ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Νάπολι

O Γκατούζο έφτιαξε μια Νάπολι έτοιμη να πεθάνει στο γήπεδο!

Η Νάπολι ήταν ανώτερη και κέρδισε δίκαια το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στη Γιουβέντους. Η ομάδα του Γκατούζο έσωσε μια χρονιά που φαινόταν… χαμένη.

O Γκατούζο έφτιαξε μια Νάπολι έτοιμη να πεθάνει στο γήπεδο!

Η Νάπολι είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα. Ο χαρακτήρας και ιδιοσυγκρασία του κλαμπ είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον γενικότερο χαρακτήρα της περιοχής και της πόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε καταφύγιο για τον πιο αντισυμβατικό καλύτερο παίκτη όλων των εποχών Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Σε αυτή την ομάδα όποια κι αν είναι τα πρόσωπα, σε όποια φάση κι αν βρίσκεται υπάρχουν κάποια πράγματα που πάντα θα κουβαλάει μαζί της. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό δεν είναι δουλειά μας να το κρίνουμε. Σίγουρα πάντως μας αρέσουν οι ομάδες που κρατάνε ατόφια την ταυτότητά τους. Στον χθεσινό τελικό του Κόπα Ιτάλια οι «Παρτενοπέι» κέρδισαν με τον δικό τους τρόπο. Κι αυτό είναι που κάνει την κατάκτηση αυτού του τροπαίου ακόμα πιο ξεχωριστή!

Ο ξεγραμμένος Γκατούζο της έσωσε τη χρονιά όπως μόνο αυτός ξέρει

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε -όπως σχεδόν κάθε χρονιά- με μεγάλες προσδοκίες για τη Νάπολι. Με έναν προπονητή του βεληνεκούς του Κάρλο Αντσελότι, με τον βασικό κορμό σχεδόν αναλλοίωτο και με μετρημένες αλλά δυνατές προσθήκες η ομάδα του Ιταλικού Νότου είχε όνειρα και πλάνα για φέτος.

Πολύ γρήγορα τα πάντα κατέρρευσαν. Βέβαια αυτό δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για κανέναν στην ομάδα. Άπαντες στο κλαμπ είναι… συνηθισμένοι να πέφτουν έξω σχετικά με το που μπορεί να φτάσει η ομάδα. Μια Νάπολι που ξεκινάει για τα πολλά και καταλήγει με το… τίποτα είναι κάτι που όσοι παρακολουθούν ιταλικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν καλά. Όμως Νάπολι δεν είναι μόνο αυτό…

Με την ομάδα να βρίσκεται περίπου 150 πόντους πίσω από την κορυφή η διοίκηση έχει ανοίξει πόλεμο με τους παίκτες, ο Αντσελότι φεύγει νύχτα, πολλοί από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της ομάδας εκδηλώνουν τάσεις φυγής και η χρονιά πάει άπατη. Κι εκεί που όλα πάνε κατά διαόλου αυτή η παρανοϊκή ομάδα αποφασίζει να αντικαταστήσει κοτζάμ Κάρλο Αντσελότι με τον Τζενάρο Γκατούζο. Με έναν προπονητή δηλαδή που απέτυχε παταγωδώς στη Μίλαν και που η προηγουμένη δουλειά του ήταν στον Ο.Φ.Η. Ναι εντάξει πέρασε και δύο χρόνια ενδιάμεσα από τη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας και την Πίζα αλλά μάλλον δεν το θυμάται ούτε ο ίδιος.

Ο Γκατούζο θεωρήθηκε σχεδόν από όλους -δεν βγάζω την ουρά που απέξω- τελειωμένος πριν καν υπογράψει. Ο άνθρωπος που θα φάει όλα τα ανάθεμα μέχρι να τελειώσει η χρονιά για να έρθει μετά ο «κανονικός» προπονητής και να ξεκινήσει ακόμη ένα… φιλόδοξο πρότζεκτ. Ο Ιταλός τεχνικός ωστόσο είχε άλλα σχέδια.

Ο Γκατούζο έδωσε στη Νάπολι ίσως αυτό που της έλειπε περισσότερο. Νεύρο! Παρέλαβε μια ομάδα άψυχη, χωρίς κίνητρο και ενέργεια και την έμαθε ξανά να παλεύει. Ναι η Νάπολι του Γκατούζο δεν έγινε ξαφνικά ομαδάρα, δεν χαρίζεται όμως σε κανέναν. Είναι δηλαδή ακριβώς ίδια με τον προπονητή της!

Υπάρχει και ποδοσφαιρική βελτίωση

Για να είμαστε δίκαιοι με τον Γκατούζο πρέπει να αναφέρουμε ότι η βελτίωση της ομάδας εκτός από πνευματική-ψυχολογική υπήρξε και ποδοσφαιρική. Η Νάπολι συμμαζεύτηκε, σταμάτησε να είναι σκορποχώρι. Οι ρόλοι μοιράστηκαν ξανά, οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών μειώθηκαν και οι παίκτες πού ήρθαν τον Γενάρη βοήθησαν καθοριστικά στο να βρεθούν ισορροπίες.

Ειδικά ο Ντιέγκο Ντέμε εξελίσσεται σε πολύ σημαντική μορφή για το πλάνο της ομάδας. Ο Γερμανός αμυντικός χαφ στην ουσία έχει τον ρόλο που είχε ο Άλαν επί Σάρι. Με τον Βραζιλιάνο σκιά του εαυτού του τα τελευταία δύο χρόνια ο Ντέμε έχει αναλάβει όλη τη βρώμικη δουλειά στον άξονα. Ένας βραχύσωμος χαφ, με χαμηλό κέντρο βάρους, γρήγορος που τρέχει ακατάπαυστα. Με σωστές κοντινές μεταβιβάσεις και χωρίς να φοβάται να βάλει τα πόδια του στη φωτιά. Η ενέργεια και κυρίως η ασφάλεια που έχει προσφέρει στο χώρο του κέντρου είναι χρυσός για την ομάδα του Γκατούζο.

Από κοντά και ο Πολιτάνο, ο οποίος είδε και απόειδε να βρει ρόλο στην Ίντερ και τελικά ήρθε στη Νάπολι σαν δανεικός. Μπορεί οι αριθμοί του να μη το δείχνουν -0 γκολ 0 ασίστ- ωστόσο ο Ιταλός εξτρέμ προσφέρει αρκετά στο παιχνίδι της Νάπολι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γκατούζο τον προτιμά από τον… πολύ Λοζάνο που ήρθε το καλοκαίρι σαν παίκτης διαφοράς και τελικά έχει προσφέρει ελάχιστα.

Αν εξαιρέσει κανείς την εντελώς αψυχολόγητη εντός έδρας ήττα από την Λέτσε -αλλά είπαμε Νάπολι είσαι- η ομάδα του Γκατούζο μετράει πέντε νίκες στα τελευταία έξι παιχνίδια πρωταθλήματος. Παράλληλα στο δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου απέκλεισε διαδοχικά Λάτσιο, Ίντερ και κέρδισε στον τελικό τη Γιουβέντους. Τις τρεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας με πιο απλά λόγια. Καθόλου άσχημα.

Ένα Κύπελλο σκέτη… δικαίωση

Ο Γκατούζο σαν χαρακτήρας ταιριάζει απόλυτα με τον οργανισμό Νάπολι. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο προπονητή ωστόσο σίγουρα του αξίζει μια ευκαιρία. Κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συμβεί. Το ρεπορτάζ τον θέλει πολύ κοντά στην υπογραφή διετές συμβολαίου. Αν πάντως κρίνουμε από το πώς πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου με τους παίκτες του φαίνεται το λιγότερο… αποδεκτός.

Η αλήθεια είναι ότι για μια ομάδα όπως η Νάπολι που τα τρόπαια δεν της περισσεύουν η κατάκτηση ενός τίτλου είναι κάτι αρκετά σημαντικό. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο τίτλος έρχεται κόντρα σε έναν μισητό εχθρό, με αντικειμενικά καλύτερο και πιο ακριβό ρόστερ και με μια δίκαιη νίκη. Η Γιουβέντους συμβολίζει για τους ανθρώπους του Ιταλικού Νότου ένα πλούσιο κατεστημένο. Μια ομάδα που ευνοείται μόνιμα και κάθε νίκη απέναντί της έχει τεράστια αξία. Χθες η Νάπολι ήταν η ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο.

Η ομάδα του Γκατούζο στήθηκε άψογα μέσα στο γήπεδο, εξαφάνισε από το παιχνίδι τον Κριστιάνο Ρονάλντο και ήταν αυτή που έχασε τις πιο κλασσικές ευκαιρίες. Το γεγονός ότι το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι την αδικεί με βάση την εικόνα της. Ακόμη κι έτσι όμως ήταν πνευματικά έτοιμη και για αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία. Με τέσσερεις εύστοχες εκτελέσεις σε ισάριθμες προσπάθειες η Γιουβέντους δεν πρόλαβε καν να εκτελέσει πέμπτο πέναλτι και το Κύπελλο κατέληξε εκεί που ποδοσφαιρικά άξιζε να καταλήξει.

Βέβαια ίσως να υπήρχε και ένας μη ποδοσφαιρικός λόγος αυτή η κούπα να πάει στη Νάπολι. Αυτός δεν είναι άλλος από την παρουσία του Μαουρίτσιο Σάρι στον πάγκο της Γιουβέντους. Ενός ανθρώπου που όσο ήταν στη Νάπολι πουλούσε οπαδιλίκι και είχε καταντήσει πιο γραφικός και από τα κασκόλ του Μαραντόνα στο Σαν Πάολο βρίζοντας τη Γιουβέντους σε κάθε ευκαιρία. Ναι ήταν ωραίο να βλέπεις το πρόσωπό του μετά την ήττα. Ωραίο και δίκαιο. Από κάθε άποψη.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ