Για πρώτη φορά με το 1956 η Χρυσή Μπάλα -το απόλυτο ατομικό βραβείο- θα μείνει ορφανή. Το France Football αποφάσισε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία η φετινή Χρυσή Μπάλα δεν θα αποδοθεί σε κανέναν! Μια απόφαση η οποία πραγματικά δεν βγάζει καμία λογική αφού σχεδόν όλα τα Πρωταθλήματα θα τελειώσουν ή τελείωσαν κανονικά. Υπάρχουν πολλοί παίκτες με σούπερ σεζόν που νιώθουν αδικημένοι από αυτή την εξέλιξη. Αν έπρεπε να επιλέξουμε πάντως τον πιο αδικημένο -και κατ’ επέκταση τον άξιο κατά τη γνώμη μας νικητή- αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
Φέτος ήταν δική του
Ο Λεβαντόφσκι ήταν το μεγάλο φαβορί για τη φετινή κατάκτηση. Σίγουρα με το Τσάμπιονς Λιγκ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ωστόσο μέχρι αυτό το σημείο της σεζόν ο Πολωνός ήταν το απόλυτο αφεντικό αυτής της κούρσας. Μάλιστα το Τσάμπιονς Λιγκ ενδεχομένως να ισχυροποιούσε ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητα του αφού η Μπάγερν Μονάχου είναι από τα μεγάλα -ίσως το μεγαλύτερο- φαβορί για την κατάκτηση και αυτού του τροπαίου.
Ο Λεβαντόφσκι τη φετινή σεζόν είναι αδιανόητος. Ξεκίνησε από τον Αύγουστο με το πόδι πατημένο στο γκάζι και δεν σταμάτησε ποτέ. Ούτε μετά τη χειμερινή διακοπή της Μπουντεσλίγκα ούτε μετά την δίμηνη διακοπή της πανδημίας. Πάντα το έπιανε από εκεί που το άφηνε. Γκολ, γκολ κι άλλα γκολ. Κάπως έτσι έφτασε τα 51 σε 43 συμμετοχές με το Τσάμπιονς Λιγκ να περιμένει. Ο Πολωνός φορ στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του είναι πρώτος σκόρερ σε όποια διοργάνωση συμμετέχει ή συμμετείχε.
Με απλά λόγια είναι πρώτος σε γκολ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Γερμανίας όπως επίσης και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την ίδια στιγμή είναι ήδη νταμπλούχος εντός συνόρων και έχει την προσοχή του στραμμένη στο τρεμπλ. Κανείς άλλος παίκτης δεν είχε τη συνέπεια του Λέβα τη φετινή σεζόν. Δεν υπήρξε μισό σημείο στη σεζόν που ο Πολωνός να έκανε «κοιλιά» στην απόδοσή του.
Όταν το γεγονός αυτό συνδυάζεται με τέτοια νούμερα και με τίτλους τότε έχουμε το σωστό μείγμα που σου δίνει… τη Χρυσή Μπάλα! Μετά από τόσα χρόνια που βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο ο αρχισκόρερ της Μπάγερν Μονάχου θα προσέθετε φέτος στο βιογραφικό του ακόμη ένα μεγάλο βραβείο-κατόρθωμα. Ο κορωνοϊός και το France Football είχαν όμως άλλα πλάνα.
Μπορεί να μην έχει άλλη ευκαιρία
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί παρά να σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον Λεβαντόφσκι. Βλέπετε η Χρυσή Μπάλα είναι ένα βραβείο φόρος τιμής για κάθε ποδοσφαιριστή. Για να το κατακτήσεις πρέπει να έχεις κάνει μια πραγματικά ξεχωριστή σεζόν. Μπορεί ο Μέσι και ο Κριστιάνο τα τελευταία χρόνια να έκαναν αυτό το βραβείο να μοιάζει χαβαλές ωστόσο μόνο τέτοιο δεν είναι. Για τους κοινούς θνητούς οι ευκαιρίες να το κατακτήσουν είναι ελάχιστες και προφανώς πρέπει να τις εκμεταλλευτούν.
Υπάρχουν σπουδαίοι παίκτες που δεν έχουν κατακτήσει ποτέ στη ζωή τους αυτή τη διάκριση. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ανρί, ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Ρούνεϊ, ο Ντελ Πιέρο, ο Μαλντίνι, ο Ρόμπεν, ο Ριμπερί και παρά πολλοί άλλοι έκλεισαν την καριέρα τους χωρίς μια Χρυσή Μπάλα να κοσμεί το παλμαρέ τους. Στα 32 του ο Λεβαντόφσκι είναι πολύ πιθανό να μη βρεθεί ποτέ ξανά τόσο κοντά στη κατάκτηση του βραβείου.
Ναι ο Πολωνός σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά. Κάθε άλλο. Είναι όμως αρκετά δύσκολο να κάνει ξανά μια χρονιά με τόσο εντυπωσιακά νούμερα η οποία θα συνδυαστεί κιόλας με μεγάλες επιτυχίες της ομάδας. Δεν είναι να πεις και ότι ο ανταγωνισμός είναι μικρός.Ο Λεβαντόφσκι κέρδισε το δικαίωμα να θεωρείται φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα μέσα στα γήπεδα. Παίζοντας κανονικά όλα τα παιχνίδια που προβλεπόταν να παίξει. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές του. Δεν του χαρίστηκε κάτι. Ίσα ίσα.
Μια τόσο μεγάλη διακοπή θα μπορούσε κάλλιστα να του κόψει το ρυθμό. Ο ρυθμός είναι τεράστιο ζήτημα για κάθε ποδοσφαιριστή. Για τους τερματοφύλακες και τους επιθετικούς ωστόσο είναι ακόμη πιο σημαντικός απ’ ότι για τους υπόλοιπους. Ένα φορ που σκοράρει σταθερά βρίσκει ψυχολογία. Ο Λεβαντόφσκι πριν η Μπουτνσελίγκα επανεκκινήσει τον Μάιο είχε να παίξει μπάλα και να σκοράρει από τον Φλεβάρη! Επέστρεψε τρεις μήνες μετά για να σκοράρει 12 τέρματα στα 10 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Τι άλλο να κάνει;
Καμία λογική στο μη να δοθεί το βραβείο
Ειλικρινά αδυνατώ παντελώς να καταλάβω με πια λογική αυτό το ιστορικό βραβείο δεν θα δοθεί φέτος. Από τη στιγμή που τόσο τα περισσότερα εγχώρια Πρωταθλήματα όσο και οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά που είναι το πρόβλημα; Ναι η φετινή σεζόν ήταν ιδιαίτερη αλλά ήταν ιδιαίτερη για όλους. Δεν υπήρξαν παίκτες και ομάδες με ευνοϊκότερη μεταχείριση από άλλους. Όπως είδαμε και στην πράξη αυτοί που οργίαζαν και προ διακοπής συνέχισαν και μετά.
Οι εξαιρέσεις ελάχιστες και χωρίς καμία σχέση με τη διεκδίκηση της Χρυσής Μπάλας. Εδώ θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το Πρωτάθλημα διακόπηκε στη Γαλλία και ότι εκεί υπάρχουν παίκτες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το βραβείο. Θα διαφωνήσω. Ναι ο Νεϊμάρ και ο Μπαπέ είναι δύο ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου. Δε νομίζω όμως ότι το Γαλλικό Πρωτάθλημα έχει τη δυναμική να δώσει σε κάποιον παίκτη που αγωνίζεται εκεί τη Χρυσή Μπάλα. Εκτός αν η Παρί έπαιρνε και το Τσάμπιονς Λιγκ.
Και πάλι όμως είναι άδικο να την πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι επειδή στη Γαλλία αποφάσισαν αυτόνομα να διακόψουν το Πρωτάθλημα. Ίσως το γεγονός ότι ο φορέας που διοργανώνει το βραβείο είναι γαλλικής προέλευσης να παίζει τον ρόλο του. Ίσως πάλι και όχι. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίμα ένας τόσο ιστορικός θεσμός να κάνει διάλειμμα χωρίς κάποιο πραγματικά ουσιαστικό λόγο.
Και όπως έχουμε αφήσει να εννοηθεί σε όλο το συγκεκριμένο κείμενο περισσότερο κρίμα είναι για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πάντως αν για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι αυτό είναι ότι ακόμη και αυτή η απώλεια δεν πρόκειται να τον σταματήσει απ’ το να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να σκοράρει. Αμφιβάλλει κανείς;
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας