ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
Μπάγερν Μονάχου: Η UEFA τιμωρεί τους οπαδούς της και η Ρεάλ… χαμογελάει
H πανηγυρική selfie του Μαρινάκη με τα τρία δάχτυλα μέσα στην Πόλη (pic)
Αλλάζει στάση η Μπαρτσελόνα με Αραούχο – Το ποσό που ξετυλίγει τη μεταγραφή
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ντόρτμουντ

Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Όσοι δεν τον ξέρουν καιρός να τον μάθουν!

Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ τη νέα σεζόν θα είναι παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Σε πολλούς το όνομά του μπορεί να είναι άγνωστο, όμως όχι για πολύ ακόμα.

Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Όσοι δεν τον ξέρουν καιρός να τον μάθουν!

Η μεταγραφή του Μπέλινγκχαμ στη Ντόρτμουντ ψήνεται εδώ και καιρό. Ο 17χρονος Άγγλος χαφ εντυπωσίασε φέτος με τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ στην Τσάμπιονσιπ και μπήκε στις μεταγραφικές λίστες πολλών μεγάλων ομάδων. Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον διεκδίκησαν πιο έντονα με τους Βεστφαλούς να βγαίνουν τελικά νικητές. Ποιος είναι όμως αυτός ο πιτσιρικάς για τα μάτια του οποίου «σφάχτηκαν» δύο ευρωπαϊκά μεγαθήρια; Μπορεί η ομάδα και το πρωτάθλημα στα οποία αγωνιζόταν να μην είναι τόσο εμπορικά ωστόσο ο Μπέλινγκχαμ είναι ένας από τους καλύτερους νεαρούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Οι μυημένοι στο αγγλικό ποδόσφαιρο το έχουν διαπιστώσει. Όσο για τους υπόλοιπους; Και η δική τους ώρα δεν αργεί.

Ο ορισμός του μοντέρνου και πολυδιάστατου χαφ

Η περίπτωση του Μπέλινγκχαμ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Άγγλος μόλις στα 17 του κατάφερε να καθιερωθεί σε μια ομάδα της Τσάμπιονσιπ. Κι όταν λέμε καθιερωθεί εννοούμε ότι μετράει μέχρι στιγμής 42 συμμετοχές τις περισσότερες ως βασικός. Το όνομά του άρχισε να ακούγεται έντονα από το Γενάρη και μετά όταν παιχνίδι με το παιχνίδι ξεχώριζε όλο και περισσότερο. Ακόμα όμως κι αν τον έχετε ακουστά είναι δύσκολο να τον έχετε παρακολουθήσει να αγωνίζεται.

Η δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας μπορεί να έχει φανατικούς θαυμαστές αλλά όχι πολλούς. Ο Μπέλινγκχαμ λοιπόν είναι ένας χαφ κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του μοντέρνου ποδοσφαίρου. Μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις και να εξυπηρετήσει επιτυχώς διαφορετικούς ρόλους και πλάνα. Πρόκειται για ένα οχτάρι με επιθετικές τάσεις που του αρέσει να πατάει περιοχή. Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Ντέλε Άλι της Τότεναμ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στο παιχνίδι τους ωστόσο δε νομίζω ότι αρκούν για μια τέτοια παρομοίωση.

Ο Μπέλινγκχαμ είναι ένας παίκτης με πολλά τρεξίματα που παρά την τάση του να προωθείται προσφέρει σημαντικά στην πίεση και στα μαρκαρίσματα. Αντίθετα ο Ντέλε Άλι είναι πιο καθαρόαιμος μεσοεπιθετικός. Παίζει αυστηρά πίσω από το φορ είναι πιο ντελικάτος με σαφώς μεγαλύτερη επιρροή στο επιθετικό παιχνίδι αλλά και σαφώς πιο αργός. Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ μπορεί ξεκάθαρα να αποδώσει σε περισσότερες θέσεις εντός γηπέδου απ’ ότι ο Άλι. Φέτος για παράδειγμα έχει αγωνιστεί 18 φορές ως κεντρικό χαφ, 12 ως δεξί, 8 ως αριστερό, 2 ως επιθετικό χαφ ενώ μια φορά έχει παίξει και στην κορυφή της επίθεσης!

Με την ταχύτητα και τον μεγάλο του διασκελισμό μπορεί να κουβαλήσει τη μπάλα πολλά μέτρα στο γήπεδο. Βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του και σίγουρα δεν φοβάται το σκληρό παιχνίδι. Πολλά προσόντα ε; Πώς αλλιώς θα έπειθε στα 17 του τη Ντόρτμουντ να δώσει σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του.

Γαλουχημένος στο πιο σκληρό πρωτάθλημα του κόσμου

Ο Μπέλινγκχαμ μετράει μόλις μια σεζόν σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η αλήθεια είναι ότι στην ηλικία του κάτι τέτοιο μοιάζει λογικό. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ο μικρός μπορεί να έχει ταλέντο που να του περισσεύει όχι όμως και εμπειρία. Έτσι κι αλλιώς κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο για ένα… παιδί. Παρόλα αυτά ο ένας χρόνος που έχει παίξει μπάλα σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί και να μετράει σαν δύο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίστηκε. Την Τσάμπιονσιπ.

Η δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ένα πραγματικό πεδίο μάχης. Ένας μαραθώνιος 24 ομάδων με 46 αγωνιστικές και πολλά μαζεμένα παιχνίδια. Μπορεί να μην ξεχειλίζει από ποιότητα, το επίπεδο και ο ανταγωνισμός ωστόσο δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι για έναν ποιοτικό παίκτη η Τσάμπιονσιπ είναι πιο δύσκολη από την Πρέμιερ Λιγκ.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν πραγματοποίησε την παρθενική του χρονιά ο Μπέλινγκχαμ και έπεισε τη Ντόρτμουντ να τον κάνει το πιο ακριβό ανήλικο ποδοσφαιριστή στην ιστορία! Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ένας παίκτης της δεύτερης κατηγορίας δεν θα θεωρούταν έτοιμος για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Όχι όμως στην Αγγλία.

Μην ξεχνάμε ότι παίκτες που αγωνίζονται σε μεγάλες Αγγλικές ομάδες -και με σημαντικό ρόλο-  φέτος όπως οι Μέισον Μάουντ και Τάμι Άμπραχαμ (Τσέλσι) και ο Ντάνιελ Τζέιμς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) πέρυσι μάχονταν στην αρένα της Τσάμπιονσιπ. Η Μπουντεσλίγκα θα φανεί παράδεισος στον Μπέλινγκχαμ που έχει συνηθίσει στη σκληροτράχηλη νοοτροπία της Τσάμπιονσιπ. Εκεί θα μπορέσει να παίξει το ποδόσφαιρό του σε ένα γρήγορο και επιθετικό τέμπο χωρίς να φοβάται ότι αν περάσει μπορεί κάποιος να τον σηκώσει στον αέρα.

Μπορεί να λάμψει άμεσα στη Ντόρτμουντ

Για την ακρίβεια τόσο η Μπουντεσλίγκα όσο και η Ντόρτμουντ φαίνεται να ταιριάζουν γάντι στον Μπέλινγκχαμ. Ο ίδιος φαίνεται να προτιμάει τη Μπορούσια έναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επειδή θεωρεί ότι εκεί θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Γεγονός. Η εμπειρία τουλάχιστον αυτό δείχνει. Οι Βεστφαλοί είναι γνωστοί για την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι μάλιστα αποκτούν και πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα παραδείγματα των Σάντσο και Χάαλαντ είναι πρόσφατα και χαρακτηριστικά.

Στο πρόσωπο του Μπέλινγκχαμ βλέπουν μια ανάλογη περίπτωση. Έναν νεαρό ταλαντούχο παίκτη που έχει την προοπτική να κάνει τη διαφορά κατευθείαν. Βάση χαρακτηριστικών ο μικρός δένει άρτια με τους άλλους δύο χαφ της ομάδας. Άξελ Βίτσελ και Εμρέ Τσαν είναι δυνατοί, με καλές μεταβιβάσεις, δυνατά μαρκαρίσματα. Αν κάτι τους λείπει αυτό είναι η ταχύτητα. Ο Μπέλινγκχαμ μπορεί να προσφέρει φρεσκάδα σε μια γραμμή που η Ντόρτμουντ την έχει ανάγκη.

Ένα σχήμα με δύο αμυντικά χαφ τον Βέλγο και τον Γερμανό και τον Μπέλινγκχαμ μπροστά τους μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά. Έχω την αίσθηση ότι η μεταγραφή αυτή προχωρά με το σκεπτικό αυτό. Να πάρει δηλαδή ο Άγγλος ευκαιρίες με απώτερο σκοπό να καθιερωθεί ως βασικός. Η Ντόρτμουντ βλέπει στο πρόσωπό του μια ανάλογη περίπτωση Σάντσο. Έναν νεαρό Άγγλο ποδοσφαιριστή που αν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις θα δει την αξία του να εκτοξεύεται στον… θεό.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη μεταγραφή αποτελεί ακόμη μια έξυπνη κίνηση για την ομάδα της κοιλάδας του Ρουρ. Βάζει στη φαρέτρα του Φαβρ έναν παίκτη που εκτός από μέλλον έχει και παρόν. Επιτρέψτε μου να προβλέψω ότι ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ θα αφήσει πολύ κόσμο με ανοιχτό το στόμα από του χρόνου κιόλας. Αυτός ο πιτσιρικάς είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ