ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μάντσεστερ Σίτι: Οι πέντε ηχηρές απουσίες στο ντέρμπι με την Άρσεναλ
Επίσημο: Ο Τσάμπι Αλόνσο παραμένει στο τιμόνι της Λεβερκούζεν
H Ίντερ παραδίδει τα κλειδιά στον Ιντζάκι με συμβόλαιο μέχρι το 2027
To «χρυσό» συμβόλαιο της Puma έρχεται να σώσει την Μπαρτσελόνα
Το μεγάλο φαβορί για τον πάγκο της Λίβερπουλ
Ρεάλ Μαδρίτης: Επιβραβεύει τον πιο αδικημένο της με νέο συμβόλαιο
H Mundo Deportivo αποθεώνει Ιωαννίδη και τον στέλνει στη La Liga
Ο Γιακουμάκης έσβησε τα αναθέματα και τις κατάρες με την πιο γλυκιά φωτογραφία (pic)
Η Μπάγερν κυνηγά τον προπονητή που μαζί του θα ταράξει την Ευρώπη
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Όταν η Ίντερ «έκλεψε» ένα Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ

Το ατυχές (;) βράδυ της Λίβερπουλ κόντρα στην Ίντερ που στέρησε τον πρώτο τίτλο των ρεντς στο Τσάμπιονς Λιγκ, 13 χρόνια πριν έρθει το πρώτο τρόπαιο στο αγγλικό Λιμάνι.

Όταν η Ίντερ «έκλεψε» ένα Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ

Η ομάδα της Λίβερπουλ αποτελεί με διαφορά τον πιο επιτυχημένο αγγλικό σύλλογο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας κατακτήσει 6 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο μια ιστορία από το μακρινό παρελθόν και το 1965 μας δείχνει πως πιθανότατα οι τίτλοι των ρεντς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα μπορούσαν να είναι 7.

Οι αρχηγοί των δύο ομάδων (Αρμάντο Πίτσι και Ρον Γέιτς) με τους διαιτητές λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Ατυχείς συμπτώσεις ή βρώμικο παιχνίδι του διαιτητή;

Περίπου μια δεκαετία πριν έρθει η πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά στο λιμάνι της Αγγλίας, η Λίβερπουλ τέθηκε αντιμέτωπη με την Ίντερ στα ημιτελικά της σεζόν 1964-65. Μετά από μια άνετη επικράτηση με 3-1 στον πρώτο αγώνα και την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου FA στο μεσοδιάστημα, οι «ρεντς» ταξίδεψαν στο Μιλάνο ως το απόλυτο φαβορί.

Πριν την έναρξη του αγώνα, τόσο ο ιταλικός Τύπος όσο και οι οπαδοί της Ίντερ έδειξαν πως οι φιλοξενούμενοι δεν ήταν… καλοδεχούμενοι. Από ψευδείς φήμες των ιταλικών εφημερίδων περί «τονωτικών», έως τις «υποδοχές» των οπαδών της Ίντερ στους «άγριους και ντοπαρισμένους Άγγλους».

Μέσα σε μόλις 15 λεπτά από το πρώτο σφύριγμα της αναμέτρησης το συνολικό σκορ ήταν ήδη 3-3! Η Ίντερ μέσα σε 1 λεπτό κατάφερε να σκοράρει 2 φορές και με τα δύο τέρματα να είναι αμφιλεγόμενα. Πρώτα, στο 9′ οι «νερατζούρι» κέρδισαν ένα αμφιλεγόμενο φάουλ όταν ο Ρον Γέιτς τιμωρήθηκε για μια περίεργη φάση στον Μάριο Κόρσο. Να σημειωθεί πως ο Ισπανός διαιτητής, Χοσέ Μαρία Ορτίθ σύμφωνα με τους ανθρώπους της Λίβερπουλ υπέδειξε έμμεσο χτύπημα φάουλ, ωστόσο μετά από απευθείας εκτέλεση έγινε το 1-0.

Μόλις 60 δευτερόλεπτα αργότερα ο Ισπανός ρεφ βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, Αυτή τη φορά ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Τόμι Λόρενς προσπάθησε να εκτελέσει ένα βολέ, ωστόσο ο Χοακίν Πέιρο με αμφιλεγόμενο τρόπο πήρε τη μπάλα κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του Άγγλου γκολκίπερ και σκόραρε σε κενή εστία.

Μετά την αναμέτρηση ο προπονητής της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι δήλωσε σχετικά με το συμβάν: «Ο διαιτητής δεν προστάτεψε τον τερματοφύλακα μας, κάτι το οποίο γίνεται κανονικά στην Ιταλία. Έτσι ο Πέιρο πήρε δόλια την μπάλα και σκόραρε».

Η ατυχία των «ρεντς» συνεχίστηκε και περίπου μισή ώρα πριν τη λήξη ο Τζιατσίντο Φακέτι έφερε την ολική ανατροπή του συνολικού σκορ κάνοντας το 3-0.  Η σειρά θα μπορούσε να είχε οδηγηθεί στην παράταση (δεν υπήρχε κανόνας εκτός έδρας τερμάτων ακόμα), ωστόσο το τέρμα του Ίαν Τζον ακυρώθηκε (κατά πολλούς λανθασμένα) ως οφσάιντ, με τη Λίβερπουλ να αποχαιρετάει τη διοργάνωση. Έτσι η Ίντερ έκανε το back to back, επικρατώντας στον τελικό της σπουδαίας Μπενφίκα του Εουσέμπιο με 1-0.

Η στιγμή που ο Πέιρο σκοράρει λίγο αφότου είχε κλωτσήσει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του Λόρενς.

Το… ένοχο παρελθόν της Ίντερ

Οι περισσότεροι θα έκαναν λόγο για μια πολύ άτυχη ημέρα του Ισπανού διαιτητή, ή απλά για μια κακή μέρα της Λίβερπουλ. Ωστόσο κοιτώντας λίγο παραπάνω στο παρελθόν της Ίντερ υπάρχουν μερικά… ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο τότε προπονητής των Μιλανέζων, Ιτάλο Αλόντι, κατηγορήθηκε πολλές φορές στη ζωή του για «μαγείρεμα» παιχνιδιών, κάτι το οποίο συνέβη και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1973 απέναντι στη Ντέρμπι Κάουντι. Ωστόσο καμία φορά δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για να κριθεί ένοχος.

Ένα χρόνο πριν τις αναμετρήσεις με τη Λίβερπουλ, η Ίντερ αντιμετώπιζε τη Ντόρτμουντ πάλι (!) στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Και πάλι έτυχε της εύνοιας του διαιτητή της αναμέτρησης, όταν ο Λουίς Σουάρες (όχι ο γνωστός), χτύπησε έναν παίκτη των Βεστφαλών στο στομάχι και δεν είδε καν κάρτα. Αντίθετα, οι Γερμανοί «πλήρωσαν» με κόκκινη κάρτα ένα χαλαρότερο μαρκάρισμα, με την κατάκτηση του κυπέλλου στο τέλος της χρονιάς να είναι γεγονός.

Ο Τζιατσίντο Φακέτι σκοράρει για το 3-0 και οδηγεί την Ίντερ στον τελικό.

Το 1966 οι Μιλανέζοι ήθελαν να κάνουν το «threepeat», με τον διαιτητή Γκιόργκι Βάντας να απορρίπτει μια ανήθικη προσφορά για «φτιάξιμο» του παιχνιδιού. Ο Ούγγρος αρνήθηκε να συμμετάσχει, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να αποκλείει την Ίντερ και εν τέλει να σηκώνει το τρόπαιο.

Κοινό πρόσωπο σε αυτές τις ιστορίες ήταν ο κακόφημος και γνωστός για στήσιμο αγώνων Ντέσζο Σόλτι, ο οποίος είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Αλόντι.

Περίπου 60 χρόνια πέρασαν από τότε και η ιστορία ακόμα φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο. Παρά της σίγουρα κακή μέρα του, ο Ισπανός διαιτητής της αναμέτρησης συνέχισε για περίπου ακόμα 10 χρόνια την καριέρα του χωρίς να υπάρξει κάποια τιμωρία του.

«Αυτό που συνέβη στον ημιτελικό του 1965 με κάνει να νιώθω πως με έκλεψαν» δήλωσε το 2007 ο θρυλικός αμυντικός της Λίβερπουλ, Τόμι Σμιθ. «Οι Ιταλοί δεν κέρδισαν, είχαν τον διαιτητή να τους παραδίδει το παιχνίδι. Η μόνη μου έκπληξη είναι πως δεν τον πήραν από στους ώμους μετά το τέλος του παιχνιδιού»

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ