα αυτά συνέχισε να βρίσκεται στις αναπληρωματικές επιλογές του προπονητή του, την επόμενη σεζόν. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες κατάφερε να σκοράρει 23 φορές. «Κέννυ»

Η καθιέρωση

Πλέον κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τις δυνατότητες του «Κέννυ». Δεν είχε προτίμηση σε δεξί ή αριστερό. Και με τα δυο ήταν «επικίνδυνος» για κάθε άμυνα. Την επόμενη σεζόν αποτέλεσε βασικό πρωταγωνιστή για την Σέλτικ σκοράροντας 29 γκολ σε 53 παιχνίδια. Ακόμα, βοήθησε την Σέλτικ να κερδίσει τον έβδομο συνεχόμενο τίτλο του πρωταθλήματος. Ο «Κέννυ» ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της Σέλτικ, με 39 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ η Σέλτικ κέρδισε ένα πρωτάθλημα και κύπελλο το 1973–74, πραγματοποιώντας «Double». Την ίδια σεζόν η Σέλτικ έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλου Πρωταθλητριών (Champions League) απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ντάλγκλις περιέγραψε το πρώτο σκέλος στη Γλασκόβη όπου η ισπανική ομάδα είχε τρεις αποβληθέντες ποδοσφαιριστές ως «χωρίς αμφιβολία το χειρότερο παιχνίδι που έχω παίξει ποτέ όσον αφορά τη βία.» «Κέννυ»

Το περιβραχιόνιο και η μεταγραφή!

Την σεζόν 1975-76 ο Νταλγκλίς ήταν -δικαίως- αρχηγός της Σέλτικ και έτοιμος για περισσότερες επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο τραυματισμός του Στάιν, όμως στοίχισε στην Σέλτικ. Έχασε το πρωτάθλημα μετά από 12 χρόνια. Η τελευταία σεζόν του «Κέννυ» συμπεριλάμβανε Πρωτάθλημα και Κύπελλο με 27 τέρματα.

Ο τέως πρόεδρος της Λίβερπουλ Μπόμπ Πάσλεϊ, τίναξε την «μπάνκα» στον αέρα με μεταγραφή ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Οι «κόκκινοι» του Άνφιλντ πλήρωσαν 440.000 £ (σημερινές 2.754.000) για να τον κάνουν δικό τους. Η απογοήτευση των οπαδών της Σέλτικ ήταν τόσο μεγάλη που κατά την επιστροφή του το 1978 για την αποχαιρετιστήρια αναμέτρηση του Στάιν, δεν έγινε αποδεκτός από την κερκίδα. Όπως και να έχει η ιστορία έγραψε, 112 τέρματα του «Κέννυ» με 4 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. «Κέννυ»

Η κρυφή επιθυμία και η αποθέωση ενός ήρωα!

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ευρέως γνωστό, αλλά ο «Κέννυ» είχε φορέσει την μπλούζα της Λίβερπουλ από τα 15 του χρόνια. Όταν ακόμα βρισκόταν ως έφηβος στους Ρέϊντζερς και είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την U-15 της χώρας του, εντοπίστηκε από σκάουτερ των «κόκκινων». Αυτοί τον δοκίμασαν, αλλά εν μέσω των δοκιμαστικών η Ρέϊντζερς ανακοίνωσε στον «Κέννυ» την συμφωνία με τους «Κέλτες»! «Déjà vu»; Ίσως. Η μοίρα τον έφερε στο «Άνφιλντ» στην πιο παραγωγική περίοδο της καρίερας του.

Το 1977 στην διοργάνωση του «Charity Shield» έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πρώτο του τέρμα το σημείωσε εκείνο τον Αύγουστο απέναντι στην Μίντελσμπρο. Εκείνη την σεζόν όχι μόνο σημείωσε 31 τέρματα, αλλά πέτυχε και το νικητήριο τέρμα απέναντι στην Μπρίζ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Την σεζόν 1978-79 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Αγγλίας με 21 τέρματα, ενώ ψηφίστηκε και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν!

Ο «Κέννυ» διατήρησε τα κολακευτικά σχόλια όλων και τους ατομικούς του τίτλους, αφού δεν έχασε ούτε αναμέτρηση την σεζόν 1980-81. Πέτυχε 34 τέρματα σε 42 αναμετρήσεις κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης και το EFL Cup. Το 1983 αναδείχθηκε ξανά, ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στο πρωτάθλημα της Αγγλίας και στην Ευρώπη!

«Κέννυ»

Ο παίκτης-προπονητής και το ένδοξο τέλος!

Η συνταξιοδότηση του προπονητή-θρύλου της Λίβερπουλ, Τζόι Φάγκαν, έφερε στο τραπέζι την «τρελή» πρόταση του ήδη εν ενεργεία Νταλγκλίς! Η ιδέα δεν ήταν απλώς επιτυχημένη, αλλά κράτησε την Λίβερπουλ στις «ράγες» των επιτυχιών. Το 1985-86 οι «κόκκινοι» κατέκτησαν το FA Cup και το πρωτάθλημα. Ενώ το τελευταίο επιτεύχθηκε λόγω του «Κέννυ» πετυχαίνοντας το νικητήριο τέρμα απέναντι στην Έβερτον την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος!

Τις επόμενες σεζόν, υποσχόμενος στους νέους ποδοσφαιριστές για ευκαιρίες, αγωνίστηκε λιγότερο. Είχε περίπου 20 εμφανίσεις με 6 τέρματα. Όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1987-88, 1989-90). Στα 39 προς 40 του χρόνια σταμάτησε το ποδόσφαιρο και επικεντρώθηκε στην προπονητική. Με την Λίβερπουλ κατάφερε να σημειώσει 118 τέρματα κατακτώντας 6 πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα FA Cup, 4 EFL Cup, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 SuperCup.

Πιστός «στρατιώτης» της εθνικής!

Ο «Κέννυ» αγωνιζόμενος από την U-15 του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος ποτέ δεν έλειψε από τα μεγάλα «ραντεβού». Με την Σκωτία κατάφερε να συμμετάσχει στο Euro του 1972 στο Βέλγιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή και στην αμέσως επόμενη διοργάνωση του 1982 στην Ισπανία. Συνολικά σημείωσε 35 τέρματα με τα αντιπροσωπευτικά χρώματα της Σκωτίας. Η τελευταία του εμφάνιση, πραγματοποιήθηκε 38 του χρόνια (!) απέναντι στο Λουξεμβούργο.

Το 2002 και 2004, μπήκε στο «Hall Of Fame» των Άγγλων και Σκωτσέζων ποδοσφαιριστών, ενώ συμπεριλήφθηκε και στους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές της ιστορίας του αθλήματος.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ