ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μάντσεστερ Σίτι: Οι πέντε ηχηρές απουσίες στο ντέρμπι με την Άρσεναλ
Επίσημο: Ο Τσάμπι Αλόνσο παραμένει στο τιμόνι της Λεβερκούζεν
H Ίντερ παραδίδει τα κλειδιά στον Ιντζάκι με συμβόλαιο μέχρι το 2027
To «χρυσό» συμβόλαιο της Puma έρχεται να σώσει την Μπαρτσελόνα
Το μεγάλο φαβορί για τον πάγκο της Λίβερπουλ
Ρεάλ Μαδρίτης: Επιβραβεύει τον πιο αδικημένο της με νέο συμβόλαιο
H Mundo Deportivo αποθεώνει Ιωαννίδη και τον στέλνει στη La Liga
Ο Γιακουμάκης έσβησε τα αναθέματα και τις κατάρες με την πιο γλυκιά φωτογραφία (pic)
Η Μπάγερν κυνηγά τον προπονητή που μαζί του θα ταράξει την Ευρώπη
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η εντεκάδα της χρονιάς είναι από άλλο… πλανήτη!

Τα εγχώρια πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν και πολλοί ήταν αυτοί που ξεχώρισαν. Οι θέσεις για την κορυφαία εντεκάδα της χρονιάς όμως είναι... μετρημένες.

Η εντεκάδα της χρονιάς είναι από άλλο… πλανήτη!

Παρά τα τεράστια εμπόδια που όρθωσε η πανδημία του κορωνοϊού η σεζόν ολοκληρώθηκε κανονικά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η διαμόρφωση της εντεκάδας της χρονιάς δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Είδαμε σπουδαίες ομάδες και καταπληκτικές ατομικές επιδόσεις από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που πραγματικά μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό.

Ο ανταγωνισμός μεγάλος. Το επίπεδο υψηλό. Αυτοί οι έντεκα ωστόσο ήταν αυτοί που ξεχώρισαν περισσότερο. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με τα πρόσωπα ένα είναι το σίγουρο. Αυτή η ομάδα δεν παίζεται!

Τερματοφύλακας: Τιμπό Κουρτουά

Ο Βέλγος τερματοφύλακας της Ρεάλ αμφισβητήθηκε έντονα στην αρχή της θητείας του στη Μαδρίτη. Οι μέτριες εμφανίσεις του και το μεγάλο σερί χωρίς να κρατήσει ανέπαφη την εστία του έφεραν γκρίνια και μουρμούρα. Το γεγονός ότι για χάρη του «θυσιάστηκε» κοτζάμ Κέιλορ Νάβας έκανε την κατάσταση ακόμα πιο τοξική για τον ίδιο. Φέτος όμως τα πράγματα ήταν αλλιώς. Ο Κουρτουά πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν. Ειδικά με το που μπήκε το 2020 και μετά κατέβασε ρολά.

Σταθερός, σίγουρος, κυρίαρχος. Δέχθηκε μόλις 25 γκολ στο Πρωτάθλημα κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου τερματοφύλακα στην Πριμέρα όπως και αυτόν του πρωταθλητή με τη Ρεάλ. Παράλληλα έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να πετύχει κάτι τέτοιο με τη φανέλα της Ρεάλ και της Ατλέτικο. Η αμφισβήτηση εξαφανίστηκε. Ο Κουρτουά πλέον πατάει σταθερά στα πόδια του. Είναι το νούμερο ένα στη Ρεάλ Μαδρίτης και επιλογή μας για βασικός τερματοφύλακας στην κορυφαίας εντεκάδα της σεζόν κερδίζοντας στο νήμα τους Βραζιλιάνους Άλισον Μπέκερ και Έντερσον Μοράες.

Δεξί μπακ: Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ

Η Λίβερπουλ είχε μια εντυπωσιακή σεζόν εντός συνόρων. Η ομάδα του Κλοπ κυριάρχησε καθολικά, πήρε μεγάλη διαφορά από νωρίς και κέρδισε τον τίτλο με χαρακτηριστική άνεση. Ανάμεσα στους πολλούς και μεγάλους πρωταγωνιστές μιας πολύ ξεχωριστής σεζόν για τους «Κόκκινους» είναι ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ. Ο δεξής μπακ της Λίβερπουλ που πέρυσι τρέλανε κόσμο με τις εμφανίσεις τους φέτος παρουσιάστηκε ακόμη καλύτερος! Χωρίς καλά καλά να έχει μπει στα 22 ο Άρνολντ είναι εντυπωσιακά καλός για την ηλικία του και ήδη θεωρείται το κορυφαίο δεξί μπακ στον κόσμο. Με απίστευτη τεχνική κατάρτιση και σέντρα φαρμάκι μοίρασε φέτος 15 ασίστ!

Έχω την εντύπωση ότι ο Άρνολντ θα αποτελέσει έναν παίκτη σταθμό για το πώς θα παίζεται η θέση στο μέλλον. Όπως θα μπορούσε να συμβεί και με τον Γκάρεθ Μπέιλ αν δεν τον ανέβαζαν στα εξτρέμ. Τα πλάγια μπακ ήταν ανέκαθεν οι πιο υποτιμημένες θέσεις στον κόσμο. Με παίκτες όπως αυτός αυτό δείχνει να αλλάζει. Η Λίβερπουλ έχτισε το παιχνίδι της στα ανεβάσματα των μπακ της και ο Άρνολντ της έδωσε πράγματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι μπορεί να δώσει ένας πλάγιος μπακ. Χωρίς… αντίπαλο κέρδισε τη θέση του στην εντεκάδα της χρονιάς.

Κεντρικός αμυντικός: Βίρτζιλ Φαν Ντάικ

Ο Φαν Ντάικ από τη στιγμή που πήγε στη Λίβερπουλ είναι ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο. Ο Ολλανδός και φέτος κράτησε το επίπεδο του παιχνιδιού στα ύψη και ήταν το Α και το Ω στην αμυντική λειτουργία των πρωταθλητών Αγγλίας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα και σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρέασε το παιχνίδι της ομάδας του. Χωρίς αυτόν η Λίβερπουλ ήταν μια ομάδα με αστάθεια στην άμυνα που την οδηγούσε σε μια «όσα φάμε κι όσα βάλουμε» λογική, η οποία όπως όλοι ξέρουμε έχει πλάκα αλλά δεν οδηγεί πουθενά. Με αυτόν η ομάδα του Κλοπ έγινε απροσπέλαστη.

Ο Φαν Ντάικ είναι κυριολεκτικά αψεγάδιαστος. Βλέποντας τον στο γήπεδο δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα σημείο του παιχνιδιού που να υστερεί. Ευτυχώς μετά την μαθηματική κατάκτηση της κούπας χαλάρωσε κι αυτός μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και έκανε κάποια λάθη για να καταλάβουμε ότι είναι… άνθρωπος. Από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένας πραγματικός βράχος που -μαζί με τον Άλισον- μεταμόρφωσε μια απλά καλή ομάδα σε μια ανίκητη πρωταθλήτρια. Εύκολη επιλογή για τη μια θέση των στόπερ στην εντεκάδα μας.

Κεντρικός αμυντικός: Σέρχιο Ράμος

Εξίσου εύκολη και η επιλογή του έτερου στόπερ της εντεκάδας. Ο Σέρχιο Ράμος είναι σαν το παλιό καλό κρασί. Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης στα 35 είναι ακόμα ένας παίκτης του κορυφαίου επιπέδου. Τη φετινή χρονιά έκανε τα πάντα για τη «Βασίλισσα»! Εκτός από τα γνωστά αμυντικά του σεμινάρια το μενού είχε και 11 γκολ! Ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας είναι ο άνθρωπος του Ζιζού έχοντας ρόλο προπονητή εντός γηπέδου. Σε μια σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα για τη Ρεάλ ήταν αυτός που έμεινε σταθερός από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Με καθοριστική παρουσία στα τελευταία κρίσιμα ματς που ουσιαστικά κρίθηκαν τα πάντα ο Ράμος παίζει σαν να έχει μπροστά ακόμη δέκα χρόνια καριέρας. Έχοντας κατακτήσει ότι τρόπαιο υπάρχει ο Ισπανός στόπερ έχει ακόμη την ίδια δίψα, το ίδιο πάθος για το παιχνίδι. Ένας από τους καλύτερους στόπερ όλων των εποχών με μια υπέρλαμπρη καριέρα και με ακόμα έναν τίτλο πρωταθλητή στο ενεργητικό του. Η συνέπεια του Ράμος όλα αυτά τα χρόνια είναι αξιοζήλευτη και η αξία του αδιαπραγμάτευτη. Όπως και να το κάνουμε ο παλιός είναι αλλιώς.

Αριστερό μπακ: Αλφόνσο Ντέιβις

Ίσως το μεγαλύτερο ντέρμπι για μια θέση στην εντεκάδα της χρονιάς. Αλφόνσο Ντέιβις και Άντριου Ρόμπερτσον μας έβαλαν πολύ δύσκολα. Η επιλογή του Καναδού έναντι του Σκωτσέζου έγινε με βαριά καρδιά. Κάλλιστα θα δεχόμουν και τον Ρόμπερτσον σε αυτή τη θέση. Κατέληξα στον Ντέιβις επειδή θεωρώ ότι μια αντίστοιχη περίπτωση με τον Άρνολντ στα δεξιά. Ένας παίκτης μόλις 20 ετών ο οποίος αλλάζει τις απαιτήσεις της θέσης. Ο Καναδός βρέθηκε να παίζει αριστερό μπακ από ένα ντόμινο εξελίξεων. Στο Μόναχο ήρθε το καλοκαίρι του 19 σαν εξτρέμ. Φέτος μια σειρά τραυματισμών έφεραν τον Νταβίντ Αλάμπα στο κέντρο της άμυνας.

Η Μπάγερν Μονάχου έμεινε χωρίς αριστερό μπακ κι έτσι οδηγήθηκε στο πείραμα Ντέιβις. Κι όλα πήραν το δρόμο τους. Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο νεαρός οργίασε. Του δόθηκε περισσότερος χώρος και αυτός με την αδιανόητη ταχύτητα του τον… όργωσε. Πλέον ούτε που θυμάται κανείς ότι η ομάδα τον αγόρασε για εξτρέμ. Ο Αλάμπα μονιμοποιήθηκε στο κέντρο της άμυνας, ο μικρός πήρε τη φανέλα βασικού σπίτι του και οι Βαυαροί βγήκαν κερδισμένοι και στις δύο θέσεις. Πραγματικά εντυπωσιακός ο Ντέιβις, από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της σεζόν και χωρίς ταβάνι στο που μπορεί να φτάσει.

Αμυντικό χαφ: Τζόσουα Κίμιχ

Και στη θέση του αμυντικού χαφ υπήρξε ντέρμπι για την είσοδο στην εντεκάδα. Βασικοί υποψήφιοι ήταν ο Τζόσουα Κίμιχ και ο Καζεμίρο. Να μας συγχωρεί ο Βραζιλιανός «σκύλος» της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά η τελική μας επιλογή θα είναι ο Γερμανός. Ο Κίμιχ είναι «ρομπότ». Ένας παίκτης που μπορεί να αποδώσει σε κορυφαίο επίπεδο σε τρεις διαφορετικές θέσεις (δεξί μπακ, αμυντικό χαφ, στόπερ). Ακόμα και επί Κόβατς που η Μπάγερν δεν βλεπόταν αυτός ήταν σταθερά καλός. Ο Φλικ τον μονιμοποίησε στα χαφ. Του έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες. Πιο σύνθετο ρόλο.

Ο Κίμιχ είναι ο παίκτης που θα μαρκάρει λυσσασμένα, θα περάσει μια δαντελένια κάθετη και θα κρίνει το ντέρμπι τίτλου με γκολ-λόμπα έξω από την περιοχή. Δεν υπάρχει τίποτα που να μη μπορεί να κάνει. Παίζοντας κεντρικά απέκτησε έναν ηγετικό ρόλο και μετά τον Λεβαντόφσκι είναι ξεκάθαρα ο πιο σημαντικός παίκτης της Μπάγερν Μονάχου. Αν μάλιστα σταθεροποιηθεί στα χαφ σε μόνιμη βάση θα δούμε ακόμη σπουδαιότερα πράγματα από αυτόν. Είναι άλλωστε μόλις 25.

Κεντρικό χαφ: Κέβιν Ντε Μπρούιν

Ο Βέλγος χαφ της Σίτι είχε μια απίστευτη χρονιά η οποία πέρασε στα ψηλά εξαιτίας της ευκολίας με την οποία η ομάδα του έμεινε εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Ο Ντε Μπρούιν πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Σημείωσε 13 γκολ και μοίρασε 20 ασίστ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του μεγάλου Τιερί Ανρί. Ενώ πρόκειται για έναν καθαρά επιτελικό χαφ φέτος σε πολλές περιπτώσεις ο Γκουραντιόλα τον ξεκίναγε από πιο πίσω. Φυσικά εκείνος δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ο Ντε Μπρούιν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του το 2018 έχει επιστρέψει ακόμη καλύτερος απ’ ότι πριν.

Μετά τη φυγή του Αζάρ για τη Μαδρίτη είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος παίκτης στο Νησί και ένας από τους πέντε κορυφαίους στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Φέτος ανέβασε το παιχνίδι του ακόμη ένα επίπεδο και έδειξε το τεράστιο ρεπερτόριο που διαθέτει. Παίκτης ορχήστρα που κινείται συνεχώς, δεν κρύβεται και ζητάει συνέχεια τη μπάλα τα πόδια του. Η απόφαση του Πεπ να τον τραβήξει λίγο πιο πίσω μέσα στο γήπεδο του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι απλά ένα ποιοτικό δεκάρι αλλά ένας σπουδαίος all around playmaker. Ο καλύτερος στον κόσμο για την ακρίβεια. Η θέση του στην εντεκάδα της χρονιάς ήρθε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

Επιθετικό χαφ: Μπρούνο Φερνάντες

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του 2020! Όχι ότι 2019 με τη φανέλα της Σπόρτινγκ τα πήγαινε άσχημα αλλά αυτό που έγινε με τον Μπρούνο Φερνάντες και τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει προηγούμενο. Ο Πορτογάλος βρισκόταν καιρό στη μεταγραφική λίστα των «Κόκκινων Διαβόλων» οι οποίοι κατάφεραν τελικά να τον κάνουν δικό τους την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου του περασμένου Γενάρη. Και το παραμύθι ξεκίνησε. εντεκάδα της χρονιάς Μπρούνο

Ο Φερνάντες ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής ενός μαγικού δεύτερου μισού για την ομάδα του Σόλσκιερ με το οποίο έσωσε τη χρονιά. Δεν χρειάστηκε ούτε δευτερόλεπτο προσαρμογής. Με το που πάτησε το πόδι του στο Ολντ Τράφορντ έγινε ο πλέον κομβικός παίκτης για το παιχνίδι της ομάδας. Τα 14 παιχνίδια με 8 γκολ, 7 ασίστ και 0 ήττες μιλάνε από μόνα τους! Η Γιουνάιτεντ από τότε που ο Μπρούνο μπήκε στην εντεκάδα της δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι στο πρωτάθλημα. Με 9 νίκες και 5 ισοπαλίες έκανε επικό comeback, βγήκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και άλλαξε όλο το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Πώς να τον αφήσουμε έξω από την εντεκάδα μας;

Αριστερό εξτρέμ: Κριστιάνο Ρονάλντο

Αν φτιάχναμε την εντεκάδα της χρονιάς πριν δέκα χρόνια η θέση του αριστερού εξτρέμ θα άνηκε και πάλι στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτό από μόνο του αρκεί για να αναδείξει το μεγαλείο του Πορτογάλου. Ο Κριστιάνο στα 35 του συνεχίζει τις… διαστημικές επιδόσεις. Μπορεί η Ιταλική Λίγκα να ανέδειξε ως MVP των Πάολο Ντιμπάλα όμως όλοι ξέρουμε ότι ο καλύτερος παίκτης των ιταλικών γηπέδων ήταν άλλος. Με απίστευτη διάρκεια και συνέπεια ο Κριστιάνο βρίσκει τρόπο να παραμένει σε κορυφαίο επίπεδο στα ποδοσφαιρικά του γεράματα. εντεκάδα της χρονιάς Κριστιάνο

Η δεύτερη χρονιά του στην Ιταλία ήταν ακόμη καλύτερη από την πρώτη. Στην ουσία ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για τη Γιουβέντους και την οδήγησε στην κορυφή. Με 31 γκολ σε 33 συμμετοχές έδειξε ότι το φινάλε είναι ακόμη πολύ μακριά για αυτόν. Ειδικά από τον Δεκέμβρη και μετά βρέθηκε σε ημιάγρια κατάσταση σκοράροντας ανελλιπώς και με όλους τους τρόπους. Η Γιουβέντους μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα όμως χωρίς τον αγέραστο Πορτογάλο κάτι μου λέει πως φέτος δεν τα είχε καταφέρει. Ένας γεννημένος νικητής, ένα πραγματικό… κτήνος!

Δεξί εξτρέμ: Λιονέλ Μέσι

Ακριβώς ίδια περίπτωση με τον Κριστιάνο. Ο Λιονέλ Μέσι θα βρισκόταν ακριβώς στην ίδια θέση και πριν μια δεκαετία. Η χρονιά ήταν κακή για την Μπαρτσελόνα όμως ο Αργεντίνος ήταν για ακόμη μια σεζόν χάρμα οφθαλμών. Μέσα στο βαρετό και ανιαρό παιχνίδι των «Μπλαουγκάρνα» ειδικά μετά την φαεινή ιδέα πρόσληψης του Σετιέν ο Μέσι ήταν κυριολεκτικά μια όαση. Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας είχε 25 γκολ και 22 ασίστ σε 33 συμμετοχές και ήταν κυριολεκτικά μια ομάδα μόνος του. εντεκάδα της χρονιάς Μέσι

Φέτος η εξάρτηση που είχε η Μπαρτσελόνα από αυτόν ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Αν η μπάλα δεν περνούσε από τα πόδια του η ομάδα του Σετιέν έμοιαζε κυριολεκτικά ανήμπορη. Με τεχνική κατάρτιση από άλλο πλανήτη και με φανταστικές επινοήσεις ο Μέσι έκανε τα αδύνατα δυνατά αλλά στο τέλος η κούπα πήγε στη Μαδρίτη. Κάπως έτσι οι εκπληκτικές του ατομικές επιδόσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στα 33 του πλέον έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική ποδοσφαιρική ιδιοφυία βλέποντας πράγματα μέσα στο γήπεδο που κάνεις άλλος δεν μπορεί καν να διανοηθεί. Αδιανόητος ποδοσφαιριστής.

Σέντερ φορ: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Με τέτοια ομάδα το μόνο που μας λείπει είναι ένας δεινός εκτελεστής στην κορυφή της επίθεσης. Και ναι αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Βέβαια ο ανταγωνισμός ήταν αρκετά ισχυρός για τη συγκεκριμένη θέση. Τσίρο Ιμόμπιλε και Καρίμ Μπενζεμά θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στην εντεκάδα μας. Παρόλα αυτά ο Πολωνός φορ της Μπάγερν Μονάχου είναι η τελική μας επιλογή καθώς μπορεί να βρει τη μπάλα με το καλάμι και να την στείλει… στο γάμα. Φέτος πραγματοποίησε την καλύτερή του χρονιά ξεκινώντας αγριεμένος από την αρχή και τελειώνοντας με ανάλογο τρόπο. Εντεκάδα της χρονιάς Λέβα

Η ματαίωση της φετινής Χρυσής Μπάλας τον αδικεί κατάφορα αφού κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν αυτός ο νικητής. Ο Πολωνός είναι μια μηχανή των γκολ και δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Δεν είναι τόσο παλιά καραβάνα όπως ο Μέσι και ο Κριστιάνο ωστόσο και αυτός είναι ένας σεσημασμένος σκόρερ των Ευρωπαϊκών γηπέδων. 34 γκολ σε 31 συμμετοχές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο Λέβα χρειάζεται μισό χιλιοστό για να κάνει ζημιά. Το τεράστιο ρεπερτόριο στον τρόπο που σκοράρει και η εκτελεστική του δεινότητα του έδωσαν θέση στην εντεκάδα μας.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ