Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λιζαραζού, ο «αίλουρος» των τρικολόρ (pic&vid)!
Forgotten Legends

Λιζαραζού, ο «αίλουρος» των τρικολόρ (pic&vid)!

Μπισέντε Λιζαραζού. Ένας «χαρισματικός» αμυντικός, οποίος ήξερε να κρύβει τις «αδυναμίες» του. 'Ενας «αίλουρος». Σε ηλικία 36 ετών είχε κατακτήσει τα πάντα.

19.06.2020 | 02:31

Ο Μπισέντε Λιζαραζού, η αλλιώς «αίλουρος», γεννήθηκε στη Γαλλία και στο Σεν Ζαν Ντε Λουζ , στις 9 Δεκεμβρίου του 1969. Σε μια δωδεκαετή διεθνή καριέρα από το 1992 έως το 2004, ο Λιζαράζου έπαιξε σε τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δύο Παγκόσμια Κύπελλα για τη Γαλλία, κερδίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο 1998 και το Euro 2000. Σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε περισσότερους από 15 τίτλους με τη Μπάγερν Μονάχου!

Τα πρώτα του βήματα

Το ύψος του (1.69), οι κινήσεις του στο γήπεδο, καθώς και η θέση στην οποία σταθεροποιήθηκε στην καριέρα του, τον έκαναν να μοιάζει με «αίλουρο». Και πράγματι έτσι ήταν. Ξεκινώντας από μικρή ηλικία στις ακαδημίες της Μπορντό, η θέληση του για ποδόσφαιρο ήταν μεγάλη. Το 1984, όταν ακόμη ήταν 15 χρονών, αγωνιζόταν ως εξτρέμ. Παρ ’όλα αυτά οι προπονητές του τον αποθάρρυναν ότι θα πραγματοποιήσει καριέρα λόγω της φυσικής του… αδυναμίας και του ύψους! Το πείσμα του όμως, έπεισε τον τέως τεχνικό (1988-89) της Μπορντό Ντιντιέ Κουεκού. Έτσι συμπεριλήφθηκε στην πρώτη ομάδα και πραγματοποίησε τις πρώτες του συμμετοχές.

Το λιμάνι της καρδιάς του!

Η σεζόν 1889-90 ήταν καθοριστική για τον Λιζαραζού. Ο «αίλουρος» με προπονητή τον -αείμνηστο- Ρέιμοντ Γκετάλς, θα αγωνιστεί ως αριστερό μπακ και θα εντυπωσιάσει. Στα 20 μόλις χρόνια του, σημείωσε 39 συμμετοχές με 2 τέρματα, ενώ η Μπορντό τερμάτισε δεύτερη εκείνη την σεζόν πίσω από την πρωταθλήτρια Μαρσέϊγ. Την επόμενη σεζόν (1990-91’) μπορεί ο Λιζαραζού να σημείωσε 25 συμμετοχές με 2 τέρματα και να έκανε ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ( Uefa Cup ), όμως η κατάσταση στα διοικητικά της Μπορντό ήταν απελπιστική. Η ομάδα αναγκάστηκε να υποβιβαστεί λόγω οικονομικών χρεών, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε 10η στην κατάταξη. Αφού βοήθησε τα μέγιστα για να επανέλθει η ομάδα του στην πρώτη κατηγορία, την σεζόν 1992-93’, σημειώνει 19 συμμετοχές με 3 τέρματα και μαζί με τους Ζινεντίν Ζιντάν και Κριστόφ Ντουγκαρί γίνονται τα σημεία «κατατεθέν» των «Γιρονδίνων». Με τον Ρολάν Κουρμπίς στην τεχνική ηγεσία, ο Λιζαραζού κατάφερε να βοηθήσει και επιθετικά την ομάδα του.

Αμυντικός με αρετές… επιθετικού!

Την σεζόν 1993-94’ δεν σημειώνει απλώς 38 συμμετοχές αλλά πετυχαίνει και 9 τέρματα! Στατιστικό εντυπωσιακό και αριστερό πλάγιο μπακ. Ο «αίλουρος» την επόμενη σεζόν πραγματοποιεί ρεκόρ συμμετοχών με την Μπορντό (40) πετυχαίνοντας 3 τέρματα και 1 ασίστ, χωρίς όμως αυτή σεζόν να παραμένει αξιομνημόνευτη για κάτι.Η επόμενη σεζόν αποτέλεσε την πιο «ουσιαστική» για την Μπορντό και τον Λιζαραζού τα τελευταία -πρότερα- χρόνια. Το καλοκαίρι ήταν… «μεγάλο» καθώς η ομάδα του Σλάβολιουμπ Μούσλιν, ξεκίνησε από την διοργάνωση του… Ιντερντότο με σκοπό τους ομίλους του Uefa Cup! Και τα κατάφερε αποκλείοντας (σε διπλά παιχνίδια) στον τελικό την Καρσλούη! Ο Λιζαραζού στο δεύτερο παιχνίδι σκόραρε δις και σε όλη την διοργάνωση 4 φορές! Το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν μπορεί να υπήρξε τραγικό για την Μπορντό (16η θέση), όμως κατάφερε να φτάσει στα τελικά του Uefa Cup απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, τον επόμενο σταθμό του «αίλουρου». Σύμπτωση; Μπορεί και όχι. Ο Λιζαραζού εκείνη την σεζόν σημείωσε 40 συμμετοχές με 8 τέρματα και 1 ασίστ. Εκείνο το καλοκαίρι οι Ζιντάν, Ντουγκαρί και Λιζαραζού χώρισαν τους δρόμους τους για άλλους συλλόγους. Ο Λιζαραζού αποχαιρέτησε το Γαλλικό Πρωτάθλημα με 212 (!) συμμετοχές 27 τέρματα και 3 ασίστ. Επόμενος σταθμός οι «Βάσκοι» της Μπιλμπάο.

Η αποτυχημένη μετάβαση

Αφού τελείωσε το συμβόλαιο του με τους «Γιρονδίνους», θα μετακινηθεί μόλις μερικές ώρες μακρύτερα. Στην Ισπανία και το Μπιλμπάο. Ο πρώτος Γάλλος ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ. Ο «αίλουρος» ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στη βουβωνική χώρα, κάτι που του επέτρεψε να αγωνιστεί μόνο 17 φορές την σεζόν 1996-97’. Τότε, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, τεχνικός ηγέτης της Μπάγερν Μονάχου, δίνει το «πράσινο» φως για την απόκτηση του Λιζαραζού στα αριστερά. Παρά τους τραυματισμούς της προηγούμενης σεζόν, η Μπάγερν σπατάλησε 4,5 εκ. ευρώ για τον αποκτήσει!

Γεννημένος «Βαυαρός»

Στη Μπάγερν, Ο «αίλουρος» είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται. Όχι μόνο συλλογικά αλλά και με το εθνικό συγκρότημα της Γαλλίας. Στα των «Βαυαρών», μόλις στην πρώτη του σεζόν, κατέκτησε το DFBPokal και το LigaPokal με 26 συμμετοχές και 1 ασίστ. Ο Τραπατόνι εκείνη την σεζόν δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου ως αριστερό πλάγιο οπισθοφύλακα!

Την επόμενη σεζόν, ο Ότμαρ Χίτσφελντ αναλαμβάνει ως προπονητής στη Μπάγερν. Σίγουρα υπήρξε καθοριστικός, καθώς μέχρι και το 2004 πέρασε νοοτροπία «νικητή» στους «Βαυαρούς». Ο Λιζαραζού επανερχόμενος στη φυσιολογική του θέση, μέσα σε μια τριετία, γνώρισε «δόξες» που θα ζήλευαν πολλοί ποδοσφαιριστές. 92 συμμετοχές, ισάριθμα πρωταθλήματα Γερμανίας (3), 4 κύπελλα Γερμανίας και 4 τέρματα με 8 ασίστ. Η πιο δυσάρεστη στιγμή, ο τελικός του 99’ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και την απίστευτη ανατροπή. Το 2001 όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για αυτόν τον τίτλο. Οι «Βαυαροί» αφού απέκλεισαν τους «εφιάλτες» των τελευταίων ετών (Ρεάλ και Γιουνάϊτεντ), ψυχορράγησαν αλλά λύγισαν την αντίσταση της Βαλένθια στα πέναλτι του τελικού του Champions League! Πλέον όλες οι κατακτήσεις βρισκόταν στην τροπαιοθήκη του Λιζαραζού, αφού η Μπάγερν κατέκτησε και το διηπειρωτικό κύπελλο το 2001!

Η επόμενη τριετία δεν αποτέλεσε κάτι ιδιαίτερο σαν την προηγούμενη για τον «αίλουρο». Πολλές συμμετοχές (109), αρκετοί εγχώριοι τίτλοι (4), 4 τέρματα και 10 ασίστ, αλλά καμία ευρωπαϊκή υπέρβαση. Την σεζόν 2004-05’ το συμβόλαιο με τη Μπάγερν ολοκληρώνεται και ο ποδοσφαιριστής εκφράζει την θέληση του για επιστροφή στη Γαλλία. Πράγματι, υπογράφει ως ελεύθερος στη Μασσαλία και την Μαρσέϊγ.

Εκτίμησε όταν αποχώρησε!

Το πέρασμα του στη Γαλλία ήταν τόσο σύντομο που κατάλαβε το λάθος του. Ο «αίλουρος» αγωνίστηκε μόνο 6 μήνες με 14 συμμετοχές και 1 ασίστ, ρίχνοντας «γέφυρες» επικοινωνίας για επιστροφή στο Μόναχο.

Το δεύτερο εξάμηνο με τη Μπάγερν σημείωσε 19 συμμετοχές, ενώ αγωνίστηκε και στους «8» του Champions League απέναντι στη Τσέλσι. Την σεζόν 2005-2006’ θα κλείσει την καριέρα του (36 ετών) με 27 συμμετοχές και 1 ασίστ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Αποχώρησε από το ποδόσφαιρο με 517 συμμετοχές, 35 τέρματα και 24 ασίστ.

Η κορυφή ήταν «μπλε»!

Ο Λιζαραζού, αποτέλεσε εξίσου επιτυχημένος ποδοσφαιριστής και με τα εθνικά χρώματα της χώρας του. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο (1998) και το Ευρωπαϊκή διοργάνωση (2000) έχοντας έντονη συμμετοχή στα τουρνουά. Ο «αίλουρος» πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ηλικία 23 ετών απέναντι στη Φινλανδία με μια ασίστ. Μέχρι και το 2004 πραγματοποίησε με τους «τρικολόρ» 96 συμμετοχές με 2 τέρματα και 8 ασίστ. Σημαντικότερες στιγμές με τους «μπλε» είναι σίγουρα το πρώτο του τέρμα απέναντι στο Ισραήλ για τα προκριματικά του Euro 1996. Μετά, το πρώτο του τέρμα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Σαουδική Αραβία (1998), η οποία συνδυάστηκε με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 3-0 απέναντι στη Βραζιλία (βασικός 90’). Τέλος η κατάκτηση του Εuro 2000, απέναντι στην Ιταλία με 2-1 (αγωνίστηκε 85’ από τα 120’).

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και μια στιγμή που σίγουρα θα ήθελε να ξεχάσει. Το καλοκαίρι του 2004. Το καλοκαίρι των Ελλήνων. Το τελευταίο τουρνουά του Λιζαραζού με τους Γάλλους, σημαδεύτηκε από την μαγική ντρίμπλα του Θ. Ζαγοράκη στο 64’ λεπτό η οποία οδήγησε σε γκολ και αποκλεισμό της Γαλλίας από το τουρνουά.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Forgotten Legends
Exit mobile version