Η Τσέλσι μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους βιώνει μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, μόνο ένα τέτοιο θέμα δεν θα μπορούσε να γραφτεί και μόνο τέτοιες σκέψεις δεν περνούσαν από το μυαλό μας. Από την απαγόρευση μεταγραφών και τη φυγή του Εντέν Αζάρ, οι Λονδρέζοι έχουν περάσει σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Διαφορετική και στη θεωρία πολύ πιο ευχάριστη. Η «αναγκαστική» ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών, σε συνδυασμό με τις μεταγραφές που έγιναν αυτο το καλοκαίρι, δημιουργούν έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο» στον Φρανκ Λάμπαρντ και παράλληλα πολλά ερωτήματα για το πώς θα αξιοποιηθεί το πλούσιο ρόστερ που διαθέτει πλέον η ομάδα.
Παίρνωντας ως βάση το 4-2-3-1, που συνήθως επιλέγει ο κόουτς των μπλε, παρατηρούμε μία πληθώρα επιλογών από τη μέση και μπροστά. Αν πάρουμε σαν δεδομένο την αποχώρηση Καντέ, τα κουκιά γίνονται πιο μετρημένα για τους δύο του κέντρου, με τους Ζορζίνιο και Κόβασιτς να είναι στα χαρτιά οι βασικές επιλογές. Από εκεί και πέρα όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. Παρότι αποχώρησαν Πέδρο και Γουίλιαν, υπάρχουν πολλοί εν δυνάμει βασικοί για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις.
Τα εξτρέμ
Με αφετηρία τα εξτρέμ της Τσέλσι, ξεκινάει και το πρώτο μεγάλο δίλημμα για τον Λάμπαρντ . Στα αριστερά υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές που θεωρητικά θα πρέπει να είναι βασικοί. Ο λόγος για τους Πούλισικ και Τίμο Βέρνερ. Ο Αμερικανός μετά την πρώτη σεζόν στην ομάδα, περιμένει να πάρει ευκαιρίες ως βασικός και να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που τον θεωρούν τεράστιο ταλέντο. Είναι η χρονιά που πρέπει να κάνει το μπαμ. Εξάλλου, η ίδια η Τσέλσι τον πιστεύει πολύ γιαυτό και έδωσε τόσα πολλά χρήματα για να τον φέρει στο Λονδίνο.
Παράλληλα, υπάρχει και ο Τίμο Βέρνερ. Ο Γερμανός είναι η μεγάλη φετινή μεταγραφή της Τσέλσι και λογίζεται ως ο νέος ηγέτης της ομάδας. Η επένδυση που έγινε είναι τεράστια και δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει από τη βασική εντεκάδα της ομάδας. Για να παίξει μαζί του και ο Πούλισικ, θα πρέπει ο Βέρνερ να μεταφερθεί στην κορυφή της επίθεσης, αλλά αν γίνει αυτό, δημιουργούνται νέα προβλήματα.
Από τη δεξιά πλευρά τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η πρώτη μεταγραφή της Τσέλσι στη μετά – τιμωρία εποχή, δηλαδή ο Ζίγιεκ θα είναι δεδομένα το βασικό δεξί εξτρέμ της ομάδας. Μάλιστα, η φυγή Γουίλιαν με τη λήξη του συμβολαίου του, δείχνει ότι για τον Μαροκινό δεν υπάρχει ανταγωνισμός και θα πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του. Ο Χόντζον Οντόι που είναι πίσω πάντως, θα πρέπει να πάρει ευκαιρίες καθώς πιστεύουν πολύ στο ταλέντο του.
Το δεκάρι
Στη θέση πίσω από τον επιθετικό, θεωρητικά πάλι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αλλά και εκεί ο Λάμπαρντ θα πρέπει να διαχειριστεί ότι ο Μάουντ θα έρχεται από τον πάγκο. Ο Άγγλος ήταν σίγουρα από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής Τσέλσι και άφησε τρομερές εντυπώσεις. Μετά την έλευση Χάβερτζ όμως, θα αναγκαστεί να μείνει στον πάγκο και για να έχει συμμετοχές θα πρέπει να παίξει και δεξιά που δεν είναι η θέση του. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτοντας δύο θέσεις, θα μπορέσει να βρει το χρόνο που θέλει και δικαιούται βάσει της περσινής του εικόνας. Πάντως σίγουρα θα είναι δύσκολο για τον Λάμπαρντ να τον βλέπει εκτός βασικού σχήματος.
Επίθεση
Στην επίθεση γίνεται ο κακός χαμός. Ο Τάμι Έιμπραχαμ ήταν ο παίκτης αποκάλυψη. Σχεδόν από το πουθενά, πήρε φανέλα βασικού και σκόραρε με συνέπεια, τουλάχιστον για το πρώτο μισό της σεζόν. Δεν είναι όμως μόνος του. Ο Ολιβιέ Ζιρού έμεινε στην Τσέλσι μετά από παρέμβαση Λάμπαρντ και μάλιστα έκλεισε τη σεζόν ως πρώτη επιλογή. Μάλιστα δικαίωσε τον Λάμπαρντ σημειώνοντας πολλά γκολ σε όσα ματς ξεκίνησε. Το πρόβλημα είναι ότι ο Λάμπαρντ έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη πίστη στον Ζιρού, οπότε, θέλει να είναι συνεπής θα πρέπει να του δώσει τις ευκαιρίες που του έταξε. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να «αδικηθεί» ο Έιμπραχαμ. Και η κατάσταση γίνεται «μύλος» αν γυρίσουμε στο προηγούμενο θέμα. Δηλαδή στον Τίμο Βέρνερ. Αν ο Γερμανός δεν παίζει αριστερά για να παίξει ο Πούλισικ, χάνεται η μπάλα… Θα πρέπει να παίξει μπροστά, η θέση είναι μία και από πίσω θα περιμένουν και ο Ζιρού και ο Έιμπραχαμ.
Ο Λάμπαρντ στην πρώτη του χρονιά στην Τσέλσι έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Έδειξε ότι μπορεί να «φτιάξει» ποδόσφαιρο και να δημιουργήσει μία ομάδα που οι παίκτες πάιζουν ΚΑΙ για αυτόν. Τώρα, με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να γίνει και μετρ στη διαχείριση. Θα πρέπει να βρει έναν μαγικό τρόπο να τους έχει όλους ευχαριστημένους και να διατηρήσει το καλό κλίμα στην ομάδα. Αν βρει τη χρυσή τομή, σε συνδυασμό με το ταλέντο και την ικανόητα των παικτών που προστέθηκαν στο ρόστερ, μπορεί την επόμενη χρονιά να μιλάμε για μία Τσέλσι που έκανε την ευχάριστη έκπληξη.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας