ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα «κανόνια» ηχούν και η UEFA έθεσε το δίλημμα (pic)
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
Ο Μπέλινγχαμ βάζει παντού… γκολάρες – Η «καυτή» σύντροφος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μάντσεστερ Σίτι

Ο «αειθαλής» Γκάρεθ Μπάρι είπε το τελευταίο αντίο!

Την απόσυρση του από την ενεργό δράση έπειτα από 24 χρόνια στα αγγλικά γήπεδα ανακοίνωσε ο «γερόλυκος» Γκάρεθ Μπάρι.

Ο «αειθαλής» Γκάρεθ Μπάρι είπε το τελευταίο αντίο!

Έπαιζε ποδόσφαιρο τόσα χρόνια που πιστεύαμε πως είχε πατήσει τα 40 πριν καμιά… πενταετία. Κι όμως ο Γκάρεθ Μπάρι είναι μόλις 39 ετών και αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, αφήνοντας μια σπουδαία αλλά… αθόρυβη καριέρα ως παρακαταθήκη.

Η αθόρυβη… σκούπα

Γράφοντας περί αθόρυβης καριέρας δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να προσβάλουμε το στυλ του Άγγλου μέσου. Αγωνιζόμενος τα 11 από τα συνολικά 24 χρόνια της καριέρας του στην Άστον Βίλα, ο Μπάρι ήταν η «αθόρυβη δύναμη». Σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε, ήταν αυτός που (δεν) θα ξεχώριζε για τη δουλειά του.

Όχι ακριβώς γρήγορος και το αντίθετο του αθλητικός, ο Μπάρι έβγαζε το ψωμί του παίζοντας κάτι ανάμεσα σε αμυντικός μέσος και  οργανωτής βαθιά στο κέντρο. Θα έκανε τη βρώμικη δουλειά, ετοιμάζοντας τις επιθέσεις της ομάδας του. Μη εντυπωσιακός, αντιστάρ ήρεμος χαρακτήρας, αλλά πέρα για πέρα τίμιος, ο Άγγλος έχει μείνει στη μνήμη των φίλων της Πρέμιερ ως αυτός ο τυπάκος με το μαύρο μαλλί που βρισκόταν παντού και… πουθενά ταυτόχρονα. Κάτι που κατάφερε να τον κρατήσει στα γήπεδα για τόσα πολλά χρόνια. Παρά το γεγονός πως η ταχύτητα του παιχνιδιού ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την ταχύτητα του όσο πέρναγαν τα χρόνια.

Πιστός «στρατιώτης» όπου αγωνίστηκε

Έχοντας αγωνιστεί σε 3 διαφορετικές δεκαετίες (90s, 00s,10s) της Πρέμιερ Λιγκ και 4 συνολικά, ο Μπάρι είναι ένας σύγχρονος μαθουσάλας των γηπέδων. Τα πρώτα 15 χρόνια της καριέρας του κατάφερε να μείνει μακριά από τραυματισμούς, αποτέλεσμα της προσπάθειας του σωματικά.

Στα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο συνεπείς χαφ στην Πρέμιερ Λιγκ. Και όλα αυτά μια περίοδο που τα αγγλικά γήπεδα κοσμούσαν οι Λάμπαρντ, Τζέραρντ, Σκόουλς και πολλοί άλλοι. Διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα.

Αυτά δεν περνούσαν απαρατήρητα από τους υπόλοιπους προπονητές του πρωταθλήματος. Το 2008 και όταν ακόμα αγωνιζόταν στην Άστον Βίλα, ο Ράφα Μπενίτεθ ήθελε να τον ντύσει στα «κόκκινα». Μετά από ένα σίριαλ μεταξύ των δύο διοικήσεων και του προπονητή του, Μάρτιν Ο’Νιλ, η μεταγραφική ακυρώθηκε. Ίσως καλύτερα για τον ίδιο, καθώς μετά από 1 χρόνο μετακινήθηκε στη Μάντσετσερ Σίτι. Στους «πολίτες» κατάφερε να κατακτήσει στο ίσως πιο εντυπωσιακό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών (20111-12), όντας βασικός και αναντικατάστατος.

Αν και στους «πολίτες» ήταν ακριβώς ο ίδιος καλός εαυτός του, το μη εντυπωσιακό του στυλ δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν οι φιλόδοξοι Άραβες. Έτσι, μετά από 4 χρόνια στο Μάντσετσερ παραχωρήθηκε στην Έβερτον, αρχικά ως δανεικός και μετά με κανονική μεταγραφή. Τελευταίος σταθμός του μετά τα ζαχαρωτά ήταν η Γουέστ Μπρομ, όπου έμεινε για ακόμα 3 χρόνια.

Παράλληλα η εθνική Αγγλίας δεν έμεινε ασυγκίνητη από την προσπάθεια του, καλώντας τον για πρώτη φορά στα 19 του. Αν και βλέπουμε πως πλέον μερικοί παίκτες που αγωνίζονται σε μικρότερες ομάδες της Αγγλίας δυσκολεύονται να κληθούν στα «λιοντάρια» (σ.σ. Τζακ Γκρίλις), ο Μπάρι κατάφερε να δείξει πως άξιζε να βρίσκεται. Συνολικά σε 12 χρόνια φόρεσε 53 φορές το εθνόσημο, στην ίσως πιο πλήρη δεκαετία των λιονταριών στις θέσεις των χαφ.

Μπάρι: ο απόλυτος ρέκορντμαν στην Πρέμιερ!

Όλα τα χρόνια που προαναφέρθηκαν (εκτός από τις 2 τελευταίες χρονιές του στην Μπρομ), ο Μπάρι ήταν στην Πρέμιερ. Τα καθαρό» ιατρικό ιστορικό του του επέτρεπε αν παίζει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Κάπως έτσι κατάφερε να γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στο «κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη».

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017 κόντρα στην Άρσεναλ, ο Μπάρι έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών του επίσης «αειθαλή» Ράιαν Γκιγκς. Ο Ουαλός είχε σταματήσει στις 632 συμμετοχές, ενώ ο Άγγλος είχε πλέον 633. Το κοντέρ του Μπάρι σταμάτησε λίγο αργότερα στις 653, καθώς στο τέλος της σεζόν η Γουέστ Μπρομ υποβιβάστηκε. Περίπου 10 χρόνια νωρίτερα είχε γίνει ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που έφτασε τις 300 συμμετοχές (26χρονών και 247 ημερών), ρεκόρ που μέχρι πρότινος άνηκε στον Φρανκ Λάμπαρντ.

Ο μοναδικός εν ενεργεία αντίπαλος του Μπάρι για το απόλυτο ρεκόρ είναι ο επίσης… μη εντυπωσιακός, Τζέιμς Μίλνερ. Ο 34χρονος ήταν συμπαίκτης του Μπάρι σε Βίλα και Σίτι, αλλά υπολείπεται 116 συμμετοχών του παλαίμαχου πλέον μέσου. Πλέον στα 34 του, δύσκολα θα βρει τις συμμετοχές που χρειάζεται για να στεφθεί απόλυτος ρέκορντμαν.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο της μακροζωίας του Μπάρι φαίνεται από τις συμμετοχές του κάθε χρονιά. Εξαιρώντας την… ρούκι σεζόν του το 1997-98, αλλά και ακόμα 2 (2001-02 και 2017-18), ο Άγγλος είχε όλες τις υπόλοιπες χρονιές του περισσότερα από 30 παιχνίδια στην Πρέμιερ! Για 20 χρόνια ο Μπάρι θα έπαιζε σχεδόν ασταμάτητα, δείγμα της τρομακτικής του συνέπειας.

Άξιο λόγου είναι ακόμα το πως για 22 από τα 24 χρόνια της καριέρας του, η Πρέμειρ ήταν το σπίτι του. Αν εξαιρέσουμε τα δύο τελευταία χρόνια στη Γουέστ Μπρομ, ο Μπάρι κατάφερε να αγωνίζεται για πάνω από 2 δεκαετίες στην υψηλότερη κατηγορία. Και όχι μόνο με ομάδες-μεγαθήρια, όπως άλλοι μεγάλοι παίκτες που είχε ως αντιπάλους.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ