Μόλις δύο χρόνια έχουν περάσει από τον πικρό αποχαιρετισμό του Αρσέν Βενγκέρ στην αγαπημένη του Άρσεναλ. Ο Γάλλος τεχνικός, μετά από 22 χρόνια πίστης και αφοσίωσης, αποχωρεί μετά από πιέσεις των οπαδών της ομάδας. Αφορμή αποτελεί η έλλειψη πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών τίτλων, αλλά και η στάσιμη εικόνα των «κανονιέρηδων». Προχωρώντας γρήγορα αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, η ντροπή του να μείνει εκτός ευρωπαϊκής διοργάνωσης η ομάδα είναι πιο κοντά από ποτέ. Κάτι που δεν είχε γίνει ξανά μέσα στον 21ο αιώνα.
Αδύναμοι χαρακτήρες…
Ελάχιστοι αν όχι κανένας έχουν συναίσθηση του που βρίσκονται από το τωρινό ρόστερ της ομάδας. Γενικότερα, οι κανονιέρηδες μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού τους βγάζουν μια αδιαφορία. Μια νωχελικότητα. Κάτι πολύ αρνητικό. Παρά τι όποιες οδηγίες μπορεί να έχουν λάβει, η κίνηση τους δείχνει μια αδιαφορία. Ασταθείς τοποθετήσεις και διεκδικήσεις στην άμυνα, συνοδευόμενες με κακές αποφάσεις και πολύ χαμηλό τέμπο στο κέντρο. Ίσως η επιθετική γραμμή να έχει γλυτώσει την πολλή γκρίνια παρά τις πάμπολλες βιαστικές και κακές αποφάσεις, ενώ ο Μπερντ Λένο έχει σώσει την ομάδα του από την απόλυτη ξεφτίλα. Και όταν αυτό το λέμε για μια ομάδα που βρίσκεται στη 10η θέση, στους 40 βαθμούς σε 30 αγωνιστικές, με 41 τέρματα παθητικό δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα νούμερα “μιλάνε” από μόνα τους. Και λένε την αλήθεια.
Κάποτε, ο Βενγκέρ κρατούσε τα λουριά των παικτών τεντωμένα. Με τις «καμπάνες» να πέφτουν για μικρά παραπτώματα. Αυτό άλλαξε. Τα δεδομένα δεν είναι πια ίδια. Κάτι που φαίνεται από μακριά. Πλέον ο εσωτερικός κανονισμός της ομάδας φαίνεται πως είναι τόσο χαλαρός, που οι παίκτες προτιμούν να ρισκάρουν, γνωρίζοντας πως θα περάσουν σχεδόν ατιμώρητα τα παραπτώματα τους. Στα αποδυτήρια επικρατεί η ανυπακοή και ο «ωχαδερφισμός» βρίσκεται πλέον στη φύση των παικτών.
…και ακόμα πιο ακατάλληλοι αρχηγοί
Όμως όπως λένε «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Ιεραρχικά, οι αρχηγοί της ομάδας στη μετά Βενγκέρ εποχή ήταν οι Κοσιελνί, Τζακά και Ομπαμεγιάνγκ. Ο Γάλλος αμυντικός αποκτήθηκε ως ένας άγνωστος από τη Ρεν το 2010 και εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος της ομάδας. Ωστόσο, πέρσι το καλοκαίρι ξαφνικά ο Κοσιελνί ήθελε να αποχωρήσει για την πατρίδα του, αρνούμενος να παίξει (!) μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα του. Τελικά η Μπορντό (!) ικανοποίησε τον έμπειρο αμυντικό, ο οποίος σαν σωστός αρχηγός εγκατέλειψε πρώτος το πλοίο που βουλιάζει.
Καλύτερη μοίρα δεν είχε ούτε ο Γκρανίτ Τζακά, ο οποίος πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τους οπαδούς. Οι κακές εμφανίσεις και η ελάχιστη προσπάθεια του Ελβετού έφερε γκρίνια. Η γκρίνια έφερε ειρωνείες, βρισιές ακόμα και πάτημα της φανέλας από τον παίκτη (!), με την καθαίρεση του να είναι αναμενόμενη. Πλέον αρχηγός είναι ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος αποτυγχάνει με τον δικό του τρόπο να κρατήσει τα ηνία της ομάδας. Ο Γκαμπονέζος αν και δείχνει να τραβάει μόνος του μια αναποτελεσματική επίθεση, σε καμία περίπτωση δεν είναι η έμπιστη φιγούρα του ηγέτη που χρειάζεται μια ομάδα σε κρίση. Αντί να προσπαθήσει να κρατήσει δεμένη της Άρσεναλ, ο 31χρονος με το συμβόλαιο του να λήγει σε 18 μήνες ονειρεύεται άλλες πολιτείες. Μάλιστα, προσπαθεί να εκβιάσει μια μεταγραφή μακριά από το «Έμιρεϊτς». Κάτι το οποίο είχε κάνει και στη Ντόρτμουντ για να μεταγραφεί στο Λονδίνο.
Το υποκριτικό «παίζουμε για το έμβλημα»
Η έλλειψη ρευστού (για ακόμη μια χρονιά) οδήγησε τον Ούναϊ Έμερι αρχικά και τον Μίκελ Αρτέτα μετέπειτα να στραφούν στις ακαδημίες. Αν και οι παίκτες τους δεν είναι και τα… κρυφά διαμάντια του αγγλικού ποδοσφαίρου, αρκετοί βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα. Ελάχιστοι πιτσιρικάδες κατάφεραν να αρπάξουν από τα μαλλιά (Σακά, Μέιτλαντ-Νάιλς), είτε απέτυχαν να κάνουν θετική εντύπωση (Γουίλοκ, Ενκέτια, Νέλσον, Σμιθ Ρόου κτλ).
«Παίζουμε για το έμβλημα» έλεγε στην καμπάνια της ομάδας το καλοκαίρι ο τότε αρχηγός Λοράν Κοσιελνί στους πιτσιρικάδες της ομάδας. Μια ατάκα που δεν… γέρασε με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα και μέσα στην κάκιστη σεζόν των «κανονιέρηδων», δύο μικροί της Άρσεναλ κατάφεραν να δείξουν πως έχουν αυτό το «κάτι». Ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι που μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στην τέταρτη (!) κατηγορία της Βραζιλίας, έδειξε πως έχει τα… καρύδια να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο. Παρά το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης,ο Βραζιλιάνος ανανέωσε γρήγορα με την ομάδα. Το ίδιο δεν ισχύει και για το άλλο καυτό prospect, Μπουκάγιο Σάκα. Ο 18χρονος Άγγλος υπήρξε «μπαλαντέρ» από εξτρέμ και χαφ προτού καθιερωθεί ως… μπακ! Φυσικά η διοίκηση προσέφερε νέο συμβόλαιο στον ανερχόμενο αστέρα της Άρσεναλ, αλλά η έπεσε «πόρτα». Αρκετές ομάδες εξετάζουν τον Σάκα, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και εξετάζει τις επιλογές του.
Ο Άγγλος προστίθεται στη λίστα των παικτών που θα φύγουν αν όχι τσάμπα, σχεδόν τσάμπα, μαζί με τους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ. Αντίθετα, τα κάκιστα και βαριά συμβόλαια (Οζίλ, Νταβίντ Λουίζ, Τζακά) παραμένουν και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οικονομικά την ομάδα.
Η αδιαφορία του Κρένκε και η… θηλιά της Ευρώπης στο λαιμό
Από το 1996 μέχρι και το 2016 η Άρσεναλ κατάφερε και τις 20 χρονιές να δώσει το παρών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ένα επίτευγμα ενδεικτικό της συνέπειας των ομάδων του Βενγκέρ. Στο ίδιο διάστημα η Τσέλσι έμεινε εκτός 6 φορές, η Λίβερπουλ 8 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2 φορές. Ένα ρεκόρ που πολλές φορές παραβλέπεται, τα έσοδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέφεραν έσοδα στους «κανονιέρηδες». Οι Λονδρέζοι ουδέποτε υπήρξαν ο πάμπλουτος σύλλογος που ξοδεύει αλόγιστα, καθώς τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία προέρχονταν από έσοδα πωλήσεων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Το 2016 και ο αποκλεισμός στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η τελευταία παρουσία της Άρσεναλ στη διοργάνωση, με τα χρήματα που κάποτε γέμιζαν το ταμείο να αρχίζουν να λείπουν. Πλέον με 4 συνεχόμενες σεζόν μακριά από τα αστέρια, το βαρύ μισθολόγιο «σκοτώνει» την ομάδα. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξουν έσοδα ούτε από το Γιουρόπα Λιγκ, καθώς το τρένο της Ευρώπης χάνεται.
Με αυτή την καταστροφική συνέπεια να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, ο ιδιοκτήτης της ομάδας «νίπτει τας χείρας του». Ο Σταν Κρένκε απέκτησε το 100% των μετοχών της ομάδας το 2018, εξαγοράζοντας το μερίδιο του Όλισερ Ουσμάνοφ (33,3%). Αυτή η κίνηση έφερε χαρά στο κοινό της ομάδας που πίστεψε πως ο δισεκατομμυριούχος θα επενδύσει περισσότερα στην ομάδα. Αντ’ αυτού ο Αμερικανός άφησε την ομάδα εξαρτημένη από τα δικά της έσοδα περισσότερο από ποτέ, την περίοδο που αυτά γίνονταν όλο και λιγότερα.
Στο παραπάνω γράφημα φαίνονται τα έσοδα των 10 κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης το 2014 και το 2019. Ενώ όλες οι ομάδες είδαν αύξηση άνω του 20%,η Άρσεναλ ανέβασε τα έσοδα της μόλις κατά 2%! Την ίδια στιγμή η Τότεναμ διπλασίασε τα έσοδα της. Ενδεικτικό της στάσιμης κατάστασης που είχε ξεκινήσει να μπαίνει ο σύλλογος, προτού φτάσει στο ναδίρ φέτος.
Το δύσκολο μέλλον και η λύση εκ των έσω
Το θλιβερό της υπόθεσης είναι πως οι αριθμοί στον πίνακα δεν προέρχονται από την περίοδο οικονομίας της ομάδας, όταν το «Έμιρεϊτς» ακόμη αποπληρωνόταν. αυτά είναι στις θεωρητικά «καλές εποχές» που η Άρσεναλ θα είχε ρευστότητα. Ακόμα και τότε η οικονομία συνεχίστηκε, με τα ελάχιστα έσοδα να ενισχύονται από φθηνές πωλήσεις των κορυφαίων παικτών.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως οι αλλαγές που χρειάζεται η ομάδα πρέπει να γίνουν άμεσα για να αποφευχθεί μια μεγάλη κατάρρευση. Ήδη στον σύλλογο βρίσκονται άτομα τα οποία έδειξαν την αγάπη τους για την ομάδα. Ο Περ Μερτεσάκερ σε πόστο διευθυντή ακαδημιών ελέγχει τις νέες «φουρνιές» της Άρσεναλ, ο Εντού ως τεχνικός διευθυντής, ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ ως βοηθός προπονητή και φυσικά ο Μίκελ Αρτέτα από τη θέση του κόουτς.
Ειδικά ο πρώτος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ομάδας. Το βάρος πέφτει «σπλάχνα» της ομάδας για να δείξουν την αξία τους και να ισοσταθμίσουν το βαρύ μισθολόγιο των αδιάφορων βετεράνων. Αυτοί μαζί με τους Τίρνι, Σαλιμπά και Μαρτινέλι πρέπει να κρατήσουν όρθια την ομάδα. Αν οι «κανονιέρηδες» καταφέρουν να τους κρατήσουν στο Λονδίνο, είναι ζήτημα χρόνου η έξοδος από την κρίση. Ωστόσο για να γίνουν αυτά θα χρειαστεί η στήριξη της διοίκησης. Μια διοίκηση η οποία μέχρι στιγμής μετατρέπει την Άρσεναλ σε μια μεσαία ομάδα, ανάξια της ιστορίας της.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις