ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παιδάκι στην Αφρική έφτιαξε το πορτρέτο του Κριστιάνο σε κορμό δέντρου (pic)
Premier League: Ο «καυτός» Πάλμερ έπιασε στην κορυφή τον ντεφορμέ Χάαλαντ
Οι πέντε παίκτες της Μπαρτσελόνα που κινδυνεύουν να χάσουν… την Ατλέτικο
Στη λίστα της Άρσεναλ ο επιθετικός… που την σκότωσε!
Γκβάρντιολ για Μόντριτς: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του, ηγέτης και εκπληκτικός άνθρωπος»
Η Μπαρτσελόνα μπορεί να προσφέρει απόψε τεράστια χαρά στους φίλους της Ρεάλ
Τρεις παίκτες της Τσέλσι… πλακώθηκαν για το ποιος θα εκτελέσει το πεναλτι (vid)
Ο CEO της Λεβερκούζεν ξέρει το μέλλον και την επόμενη ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο
O Μπούντιμιρ της Οσασούνα εκτέλεσε το χειρότερο πέναλτι όλων των εποχών (vid)
Η Mirror «βλέπει» το επόμενο κεφάλαιο του Γιούργκεν Κλοπ
Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στoν «τελικό» με τον Μπαπέ (pic)
Ο Ρούμπεν Αμορίμ σπρώχνει με τρόπο τον παιχταρά του στη Λίβερπουλ
Όλη η Ευρώπη στα πόδια του όμως αυτός θέλει αυτοκρατορία με Λεβερκούζεν
Η Μπάγερν Μονάχου θέλει ξανά στον πάγκο της τον Νάγκελσμαν!
Η Τσέλσι διέσυρε την Έβερτον, με ιστορική εμφάνιση από τον Κόουλ Πάλμερ! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Λίβερπουλ: Το πιο όμορφο «παραμύθι» παίρνει σάρκα και οστά

Η ιστορία έγραψε… Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, η Λίβερπουλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας για 19η φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το μακρινό 1990.

Λίβερπουλ: Το πιο όμορφο «παραμύθι» παίρνει σάρκα και οστά

Ο Γούλιαν στέκεται απέναντι στον Έντερσον, εκτελεί από τα 11 μέτρα, γράφει το 2-1 για τη Τσέλσι και αποκαθηλώνει την Μάντσεστερ Σίτι από το θρόνο της. Την ίδια ώρα, οι παίκτες της Λίβερπουλ, που παρακολουθούν την αναμέτρηση του Λονδίνου από την τηλεόραση, μετρούν αντίστροφα για το τελευταίο σφύριγμα του Άτγουελ.

Το πιο «γλυκό» σφύριγμα. Αυτό, που εξασφαλίζει στη Λίβερπουλ και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Premier League, ύστερα από 30 χρόνια. Το λιμάνι παίρνει «φωτιά». Παίκτες και φίλαθλοι πανηγυρίζουν εκστασιασμένοι και φωνάζουν δυνατά «είμαστε πρωταθλητές». Οι παίκτες της Λίβερπουλ που έκαναν τη διαφορά.

Ναι… η Λίβερπουλ είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας. Μοιάζει σαν ψέμα μα είναι αλήθεια.

«Είναι απίστευτο. Δεν έχω λόγια. Είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είχα ονειρευτεί. Το να γίνω πρωταθλητής με αυτόν τον σύλλογο είναι εκπληκτικό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μοιάζει με ψέμα» ψελλίζει ο Κλοπ σε συνέντευξή του στον Γκρέιαμ Σούνες και πνίγεται στα δάκρυά του. Μαζί του και οι απανταχού φίλαθλοι των «Reds» που βλέπουν την ομάδα της καρδιάς τους να επιστρέφει εκεί που ανήκει. Στην κορυφή.

Έπρεπε να περάσουν τρεις δεκαετίες, από το πρωτάθλημα του Κένι Νταγκλίς το 1990, να συμβούν πολλά, να έρθουν παίκτες, να φύγουν παίκτες, να καθίσουν στον πάγκο διάφοροι προπονητές και να κατακτηθούν δύο Champions League και επτά διεθνείς τίτλοι συνολικά, την ώρα που πρωταθλήματα χάνονταν στο «παρά πέντε», για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και να εκπληρωθεί το απωθημένο. Η κούπα να βαφτεί κόκκινη και να επιστρέψει στο Μέρσεϊσαϊντ. Και να που ήρθε η ώρα…

Η ώρα της λύτρωσης. Η ώρα που το «You’ll Never Walk Alone» ακούγεται πιο δυνατά από ποτέ.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, η Λίβερπουλ δεν ανέβηκε τυχαία στο θρόνο της. Οι αριθμοί άλλωστε είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Οι «κόκκινοι» εξασφάλισαν το 19 ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους επτά αγωνιστικές πριν από το φινάλε σημειώνοντας ρεκόρ. Μέχρι στιγμής Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν πετύχει το ίδιο αλλά πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Οι «πολίτες» τη σεζόν 2017-2018 και οι «κόκκινοι διάβολοι» το 2000-2001.

Ακόμη, οι παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ μετρούν 23 σερί νίκες στο «Anfield» (ρεκόρ για την ιστορία της Premier League) και κυνηγούν το απόλυτο στα τρία εναπομείναντα ματς με Άστον Βίλα, Μπέρνλι και Τσέλσι. Σημειώνεται, πως τελευταία εντός έδρας ήττα τους ήταν τον Απρίλιο του 2017 με αντίπαλο την Κρίσταλ Πάλας (2-1). Από τότε και μετά την ισοπαλία (1-1) με τη Λέστερ τον Ιανουάριο του 2019 φεύγουν πάντα με το τρίποντο από το «σπίτι» τους. Λίβερπουλ

Όσο για τα εντός και εκτός ματς, η Λίβερπουλ μετρούσε 18 αήττητα μέχρι να τη σταματήσει η Γουότφορντ με το απίστευτο 3-0, στις 29 Φεβρουαρίου 2020. Επίσης, αξίζει να τονιστεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος ο προελαύνων του βαθμολογικού πίνακα (Λίβερπουλ) έχει ξεφύγει με 23 πόντους από τον δεύτερο (Μάντσεστερ Σίτι) ενώ ήδη από την 21η αγωνιστική έχει σημειωθεί ρεκόρ συγκομιδής βαθμών.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι «Reds» σε 21 αγωνιστικές μετρούν 28 νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα, 70 γκολ και 2,26 τέρματα ανά παιχνίδι ενώ 21 φορές έχουν μαζέψει την μπάλα από την εστία τους. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο κορυφαίος της σκόρερ με 17 τέρματα και ο Αλεξάντερ Άρνολντ πρώτος με 12 ασίστ. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η σεζόν δεν έχει τελειώσει. Αγκαλιά με τον τίτλο μπορούν να επιτευχθούν μερικά ακόμη ρεκόρ:

  • Περισσότεροι βαθμοί στη λίγκα
  • Περισσότεροι βαθμοί εντός έδρας
  • Περισσότεροι βαθμοί εκτός έδρας
  • Περισσότερες νίκες συνολικά
  • Περισσότερες εντός έδρας νίκες
  • Περισσότερες εκτός έδρας νίκες
  • Περισσότερα γκολ
  • Περισσότεροι βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο του πίνακα

Τι σημασία όμως έχουν οι αριθμοί χωρίς τα πρόσωπα;

Θα μπορούσαμε να γράψουμε αμέτρητες σελίδες για παίκτες και τεχνικούς, που πέρασαν από το λιμάνι τα 30 αυτά χρόνια της «ανομβρίας». Δεν είναι όμως της παρούσης, όποτε ας επικεντρωθούμε στα «διαμάντια» του Κλοπ που ακούν στα ονόματα, Άλισον Μπέκερ, Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ, Σαντιό Μανέ, Μοχάμεντ Σάλαχ, Ρομπέρτο Φιρμίνο και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, Τζόρνταν Χέντερσον.

Ο «φύλακας άγγελος» του Μέρσεϊσαϊντ αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως άξιζε τα 75 εκατομμύρια που βγήκαν από τα ταμεία της Λίβερπουλ για χάρη του. Ναι, ο Άλισον Μπέκερ κατέβασε ρολά όταν και όπου έπρεπε. Αυτή τη στιγμή, μετρά 12 clean sheets και ένα γκολ κάθε 244 λεπτά κατά μέσο όρο. Μάλιστα, από τις 7 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2020, η εστία του παραβιάστηκε μόνο μία φορά.

Η τριάδα-φωτιά, Σαντιό Μανέ, Μοχάμεντ Σάλαχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο, με περίσσιο ταλέντο και ποιότητα αναστατώνουν τις αντίπαλες άμυνες. Ντρίμπλες, τακουνάκια, άψογοι συνδυασμοί, 247 τέρματα και 131 ασίστ βρίσκονται μέχρι στιγμής στη φαρέτρα τους, στην οποία όλο και κάτι προσθέτουν. Λίβερπουλ

Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ αποτελούν σημείο αναφοράς στο σύνολο της Λίβερπουλ. Οι δύο αμυντικοί, με τη συμβολή και του Άντι Ρόμπερτσον, έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία αυτής της ομάδας. Το σύγχρονο παιχνίδι τους, οι διαγώνιες μπαλιές τους και ο τρόπος που συνεργάζονται και στέκονται στα μετόπισθεν συνεισφέροντας συγχρόνως στη δημιουργία φάσεων για γκολ, είναι αξιομνημόνευτα.

Το μεγαλείο του αρχηγού!

Όσο για τον Τζόρνταν Χέντερσον, τα λόγια περισσεύουν. Ο αρχηγός «ζητάει πράγματα και από τον εαυτό του την ίδια στιγμή που τα λέει στους συμπαίκτες του» έχει δηλώσει ο Κλοπ τονίζοντας πολλές φορές πως η Λίβερπουλ δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση σήμερα «αν δεν είχε χαρακτήρες όπως του Τζόρνταν Χέντερσον».

Όντας κάτοικος «Anfield» από το 2011 και φορώντας το περιβραχιόνιο από το 2015, ο 30χρονος μέσος, δεν μπορεί παρά να νιώθει δικαιωμένος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι αριθμοί του άλλωστε «μιλούν» από μόνοι τους και πείθουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους που κάποτε ισχυρίζονταν πως «δεν μπορεί να γίνει ηγέτης σαν τον Τζέραρντ».

Τη φετινή σεζόν λοιπόν, μετρά τρία γκολ, πέντε ασίστ και 66% πετυχημένα τάκλιν ενώ 48 φορές έχει κερδίσει την κατοχή με μαρκάρισμα σε αντίπαλο. O αρχηγός της Λίβερπουλ τα έχει πάρει όλα.

Με γερμανική υπογραφή…

Ο αρχιτέκτονας της επιστροφής αυτής στις επιτυχίες, είναι αδιαμφισβήτητα ο Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός τεχνικός μετακόμισε στο λιμάνι στις 8 Δεκεμβρίου 2015 αναλαμβάνοντας τα ηνία του κλαμπ από τον Μπρένταν Ρότζερς και έκτοτε τα πάντα άλλαξαν. «Ελπίζω και εγώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να πάρουμε κάποιον τίτλο… Τώρα έχουμε την ευθύνη να γράψουμε νέα ιστορία» είχε αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις τότε.

Πέντε χρόνια μετά κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε. Έχοντας φτιάξει μια απίστευτη ομάδα με νοοτροπία νικητή τόσο εντός, όσο και εκτός Αγγλίας, σπάει την κατάρα και προσθέτει στο παλμαρέ του έναν ακόμη τίτλο. Αυτόν του πρωταθλητή της Premier League. Έχουν βεβαίως προηγηθεί το Champions League (2019), το Super Cup Ευρώπης (2019) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2019). Κλοπ

Απλά…Normal one

Η συνταγή του είναι απλή. Πίστη στους ποδοσφαιριστές του. Άλλωστε ο ίδιος έχει επιλέξει προσωπικότητες με ποιότητα, που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία του. «Χωρίς τους παίκτες δεν μπορώ να κάνω τίποτα» δήλωσε μεταξύ άλλων για την κατάκτηση της κορυφής ο 53χρονος, ο οποίος θα έλεγε κανείς πως έδωσε με τον τρόπο αυτόν, την δική του απάντηση, σε όσους είχαν ερωτηματικά για την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Ο Κλοπ επέλεξε να μην αγοράσει κανέναν παίκτη. Ένιωθε ότι η ομάδα του ήταν αρκετά καλή για να πορευτεί και να διακριθεί με τους ήδη υπάρχοντες ποδοσφαιριστές. Μερικούς μήνες μετά απλά επιβεβαιώνεται.

Τα πέτρινα χρόνια λοιπόν, αποτελούν παρελθόν…

Μια νέα εποχή ξεκινά για τους Liverpoodlians. Πλέον μπορούν να υψώσουν τις γροθιές τους και να απολαύσουν τη στιγμή. Τη στιγμή αυτή που θα μνημονεύεται για χρόνια. Τη στιγμή που όλοι κατάλαβαν πως είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις αυτόν τον σύλλογο. Είναι διαφορετικό να είσαι Λίβερπουλ. Ο λόγος; Γιατί στο «στο τέλος της καταιγίδας, υπάρχει ένας χρυσός ουρανός».

Επιμέλεια: Μαρία Κρουστάλη

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ