ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

Γιούργκεν Κλοπ: Μια όαση στην έρημο του σύγχρονου ποδοσφαίρου!

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τότε που ο Κλοπ ανέλαβε τη Λίβερπουλ γράφουμε για τον Γερμανό που πάνω απ’ όλα παραμένει ένας πολύ ωραίος τύπος.

Γιούργκεν Κλοπ: Μια όαση στην έρημο του σύγχρονου ποδοσφαίρου!

Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ίσως ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Καθιερώθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους από τα χρόνια του στη Ντόρτμουντ και πάτησε στην κορυφή με την Λίβερπουλ. Η δουλειά του Γερμανού τεχνικού στους «Κόκκινους» είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Το 2015 παρέλαβε μια ομάδα που είχε χάσει το δρόμο της και πέντε χρόνια αργότερα την έχει μετατρέψει σε μια από τις καλύτερες ομάδες -αν όχι στην καλύτερη- στον κόσμο. Για τις τακτικές και τα συστήματα του Κλοπ μπορούν να γραφτούν και να ειπωθούν πολλά. Θα μας επιτρέψετε ωστόσο να εστιάσουμε περισσότερο στην προσωπικότητα του προπονητή της Λίβερπουλ. Ενός ανθρώπου που δεν μπήκε ποτέ στο καλούπι του σύγχρονου ποδοσφαίρου και που πορεύεται από την πρώτη στιγμή με αξίες και ιδανικά μιας άλλης εποχής.

Ένας μοντέρνος… παλιομοδήτης

Το περίφημο gegenpress που ο Κλοπ εφάρμοζε πριν από το 2010 είναι το στυλ παιχνιδιού που κυριαρχεί στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Ένα σύνολο που ποτέ δεν ησυχάζει, βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, δεν θέλει σόνι και ντε τη μπάλα στα πόδια του αν δεν έχει τι να την κάνει. Ταχύτητα, ενέργεια, δυναμισμός και πάνω απ’ όλα αμεσότητα. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ιδέες του Κλοπ. Στις ομάδες του δεν χωράνε βεντετισμοί και παίχτες που «κλέβουν» στα τρεξίματα. Κλοπ

Όλα τα γρανάζια της μηχανής οφείλουν να δουλεύουν με τον ίδιο ζήλο. Την ίδια αυταπάρνηση. Σήμερα που το παιχνίδι έχει πάει όσο ποτέ στην ταχύτητα και στη δύναμη το gegenpress μεσουρανεί. Η Λίβερπουλ το ίδιο. Το γεγονός ότι ο Κλοπ είχε αυτή την ιδέα δέκα χρόνια πριν δείχνει για τι ποδοσφαιρικό μυαλό μιλάμε. Κι αν εντός γηπέδου το παιχνίδι προοδεύει και εξελίσσεται εκτός αυτού η πορεία είναι αντιστρόφως ανάλογη. Η έλλειψη προσωπικοτήτων τόσο σε επίπεδο παικτών, όσο και προπονητών είναι ολοένα και πιο εμφανής.

Κι όταν μιλάμε για προσωπικότητες δεν μιλάμε για καλούς και κακούς παίκτες, αλλά για ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και να δείξουν. Ένα μήνυμα να περάσουν, εκτός των βαρετών και χιλιοπαιγμένων δηλώσεων. Ο Κλοπ είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο Γερμανός μπορεί να έχει μοντέρνες ιδέες αλλά ο σεβασμός του στις αξίες του παιχνιδιού είναι μιας άλλης εποχής. Κλοπ Λιβερπουλ

Όταν ήρθε στη Λίβερπουλ για να δώσει κίνητρο στους παίκτες του, τους απαγόρευσε να αγγίζουν την περίφημη επιγραφή «This is Anfield» που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο μέχρι να κερδίσουν έναν τίτλο. Ντύνεται πάντα με τη φόρμα της προπόνησης για να κοουτσάρει, πανηγυρίζει τα γκολ σαν είναι στο σαλόνι του σπιτιού του, δεν απαντάει ποτέ βαρετά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και δείχνει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Εκτός αυτών δείχνει ευαισθησία και παίρνει θέση σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, αδιαφορεί αν θα τσαλακώσει το image του και κάθε του τοποθέτηση έχει κάτι να δώσει.

Μόνο αυτός θα πετύχαινε στη Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ομάδας. Η αποτυχία της όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθαρά αγωνιστική. Δεν είχε ποτέ οικονομικά ή άλλα προβλήματα. Απλά ο τρόπος που λειτουργούσε ήταν από κακός έως απαράδεκτος και έτσι το κλαμπ έμενε μακριά από σημαντικές επιτυχίες. Ένας από τους βασικότερους λόγους που συνέβαινε αυτό είναι η εμμονή της με το μεγαλείο του παρελθόντος. Του τύπου «εμείς είμαστε η Λίβερπουλ και η Λίβερπουλ παίρνει κούπες».

Η ομάδα αυτή δεν χρειαζόταν απλά έναν καλό προπονητή. Χρειαζόταν έναν άνθρωπο να την νιώσει. Να γουστάρει την τρέλα της και να συμβαδίσει με το μεγαλείο της. Μόνο κάποιος καψούρης μαζί της θα μπορούσε να την βάλει στον ίσιο δρόμο. Ο Κλοπ τη Λίβερπουλ την ερωτεύτηκε από την πρώτη μέρα και το έδειξε. Στην παρουσίασή του μίλησε για πλάνο πενταετίας. Το μόνο που ζήτησε ήταν believers και όχι doubters. Πέντε χρόνια μετά έχει φέρει στο Άνφιλντ ένα Τσάμπιονς Λιγκ και μια Πρέμιερ Λιγκ.

Η πρώτη του δήλωση όταν πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν:“Let’s talk about six baby!” ενώ όταν εξασφάλισε μαθηματικά την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ πήρε στις 3 τα χαράματα τηλέφωνο τον Σερ Άλεξ γιατί ήθελε να το μοιραστεί μαζί του! Ο Κλοπ δεν δίνει μια για τη σοβαροφάνεια που πολλοί θεωρούν ότι απαιτεί μια τέτοια θέση.

Φέρεται αυθόρμητα και παρορμητικά χωρίς να φιλτράρει και κατ’ επέκταση να χαλάει τις αντιδράσεις του. Κάποια στιγμή ο Σάντιο Μανέ ρωτήθηκε πως πείστηκε να έρθει στη Λίβερπουλ. Ο Σενεγαλέζος απάντησε ότι ο Κλοπ ήταν αυτός που τον έψησε λέγοντάς του ότι θα έρθει στην πιο σέξι ομάδα του κόσμου. Αυτό είναι για εκείνον η Λίβερπουλ. Η πιο σέξι ομάδα του κόσμου. Κι όταν αντιλαμβάνεσαι με τέτοιο τρόπο αυτό που κάνεις δε μπορείς παρά να πετύχεις.

The Νormal Οne

Η μεγαλύτερη μαγκιά του Κλοπ είναι ότι καταφέρνει να είναι ένας τόσο ωραίος και ενδιαφέρον τύπος χωρίς να είναι ούτε στο ελάχιστο εκκεντρικός. Όταν το 2015 αναλάμβανε τη Λίβερπουλ ο ντόρος γύρω από το όνομά του ήταν μεγάλος. Ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που στον πάγκο των «Κόκκινων» θα καθόταν ένας πραγματικά πρωτοκλασάτος προπονητής. Η ελπίδα ότι αυτός θα τους βγάλει από την αβάσταχτη μετριότητα δημιουργούσε πολύ υψηλές προσδοκίες. Όταν κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε αν νιώθει και αυτός Special One όπως είχε πει κάποτε για τον εαυτό του ο Μουρίνιο, ο Γερμανός απάντησε αφοπλιστικά.

Είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν ένιωθε έτσι και ότι θα ήθελε να τον φωνάζουν… Normal One. Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο Κλοπ ανέλαβε τη Λίβερπουλ με πίστη στον εαυτό του αλλά με ταπεινότητα. Μην ξεχνάμε ότι προερχόταν από μια αποτυχημένη χρονιά στη Ντόρτμουντ και παραλάμβανε μια ομάδα στα χαμένα. Ήξερε ότι η έπαρση δεν είχε κανένα χώρο στις δηλώσεις του. Μίλησε για συγκεκριμένο πλάνο, που θα φέρει συγκεκριμένες επιτυχίες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και όλα πήγαν βάση σχεδίου.

Ο Κλοπ έχτισε την ομάδα αργά και σταθερά. Μελετούσε πολύ πριν ζητήσει κάποιον παίκτη και όλες του οι επιλογές είχαν συγκεκριμένη στόχευση. Αυτό τον οδήγησε στο σημείο το καλοκαίρι του 19 να μη χρειάζεται ούτε μια μεταγραφή. Όταν όλοι μιλάγαμε για ποδοσφαιρικό έγκλημα αυτός έβλεπε μια ομάδα πλήρης. Αυτή η ομάδα ήταν που κατέκτησε περπατώντας τον περσινό τίτλο μετά από 30 χρόνια προσμονής. Κλοπ Χέντερσον

Με όσα έχει πετύχει είναι ήδη ήρωας στο Λίβερπουλ. Από εδώ και πέρα κάθε μέρα που περνάει θα χτίζει όλο και περισσότερο τον μύθο και την κληρονομιά του. Πάντα με το δικό του στυλ. Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να λες ότι είσαι special αρκεί απλά να το δείχνεις. Το ποδόσφαιρο έχει σίγουρα ανάγκη περισσότερους τύπους σαν τον Γιούργκεν Κλοπ.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ