ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ντέλε Άλι: Από ήρωας…σε μηδενικό

Τα τελευταία χρόνια δεν εξελήχθηκαν όπως ακριβώς θα ήθελε ο Ντέλε Άλι και πλέον από ζωτικό μέλος της Τότεναμ, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ομάδας

Ντέλε Άλι: Από ήρωας…σε μηδενικό

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ακούγονταν οι φήμες περί ενδιαφέροντος της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Ντέλε Άλι. Στο μεγάλο «μπαμ» του Άγγλου το 2017, οι «μερένχες» τιμώντας την παράδοση τους του «θέλω να αγοράζω ότι πιο hot κυκλοφορεί», ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Προχωρώντας λίγα χρόνια μετά, αυτή η είδηση μόνο ως αστείο μπορεί να ακούγεται πλέον. Ο Άλι από ζωτικό και απαραίτητο στέλεχος της Τότεναμ, έχει μεταμορφωθεί σε έναν αγνώριστο παίκτη. Τόσο οι οπαδοί όσο και η διοίκηση περιμένει από αυτόν να επανέλθει στον «παλιό, καλό εαυτό του». Μόνο που η υπομονή έχει αρχίσει να στερεύει.

Η επανάπαυση που ήρθε πάρα πολύ νωρίς για τον Άλι

Τι πήγε όμως στραβά με τον Άλι; Πριν καν κλείσει τα 25 του χρόνια, ο Άγγλος φαίνεται εκτός ομάδας, καθώς ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν τον συμπεριλαμβάνει καν στην αποστολή του. Ακόμα χειρότερα, όταν τον επιλέγει να αγωνιστεί, οι εμφανίσεις του παίκτη είναι αποκαρδιωτικές. Εκτός κλίματος, εκτός τέμπο, ο Άλι φαίνεται πως σύντομα θα βρίσκεται και εκτός ομάδας.

Οι περισσότεροι κατακρίνουν τον Πορτογάλο τεχνικό για αυτή την «κοιλιά» του 24χρονου μεσοεπιθετικού. «Καταστρέφει παίκτες» λένε οι περισσότεροι για τον Μουρίνιο, θέλοντας να του επιρρίψουν τις ευθύνες για την κατάσταση του Άλι. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο Άγγλος είχε αρχίσει να έχει πτωτική πορεία αρκετά πριν ο «specail one» αναλάβει την Τότεναμ. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια του Ποκετίνο στους «πετεινούς», ο Άλι απείχε πολύ από αυτό που είχε παρουσιάσει στα πρώτα βήματα της καριέρας του.

Η «κατσάδα» και η ασυνέπεια είχε ξεκινήσει από τη σεζόν 2017-18. Τις προηγούμενες δύο χρονιές ο Άλι ήταν εξαιρετικός, σημειώνοντας 28 γκολ και 16 ασίστ.  Αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει 2 φορές το βραβείο του κορυφαίου νεαρού παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ, κάνοντας χαρούμενους τους Άγγλους φιλάθλους.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Το 2018 έκλεισε  τη χρονιά χωρίς ιδιαίτερα κακά νούμερα (9 γκολ, 10 ασίστ), όμως η απόδοσή του ήταν ιδιαίτερα ασυνεπής. Η μουρμούρα είχε ξεκινήσει ήδη, αλλά τις δύο επόμενες χρονιές πήγε σε άλλο επίπεδο. Με συνολικά 13 γκολ και 7 ασίστ σε 50 αγώνες, οι φίλο της Τότεναμ αποδοκίμασαν την προσπάθεια που (δεν) κατέβαλε στο γήπεδο. Η απόλυση του Ποκετίνο έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τον ίδιο, με τον Μουρίνιο να προτιμά άλλους παίκτες.

Το «άλλαξε ή φύγε» του Μουρίνιο

Εκτός αποστολής τα τελευταία 2 παιχνίδια, τα σημάδια δείχνουν πως ο Άλι δεν έχει μέλλον στην Τότεναμ. Τουλάχιστον όσο βρίσκεται εκεί ο Μουρίνιο. Η αλλαγή τακτικής του Πορτογάλου παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Από το 4-2-3-1 πλέον οι «πετεινοί» έχουν υιοθετήσει το αγαπημένο 4-3-3 του Μουρίνιο. Για πολλά χρόνια η συγκεκριμένη τακτική ήταν αυτή που έβγαζε «ασπροπρόσωπο» τον Πορτογάλο και φαίνεται πως εκεί στηρίζεται πάλι.

Ωστόσο η εν λόγω τακτική δεν αναδεικνύει καθόλου τις αρετές του Άγγλου μεσοεπιθετικού. Όντας κάτι ανάμεσα σε ψεύτικο 9άρι και 10άρι, το 4-3-3 δεν έχει θέση για τον Άλι. Η ταχύτητα του είναι απαγορευτική για να αγωνιστεί με επιτυχία ως εξτρέμ, ενώ οι αμυντικές αρετές του είναι… άφαντες για να δοκιμαστεί ως καθαρό χαφ. Ακόμη, οι υπάρχουσες επιλογές για τις δύο αυτές θέσεις είναι πολλές και δύσκολα θα ανοίξει μια θέση. Σον, Μπέργκβαϊν και Λούκας Μόουρα προτιμώνται για τις πλάγιες θέσεις, ενώ Ντομπελέ, Γουίνκς και Χόιμπεργκ έχουν σαφέστατο προβάδισμα για τον χώρο του κέντρου.

Κάπως έτσι φαίνεται πως ο Άγγλος ποδοσφαιριστής θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Είτε να προσαρμοστεί και να αλλάξει το παιχνίδι του γρήγορα, είτε να τα μαζέψει και να αποχωρήσει. Οι «κακές γλώσσες» στην Αγγλία μιλούν για… τεμπελιά του Άλι στις προπονήσεις, με το δεύτερο σενάριο να φαντάζει πιθανότερο.

Η ώρα των αποφάσεων είναι τώρα

Πλέον η μάχη που θα δώσει ο Ντέλε για την παραμονή του στο ρόστερ θα είναι πολύ μεγάλη. Ο Γκάρεθ Μπέιλ ήταν το βαρύ χαρτί της Τότεναμ στο μεταγραφικό παζάρι και σίγουρα θα στερήσει ακόμη περισσότερο αγωνιστικό χρόνο από τον Άλι. Το ίδιο θα κάνει και ο επίσης νεοαποκτηθείς Πιέρ Χόιμπεργκ, o οποίος κολλάει πολύ καλύτερα ως το 8άρι του Μουρίνιο στο σύστημά του.

Η Παρί Σεν Ζερμέν φημολογείται πως ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Άλι. Κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν επιθυμεί η διοίκηση αλλά ούτε ο ίδιος ο Μουρίνιο. «Θέλω να έχω ισορροπία στο ρόστερ μου» ανέφερε προ ημερών για το «κόψιμο» του Άγγλου από την αποστολή.

Καλώς ή κακώς ο Άλι ευδοκιμούσε με ένα πολύ συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Από τότε έχουν έρθει αλλαγές τόσο στους παίκτες της Τότεναμ, όσο και στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Το ίδιο το mindset του παίκτη προϊδέαζε για αυτή την πτώση. Κανείς δεν έχει ξεχάσει το «όσο μεγαλώνω δεν μπορώ να κάνω τα ίδια πράγματα με παλιότερα» που είπε σε ηλικία 22 ετών! Πλέον όμως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και δεν θα του πιστωθεί άλλος χρόνος. Έχει έρθει η στιγμή της απόφασης του παίκτη, για το αν θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του προπονητή του ή θα συνεχίσει απλά να υπάρχει. Το ταλέντο του βρίσκεται ακόμη εκεί, όμως το θέμα είναι αν θα το αξιοποιήσει έγκαιρα ή αν σε λίγα χρόνια θα βολοδέρνει σε ομάδα μικρότερου βεληνεκούς.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ