ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
Τονάλι, διαλύεται η καριέρα σου – Νέα κατηγορία για παράνομο στοιχηματισμό (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Παουλέτα, ο «θαλασσοπόρος» των Παρισίων! (pic&vid)

Χαρισματικός σκόρερ, ακόμη και αν δεν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της χώρας του. Ο «Παουλέτα» θα μείνει για πάντα στην ποδοσφαιρική ιστορία για την εκτελεστική του δεινότητα.

Παουλέτα, ο «θαλασσοπόρος» των Παρισίων! (pic&vid)

Ο Πέδρο Μιγκέλ Καρέιρο Ρενσέντες, γνωστός και ως «Παουλέτα», γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1973. Στα 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας ο χαρισματικός επιθετικός δεν αγωνίστηκε ποτέ στη πρώτη κατηγορία στο εγχώριο πρωτάθλημα της χώρας του. Ο «Παουλέτα»,είχε την πιο επιτυχημένη περίοδο στη Γαλλία και την Παρί Σεν Ζερμέν. Αναδείχθηκε τρεις φορές κορυφαίος σκόρερ στη Ligue 1, ενώ ψηφίστηκε επίσης δύο φορές ως παίκτης της χρονιάς για την Παρί.

Ο «Παουλέτα», σημείωσε επίσης 47 γκολ σε 88 αγώνες για την Πορτογαλία. Επίτευγμα, εθνικού ρεκόρ τη στιγμή της αποχώρησής του. «Παουλέτα»

Η αρχή ενός δεινού σκόρερ!

Γεννημένος στην Πόντα Ντελγκάδα , στο νησί Σάο Μιγκέλ στις  Αζόρες , Ο «Παουλέτα», ξεκίνησε την καριέρα του με τοπικούς συλλόγους στην πατρίδα του, πριν γίνει επαγγελματίας στα κατώτερα πρωταθλήματα. Ήταν μέλος της ομάδας νέων της Πόρτο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η νοσταλγία όμως της Πόντα Ντελγκάδα, ήταν αρκετή για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με την τοπική ομάδα. Η Μικαελένσε Κλούμπ το 1994 αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό. Στη συνέχεια μετακόμισε στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας και την Εστορίλ Πράϊα το 1995, βοηθώντας τους στην 12η θέση στην πρώτη και μοναδική σεζόν στον σύλλογο.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στην Ισπανική Χερσόνησο και την Ντεπορτίβα Σαλαμάνκα το 1996. Ο «Παουλέτα», στην πρώτη του κιόλας σεζόν, σκοράρει 19 γκολ, και κερδίζει μαζί με την ομάδα του την άνοδο στην La Liga!

Την επόμενη σεζόν 97’/98’ , πρόσθεσε στο παλμαρέ του επιπλέον 15 τέρματα στην πρώτη πλέον κατηγορία. Αυτό το γεγονός δεν άφησε ασυγκίνητους τους συλλόγους του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 1998, η κρούση της Ντεμπορτίβο Λα Κορούνια θα καταλήξει σε μεταγραφή για το χαρισματικό σκόρερ. 

Ο «Παουλέτα», σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Κύπελλο UEFA 99’/00’ , δίνοντας τη νίκη με 3-1 στον εντός έδρας εναντίον της Γαλλικής Μονπελιέ. Ενώ στον επαναληπτικό γύρο σκόραρε ξανά (2-0). Στις 22 Νοεμβρίου 1999 πέτυχε ένα  χατ-τρικ για την Λα Κορούνια σε εντός έδρας αγώνα απέναντι στην Σεβίλλη. Η συγκεκριμένη εμφάνιση «σφράγισε» την υπόσχεση… για το πρώτο του πρωτάθλημα στην Ισπανία! «Παουλέτα»

Από την Γαλλία με αγάπη!

Οι εμφανίσεις του μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν. Την 1η Σεπτεμβρίου 2000, μπορεί να είχε πολλούς Άγγλους σκάουτερ γύρω του , όμως έγινε μέλος της Γαλλικής Μπορντό, για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους. Εννέα εκατομμύρια ήταν αυτά και πως να τα αγνοήσεις; Το πρώτο του χατ-τρικ στην Γαλλική Ligue 1, το πέτυχε απέναντι στη Νάντ σε έναν εκτός έδρας αγώνα (5-0). Μερικές μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, έκανε το ίδιο στον πρώτο γύρο κυπέλλου UEFA (φάση των «96») εναντίον της Βέλγικης Λιρς, με την ομάδα του να προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν στην Μπορντό και την Γαλλία αποτέλεσε κορυφαίο σκόρερ της ομάδας του με 26 γκολ σε όλους τους αγώνες, ενώ αποτέλεσε τον δεύτερο κορυφαίο σκόρερ της Ligue 1 με 20 τέρματα.

Η σεζόν 2001/02’ αποτέλεσε, μια από τις πιο παραγωγικές σεζόν του «Παουλέτα». Στο Γαλλικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 γκολ. Ακόμα, ήταν επικεφαλής στο ρεκόρ τερμάτων ενάντι των συναδέλφων του με 35 γκολ σε μια σεζόν. Στη συνέχεια, ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης του Γαλλικού πρωταθλήματος, ενώ του απονεμήθηκε «Ποδοσφαιρικό Όσκαρ» από συναδέλφους παίκτες και προπονητές! «Παουλέτα»

Ο κορυφαίος και η μεταγραφή!

Τα επιτεύγματα δεν σταματούν εδώ, αφού την ίδια σεζόν ανακηρύχθηκε ένας από τους 50 παίκτες που περιλήφθηκαν στη λίστα για τον κορυφαίο Ευρωπαίο Ποδοσφαιριστή του 2002. Επιπρόσθετα, κέρδισε το Κύπελλο Γαλλικού Πρωταθλήματος απέναντι στη Λοριάν, συμβάλλοντας τα μέγιστα με δύο τέρματα στον τελικό.

Οι εμφανίσεις και τα ατομικά επιτεύγματα, παρακίνησαν το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι και του Κέβιν Κέιγκαν! Ο πρόεδρος της Μπορντό, όμως Ζαν-Λουί Τριάον δήλωσε ότι, αρχικά, δεν ενδιαφερόταν για τη μεταγραφή, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να είναι προς πώληση μόνο υπό τις σωστές συνθήκες.

Οι «σειρήνες» δεν πτόησαν τον «Παουλέτα», ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ για άλλη μια φορά. Την σεζόν 02’/03’ σημειώσε 23 γκολ στο πρωτάθλημα και 30 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις. Για δεύτερη φορά κέρδισε τον τίτλο για τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος και συμπεριλήφθηκε στην ομάδα της χρονιάς. Η Μπορντό μπορεί να μην κατέκτησε το πρωτάθλημα, όμως τελείωσε , με μόλις 4 βαθμούς διαφορά από τον πρώτο!

Με τους «Γιρονδίνους» κατέγραψε συνολικά 65 γκολ πρωταθλήματος σε 98 παιχνίδια και 91 σε 130 αγώνες σε όλους τις διοργανώσεις. Με αυτόν τον τρόπο κατατάχθηκε στην τρίτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών για την Μπορντό. «Παουλέτα»

Με τους «Παριζιάνους» προς την κορυφή!

Ο «Παουλέτα» εντάχθηκε στη Παρί Σεν Ζερμέν αμέσως την επόμενη σεζόν υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο. Η Παρί εκείνη την περίοδο δεν ήταν η ομάδα που γνωρίσαμε μετά το 2010 με την είσοδο επενδυτών. Μόλις την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει 11η και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο «Παουλέτα» όμως, μπορούσε να της προσφέρει την ηγετική μορφή που της έλειπε. Γι’ αυτό και η μεταγραφή του κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «Παριζιάνοι» δεν μετάνιωσαν ούτε σεντ για την επιλογή τους! Την πρώτη του κιόλας σεζόν, σκόραρε 18 φορές σε 37 αναμετρήσεις. Η Παρί οδηγήθηκε στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και στο όνειρο του Champions League! Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί. Έπειτα από έξι χρόνια «άγονα» χρόνια, δίχως τίτλο, σημειώσε το μοναδικό γκολ του τελικού Γαλλικού Κυπέλλου 2004 εναντίον της Σατορού!

«Παουλέτα»

Η επόμενη σεζόν, 04’/05’, αποτέλεσε μια ακόμη παραγωγική χρονιά για τον χαρισματικό επιθετικό με 19 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις! Το πρώτο του και το τελευταίο τέρμα στο Champions League, το σημείωσε στην εντός έδρας νίκη απέναντι στην Πόρτο (2-0).

Η σεζόν 05’/06’ συνέχισε να είναι παραγωγική για τον «Παουλέτα», με 21 τέρματα, αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Το πρώτο χατ-τρικ του για την Παρί, το σημείωσε εναντίον του πρώην συλλόγου του και της Μπορντό, στην εντός έδρας νίκη έπι 3-1.  Την ίδια σεζόν, κατέκτησε για ακόμη μια φορά το Κύπελλο Γαλλίας απέναντι στην Μαρσέϊγ, στη νίκη με 2-1. Παρά την 9η θέση στο Πρωτάθλημα, η Παρί είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Κύπελλο UEFA την επόμενη σεζόν.

Οι Ελληνικές ομάδες και το άδοξο τέλος!

Ο «Παουλέτα», τις τελευταίες του δυο ποδοσφαιρικές σεζόν, κρατούσε μόνος του την Παρί στην κατηγορία και στις νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Στο κύπελλο UEFA εκείνη την περίοδο (06’/07’) αντιμετώπισε και την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας και τους δύο. Συγκεκριμένα απέναντι στους «πράσινους» σκόραρε δις και έδωσε και μια ασίστ στο τελικό 4-0! Συνολικά εκείνη την σεζόν σημείωσε 21 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά η Παρί τελείωσε στην 15η θέση του πρωταθλήματος χωρίς καμία διάκριση! Το παράδοξο είναι ότι ο Παουλέτα παρέμεινε ο κορυφαίος σκόρερ της κατηγορίας. «Παουλέτα»

Η Παρί, δεν σταμάτησε να ταλαιπωρείτε αγωνιστικά. Αντιμετώπισε υποβιβασμό μέχρι την τελευταία αγωνιστική (τελικά τερμάτισε στην 16η θέση), «Παουλέτα»,  αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο μετά τον τελευταίο του αγώνα στις 17 Μαΐου 2008. Εκείνη την σεζόν σημείωσε 15 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Πολλοί θα περίμεναν κάποια πιθανή εξαίρεση με μια από τις Πορτογαλικές «Big Three», κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο «Παουλέτα» αποσύρθηκε στα 35 και παρέμεινε ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου όλων των εποχών με 109 γκολ σε 211 αγώνες, έως ότου το ρεκόρ έσπασε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τον Οκτώβριο του 2015. 

Στα τέλη Μαΐου 2009, ο «Παουλέτα» έπαιξε τον αποχαιρετιστήριο αγώνα του στο «Παρκ Ντε Πρενς», παίζοντας με πρώην και νυν παίκτες. Ο γιος του Αντρέ, 13 ετών -τότε-, τον αντικατέστησε στο τέλος του παιχνιδιού και σημείωσε τα δύο τελευταία γκολ.

Ένας θρύλος για τους «θαλασσοπόρους»!

Ο «Παουλέτα» ήταν ο πρώτος παίκτης της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας που δεν είχε παίξει στην LigaNOS!

To διεθνές του ντεμπούτο το πραγματοποίησε εναντίον της Αρμενίας , τον Αύγουστο του 1997. Το πρώτο του γκολ του ήρθε όταν σκόραρε δύο φορές στην νίκη με 7-0 απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν στα προκριματικά του UEFA Euro 2000 UEFA στις 26 Μαρτίου 1999.

Παρ ’ότι παρέμεινε αναπληρωματικός στο τουρνουά Euro 2000, ο ​​«Παουλέτα» ηγήθηκε της επίθεσης της Πορτογαλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002!

Εναντίον της Πολωνίας σκόραρε χατ-τρικ, όμως δεν αγωνίστηκε σε κανένα άλλο παιχνίδι και η Πορτογαλία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων!

Ο «Παουλέτα», αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το τουρνουά του 2004 που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του, αλλά δεν σκόραρε καθόλου μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης!

Η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του με τα χρώματα της Πορτογαλίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Μπορεί σε όλο το τουρνουά να είχε 1 τέρμα και 1 ασίστ, όμως η Πορτογαλία έφτασε και κατέλαβε την 4η θέση του θεσμού.

Γενικά, ο ​​«Παουλέτα» σκόραρε κατά ριπάς στα προκριματικά και στα φιλικά για την Πορτογαλία, αλλά έλειπε στα επονομαζόμενα «μεγάλα παιχνίδια».

Συνολικά σημείωσε 47 τέρματα σε 88 εμφανίσεις με τους «θαλασσοπόρους», ενώ το τελευταίο του τουρνουά αποτέλεσε αυτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του 2006.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ