ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Γιουβέντους

Ο Κιέζα έγινε ακόμη ένα κεφάλαιο σε μια σχέση μίσους και προδοσίας!

Ο Φεντερικό Κιέζα άφησε τη Φιορεντίνα για τη Γιουβέντους γράφοντας ακόμη ένα κεφάλαιο μίσους στις σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο Κιέζα έγινε ακόμη ένα κεφάλαιο σε μια σχέση μίσους και προδοσίας!

Ο Φεντερικό Κιέζα είναι από προχθές με κάθε επισημότητα παίκτης της Γιουβέντους. Ένας από τους πλέον ανερχόμενους Ιταλούς ποδοσφαιριστές έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και θα αγωνίζεται πλέον εκεί όπου ανήκει. Στο κορυφαίο επίπεδο. Μόνο που η κίνησή του αυτή δεν γίνεται να μείνει στα αυστηρά ποδοσφαιρικά πλαίσια. Βλέπετε η αντιπαλότητα ή καλύτερα το μίσος ανάμεσα στη Φιορεντίνα και τη Γιουβέντους είναι κάτι βαθιά ριζωμένο και με ιδιαίτερες προεκτάσεις. Κάπως έτσι ο 23χρονος εξτρέμ θα είναι από σήμερα το πλέον μισητό πρόσωπο στη Φλωρεντία. Μια πόλη και μια ομάδα που ξέρουν να λατρεύουν αλλά έχουν μάθει εξίσου να μισούν.

«Καλύτερα δεύτεροι παρά κλέφτες»

Η Γιουβέντους είναι μακράν της δεύτερης η πιο μισητή ομάδα στην Ιταλία. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τον συγκεκριμένο τίτλο τον κέρδισε με το… σπαθί της. Οι «Μπιανκονέρι» χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να βρίσκονται στην κορυφή. Θεμιτό και αθέμιτο. Να θυμίσουμε πως μόλις χθες επέλεξαν να πάρουν στα χαρτιά ένα ματς στο οποίο απαγορεύτηκε στη Νάπολι να ταξιδέψει στο Τορίνο. Η απαγόρευση αυτή ήρθε από τον πλέον επίσημο φορέα. Το Γραφείο Δημόσιας Υγείας είναι που έβαλε στοπ στο ταξίδι των «Παρτενοπέι». Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ιταλία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Η Γιουβέντους αντί να επιδείξει ευγενή άμιλλα, προτίμησε να εκμεταλλευτεί τα παραθυράκια του νόμου και να πάρει το ματς στα χαρτιά. Συμπεριφορές όπως αυτή την έχουν οδηγήσει στο να είναι η πλέον αντιπαθής ομάδα στην Ιταλία. Όχι μόνο στους παραδοσιακούς της αντιπάλους αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ένα μέρος που το μίσος για τη Γιουβέντους χτυπάει κόκκινο είναι η Τοσκάνη και η Φλωρεντία. Η μεταγραφή του Κιέζα είναι απλά ακόμη μια αφορμή.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 80. Τότε που οι δύο ομάδες διεκδικούσαν το πρωτάθλημα της σεζόν 1981/82. Η τελευταία αγωνιστική τις βρήκε ισόβαθμες στους 44 βαθμούς. Η Φιορεντίνα έπαιζε εκτός έδρας με την Κάλιαρι, η οποία ήθελε ένα βαθμό για να σωθεί, ενώ η Γιουβέντους έπαιζε επίσης εκτός με την αδιάφορη Καταντζάρο. Δύο αμφιλεγόμενες διαιτητικές αποφάσεις έμελλε να σημαδέψουν για πάντα τις σχέσεις ανάμεσα στα δυο κλαμπ.

Στο ματς της Φιορεντίνα, οι «Βιόλα» είδαν γκολ τους να ακυρώνεται για σπρώξιμο στον τερματοφύλακα. Τελικό αποτέλεσμα 0-0. Την ίδια στιγμή στο ματς της Γιουβέντους, οι «Μπιανκονέρι» πήραν ένα μάλλον αυστηρό πέναλτι τη στιγμή που στους αντιπάλους τους δεν δόθηκε μια παρόμοια φάση. Τελικό σκορ 1-0 και το Σκουντέτο στη Γιουβέντους. Στο τέλος των ματς ο τότε αρχηγός της Φιορεντίνα δήλωσε «Έκλεψαν τον τίτλο» ενώ οι οπαδοί σήκωσαν πανό το οποίο έγραφε «Καλύτερα δεύτεροι παρά κλέφτες».

Οι τρεις έκπτωτοι ήρωες

Από τότε ακολούθησαν πολλά. Με πιο χαρακτηριστικό τον διπλό τελικό του Κυπέλλου Ουέφα το 1990. Τότε που η κατάκτηση του τροπαίου από τη Γιουβέντους σημαδεύτηκε πάλι από την εύνοια της διαιτησίας με τη Φιορεντίνα να κάνει ξανά λόγο για κλοπή. Αυτό όμως που ίσως σημάδεψε περισσότερο το μίσος των «Βιόλα» για τη Γιουβέντους είναι η αποχώρηση κάποιων παικτών με τους οποίους είχαν δεθεί βαθιά. Πρώτος και σημαντικότερος ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ο Μπάτζιο πήγε στη Φιορεντίνα στα 18 του και παρέμεινε εκεί για πέντε χρόνια όντας ήδη ένας από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα. Τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας την ανάγκασαν να δεχτεί την τεράστια για την εποχή πρόταση της Γιουβέντους. Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Η Φλωρεντία κάηκε. Συγκρούσεις με την αστυνομία, εκτεταμένα επεισόδια, συλλήψεις, τραυματίες. Βέβαια σε αντίθεση με αυτούς που ακολούθησαν ο Μπάτζιο δεν ήθελε πότε πραγματικά να αφήσει τη Φιορεντίνα.

Όταν επανήλθε σαν αντίπαλος σε ένα γήπεδο που έβραζε αρνήθηκε να χτυπήσει το πέναλτι που κέρδισε η Γιουβέντους. Μάλιστα όταν κάποιος από τις κερκίδες του πέταξε μια φανέλα της Φιορεντίνα εκείνος την μάζεψε και την κράτησε σφιχτά. Στη πιο σύγχρονη εποχή ακόμη δύο ποδοσφαιριστές που λατρεύονταν από τους οπαδούς έφυγαν για τη Γιουβέντους. Ο Μπερναρντέσκι το 2017 και ο Κιέζα προχθές. Δύο παιδιά από τα σπλάχνα της ομάδας που μεγάλωσαν με τις αξίες και τα ιδανικά της. Μπερναρντέσκι Κιέζα

Οι οπαδοί τους λάτρεψαν σαν οικογένεια τους. Ταύτισαν ελπίδες και όνειρα μαζί τους. Είναι βαρύ και ασήκωτο να τους βλέπουν ντυμένους στα ασπρόμαυρα της μισητής αντιπάλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Μπερναρντέσκι ανάρτησαν πανό στο κέντρο της πόλης το οποίο έγραφε:  «Ποιος δεν θα ήθελε να φτύσει σκατά στη μούρη του Μπερναρντέσκι». Στην περίπτωση του Κιέζα έκαναν ακριβώς το ίδιο με πανό το οποίο ανέφερε: «Πρόδωσες όσους σε μεγάλωσαν και σε προστάτεψαν. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού. Η Φλωρεντία δεν είναι πια το σπίτι σου»

Επιλογή ή μονόδρομος η προδοσία;

Οι ιστορίες των τριών αυτών παικτών μπορεί να διαφέρουν σε σημεία αλλά είναι ολόιδιες στην κατάληξη. Την προδοσία. Ποδοσφαιριστές των οποίων η μεταγραφή συμβόλιζε την επικράτηση ενός κόσμου απέναντι στον άλλον. Όταν ο ήρωας της ομάδας σου την αφήνει γιατί ότι μισείς, το άδειασμα είναι τεράστιο. Βλέπετε το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνίας. Ως επί το πλείστων όμως παραμένει το παιχνίδι των απλών ανθρώπων.

Κατά τη γνώμη μου η ατάκα «έλα μωρέ επαγγελματίες είναι» είναι από αυτές που σκοτώνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου. Σιχαίνομαι να την ακούω από οπαδούς και φιλάθλους δεν μπορώ ωστόσο να μην παραδεχτώ την ανταπόκριση που έχει στην πραγματικότητα. Ο Κιέζα είναι ένας παίκτης 23 ετών, ήδη διεθνής 19 φορές με την εθνική Ιταλίας. Εδώ και χρόνια έχει φανεί ότι το ταλέντο και οι προοπτικές του είναι πολύ μεγάλα. Η Φιορεντίνα είναι μια ομάδα με ταβάνι. Ταβάνι ιδιαίτερα χαμηλό για έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Θα μπορούσε κανείς μάλιστα να ισχυριστεί ότι από ένα σημείο και μετά ίσως είχε αρχίσει να αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη του ποδοσφαιριστή Κιέζα. Κιέζα

Μια ομάδα στη μέση της βαθμολογίας χωρίς πραγματικούς στόχους ή φιλοδοξίες. Ο Ιταλός εξτρέμ είναι σε μια φάση της καριέρας του που το βήμα παραπάνω ήταν επιτακτικό να γίνει. Ενδεχομένως η αγάπη του για την ομάδα να το άργησε και ένα χρόνο. Αν η Γιουβέντους ήταν η μοναδική του επιλογή για αυτό το βήμα πως μπορείς να του πεις με επιχειρήματα να μην την ακολουθήσει; Η Γιουνάιτεντ και η Ίντερ τον ήθελαν αλλά ποτέ δεν προχώρησαν σε επίσημη πρόταση.

Έφτασε τελευταία μέρα των μεταγραφών και ο κίνδυνος να ξεμείνει στη Φιορεντίνα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Πως θα μπορούσε να πετάξει την ευκαιρία που του πρόσφερε η Γιουβέντους. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας κάνει τις επιλογές του και ζει με αυτές. Έτσι και ο Κιέζα πρέπει να ζήσει με το δεδομένο ότι η ομάδα και η πόλη που τον μεγάλωσε και τον λάτρεψε πλέον τον μισεί. Γιατί για εκείνους θα είναι πάντα καλύτερο να είσαι δεύτερος παρά… κλέφτης.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ