Η Μπαρτσελόνα απώλεσε το μαξιλαράκι ασφαλείας που είχε για την κατάκτηση της La Liga, δημοσιεύματα που θέλουν τον Μέσι να αποχωρεί δίνουν και παίρνουν και οι «μπλαουγκράνα» μοιάζουν να είναι στα χαμένα. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός υπεύθυνος πίσω από την εικόνα αυτή των Καταλανών;
Το Sportsking.gr αναλύει την κατάσταση και αποδίδει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στο «κεφάλι» της Μπαρτσελόνα, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.
Mes Que Un Club, μεσιέ Μπαρτομέου
Το ρητό της Μπαρτσελόνα είναι γνωστό παντού. «Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος». Και αυτό ακριβώς είναι. Υπεράνω διοικήσεων, υπεράνω παικτών, υπεράνω προπονητών. Σίγουρα έχει εξέχουσα θέση για άτομα όπως ο Μέσι, αλλά η Μπαρτσελόνα υπήρχε και θα υπάρχει και μετά τον Μέσι. No misunderstanding. Δεν μειώνω την αξία του στην ομάδα. Δεν αγνοώ τα όσα έχει πετύχει η Μπαρτσελόνα εξαιτίας του. Απλά επισημαίνω πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο Μέσι αποσυρθεί, το μέγεθος της Μπαρτσελόνα είναι τέτοιο, που δεν θα χαθεί από το προσκήνιο.
Το θέμα όμως εδώ είναι ο Μπαρτομέου. Και ο Μπαρτομέου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με έναν άκρως αντίθετο προς την νοοτροπία της ομάδας τρόπο. Φυσικά, αυτό έχει γίνει αισθητό, δεν περνά απαρατήρητο. Ενδεχομένως όσο υπήρχαν οι επιτυχίες στην ομάδα, αυτό περνούσε στα… ψιλά και δεν ασχολείτο κανείς ιδιαίτερα. Αλλά τώρα που με επιλογές του Μπαρτομέου, η Μπαρτσελόνα δείχνει να ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το χαλί έχει σουρώσει και φαίνονται με γυμνό μάτι τα σκουπίδια που προσπαθούσε ο Μπαρτομέου να σπρώξει από κάτω. Όλα τα λάθη που έκανε κατά καιρούς και ακόμα κάνει, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια και να προκαλούν ανησυχία για το μέλλον της ομάδας.
Έχασε την εμπιστοσύνη και το κύρος του
Όταν διώχνεις έναν προπονητή που εμφανώς έχει τη στήριξη των παικτών, έχει την ομάδα εντός στόχων, μόνο και μόνο επειδή δεν έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο και είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα, σηκώνεις κουβέντα. Και φυσικά, αν φέρεις έναν προπονητή που θα αλλάξει άρδην την κατάσταση, τότε ναι, δικαιώθηκες.
Αλλά κάπου εδώ κύριε Μπαρτομέου, τα χάλασες. Έδιωξες τον Βαλβέρδε άνευ λόγου και αιτίας και έφερες μετά βαΐων και κλάδων τον Σετιέν. Το αν είδες κάτι σε αυτόν είναι άλλο ζήτημα. Εδώ κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα όχι απλά δεν σε δικαιώνει ενώπιον των δικαστών, αλλά σε καταδικάζει. Και δυστυχώς, μαζί σου, καταδικάζει και την ομάδα. Και αυτό είναι το μεγάλο λάθος του Μπαρτομέου. Το πήρε πάνω του, απέτυχε και τώρα δεν νιώθει υπόλογος. Αλλά σε μία ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα, είναι αναμενόμενο πως θα έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Ακόμα, όμως, και αν δεν του αποδοθούν οι ευθύνες που του αναλογούν, ο Μπαρτομέου έχει χάσει την εμπιστοσύνη και το κύρος που έβλεπε ο κόσμος και η ομάδα στο πρόσωπό του.
Και αυτό φαίνεται και από τη συμπεριφορά του Τσάβι στο όλο ζήτημα της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Μπαρτσελόνα. Αν μη τι άλλο δεν αμφιβάλει κανείς για την σχέση αγάπης του Τσάβι με τους Καταλανούς. Ούτε για την επιθυμία του να γυρίσει και να αναλάβει τον πάγκο των «μπλαουγκράνα». Συνεπώς το ζήτημα έγκειται σε προσωπικό επίπεδο. Και αν υπάρχει κάποιος με τον οποίο ενδεχομένως ο Τσάβι έχει έρθει σε ρήξη, αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο Μπαρτομέου.
Πεταμένα λεφτά ρε Μπαρτομέου
Λεφτά, πολλά λεφτά. Και στο πηλίκο, σχεδόν τίποτα. Περίπου 400 εκατομμύρια δαπανήθηκαν για μόλις τρεις παίκτες. Ντεμπελέ, Κουτίνιο, Γκριεζμάν. Ο πρώτος αποδείχθηκε πιο γυάλινος και από βάζο. Ο δεύτερος δεν έπεισε ποτέ και κανέναν αφού δεν μπόρεσε να θυμηθεί τα μεγαλεία του στο «Άνφιλντ». Ο τρίτος δεν έχει πάρει καθόλου χρόνο ενώ ήρθε ως πρωταγωνιστής από μία εκ των βασικών αντιπάλων της ομάδας.
Και η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Όλα αυτά γιατί; Φτάνει με την καραμέλα «τους ήθελε ο Μέσι», «τον δασκάλεψε ο Μέσι», «τον αγόρασε ο Μέσι». Είναι δυνατόν να ήθελε ο Μέσι τον Κουτίνιο στη Μπαρτσελόνα και να κατέληγε στα αζήτητα; Είναι λογικό να θέλει ο Μέσι τον Γκριεζμάν στην Μπαρτσελόνα και να τρώει πάγκο; Όχι. Και για το λόγο αυτό αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος, φίλος ή μη της Μπαρτσελόνα. Ήταν όλες αυτές οι μεταγραφές, κινήσεις εντυπωσιασμού; Γιατί στο επίπεδο που βρίσκεται η Μπαρτσελόνα δεν νοείται κάποια μεταγραφή απλά να γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού. Δεν έχει να δημιουργήσει κάποια εντύπωση. Αγοράζεις παίκτες για να σε πάνε ψηλότερα ή για να σε κρατήσουν στην κορυφή. Αυτό και τίποτα άλλο.
Και ποιος θα συνεχίσει την κληρονομιά της παλιάς φρουράς όταν παραδώσει τα όπλα της;
Φυσικά, το θέμα των μεταγραφών δεν εξαντλείται μόνο στους παίκτες που απέκτησε η Μπαρτσελόνα, αλλά και σε αυτούς που αποδέσμευσε. Χαρακτηριστικό και ενδεχομένως πιο ηχηρό παράδειγμα, αυτό του Αρτούρ Μέλο. Όλοι μιλούσαν για τον νέο Ινιέστα της ομάδας. Και πράγματι είχε ήδη αρχίσει να αποδεικνύει πως αξίζει και με το παραπάνω την εμπιστοσύνη που είχε χτιστεί γύρω από το όνομά του. Θεωρείτο ο νέος ηγέτης της ομάδας, που -και λόγω ηλικίας- θα αποτελούσε ένα από τα νέα μέλη του κορμού της Μπαρτσελόνα των επόμενων χρόνων.
Τι έγινε με τον Αρτούρ; Ανταλλαγή με τον έμπειρο μεν, τριαντάρη δε, Μίραλεμ Πιάνιτς. Μία κίνηση αψυχολόγητη που μόνο δημιουργεί απορία. Όχι για την αξία του Πιάνιτς. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες στη θέση του. Αλλά αντικειμενικά δεν έχει πολλά «ψωμιά» να φάει ακόμα.
Καλή η εμπειρία, καλό το όνομα και τα διαπιστευτήρια αλλά η Μπαρτσελόνα πρέπει σιγά σιγά να σκέφτεται το αύριο. Την ομάδα που θα μπει τα επόμενα χρόνια στο χορτάρι για να συνεχίσει την κληρονομιά που θα παραλάβει από την παλιά φρουρά. Και αυτή την ομάδα δεν την έχει χτίσει ακόμα και κινδυνεύει να γίνει σαν την Μπάγερν που μέχρι πρότινος ήταν κολλημένη στους Ριμπερί-Ρόμπεν και πασχίζει να βρει κάποιο ανάλογο εμπιστοσύνης του Λεβαντόφσκι και του Μίλερ που πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά προς τη δύση της καριέρας τους.
Για να «τσινάει» και ο Μέσι, κάτι κάνεις λάθος
Το προηγούμενο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο, δεκάδες δημοσιεύματα που ήθελαν τον Μέσι να αποχωρεί όταν λήξει το συμβόλαιό του. Και να θυμίσουμε κάπου εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά. Και στο παρελθόν ακούγονταν πολλά για τις σχέσεις του Αργεντινού με τον Μπαρτομέου, που αρκετές φορές παρ’ ολίγο να αποτελέσουν αιτία για να αποχωρήσει από το «Καμπ Νου».
Είναι όμως αλήθεια; Θα φύγει ο Μέσι από τη Μπαρτσελόνα; Αυτό δεν το ξέρει κανείς. Ωστόσο, αν μη τι άλλο, ο Μέσι διαθέτει τη μεγαλύτερη επιρροή στην ομάδα. Συνεπώς δεν θα φάνταζε παράλογο να χρησιμοποιεί την ανανέωση του συμβολαίου του ως μοχλό πίεσης για να κάνει τον Μπαρτομέου να συνέλθει. Κι αν δεν συνέλθει, να κάνει πράξη την «απειλή» του. Τότε όμως ο Μπαρτομέου θα έρθει αντιμέτωπος με την ιστορία. Και το ζήτημα είναι πως κατά βάση εκείνος θα έχει προκαλέσει όλα όσα θα επακολουθήσουν.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας