ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μπαρτσελόνα

Ο Κούμαν σε ένα «Μπλαουγκράνα»… mission impossible!

Ο Ρόναλντ Κούμαν αναλαμβάνει ίσως την πιο τοξική θέση αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τη θέση του προπονητή της Μπαρτσελόνα.

Ο Κούμαν σε ένα «Μπλαουγκράνα»… mission impossible!

Ο Κούμαν αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία. Η Μπαρτσελόνα βιώνει αυτή τη στιγμή μια τεράστια κρίση σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό. Στα διοικητικά επικρατεί ένα χάος. Η δημοτικότητα του Μπαρτομέου έχει χτυπήσει ιστορικό χαμηλό. Ο Μέσι σκέφτεται για πρώτη φορά στα σοβαρά να φύγει. Ο κόσμος είναι βαθιά απογοητευμένος.

Η οχτάρα από τη Μπάγερν Μονάχου έφερε στην επιφάνεια όλον αυτόν τον χαμό που επικρατούσε καιρό στους «Μπλαουγκράνα». Ο Κούμαν παίρνει στα χέρια του μια «καυτή πατάτα». Τα πάντα είναι εναντίον του. Ο μόνος τρόπος να έχει τουλάχιστον κάποιες πιθανότητες για να πετύχει είναι η διοίκηση να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του. Ναι φαίνεται προφανές αλλά τα τελευταία χρόνια στη Μπαρτσελόνα ο ρόλος του προπονητή γίνεται όλο και περισσότερο… διακοσμητικός.

Ο αμφιλεγόμενος Κούμαν

Δεν είμαστε σίγουροι για τον αν ο Ρόναλντ Κούμαν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα στη επόμενη -δύσκολη- μέρα. Ο Ολλανδός είναι μια επιλογή με ξεκάθαρα συν και ξεκάθαρα πλην. Αρχικά αν και ακόμη στα 57 του βρίσκεται στους πάγκους για παραπάνω από 20 χρόνια! Από το 1997 μέχρι το 2000 σαν βοηθός σε εθνική Ολλανδίας και Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια σαν πρώτος προπονητής σε έντεκα -μαζί με την εθνική- διαφορετικές ομάδες! Δεν είναι δηλαδή από τους προπονητές που λες ότι στέριωσαν σε έναν πάγκο. Το αντίθετο μάλλον.

Σε όλα αυτά τα χρόνια και σε όλα αυτά τα διαφορετικά πρότζεκτ υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες αλλά και ηχηρές αποτυχίες. Για παράδειγμα τα πήγε εξαιρετικά με τον Άγιαξ στις αρχές των 00s κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα Ολλανδίας και όντας ο δημιουργός εκείνης της φοβερής ομάδας του «Αίαντα» με παίκτες όπως ο Ζλάταν, ο Φαν ντερ Φάαρτ και ο Σνάιντερ. Πολύ καλή δουλειά πραγματοποίησε επίσης στη Σαουθάμπτον τη διετία 2014-2016 αλλά και τελευταία στους «Οράνιε» από το 2018 μέχρι το 2020. Αντίθετα απέτυχε παταγωδώς και απολύθηκε σε Βαλένθια (2007/08) και σε Έβερτον (2016/17).

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Κούμαν θα προπονήσει ένα μέγεθος όπως η Μπαρτσελόνα. Μια ομάδα κολοσσό που η πίεση και οι απαιτήσεις βρίσκονται στα ύψη. Ένα από τα βασικότερα όπλα του Ολλανδού είναι ο σεβασμός που απολαμβάνει στις τάξεις του κλαμπ. Υπήρξε παίκτης της Μπάρτσα με πολύ μεγάλη επιτυχία για έξι χρόνια τη δεκαετία του 90. Ήταν μια κομβική παρουσία στην κατάκτηση τεσσάρων Πρωταθλημάτων και του πρώτου Τσάμπιονς Λιγκ στη ιστορία της ομάδας το 1992.

Αν οι επιδόσεις του σαν προπονητής είναι ανάλογες με αυτές που είχε σαν παίκτης τότε η Μπαρτσελόνα πέτυχε διάνα. Μόνο που τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο απλά. Ο Κούμαν δεν φημίζεται για τη διαλλακτικότητα του. Σε αποδυτήρια με τόσο μεγάλες και ισχυρές προσωπικότητες ίσως αυτό αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα.

Να τον αφήσουν να δείξει αν μπορεί

Τα ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί ή δε μπορεί ο Κούμαν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας του θέσης δεδομένα υπάρχουν. Από εκεί και πέρα προκύπτει και το ζήτημα αν θα τον αφήσουν να δείξει τι μπορεί και τι όχι. Η διοίκηση Μπαρτομέου έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι επιθυμεί να είναι όσο πιο παρεμβατική γίνεται σε αγωνιστικά ζητήματα της ομάδας. Επιλέγει προπονητές χωρίς μεγάλο «Εγώ» που θεωρούν τιμή τους και μόνο που βρίσκονται σε μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα.

Αποκορύφωμα ο Κίκε Σετιέν. Ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε αυτή τη θέση χωρίς να έχει την παραμικρή εμπειρία σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Στην παρουσίασή του ακόμη και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι από εκεί που άραζε στο χωριό του με τις αγελάδες του βρέθηκε να είναι προπονητής της Μπαρτσελόνα. Η συνέχεια γνωστή. Κάπως έτσι ο ρόλος του προπονητή υποβαθμίζεται όσο σε κανένα άλλο κλαμπ. Η διοίκηση ξοδεύει αλόγιστα χρήματα για να φέρει παίκτες που η ομάδα δεν χρειάζεται. Τα ποσά που ξοδεύει η Μπαρτσελόνα ειδικά από τη φυγή Νεϊμάρ και μετά είναι εξωφρενικά και οι μεταγραφές γίνονται χωρίς το παραμικρό πλάνο.

Η περίπτωση Γκριεζμάν είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική. Ο Γάλλος μεγαλούργησε σε Ατλέτικο και εθνική Γαλλίας παίζοντας είτε στην κορυφή της επίθεσης είτε σαν δεύτερο φορ. Η Μπαρτσελόνα τον πήρε και τον έβαλε αριστερά γιατί μόνο εκεί χώραγε. Ως αποτέλεσμα ο Γκριεζμάν μοιάζει με έναν παίκτη της σειράς και όχι με έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο που στην πραγματικότητα είναι.

Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι ο Κούμαν χρειάζεται το χώρο για να χτίσει τη δική του ομάδα όπως αυτός την έχει σκεφτεί. Με παίκτες που θα επιλέξει ο ίδιος βάση των αναγκών που κρίνει ότι υπάρχουν και όχι βάση του ονόματός του. Μόνο και μόνο τότε θα μπορέσει να κριθεί είτε θετικά είτε αρνητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει ακόμη ένας σάκος του μποξ που θα δεχτεί τα χτυπήματα των τραγικών επιλογών της διοίκησης Μπαρτομέου.

Οι εκλογές, το γερασμένο ρόστερ και ο… Μέσι

Ακόμη και στο σενάριο που η Μπαρτσελόνα αφήσει τον Κούμαν να λειτουργήσει σαν κανονικός προπονητής και όχι σαν μπροστινός της διοίκησης το έργο του Ολλανδού παραμένει δύσκολο. Για την ακρίβεια παραμένει… βουνό. Τα προβλήματα στους «Μπλαουγκράνα» είναι άπειρα και δεν περνάνε όλα από το χέρι του προπονητή. Πρώτο και σημαντικότερο οι επερχόμενες εκλογές του 2021.

Η διοίκηση Μπαρτομέου μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της και τον Μάρτιο του 2021 θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που δύσκολα θα πάρει. Εκεί θα υπάρχουν δεδομένα δύο υποψήφιοι οι οποίοι έχουν βασίσει όλη την προεκλογική τους εκστρατεία στο ζήτημα του προπονητή. Ο Λαπόρτα -έχει υπάρξει πρόεδρος και παλαιότερα- έχει τάξει την επιστροφή Γκουαρντιόλα σε περίπτωση που εκλεγεί. Ο Φοντ έχει υποσχεθεί Τσάβι. Μάλιστα ο δεύτερος το πήγε ένα βήμα παρακάτω δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που είναι αυτός ο νέος πρόεδρος ο Κούμαν θα απολυθεί. Όχι ακριβώς το περιβάλλον που θες για μια νέα αρχή.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ζητήματα στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα είναι γερασμένο ενώ πολλοί παίκτες παρουσιάζουν και θέματα κινήτρου. Ένα ξεσκαρτάρισμα φαντάζει μονόδρομος. Τα νέα πρόσωπα είναι απαραίτητα. Και πρέπει να είναι νέα όχι μόνο σαν παρουσίες αλλά και ηλικιακά. Η Μπαρτσελόνα θέλει ενέργεια, τρεξίματα, πάθος. Αυτή τη στιγμή μοιάζει με μια ομάδα που τα έχει παρατήσει και που αποτελείται από παίκτες χορτασμένους. Στοιχεία όπως το μάτι που γυαλίζει και η δίψα για διάκριση ξεκάθαρα απουσιάζουν και δεδομένα χρειάζονται στην επόμενη μέρα.

Τέλος η πιο δύσκολη συνθήκη που έχει να αντιμετωπίσει ο Κούμαν είναι η υπόθεση του Μέσι. Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ είναι εδώ και χρόνια απογοητευμένος με τη λειτουργία της ομάδας. Φέτος όμως το ποτήρι ξεχείλισε. Η απώλεια όλων των τίτλων και ο ταπεινωτικός αποκλεισμός από την Μπάγερν έχουν φτάσει τον Μέσι στα όριά του. Στα 33 του ξέρει ότι δεν έχει χρόνο να ξοδεύει σε μια τόσο βαθιά άρρωστη ομάδα. Αν ο Μέσι φύγει τώρα τα πάντα μηδενίζουν και κανείς Κούμαν δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το οικοδόμημα που λέγεται Μπαρτσελόνα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ