ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Μπαρτσελόνα-Σουάρες: Σαν στημένη λεμονόκουπα…

Ούτε η ηλικία ούτε καμία τέτοια αιτιολόγηση. Η αποχώριση του Λουίς Σουάρες από τη Μπαρτσελόνα ήταν απαράδεκτη και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο.

Μπαρτσελόνα-Σουάρες: Σαν στημένη λεμονόκουπα…

Ως «ένας ακόμη παίκτης» αποχώρησε από τη Μπαρτσελόνα ο Λουίς Σουάρες. Βασικά ούτε καν ως ένας «τυχαίος» που φόρεσε τα «μπλαουγκράνα» και μεταγράφηκε σε άλλη ομάδα. Η διοίκηση έλυσε το συμβόλαιο του σαν να ήταν παίκτης της Β΄ ομάδας και «έπιανε χώρο» στο ρόστερ. Βέβαιο ο Ουρουγουανός τυγχάνει να είναι και ο 3ος σκόρερ στην ιστορία ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων του πλανήτη. Η αποχώρηση του όμως όχι μόνο δεν ήταν αντάξια της προσφοράς του, αλλά αντίθετα ξεκινώντας από προκλητικά αδιάφορη άγγιξε την πλήρη απαξίωση.

Ο Σουάρες δεν μας είναι πλέον (τόσο) χρήσιμος, ας τον διώξουμε

Με ιαχές ενθουσιασμού υποδέχθηκαν τον Λουίς Σουάρες το καλοκαίρι του 2014 οι φίλοι της Μπαρτσελόνα. Ο Ουρουγουανός μετά από μια τρομερή χρονιά με τη Λίβερπουλ, ήρθε για να ολοκληρώσει την «Latin» επίθεση των Μέσι και Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος που είχε αποκτηθεί την προηγούμενη χρονιά, ήταν θεωρητικά πιο «βαρύ χαρτί» για τους «μπλαουγκράνα», κυρίως λόγω του στάτους του ανερχόμενου σούπερ σταρ που είχε αποκτήσει στη Σάντος.

Κι όμως, στην περίφημη «MSN», ο Σουάρες κατάφερε να επισκιάσει την αποδοτικότητα του Βραζιλιάνου. Από ένας πολύ καλός επιθετικός, ο Σουάρες εξελίχθηκε σε έναν επιθετικό-θρύλο για τη Μπαρτσελόνα και την Πριμέρα Ντιβιζιόν γενικότερα. Στα peak της καριέρας του και συγκεκριμένα τη σεζόν 2015-16, ο Ουρουγουανός κατάφερε το απίστευτο. Να σπάσει το δίπολο των Ρονάλντο και Μέσι στη λίστα του κορυφαίου σκόρερ. Με 40 γκολ τη σεζόν που προαναφέραμε, τόσο ο Πορτογάλος όσο και ο «Λίο» είδαν την πλάτη του. Όλα αυτά μέσα στο peak της καριέρας και των δύο ζωντανών θρύλων του αθλήματος.

Κακά τα ψέματα όμως η συνεισφορά του Σουάρες την τελευταία διετία δεν ήταν το ίδιο… εξωγήινη όσο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Συνεχείς τραυματισμοί κράταγαν τον Ουρουγουανό μακριά από τα εξωπραγματικά νούμερα που σημείωνε παλιότερα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι επιδόσεις του ήταν κακές. Με 46 γκολ σε 85 παιχνίδια τα δύο επόμενα χρόνια οι «μπλαουγκράνα» θεώρησαν πως πλέον δεν άξιζε να έχει θέση στο ρόστερ τους(;) αποδεσμεύοντας τον. Αριθμοί που αν σημειώνοντας από οποιονδήποτε άλλο θα ήταν κάτι παραπάνω από σπουδαίοι.

Μεταξύ θρύλων (δεν) υπάρχει αλληλεγγύη

Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως αυτή η κίνηση προέρχεται από έναν ακόμη θρύλο του κλαμπ. Ο λόγος φυσικά για τον Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος μεγαλούργησε τη δεκαετία του 90′ στη Βαρκελώνη. Πλέον ως προπονητής, αυτό το «τοτέμ» του συλλόγου έδειξε το χειρότερο πρόσωπο του σε ακόμη ένα «ιερό» πρόσωπο της Μπαρτσελόνα. Θα ήλπιζε κάποιος πως θα υπήρχε μια κατανόηση, αλλά τίποτα. Ένα ψυχρό «δεν σε υπολογίζω» ήταν αρκετό.

Παρόμοια απαξίωσε έζησε και ο Ιβάν Ράκιτιτς, ο οποίος ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Η συνεισφορά του στο «τρεμπλ» του 2015 ήταν τεράστια, καθώς και στις υπόλοιπες επιτυχίες της ομάδας μέχρι το 2018. Ωστόσο ούτε αυτός γλύτωσε από το «τσεκούρι» του Κούμαν και πωλήθηκε μόλις για 1 εκατομμύριο στην αγαπημένη του Σεβίλλη. Άκαρδες ενέργειες για άτομα που αγάπησαν τη φανέλα όσο λίγοι.

Μια (ακόμα) λάθος και βιαστική κίνηση από κάθε άποψη

Ακόμα και για τους κυνικούς που πιστεύουν πως δεν χρειάζονται ειδικές τιμές ούτε σε παίκτες-θρύλους της κάθε ομάδας, η εσπευσμένη αποδέσμευση του Σουάρες δεν βγάζει νόημα. Η Ρεάλ συνηθίζει να… ξεχνάει τους θρύλους της όταν πλέον βρεθεί το επόμενο αστέρι της. Ωστόσο έχει πρώτα α) φροντίσει να βρει αντικαταστάτη και β) πουλάει είτε δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του παίκτη. Κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση στην τακτική της Μπαρτσελόνα για τον Σουάρες. Αντίθετα το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν να τον ξεφορτωθούν.

Αντικαταστάτες ακούστηκαν πολλοί. Λαουτάρο Μαρτίνες και Μέμφις Ντεπάι ήταν τα κυριότερα ονόματα, όμως ακόμα κανένας δεν ντύθηκε στα «μπλαουγκράνα». Κυρίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας του συλλόγου να αποκτήσει κάποιον εκ των δύο. Μιας παραδοχής που χτυπάει στην υπερηφάνεια ενός εκ των πλουσιότερων συλλόγων παγκοσμίως. Έτσι, μια από τις σημαντικότερες θέσεις της ενδεκάδας μένει ουσιαστικά τρύπια, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στο ρόστερ. Ο νεαρός Τρινκάο που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από τη Μπράγκα είναι πλάγιος επιθετικός και όχι σέντερ φορ.

Σπασμωδικές και επιπόλαιες χαρακτηρίζονται οι περισσότερες αποφάσεις των «μπλαουγκράνα» το περασμένο καλοκαίρι. Τόσο με το κόψιμο του Σουάρες και του Ράκιτιτς, όσο και με την πρωτοφανή κόντρα στον κορυφαίο παίκτη της ιστορίας τους. Η διοίκηση της ομάδας πάει από λάθος σε λάθος, σπιλώνοντας το όνομα του συλλόγου. Ο Μπαρτομέου φαίνεται πως είχε χάσει τον σεβασμό των προαναφερθέντων και για να μπαλώσει τα… αμπάλωτα, βιάζεται να απομακρύνει αυτούς που έκαναν την ομάδα σπουδαία. Χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανέναν συναισθηματισμό. Απλά με ένα ξερό «ευχαριστούμε».

Λουίς Σουάρες: ο κορυφαίος γκολτζής που βρέθηκε δίπλα στον Μέσι

Και φυσικά οι «ουδέτεροι» δεν είναι ανόητοι για να μην δράσουν άμεσα. Ο Σιμεόνε και η Ατλέτικο έσπευσαν να «τσιμπήσουν» τον Σουάρες, μιας και η λέξη Ουρουγουάη και Σιμεόνε είναι ταυτόσημες. Το μαχητικό πνεύμα του 33ρχονου επιθετικού είναι αυτό ακριβώς που ζητάει ο «Τσόλο» και οι Μαδριλένοι. Σπουδαία ονόματα πέρασαν δίπλα από τον Μέσι στη γραμμή κρούσης της ομάδας, όμως ο Ουρουγουανός κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους. Μπορεί οι Ετό, Βίγια και πολλοί άλλοι να έχτισαν επίσης τον μύθο τους στο «Καμπ Νου», όμως ο Σουάρες κατάφερε να τους ξεπεράσει σε αριθμούς. Σταματώντας στα 195 γκολ και στις 113 ασίστ, η επιθετική συνεισφορά του ήταν απλησίαστη από οποιονδήποτε άλλον πέρα από τον Αργεντινό μύθο.

Πλέον στο «Μετροπολιτάνο» ο Ουρουγουανός θα έχει μόνο φίλους. Οι φίλαθλοι της Ατλέτι, γνωστοί για την αγάπη τους στους περισσότερους παίκτες, γνωρίζουν πόσο τυχεροί είναι που εξασφάλισαν τον πολύπειρο στράικερ, στερώντας τον κιόλας από έναν άμεσο διεκδικητή του τίτλου. Και σίγουρα οι αποχαιρετισμοί των «ροχιμπλάνκος»  είναι μακράν καλύτεροι και με περισσότερο συναίσθημα από αυτούς των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Αντίθετα η αποχώρηση του Σουάρες είναι γεμάτη πίκρα. Το τελευταίο παιχνίδι του Ουρουγουανού και το τελευταίο του τέρμα θα συνοδεύονται για πάντα με την ντροπή των 8 γκολ στα χέρια της Μπάγερν. Κάτι που ο Μπαρτομέου δείχνει πως δεν τον ενδιαφέρει. Οι ώρες του όμως στο «τιμόνι» είναι μετρημένες, ενώ θα περάσει στις μνήμες των φιλάθλων ως αυτός που δεν σεβάστηκε ούτε την προσφορά του Μέσι. Από την άλλη ο Σουάρες θα παραμείνει αγαπητός για τα όσα κατάφερε. Κάτι το οποίο πιθανότατα η επόμενη διοίκηση θα το εκτιμήσει έμπρακτα. Έστω και καθυστερημένα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ